Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Αγία Μάρτυς της Ρώμης Φιλικητάτη και οι 7 γιοί της Ιανουάριος, Φήλικας (Φήλιξ), Φίλιππος, Σιλβανός (Σιλουανός), Αλέξανδρος, Βιτάλιος και Μαρτιάλης. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιανουαρίου.

Αγία Μάρτυς της Ρώμης Φιλικητάτη και οι 7 γιοί της Ιανουάριος, Φήλικας (Φήλιξ), Φίλιππος, Σιλβανός (Σιλουανός), Αλέξανδρος, Βιτάλιος και Μαρτιάλης. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιανουαρίου.



Το μαρτύριο αυτών των Αγίων συνέβη στη Ρώμη, υπό τον αυτοκράτορα Αντωνίνο. Οι επτά αδελφοί ήταν οι γιοι της Αγίας Φιλικιτάτης, μίας ευγενούς, ευσεβούς χριστιανής χήρας στη Ρώμη, η οποία, μετά το θάνατο του συζύγου της, υπηρετούσε τον Θεό και αφιέρωσε τον εαυτό της εξ'ολοκλήρου στην προσευχή, τη νηστεία, και την ελεημοσύνη.

Η Αγία Φιλικιτάτη με τη διδαδκαλία της και τη διάδοση του Λόγου του Θεού, κατάφερε να φέρει πολλούς ειδωλολάτρες στον Χριστιανισμό και να αποκηρύξουν τη λατρεία των ψεύτικων θεών.

Αυτές οι πράξεις έπεσαν στην αντίληψη των ιερέων των ειδώλων, προκαλώντας την οργή τους και θυμωμένοι παραπονέθηκαν στον αυτοκράτορα για την δημόσια δράση της Αγίας, αναφέροντας στον αυτοκράτορα Αντωνίνο ότι η Αγία με τη διδασκαλία της έχει διώξει πολλούς από τη λατρεία των αθάνατων θεών που είναι φύλακες και προστάτες του αυτοκράτορα και της αυτοκρατορίας και ότι, προκειμένου να κατευνάσουν αυτούς τους ψεύτικους θεούς, ήταν απαραίτητο να εξαναγκάσει την Αγία και τα παιδιά της να θυσιάσουν στα είδωλα.


Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να συλληφθεί η Αγία μαζί με τα παιδιά της και να οδηγηθούν μπροστά στον Έπαρχο της Ρώμης Πούμπλιο. Εκείνη με τόλμη ομολόγησε ενώπιον του Έπαρχου και των πολιτικών αρχών ότι ήταν Χριστιανή.

Ο Έπαρχος τότε προκειμένου να κάμψει το φρόνημα της Αγίας και να την υποχρεώσει να θυσιάσει στα είδωλα της λέει: « Λυπήσου Φιλικάτη τα παιδιά σου, βρίσκοντα στην ακμή της νεότητάς τους και είναι κρίμα να υποφέρουν. Θα τα γεμίσω με δόξες και τιμές».

Η Αγία τότε απαντά στον Έπαρχο: «ο οίκτος που δείχνεις σε εμένα και τα παιδιά μου είναι πραγματικά αξιοθρήνητος και η δήθεν συμπόνια σου με κάνει την πιο σκληρή από όλες της γυναίκες».

Στη συνέχει γυρνώντας η Αγίας προς τους γιούς της, τους απευθύνει το λόγο και τους λέει: « Παιδιά μου κοιτάξτε ψηλά στα Ουράνια και θα δείτε το Χριστό με τους Αγίους του να σας περιμένουν, μείνετε πιστοί στην Αγάπη Του και παλέψτε γενναία για της ψυχές σας».

Ο Έπαρχος εξοργισμένος από αυτή τη συμπεριφορά διέταξε να βασανιστεί η Αγία σκληρά και καλώντας τα παιδιά ένα ένα, στην αρχή με κολακευτικά λόγια και υποσχέσεις και στη συνέχεια με φοβέρες και απειλές προσπαθούσε να πείσει τα 7 αδέρφια να θυσιάσουν στα είδωλα όμως μάταια. Τότε ο Έπαρχος φοβερά εξοργισμένος ζήτησε να μαστιγωθούν σκληρά και να ριχτούν στην φυλακή.

Ο Έπαρχος μή μπορώντας να κάμψει το φρόνημα των Αγίων και να τους αναγκάσει να θυσιάσουν στα είδωλα, έστειλε την υπόθεση και τους Αγίους στον αυτοκράτορα.

Ο αυτοκράτορας Αντωνίνος έδωσε τότε διαταγή οι Άγιοι να χωριστούν σε διαφορετικούς δικαστές και να καταδικαστούν σε διαφορετικούς θανάτους.

Έτσι ο Άγιος Ιανουάριος μαστιγώθηκε μέχρι θανάτου με μαστίγιο που στις άκρες είχε μολυβένια σφαιρίδια, οι Άγιοι Φήλικας και Φίλιππος ξυλοκοπήθηκαν με ρόπαλα μέχρι που παρέδωσαν την Αγία τους ψυχή, ο Άγιος Σιλβανός ρίχτηκε από έναν γκρεμό με το κεφάλι προς τα κάτω και οι Άγιοι Αλέξανδρος, Βιτάλιος και Μαρτιάλης αποκεφαλίστηκαν.

Η Αγία Φιλικιτάτη έγινε μάρτυρας των βασανιστηρίων και του πόνου στα οποία υποβλήθηκαν οι γιοί της και προσευχόταν στο Θεό να παραμείνουν σταθεροί στη Πίστη τους και να εισέλθουν στην Ουράνια Βασιλεία. Όλοι οι γιοι της πέθαναν ως μάρτυρες μπροστά στα μάτια της μητέρας τους.

Η Αγία Φιλικιτάτη σύντομα ακολούθησε τους γιους της στο μαρτύριο για τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε και αυτή 4 μήνες αργότερα.

Υπέφεραν στη Ρώμη περίπου το έτος 164. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος (τιμάται 12 Μαρτίου) κάνει αναφορά στο μαρτύριο της Αγίας και των γιών της στα σχόλιά του σχετικά με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Ματ.12,47).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου