Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Άγιος Παιδομάρτυς Αμπανούμπ/Ανούβ (Άγιος Abanoub ή Άγιος Abanoub Al-Nahisy). Ημέρα Μνήμης: 31 Ιουλίου.

Άγιος Παιδομάρτυς Αμπανούμπ/Ανούβ (Άγιος Abanoub ή Άγιος Abanoub Al-Nahisy). Ημέρα Μνήμης: 31 Ιουλίου.


Ο Άγιος Παιδομάρτυς Αμπανούμ έζησε τον 4ο αιώνα στην Αίγυπτο. Γεννήθηκε στη Νεχίδα στο Δέλτα του Νείλου από χριστιανούς γονείς. Ο Αμπανούμ ήταν 12 χρονών όταν σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε, αφού πρώτα βασανίστηκε επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον Χριστιανισμό. Η ημέρα μνήμης του είναι η 31η Ιουλίου. Τα Ιερά λείψανά του σώζονται στην Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και Αγίου Παιδομάρτυρος Αμπανούμπ στην πόλη Σεβέννυτο της Αιγύπτου.

Ο Άγιος Αμπανούμπ γεννήθηκε στην πόλη Νεχίσα (Επαρχία Τάλχα). Ήταν το μόνο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του τον ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσία Κυρίου». Οι γονείς του πέθαναν όταν ο Άγιος Αμπανούμπ ήταν ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία δώδεκα ετών, ο Άγιος Αμπανούμπ εισήλθε σε μία εκκλησία για να ακούσει το κήρυγμα του ιερέα που καλούσε τους πιστούς να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη και την αγάπη του Χριστού κατά την διάρκεια των διωγμών που είχε εξαπολύσει ο ρωμαίος Αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Ο Άγιος Αμπανούμπ αφού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων προσευχήθηκε στον Θεό να τον οδηγήσει στο μέρος εκείνο όπου θα μπορούσε να ομολογήσει την πίστη του και την αγάπη του στον Ιησού Χριστό.

Επέστρεψε στο σπίτι του και αμέσως έδωσε όλο το χρυσάφι, το ασήμι και τον ρουχισμό που του είχε αφήσει ο πατέρας του, στους φτωχούς και τους άστεγους, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς στην Σεβέννυτο κατά μήκος της όχθης του ποταμού. Στο δρόμο, του εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο οποίος του είπε ότι θα μαρτυρήσει για την πίστη του στον Χριστό στη Σεβέννυτο και τον ενθάρρυνε. Πράγματι ο Άγιος Παιδομάρτυς συνελήφθη και ομολόγησε το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μπροστά στον κυβερνήτη της πόλης Λουκιανό. Ο Άγιος Αμπανούμπ έβρισε την ψεύτικη θρησκεία και τους ψεύτικους θεούς του Λουκιανού, τόσο πολύ ώστε ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και έδωσε εντολές να μαστιγώσουν τον Άγιο. Οι στρατιώτες μαστίγωσαν αλύπητα τον Άγιο Αμπανούμπ, αλλά ο Αρχάγγελοςς Μιχαήλ εμφανίστηκε και τον θεράπευσε.

Την επόμενη μέρα ο κυβερνήτης ζήτησε να παρουσιαστεί ο Μάρτυς μπροστά του και έδωσε εντολή να τον βάλουν σε μία βάρκα και να τον οδηγήσουν στην πόλη Άθλιβις (ή Άθριβις ή Αθάρραβις) της Κάτω Αιγύπτου και για τιμωρία να κρεμάσουν τον Άγιο ανάποδα στον ιστό του πλοίου σε όλη τη διαδρομή. Οι στρατιώτες μαζί με τον διοικητή τους εκτέλεσαν την διαταγή του ηγεμόνα Λουκιανού ενώ παράλληλα άρχισαν να πίνουν και να χορεύουν, ενώ χτυπούσαν τον Άγιο Αμπανούμπ στο στόμα και στο πρόσωπο. Η μύτη του Αγίου Αμπανούμπ άρχισε να αιμορραγεί, και τότε εντελώς ξαφνικά οι στρατιώτες τυφλώθηκαν και ο διοικητής τους παρέλυσε.

Οι στρατιώτες έντρομοι φώναζαν και παρακαλούσαν τον Άγιο Παιδομάρτυρα του Χριστού να προσευχηθεί για αυτούς να επιστρέψει η υγεία τους και υποσχέθηκαν να βαπτιστούν Χριστιανοί. Ο Άγιος Αμπανούμπ απάντησε: «Αυτό θα συμβεί μόνο στην Άθλιβις, ώστε όλοι εκεί να γνωρίσουν ότι δεν υπάρχει άλλος Αληθινός Θεός παρά μόνο ο Χριστός». Τότε, αμέσως Άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό, απελευθέρωσε τον Άγιο και σκούπισε το αίμα που έτρεχε από τη μύτη και το στόμα του. Αμέσως ισχυροί άνεμοι ξέσπασαν θαυματουργικά και έφεραν γρήγορα το πλοίο με τον Άγιο, τους στρατιώτες και τον διοικητή τους στην Άθλιβις. Μόλις το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Άθλιβις οι στρατιώτες και ο διοικητής τους θεραπεύτηκαν όπως είχε προφητέψει ο Άγιος και έριξαν τις στολές τους μπροστά στον κυβερνήτη της Άθλιβις. Ο κυβερνήτης φοβερά εξοργισμένος διέταξε να σκοτωθούν όλοι.

Έπειτα ο κυβερνήτης στράφηκε προς τον Άγιο και διέταξε να βασανιστεί σκληρά, έπειτα τον έστειλε στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Εκεί βασανίστηκε βάναυσα μέχρι να παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο και να λάβει τον στέφανο του μαρτυρίου. Ο Άγιος Μάρτυς Ιούλιος της Άκφα, ο βιογράφος των Αγίων Μαρτύρων (τιμάται 19 Σεπτεμβρίου), ο οποίος ήταν παρών στο μαρτύριο του Αγίου και αργότερα συνέγραψε το βίο του, πήρε το σώμα του Αγίου Αμπανούμπ και το έστειλε με μερικούς από τους άνδρες του πίσω στην πατρίδα του τη Νεχίσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου