Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Άγιος Senán της Νήσου Scaterry της Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 8 Μαρτίου.

Άγιος Senán της Νήσου Scaterry της Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 8 Μαρτίου.


Ο Άγιος Senán mac Geircinn (6ος αιώνας) είναι ένας Ιρλανδός Άγιος, ιδρυτής του μοναστηριού στο Inis Cathaig (Scattery Island). Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους Δώδεκα Αποστόλους της Ιρλανδίας. Γεννήθηκε το 488 σε έναν τόπο που ήταν κάποτε γνωστός σαν Moylougha, περίπου τέσσερα μίλια ανατολικά από το σημερινό Kilrush, στην Κομητεία Clare, στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον βίο του, η μητέρα του, όταν ήταν έγκυος στον Άγιο Senán, κουράστηκε καθώς περπατούσε μέσα στο δάσος και αφού έπιασε το κλαδί ενός δέντρου για να στηριχτεί το δέντρο άνθισε για να προφητέψει με αυτόν τον τρόπο τις αρετές του Αγίου. Η μετάφραση του ονόματος Senán από τα αρχαία Κελτικά σημαίνει "μικρός ηλικιωμένος σοφός άνδρας." Ίσως το όνομα του να προέρχεται από έναν παλιό θεό των ποταμών από το όνομα του οποίου ονομάστηκε ο ποταμός Shannon. Ήταν ετεροθαλής αδελφός της Αγίας Conainne (ή Canair ή Dachonna).

Ενώ ήταν ακόμη παιδί, ο Άγιος Senan άρχισε να ασκεί και να διδάσκει την αυταπάρνηση. Μία ημέρα επέπληξε την μητέρα του επειδή μάζευε μαύρα μούρα. Ο Θεός, της είπε, καθόρισε ώρα για νηστεία καθώς και για φαγητό. Το αγόρι υποσχέθηκε να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό μετά από το θαύμα που έγινε στην εκβολή ενός ποταμού όπου ένα μονοπάτι άνοιξε για αυτόν και για το κοπάδι το οποίο οδηγούσε μέσα από την παλίρροια.

Μελέτησε με τη βοήθεια ενός μοναχού, ονόματι Cassidus ο οποίος ανέλαβε να του κάνει την κουρά για να γίνει μοναχός. Μαζί μελέτησαν την Αγία Γραφή και τις πρακτικές της θρησκευτικής ζωής. Ο Cassidus τον έστειλε στο μοναστήρι του Αγίου Natali (τιμάται 27 Ιανουαρίου) στο Kilnamanagh όπου αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του χειροτονήθηκε ιερέας. Ξεκίνησε την ιεραποστολική του δράση με την ίδρυση μίας εκκλησίας κοντά στην περιοχή Enniscorthy, το 510 (ή το 512), και η ενορία είναι ακόμη γνωστή σαν Templeshannon (ο ναός του Αγίου Senan.)
  
Ο Άγιος Senan ήταν πολύ μορφωμένος και πολυταξιδευμένος για την εποχή του. Είχε ταξιδέψει στην Βρετανία (υπάρχει χωριό αφιερωμένο στον Senan στην Κορνουάλη), στην Γαλλία (η πόλη Plouzane στην Βρετάνη της Γαλλίας μεταφράζεται σαν πόλη ή εκκλησία του Senan) και στη Ρώμη. Επέστρεψε στην Ιρλανδία γύρω στο έτος 520. Έχοντας μελετήσει σε πολλά μοναστήρια στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Glendalough (του Αγίου Kevin/τιμάται 3 Ιουνίου) και του Kerry, ίδρυσε το μοναστήρι στο Νησί Inishmore, αφήνοντας τον Άγιο Liberius σαν ηγούμενο εκεί. Γύρω στο έτος 534, ίδρυσε ένα μοναστήρι με πέντε εκκλησίες και έναν κυλινδρικό πύργο στο Inis Cathaigh ή Νησί Scattery στην ακτή του ποταμού Shannon, μόλις 3 χιλιόμετρα έξω από το Kilrush. Ο κανόνας του μοναστηριού ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Ο Άγιος Ciaran (τιμάται 9 Σεπτεμβρίου) και ο Άγιος Brendan (τιμάται 16 Μαΐου) και άλλοι Άγιοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ακούσει για την αγιότητα του και τα θαύματα του, τον επισκέφτηκαν για πνευματική καθοδήγηση. Το Νησί Scattery δεν έγινε μόνο ένα διάσημο μοναστήρι αλλά και μία επισκοπική έδρα με τον Senan σαν τον πρώτο επίσκοπο.

Παρότι επιτρέπονταν μόνο άνδρες στο Νησί Scattery όταν ο Άγιος Senan βρισκόταν εκεί, η ιστορία λέει πως η αδελφή του, η Αγία Conainne (τιμάται 28 Ιανουαρίου), πριν πεθάνει εκδήλωσε την επιθυμία να θαφτεί κοντά στον Άγιο Senan.* Για να μείνει πιστός στις δικές του αρχές, ο Άγιος Senan περίμενε μέχρι να χαμηλώσει η παλίρροια για να την θάψει σε σημείο όπου δεν θα την έπαιρνε η παλίρροια και όπου ήταν ένα σημείο το οποίο δεν ανήκε στο κυρίως νησί, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία της αδελφής του χωρίς να καταργεί και τους δικούς του κανόνες.    

Λέγεται ότι ο Άγιος Senan κοιμήθηκε στις 8 Μαρτίου του 544. Είναι θαμμένος στο Νησί Scattery, πιθανόν στον Ναό του Senan.

Ένας φίλος του Αγίου Senan ονόματι Dallán Forgaill έγραψε μια ευλογία για τον Άγιο Senan με το όνομα "Amra Senáin"

* Ο Άγιος Senan και η Αγία Canair.

H Αγία Canair η Ευλαβής, μία αγία παρθένα της φυλής Benntraige από τα νότια της Ιρλανδίας, εγκατέστησε ένα ερημητήριο στον δικό της τόπο. Εκεί μία νύχτα, καθώς προσευχόταν εμφανίστηκαν μπροστά της όλες οι εκκλησίες της Ιρλανδίας. Και της φάνηκε πως ένας πύργος από φωτιά ανέβαινε προς τον ουρανό από κάθε μία από τις εκκλησίες. Όμως ο μεγαλύτερος από όλους τους πύργους και εκείνος που πήγαινε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τον ουρανό, ήταν αυτός που έβγαινε από την περιοχή Inis Cathaig (τόπος όπου είχε εγκατασταθεί ο Αγιος Senan.) "Όμορφο είναι το κελί σου," είπε η Αγία Canair. "Εκεί θα πάω, ώστε η ανάσταση μου να γίνει εκεί κοντά." Πήγε αμέσως, χωρίς οδηγό παρά μόνο με τον πύργο της φωτιάς τον οποίο είδε να φλέγεται χωρίς να σταματάει μέρα και νύχτα μπροστά της, ώσπου έφτασε εκεί. Όταν έφτασε στην ακτή του Luimnech, διέσχισε τη θάλασσα περπατώντας πάνω της σαν να ήταν στερεή γη, ώσπου έφτασε στο Inis Cathaig. Ο Άγιος Senan το γνώριζε αυτό και πήγε στο λιμάνι για να την συναντήσει και την καλωσόρισε.

"Ήρθα", είπε η Αγία Canair.

"Πήγαινε," είπε ο Άγιος Senan, "στην αδερφή σου που κατοικεί στο νησί στην ανατολή ώστε να μείνεις εκεί."

"Ήρθα εδώ για να κατοικήσω μαζί σου σε αυτό το νησί" είπε η Αγία Canair.

"Δεν επιτρέπεται να κατοικήσουν γυναίκες σε αυτό το νησί," είπε ο Άγιος Senan.

"Πως μπορείς να το λες αυτό;" είπε η Αγία Canair. "Ο Χριστός ήρθε για να δώσει την ίδια λύτρωση και στους άνδρες και στις γυναίκες. Υπέφερε το ίδιο και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Οι γυναίκες υπηρέτησαν το Χριστό και τους Αποστόλους Του. Και οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν το ίδιο δικαίωμα στη βασιλεία των ουρανών. Γιατί λοιπόν, δεν δέχεσαι γυναίκες στο νησί σου;"

"Είσαι ισχυρογνώμων," είπε ο Άγιος Senan.

"Θα μου δώσεις λοιπόν έναν τόπο για να κατοικήσω σε αυτό το νησί; Θα ήθελα ακόμη να μου δώσεις εσύ τη Θεία Κοινωνία."

"Ένας τόπος για την ανάσταση σου," είπε ο Άγιος Senan, "θα σου δοθεί εδώ στην άκρη του κύματος, όμως φοβάμαι πως η θάλασσα θα παρασύρει τα λείψανα σου."

"Ο Θεός θα τα φέρει έτσι," είπε η Αγία Canair, " ώστε το σημείο όπου θα εγκατασταθώ να μην παρασυρθεί από τη θάλασσα."

"Τότε έχεις την άδεια," είπε ο Άγιος Senan, "να έρθεις στην ακτή." Αυτό το είπε γιατί ενώ συζητούσαν, η Αγία Canair στεκόταν επάνω στα κύματα μαζί με τα πράγματα της κάτω από τα ρούχα της σαν να πατούσε στη στεριά. Έπειτα η Αγία Canair πάτησε στη στεριά και αφού της έδωσε τη Θεία Κοινωνία ο Άγιος Senan πέθανε και η ψυχή της πήγε στον ουρανό.

Ο Θεός εκπλήρωσε την επιθυμία που είχε η Αγία Canair. Η επιθυμία της ήταν, όποιος επισκέπτεται την εκκλησία της πριν να βγει στη θάλασσα να μην πνίγεται ούτε στον πηγαιμό ούτε στον ερχομό.

Ο Άγιος Senan και το πηγάδι.

Κάποτε ήρθε μία περίοδος μεγάλης ξηρασίας. Οι μοναχοί διαμαρτύρονταν στον Άγιο Senan λέγοντας πως δεν έχουν νερό. Έπειτα ένας Άγγελος του Θεού επισκέφτηκε τον Άγιο Senan για να μιλήσει μαζί του, αφού πρώτα ο Άγιος Senan προσευχήθηκε τη νύχτα, και του είπε: "Διαμαρτύρονται πολύ οι μοναχοί σου σε εσένα γιατί δεν έχουν νερό. Πάμε για να βρούμε το σημείο όπου υπάρχει νερό κοντά τους." Ο Άγιος Senan μαζί με τον Άγγελο ξεκίνησαν αμέσως και πήγαν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το νερό. Ο Άγγελος είπε στον Άγιο Senan: "Σκάψε εδώ." Ο Άγιος Senan πήρε ένα κλαδί από έναν πρίνο που βρισκόταν κοντά του και έσκαψε τη γη στο σημείο που του έδειξε ο Άγγελος. Ο Άγγελος είπε έπειτα: "Είναι αρκετό το βάθος το οποίο έσκαψες. Δεν θα υπάρξει έλλειψη νερού σε αυτό το πηγάδι όσο αυτό το μοναστήρι κατοικείτε και το νερό του θα θεραπεύει κάθε ασθένεια." Έπειτα ο Άγιος Senan κάρφωσε το κλαδί που κρατούσε στο χέρι του κοντά στο πηγάδι και αυτό ρίζωσε αμέσως. Το πρωί, όταν ξύπνησε η αδελφότητα, αντίκρισε το πηγάδι γεμάτο με νερό και έναν ανεπτυγμένο πρίνο δίπλα στο πηγάδι (ήταν το κλαδί που φύτεψε ο Άγιος Senan και είχε αναπτυχθεί θαυματουργικά πολύ γρήγορα).

Η συνάντηση του Αγίου Senan με τον Άγιο Martin (Μαρτίνο) της Tours της Γαλλίας (τιμάται 12 Νοεμβρίου).

Ο Άγιος Senan πήγε από το μοναστήρι του στην Ιρλανδία στην Ρώμη για προσκύνημα. Έπειτα από τη Ρώμη πήγε στην πόλη Tours της Γαλλίας για να συζητήσει με τον Άγιο Martin. Τότε ο Άγιος Martin έγραφε ένα Ευαγγέλιο μπροστά του. Έτσι ο Άγιος Senan είπε: "Θα το θεωρούσα υπέροχο εάν αυτά τα χέρια (του Αγίου Martin) τα οποία βλέπω να γράφουν μου δώσουν την Θεία Κοινωνία την ημέρα της κοίμησης μου." "Έτσι θα γίνει πράγματι," είπε ο Άγιος Martin. Έπειτα ο Άγιος Martin έδωσε στον Άγιο Senan το Ευαγγέλιο που έγραφε. Αυτό έγινε γνωστό σαν το Ευαγγέλιο του Αγίου Senan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου