Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Αγία Μελάγγεχλ ή Μελαγγέλα, η θαυματουργος, ερημίτισσα, ιδρύτρια και Ηγουμένη της Μονής Πένναντ - Μελάγγεχλ της Β.Δ. Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 27 Μαΐου.

Αγία Μελάγγεχλ ή Μελαγγέλα, η θαυματουργος, ερημίτισσα, ιδρύτρια και Ηγουμένη της Μονής Πένναντ - Μελάγγεχλ της Β.Δ. Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 27 Μαΐου.


Η Αγία Μελαγγέλλα (†641 μ.Χ.) είναι μια από τις μεγαλύτερες Αγίες του Ορθόδοξου παρελθόντος της αρχαίας Βρετανίας. Ασκήτεψε στη Βόρεια Ουαλία, όπου "ανακαλύφθηκε" από τον πρίγκιπα Brochfael Ysgithrog, όταν ένας λαγός, που κυνηγούσαν τα σκυλιά του, τρύπωσε στη σπηλιά της και βρήκε καταφύγιο στα ενδύματά της.


Έτσι, όπως και πολλοί άλλοι Άγιοι ασκητές, η Αγία έγινε κυριολεκτικά ένα με τα πλάσματα και αργότερα, όταν μια ομάδα πιστών γυναικών μόνασε κοντά της και την έκανε πνευματική δασκάλα, στο μοναστήρι τους έβρισκαν καταφύγιο τα κυνηγημένα ζώα (κανένα ζώο δε σκοτώθηκε σ' εκείνο το μέρος - άρα προφανώς και οι μοναχές δεν έτρωγαν κρέας), αλλά και οι κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι άνθρωποι. Έγινε έτσι άσυλο ζώων και ανθρώπων, που κανείς άνθρωπος της εξουσίας δεν τόλμησε να παραβιάσει.

Τα κέλτικα τοπία έχουν ένα μοναδικό τρόπο να μαγνητίζουν τις ανθρώπινες καρδιές με την μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα τους. Φέρνουν στο μυαλό τους γενναίους και αυτάρκης αγίους που εγκατέλειψαν τα πάντα για μία ζωή απομόνωσης και προσευχής ακόμη και σε απόμερα και επικίνδυνα, μέρη. Αυτοί οι Άγιοι με τις άγιες ζωές τους έφεραν την ειρήνη στη γη όπου ασκήτεψαν και στα γύρω πλάσματα καθώς είχαν απελευθερωθεί, σε ένα μεγάλο βαθμό από την έκπτωτη κατάσταση τους.

Όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος «Δεδομένου ότι, η μεγάλη προσδοκία τής κτίσης προσμένει τη φανέρωση των παιδιών τού Θεού. Επειδή, η φύση υποτάχθηκε στη ματαιότητα, όχι θεληματικά, αλλά εξαιτίας εκείνου που την υπέταξε, με την ελπίδα ότι, και η ίδια η κτίση θα ελευθερωθεί από τη δουλεία τής φθοράς, και θα μεταβεί στην ελευθερία τής δόξας των παιδιών τού Θεού». (προς Ρωμαίους 8:19,21).



Η Αγία Melangell ήταν μία από τις Άγιες που έφτασε σε αυτά τα επίπεδα ελευθερίας. Με την αφοσίωση της και την αποφασιστικότητα της στον αγώνα βοήθησε πολλούς ανθρώπους να απελευθερωθούν. Παρότι δεν έχουμε μαρτυρίες για τη ζωή της πριν τον 15ο αιώνα φαίνεται πως η αγιότητα της άνθησε και έγινε γνωστή αρκετά πριν να γραφτεί κάτι για αυτήν, αυτό φανερώνει πόσο μεγάλη ήταν η εκτίμηση προς αυτήν από τους ντόπιους. Παρότι η γενεαλογία της είναι ομιχλώδης είναι βέβαιο πως καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Έτσι, σε ανταπόκριση του Θείου καλέσματος για προσευχή και απομόνωση ανακοίνωσε στους δικούς της πως δεν θέλει να παντρευτεί. Ο πατέρας της επέμενε να παντρευτεί, μα εκείνη οδηγημένη από τον πόθο της να αφοσιωθεί στο Θεό, εγκατέλειψε την Ιρλανδία το 590 για να εγκατασταθεί τελικά στο Pennant μία από της ποιο απομονωμένες και όμορφες περιοχές του Powys (τότε ονομασία Montgomeryshire) στη νότια Ουαλία. Εκεί έζησε δεκαπέντε χρόνια απομονωμένη και προσευχόμενη έχοντας σαν κρεβάτι μόνο μία πέτρα και για σκέπαστρο μια σπηλιά.

Γύρω στο 604, "ανακαλύφθηκε" από τον πρίγκηπα της Ουαλίας, Brochfael Ysgithrog, όταν αυτός κυνηγούσε στην περιοχή του Pennant. Καθώς τα σκυλιά κυνηγούσαν τη λεία τους (έναν λαγό) ο τρομοκρατημένος λαγός στο άκουσμα τους έτρεξε και κρύφθηκε σε μία πυκνή συστάδα χόρτων. Ψάχνοντας για τον λαγό στις πυκνές συστάδες ο βασιλιάς βρήκε ξαφνικά την Αγία Melangell. Βρισκόταν σε βαθιά κατανυκτική προσευχή και δεν είχε ακούσει ούτε τα σκυλιά ούτε ανθρώπινα βήματα. Ο τρομοκρατημένος λαγός φοβισμένος από τα σκυλιά είχε κρυφτεί στις αναδιπλώσεις του ενδύματος της και τώρα βγήκε άφοβος μπροστά στα σκυλιά παίρνοντας θάρρος από την προστασία της Αγίας.



Ο πρίγκηπας Brochfael έδωσε εντολή στα σκυλιά του να επιτεθούν στο λαγό μα εκείνα δεν τολμούσαν να πλησιάσουν ούτε το λαγό ούτε την Αγία. Κατανοώντας τώρα την κατάσταση η Αγία έκανε τα σκυλιά να τραπούν σε φυγή. Ο πρίγκηπας εξεπλάγη και πλησίασε την Αγία για να βρει μία εξήγηση. Αφού άκουσε την ιστορία της και ενθουσιάστηκε από την ομορφιά της και από την θεία χάρη που εξέπεμπε ο πρίγκηπας αποδέχτηκε την αγιότητα της και της πρότεινε να εγκαταλείψει την απομόνωση και να τον παντρευτεί. Εκείνη αρνήθηκε και ο πρίγκηπας υποχώρησε. Έπειτα την πληροφόρησε πως θα της χάριζε ένα κομμάτι γης για να ιδρύσει εκεί ένα μοναστήρι και ο τόπος θα αφιερωνόταν στο Θεό. Εκεί θα έβρισκαν καταφύγιο άνθρωποι και ζώα και ειδικά οι λαγοί οι οποίοι είχαν συμφιλιωθεί μαζί της πολύ πριν αυτός να την συναντήσει.

Η Αγία έζησε άλλα 37 χρόνια μετά το συμβάν με το κυνήγι και πράγματι ο τόπος εκείνος έγινε ιερός. Και κανένα ζώο ήρεμο η άγριο δεν θανατώθηκε εκεί εκείνον τον καιρό. Οι άνθρωποι προστάτεψαν τον τόπο της ασκήτριας από τυχόν παραβάτες που θα ήθελαν να τον διαφθείρουν. Και πράγματι η Αγία ίδρυσε εκεί ένα μοναστήρι και πολλές παρθένες κοπέλες την ακολούθησαν εμπνευσμένες από την αγιότητα της και αφιερώθηκαν στο Θεό και αγωνίστηκαν για την αγιότητα τους. Η εκκλησία της Αγίας Melangell βρίσκεται κοντά στην περιοχή Llangynog στο Powys. Κατά την ίδρυση της τον 7ο αιώνα ήταν τόπος προσκύνησης για τους ντόπιους. Εάν κάποιος φώναζε σε έναν κυνηγημένο λαγό "Ο Θεός και η Αγία Mellangel να είναι μαζί του", ο λαγός σωζόταν θαυματουργικά. Οι λαγοί προστατεύονται μέχρι και σήμερα στην περιοχή στην ανάμνηση της Αγίας. Η μοναστική κοινότητά της διατήρησε την μνήμη της αγιότητας της.

Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια πανέμορφη βασιλοπούλα. Το όνομά της ήταν Μελανγκέλ και ζούσε με τους γονείς της σ’ έναν μεγάλο πύργο. Όλοι την αγαπούσαν από μικρή. Ξταν γεμάτη καλοσύνη και απ’ όπου κι αν περνούσε, σκορπούσε γύρω της χαρά. Όλους τους βοηθούσε με προθυμία και για όλους είχε κάτι καλό να πει. Η πιο μεγάλη, όμως, αγάπη της Μελανγκέλ ήταν ο Θεός. Σε εκείνον επιθυμούσε να αφιερώσει τη ζωή της. Αποφάσισε να αφήσει τα πλούτη και να πάει να ζήσει σε μια σπηλιά μέσα στο δάσος της Ουαλίας. Ο άγιος τρόπος ζωής της έκανε τα ζώα και τα πουλιά να την πλησιάζουν χωρίς φόβο. Εκείνη τα φρόντιζε με αγάπη και μοιραζόταν μαζί τους το λιγοστό φαγητό της. Μια μέρα, ένας πρίγκιπας της περιοχής βγήκε για κυνήγι με τα σκυλιά του στα μέρη που ζούσε η Μελανγκέλ. Κυνηγώντας έναν λαγό, έφτασε μαζί με τα σκυλιά στο μέρος που συνήθιζε η Αγία να προσεύχεται. Ο λαγός έτρεξε και κρύφτηκε κάτω από τα ρούχα της, για να φυλαχτεί. Τα σκυλιά, παρόλο που το αφεντικό του τα διέταξε, δεν μπορούσαν να κουνηθούν, για να βρουν τον λαγό.



Ο πρίγκιπας απορημένος πλησίασε τη Μελανγκέλ και της είπε: «Ποια είσαι εσύ; Τι ζητάς εδώ; Δεν το ξέρεις ότι ο τόπος αυτός είναι δικός μου; Και τι έκανες στα σκυλιά μου και δεν μπορούν να κουνηθούν;» Τότε εκείνη του μίλησε για τον Δημιουργό του κόσμου και τον προστάτη όλων των αδύναμων πλασμάτων, όπως ήταν ο μικρός λαγός. Του είπε πόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία της να πλησιάσουν όλοι οι άνθρωποι τον Χριστό. Ο πρίγκιπας θαύμασε τα λόγια της Μελανγκέλ και της έδωσε τον τόπο για να χτιστεί εκκλησία. Σήμερα, πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή και χαίρονται την ομορφιά, τη χάρη και την ευλογία του περιβάλλοντος.

Απολυτίκιον Οσίας Μελλαγέλας Της ερημίτιδος (570-641).
Ήχος α ‘. Της ερήμου πολίτης.
(Ποίημα Ισιδώρας Καθηγουμένης Αγιεροθειτίσσης).

Τοις οσίοις σου τρόποις, τω Θεώ ευηρέστησας, και αγγελικήν πολιτείαν, Μελαγγέλα επέδειξας • ευγένειαν παρείδες πατρικήν, και πλούτον και τιμήν βασιλικήν, και εις έρημον ελθούσα μοναστριών, παρθένων μήτηρ γέγονας. Χαίροις της Ιρλανδίας ο βλαστός, χαίροις Κελτών το καύχημα • χαίροις της Βρεττανίας η λαμπάς, το κλέος Ουαλίας τε.

Μεγαλυνάριον.
Χαίροις βασιλόπαις θαυματουργέ, άνθος της ερήμου, των παρθένων η καλλονή, χαίροις ελεήμον Οσία Μελαγγέλα • η δόξα Ουαλίας η πολυσήμαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου