Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Άγιος Αλδέλμος του Μαλμεσμπούρυ της Αγγλίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Μαΐου.

Άγιος Αλδέλμος του Μαλμεσμπούρυ της Αγγλίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Μαΐου.


Ο Άγιος Αλδέλμος γεννήθηκε στην πόλη Ουέσσεξ της Αγγλίας το 640 μ.Χ. και κοιμήθηκε με ειρήνη τὸ 709 μ.Χ. Ασκήτεψε αρχικὰ σε μονὴ του Οὐϊλτσάιρ και ακολούθησε τον ερημικὸ βίο. Γνώριζε την ελληνική, λατινικὴ και εβραϊκὴ γλώσσα και προσείλκυσε πολλοὺς μαθητὲς απὸ διάφορα μέρη. Τὸ 705 μ.Χ. εξελέγη πρώτος Επίσκοπος της πόλεως Σέρμπορν και ἀφου διακόνησε το ποίμνιό του θεοφιλώς κοιμήθηκε με ειρήνη και ενταφιάσθηκε στο αββαείο του Μαλμέσμπουρυ.

Δύο θαύματα του Αγίου Αλδέλμου.

Ο Άγιος Αλδέλμος έκανε πολλά θαύματα τα οποία συνεχίστηκαν μετά τον θάνατό του μέσω των ιερών λειψάνων του, των αγίων πηγαδιών του, των προσωπικών του αντικειμένων και σε μέρη που σχετίζονταν με αυτόν. Κάποτε κάποιοι εργάτες ολοκλήρωναν την εκκλησία της Παναγίας στο Μαλμεσμπούρυ και έκαναν την οροφή με πολλά δοκάρια τα οποία ήταν ακριβά και τα έφερναν από μεγάλη απόσταση. Ένα από αυτά τα δοκάρια ήταν πολύ κοντό και δεν υπήρχαν επιπλέον δοκάρια. Αυτό αναφέρθηκε στον Άγιο Αλδέλμο. Πήγε εκεί και προσευχήθηκε σιωπηλά, κρατώντας το δοκάρι στα χέρια του. Όταν το μέτρησαν ξανά, βρήκαν πως είχε το κατάλληλο μέγεθος! Ο Άγιος έκρυψε το θαύμα του και αστειεύτηκε: «Δεν πειράζει! Πιθανόν κάνατε κάποιο λάθος όταν μετρήσατε την πρώτη φορά!» Παρόλα αυτά, τα επόμενα χρόνια η εκκλησία του Μαλμεσμπούρυ κάηκε δύο φορές ολοσχερώς, εκτός από αυτό το δοκάρι το οποίο σάπισε από τα χρόνια πολύ αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ρώμη, ο Άγιος Αλδέλμος έκανε Θεία Λειτουργία κάθε ημέρα. Εκεί του δόθηκε ένα θαυματουργό επιτραχήλιο. Ήταν φτιαγμένο από ποιοτικό μετάξι, πορφυρό και με εικόνες από παγώνια. Κάποτε, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Άγιος έβγαλε το επιτραχήλιο νομίζοντας πως ο βοηθός του στεκόταν δίπλα του για να το πιάσει. Όμως δεν ήταν εκεί κανένας βοηθός εκείνη τη στιγμή και το επιτραχήλιο θα έπεφτε κάτω, όμως ξαφνικά μία ακτίνα του ηλίου διαπέρασε το παράθυρο και το επιτραχήλιο στάθηκε επάνω στην ακτίνα! Αυτό το επιτραχήλιο το κρατήσανε στο Μαλμεσμπούρυ για πολλά χρόνια και το έδειχναν στους προσκυνητές σαν λείψανο. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής Μεταρρύθμισης εξαφανίστηκε, όπως και τα ιερά λείψανα του Αγίου Αλδέλμου.

Ο Άγιος Αλδέλμος και ένα χειρόγραφο.

Αφότου χειροτονήθηκε ο Άγιος Αλδέλμος σε επίσκοπο Καντερβουρίας άκουσε πως μερικά πλοία από την Γαλατία (σημερινή Γαλλία) είχαν αράξει στο Ντόβερ. Βιάστηκε να πάει εκεί για να δει εάν οι ναύτες είχαν κάτι χρήσιμο για την εκκλησία. Και βρήκε πως πουλούσαν ένα χειρόγραφο που περιείχε όλα τα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Παρόλα αυτά, η τιμή ήταν πολύ υψηλή και οι ναύτες δεν ήθελαν να την μειώσουν. Ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν, οι άνδρες γέλασαν με τον Άγιο Αλδέλμο γιατί δεν μπορούσε να αγοράσει το χειρόγραφο, όμως λίγα λεπτά αργότερα, ξαφνικά ένας δυνατός άνεμος σηκώθηκε στη θάλασσα. Οι ναύτες ήταν αβοήθητοι και κουνώντας τα χέρια τους καλούσαν τον Άγιο να τους βοηθήσει. Ο Άγιος Αλδέλμος έκανε το σημείο του Σταυρού προς την θάλασσα και εκείνη γαλήνεψε αμέσως. Οι άνδρες έπλευσαν πίσω, βγήκαν στην ακτή και πρόσφεραν στον Άγιο Αλδέλμο το χειρόγραφο δωρεάν, ζητώντας συγχώρεση. Ο Άγιος τους συγχώρεσε, όμως τους έδωσε το ποσό το οποίο πρόσφερε αρχικά για το χειρόγραφο. Τον δωδέκατο αιώνα αυτό το ιδιαίτερο χειρόγραφο το κρατούσαν ακόμη στο μοναστήρι του Μαλμεσμπούρυ και το έδειχναν στους προσκυνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου