Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αγία Ρολάνδη του Γκερπίν Βελγίου. Ημέρα Μνήμης: 13 Μαΐου.

Αγία Ρολάνδη του Γκερπίν Βελγίου. Ημέρα Μνήμης: 13 Μαΐου.


Η Αγία Ρολάνδη γεννήθηκε τον 8ο αιώνα και πέθανε στο Villers-Poterie (σημερινό Βέλγιο) το 774, ήταν κόρη του βασιλιά των Λομβαρδών Δεσιδέριου ο οποίος είχε εξόριστεί με την οικογένειά του στη Γαλατία. Επιθυμώντας να υπηρετήσει το Θεό και να δεχθεί τη μοναχική κουρά, αρνήθηκε να νυμφευθεί. Η μνήμη της τιμάται στις 13 Μαΐου.

Ηττημένος από τον Καρλομάγνο στην Παβία το 774, ο βασιλιάς των Λομβαρδών Δεσιδέριος (Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία), καταδικάζεται να ζήσει με την οικογένειά του στην εξορία, στη βόρεια Γαλατία (Πικαρδία) στη Λιέγη (Ο νέος Πάπας Αδριανός Α' (772) εχθρικός απέναντι στον Δεσιδέριο ζήτησε την βοήθεια του Καρλομάγνου ο οποίος είχε διαλύσει τον γάμο με την κόρη του Δεσιδέριου Ντεζιντεράτα (771) εναντίον του. Ο μικρότερος αδελφός του Καρλομάγνου Καρλομάν Α' πέθανε πρόωρα (771) και η χήρα του Γερμπέργκα ζήτησε την βοήθεια του Λομβαρδού βασιλιά προκειμένου να εξασφαλίσει την διαδοχή του απο τα παιδιά τους. Ο Δεσιδέριος στράφηκε ανοιχτά εναντίον του πάπα απαιτώντας του να αναγνωρίσει τα νόμιμα παιδιά του Καρλομάνου, στην συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον πάπα Αδριανό και τον Δεσιδέριο ο Καρλομάγνος υποστήριξε ανοιχτά τον πάπα.

Ο Καρλομάγνος και ο θείος του Βερνάρδος συγκέντρωσαν στρατεύματα κατά μήκος των Άλπεων (773), οι Λομβαρδοί συνετρίβησαν στην Μορτάρα, οι Φράγκοι πολιόρκησαν την πρωτεύουσα των Λομβαρδών Τίκινουμ που αντιστοιχεί στην σημερινή Παβία. Ο γιος του Δεσιδέριου Αδελχίς συγκέντρωσε στρατό στην Αδριατική αλλά όταν ο Καρλομάγνος πλησίασε δραπέτευσε στην Κωνσταντινούπολη. Η πολιορκία κράτησε μέχρι τον Ιούνιο του 774, στην συνέχεια ο Δεσιδέριος άνοιξε τις πύλες αφού πρώτα συμφώνησε για την ασφάλεια της ζωής του ίδιου και των στρατιωτών του. O Δεσιδέριος εξορίστηκε στο αββαείο του Κορμπί στο οποίο και πέθανε γύρω στο 786, ο γιος του Αδελχίς προσπάθησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του να ανακτήσει τον θρόνο του πατέρα του, σύμφωνα με άλλες πηγές η βασιλική οικογένεια της Λομβαρδίας εξορίστηκε στην Λιέγη).

Η κόρη του Αγία Ρολάνδη, η οποία λέγεται ότι ήταν μεγάλης και εξαιρετικής ομορφιάς, υποσχέθηκε εκεί σε γάμο με τον πρίγκιπα Όγκερ (Oger), γιο του βασιλιά των Σκώτων, σύμμαχο των Λομβαρδών. Ωστόσο, η Αγία Ρολάνδη επιθυμώντας να αφιερωθεί στον Θεό, παίρνει όρκο παρθενίας και αρνείται το γάμο.

Εγκαταλείπει την πατρική κατοικία και ξεκινά ταξίδι προκειμένου να μπει στην Ιερά Μονή της Αγίας Ούρσουλας στην Κολωνία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού αρρωσταίνει βαριά και κάνει μία στάση στο Villers-Pottery, όπου πέθανει, το έτος 774.

Αμέσως οι κάτοικοι την έθαψαν με τιμές στον ενοριακό ναό του Γκερπίν. Σύντομα πολλά θαύματα άρχισαν να γίνονται στον τάφο της και πολλοί να βρίσκουν θεραπεία σε διάφορες ασθένειες. Ο τάφος της έγινε προσκυνηματικός τόπος και πολλοί προσκυνητές άρχισαν να συρρέουν από πολλές περιοχές.

Το Μάιο του 1103, ο πρίγκιπας - επίσκοπος του Πριγκιπάτου της Λιέγης Οτβέρτος (Otber) πραγματοποίησε προσκυνηματικό ταξίδι στον τάφο της Αγίας, κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας τα οποία τοποθετήθηκαν σε περίτεχνη λειψανοθήκη.

Η λειψανοθήκη με τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ρολάνδης

Αργότερα - το έτος δεν μας είναι γνωστό - οι ενορίτες του ναού του Γκερπίν, αποφάσισαν να διοργανώνουν κάθε χρόνο την ημέρα της Πεντηκοστής μία λιτανεία, όπου λιτανεύονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ρολάνδης με μεγάλες τιμές. Η λιτανεία αυτή ακολουθεί τα όρια της παλιάς ενοριακής περιοχής και περνάει μέσα από όλα τα χωριά του Γκερπίν. Κάθε χρόνο στη λιτανεία μαζεύονται αρκετές χιλιάδες πιστοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου