Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Άγιος Ιουβενάλιος Επίσκοπος Νάρνι. Ημέρα Μνήμης: 3 Μαΐου.

Άγιος Ιουβενάλιος Επίσκοπος Νάρνι. Ημέρα Μνήμης: 3 Μαΐου.


Ο Άγιος Ιουβενάλιος μνημονεύται ως πρώτος επίσκοπος Νάρνι, στην Ούμπρια της Ιταλίας. Τα ιστορικά στοιχεία τα οποία σώζονται μας παρέχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τη ζωή του. Σύμφωνα με αυτές, ο Άγιος Ιουβενάλιος γεννήθηκε στην Αφρική και χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Νάρνι από τον Άγιο Δαμάσο Α' Πάπα Ρώμης (τιμάται 4 Δεκεμβρίου).

Τάφηκε στην Υψηλή Πύλη της Βία Φλαμίνια (Via Flaminia - Αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος που οδηγούσε από τη Ρώμη στο Ρίμινι μέσα από τα Απέννινα Όρη). Τα μαρτυρολόγια του Αγίου Άντο της Βιέν (Ado of Vienne - τιμάται 16 Δεκεμβρίου) και του Φλώρου της Λυόν τον αποκαλούν Ομολογητή, ωστόσο ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος (τιμάται 12 Μαρτίου) στο έργο του Διάλογοι τον αποκαλεί Μάρτυρα.

Στο βίο του καταγράφεται και ένα θαύμα, όπου ο Άγιος Ιουβενάλιος έσωσε θαυματουργικά το Νάρνι δύο φορές, όταν προσπάθησαν να εισβάλλουν την πρώτη φορά Λίγυες και την δεύτερη φορά Σαρμάτες. Ο Άγιος Ιουβενάλιος με την προσευχή του κατάφερε να ξεσπάσει μία μεγάλη θύελλα μετά κεραυνών και να εμποδίσει την εισβολή των κατακτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου