Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Αγία Ίττα του Μετς. Ημέρα Μνήμης: 8 Μαΐου.

Αγία Ίττα του Μετς. Ημέρα Μνήμης: 8 Μαΐου.


Η Ίττα του Μετς ήταν σύζυγος του Αγίου Πεπίνου του Λάντεν (τιμάται 12 Φεβρουαρίου) που διετέλεσε Μαγιορδόμος των ανακτόρων στην Αυστρασία. Μετά τον θάνατο του συζύγου της ίδρυσε με την κόρη της Αγία Γερτρούδη το "Αββαείο της Νιβέλ" (τιμάται 17 Μαρτίου) και έγιναν μοναχές.

Δεν υπάρχει καμιά καταγραφή σχετικά με τους γονείς της, πιθανότατα προερχόταν από οικογένεια Συγκλητικών με καταγωγή από την Ακουιτανία. Ο πατέρας της Αρνούλφος διετέλεσε επίσκοπος του Μετς (τιμάται 18 Ιουλίου) ο αδελφός της και η αδελφή της είναι επίσης Άγιοι.* Με τον θάνατο του Πεπίνου (640) αποφάσισε να αφιερωθεί στην υπηρεσία του Θεού με την κόρη της Αγία Γερτρούδη.

Με την συμβουλή του Αγίου Αμάνδου επισκόπου του Μάαστριχτ (τιμάται 6 Φεβρουαρίου) ίδρυσε το "Αββαείο της Νιβέλ, αρχικά στέγαζε μόνο μοναχές αλλά με την άφιξη ανδρών μοναχών από την Ιρλανδία έγινε διπλό. Η Αγία Ίττα διόρισε την κόρη της πρώτη ηγουμένη της μονής ενώ η ίδια παρέμεινε απλή μοναχή.

Κοιμήθηκε οσιακά στις 8 Μαΐου 852.

Με τον σύζυγο της Άγιο Πεπίνο του Λάντεν απέκτησε: την Αγία Μπέγκα, παντρεύτηκε τον Ανσέγκιζελ των Αρνουλφιδών, η μνήμη της τιμάται 17 Δεκεμβρίου, τον Γκρίμοαλντ τον Πρεσβύτερο, Μαγιορδόμος των Ανακτόρων μαζί με τον πατέρα του και πατέρας του βασιλιά Χιλδεβέρτου του Υιοθετημένου, τον Άγιο Μπάβο της Γάνδης, ερημίτης, η μνήμη του τιμάται 1η Οκτωβρίου και την Αγία Γερτρούδη της Νιβέλ, εισήλθε στο "μοναστήρι της Νιβέλ" που ιδρύθηκε από την μητέρα της.

*Κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται ότι ο Άγιος Μοδουάλδος επίσκοπος Τριρ - η μνήμη του τιμάται 12 Μαΐου - είναι αδελφός της Αγίας, καθώς επίσης και η Αγία Σεβέρα της Βιλνέβ - η μνήμη της τιμάται 20 Ιουλίου - τέλος ισχυρίζονται ότι είχαν μία ανηψιά την Αγία Μοδέστα της Τριρ, ηγουμένη, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 4 Νοεμβρίου. Δυστυχώς υπάρχει διαμάχη μεταξύ των μελετητών για τον αν αυτοί οι τρεις Άγιοι έχουν οικογενειακό δεσμό με την Αγία Ίττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου