Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Γοάρος/Goar της Ακουιτανίας/Aquitaine. Ημέρα μνήμης: 6 Ιουλίου.

Άγιος Γοάρος/Goar της Ακουιτανίας/Aquitaine. Ημέρα μνήμης: 6 Ιουλίου.


Ο Άγιος Γοάρος γεννήθηκε το 585 σε μια ευγενή οικογένεια στην Ακουιτανία και ήταν γνωστός για την ευσέβειά του και την ελεημοσύνη του ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Όταν χειροτονήθηκε ιερέας, έγινε γνωστός για τη δύναμη των κηρυγμάτων του. Ωστόσο, ο Άγιος Γοάρος θέλοντας να υπηρετήσει τον Θεό μακριά από τον κόσμο, ταξίδεψε στο εξωτερικό στην επισκοπή της Τριρ/Trier το 618 για να γίνει ερημίτης κοντά στην πόλη Όμπερβεσελ/Oberwesel. Παρά την πρόθεσή του να ζήσει στη απομόνωση και την αφάνεια, η φήμη του για την αγιότητά του εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Ο Άγιος Γοάρος δεχόταν συχνά επισκέψεις από ταξιδιώτες και προσκυνητές που ζητούσαν τις συμβουλές του. Σε μια περίπτωση, λοιδορήθηκε από δύο προσκυνητές, οι οποίοι παραπονέθηκαν στον Ρούστικο, τον επίσκοπο της Τριρ, ότι ο Άγιος ερημίτης ήταν υποκριτής και δεν τηρούσε τους όρκους της παρθενίας, της ακτημοσύνης που είχε πάρει. Τότε ο Άγιος Γοάρος κλήθηκε από τον επίσκοπο να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Όταν ο Άγιος Γοάρος εμφανίστηκε ενώπιον του επισκόπου για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, η παράδοση αναφέρει ότι  λέει ότι πραγματοποίησε ένα θαύμα, με το οποίο ο ερημίτης απέδειξε την αθωότητά του όμως ακόμη περισσότερο, το θαύμα έδειξε ότι ο Ρούστικος ήταν ένοχος των ίδιων κατηγοριών. Ως αποτέλεσμα, ο Σιγιβέρτος Γ’/Sigebert III, βασιλιάς της Αυστρασίας, κάλεσε τον Άγιο Γοάρο στη Μετς/Metz και του ζήτησε να διαδεχθεί τον Ρούστικο στον Επισκοπικό Θρόνο στην Τριρ.

Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας αναφέρει ότι ο Άγιος Γοάρος κατηγορήθηκε για εξάσκηση μαγεία από τον ίδιο τον Ρούστικο, αφού όμως αποδείχθηκε η αθωότητά του ο βασιλιάς της Αυστρασίας Σιγιβέρτος Γ’ καταδίκασε τον Ρούστικο για την ψευδή κατηγορία κατά του Αγίου, και του πρόσφερε την Επισκοπή της Τριρ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο Άγιος Γοάρος δεν θέλησε να θέσει τον εαυτό του κάτω από τις ευθύνες και τις πιέσεις πού έχει η διοίκηση της Επισκοπής και προσευχήθηκε θέρμα στον Κύριο να τον απαλλάξει από αυτήν την ευθύνη και ζήτησε από τον Σιγιβέρτο χρόνο να σκεφτεί την πρότασή του. Μετά την επιστροφή του στο Όμπερβεσελ, αρρώστησε βαριά και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό στις 6 Ιουλίου 649, αφού ποτέ δεν έγινε επίσκοπος.

Ναός αφιερωμένος στην μνήμη του Αγίου Γοάρου υπάρχει σε μία μικρή πόλη στις όχθες του Ρήνου. Αναφέρεται επίσης ότι ο Καρλομάγνος έχτισε μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο πάνω από το ερημητήριο του. Γύρω από αυτή την εκκλησία αναπτύχθηκε μία κοινότητα όπου αργότερα μεγάλωσε και ιδρύθηκε η πόλη Άγιος Γοάρος του Ρήνου/Sankt Goar am Rhein στην αριστερή όχθη του Ρήνου μεταξύ Βέσελ/Wesel και Μπόπαρντ/Boppard.

Η ζωή του Αγίου Γοάρου (Vita Sancti Goaris) γράφτηκε το 839 από έναν μοναχό, τον Βαντελμπερτ/Wandalbert του Προυμ/Prüm. Αυτός ο θρυλικός απολογισμός της ζωής του Αγίου Γοάρου περιγράφει διάφορα θαύματα σχετικά με τη ζωή του Αγίου. Το πρώτο είναι αυτό με το οποίο ο Άγιος Γοάρος απέδειξε την αθωότητά του και τη δυσάρεστη φύση του Ρούστικου. Ένα εγκαταλελειμμένο παιδί κοντά σε μία εκκλησία, μεταφέρθηκε στον Άγιο. Ο επίσκοπος κάλεσε τον Άγιο Γοάρο να ονομάσει τον πατέρα του μωρού ως απόδειξη της αθωότητάς του. Ο Άγιος Γοάρος δεν απέτυχε στην δοκιμασία αυτή. Ονόμασε ως πατέρα του παιδιού τον Ρούστικο, ο οποίος συγκλονισμένος έπεσε στα γόνατα και ικέτευε για συγχώρεση.

Ένα άλλο θαύμα που απεικονίζει την αγία ζωή του Αγίου Γοάρου, είναι αυτό που κρεμάει την κάπα του πάνω σε μία ηλιαχτίδα. Όταν ο Άγιος αρνήθηκε την πρόσκληση του Σιγιβέρτου Γ’ να αναλάβει την Επισκοπή της Τριρ, ο Άγιος έβγαλε την κάπα του την πέταξε και αυτή στάθηκε πάνω σε μία ηλιακή ακτίνα και ανακόπτοντας την πτώση της κάπας σαν να στάθηκε πάνω σε ένα στέρεο άξονα. Ο σκοπός αυτού του θαύματος δεν ήταν απλώς μια επίδειξη αλλά για να δείξει ο Άγιος με την ενέργεια του αυτή ότι η άρνηση της θέσης στον Επισκοπικό Θρόνο της Τριρ ήταν αποδεκτή από το Θεό.

Ο Άγιος Γοάρος πολλές φορές απεικονίζεται να μοιράζει γάλα σε φτωχούς κρατώντας μία στάμνα ή να πατάει πάνω σε έναν δαίμονα κρατώντας στα χέρια του την Εκκλησία που είναι αφιερωμένη σε αυτόν στον Ρήνο.

Η μνήμη του Αγίου Γοάρου τιμάται στις 6 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου