Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Άγιος Γουλιέλμος του Βολπιάνο. Ημέρα Μνήμης: 1η Ιανουαρίου.

Άγιος Γουλιέλμος του Βολπιάνο. Ημέρα Μνήμης: 1η Ιανουαρίου.


Ο Άγιος Γουλιέλμος του Βολπιάνο ή Γουλιέλμος της Ντιζόν ή Γουλιέλμος του Αγίου Μπενίν ή Γουλιέλμος του Σαίν Μπενίν ήταν μοναχός και αρχιτέκτονας.

Ο Άγιος Γουλιέλμος του Βολπιάνο γεννήθηκε το 962 στο φρούριο της Νήσου του Σαιν Τζιούλιο, στην λίμνη Όρτα στην περιοχή Νοβάρα, και κοιμήθηκε οσιακά στο Φεκάμπ το 1031. Υπηρέτησε την Εκκλησία ως κληρικός φτάνοντας στο αξίωμα του Ηγουμένου.

Ήταν γιος ευγενούς της Σουηβίας, του Κόμητος Ρομπέρτο του Βολπιάνο. Η μητέρα του, Περινθία, τον γέννησε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στο φρούριο της Νήσου του Σαιν Τζιούλιο από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Όθων Α'. Η επίθεση ήταν επιτυχής, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ο Όθων πατριός και προστάτης του γιου του Κόμητος Ρομπέρτο.

Το 969, ο Άγιος Γουλιέλμος ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αββαείο Βενεδικτίνων της Λοκάντας στην περιοχή Βερτσέλλι. Έγινε μοναχός σε αυτό το Αββαείο, και το 987, έγινε μοναχός στο Αββαείο του Κλυνύ υπό του Αγίου Μαγιόλου (τιμάται 11 Μαΐου).

Αναδιοργάνωσε το Αββαείο του Σαιν Σερνίν στον ποταμό Ροδανό. Ο Άγιος Γουλιέλμος χειροτονήθηκε το 990 και υπηρέτησε ως ηγούμενος στο Αββαείο του Αγίου Μπενίν στη Ντιζόν, που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Μπενίν (μαθητή του Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης), πολιούχο της πόλης Ντιζόν, το οποίο ίδρυσε και έχτισε, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας. Υπό την καθοδήγηση του Αγίου Γουλιέλμου, το Αββαείο του Αγίου Μπενίν έγινε το κέντρο της πνευματικότητας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Επίσης, έγινε το μητρικό Αββαείο για περίπου σαράντα άλλα Αββαεία στη Βουργουνδία, τη Λωρραίνη, τη Νορμανδία, και τη βόρεια Ιταλία.

Είχε επιλεγεί ως εργολάβος για το Αββαείο του Μον-Σαιν-Μισέλ κατά τον 11ο αιώνα. Σχεδίασε την εκκλησία του Αββαείου, τοποθετώντας τολμηρά το εγκάρσιο κλίτος διέλευσης στην κορυφή του βουνού. Πολλές υπόγειες κρύπτες και παρεκκλήσια έπρεπε να κατασκευαστούν για να αντισταθμίσουν αυτό το βάρος. Αυτά αποτέλεσαν τη βάση για την υποστηρικτική ανοδική δομή που μπορεί να δει κανείς σήμερα.

Έχει επίσης ανακατασκευάσει και το Αβαείο του Σεν Ζερμέν ντε Πρε στο Παρίσι.

Το 1001, κλήθηκε από τον Ριχάρδο Β΄ της Νορμανδίας να αναδιοργανώσει το Αββαείο του Φεκάμπ (το σημερινό τμήμα του Σαιν-Μαριτίμ), όπου είχαν το παλάτι τους οι δούκες της Νορμανδίας. Αποτελούσε επίσης το σημείο που οι δούκες της Νορμανδίας είχαν επιλέξει για να ταφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου