Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Αγία Μπέγκα του Λάντεν. Ημέρα Μνήμης: 17 Δεκεμβρίου.

Αγία Μπέγκα του Λάντεν. Ημέρα Μνήμης: 17 Δεκεμβρίου.


Η Αγία Μπέγκα ήταν κόρη του Αγίου Πεπίνου του Λάντεν (τιμάται 12 Φεβρουαρίου) που διετέλεσε Μαγιορδόμος στην Αυστρασία και της συζύγου του Αγίας Ίττας του Μετς (τιμάται 8 Μαΐου). Όταν πέθανε ο σύζυγος της φόρεσε το μοναχικό σχήμα, ίδρυσε επτά εκκλησίες και οικοδόμησε μια μονή στο Αντέν του ποταμού Μεύση όπου πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της σαν ηγουμένη.

Η ταφή της έγινε εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Μπέγκας στο Αντέν. Η μεγαλύτερη αδελφή της ήταν η Αγία Γερτρούδη της Νιβέλ (τιμάται 17 Μαρτίου). Η Αγία Μπέγκα παντρεύτηκε τον Ανσέγκιζελ δεύτερο γιο του επισκόπου Αρνούλφου, επισκόπου του Μετς (τιμάται 18 Ιουλίου), μαζί του απέκτησε: τον Πεπίνο του Χέρσταλ 635/640-714, μαγιορδόμος της Νευστρίας, Αυστρασίας & Βουργουνδίας· δούκας & πρίγκιπας των Φράγκων, το Μάρτιν του Λον β' ήμισυ 7ου αι., κόμης του Λoν και την Κλοτίλδη 650–699, παντρεύτηκε τον Θευδέριχο Γ' της Νευστρίας.

Μετά την δολοφονία του συζύγου της η Αγία Μπέγκα πήγε για προσκύνημα στην Ρώμη, με την επιστροφή της ίδρυσε επτά εκκλησίες στο Αντέν του Μεύση. Η Αγία Μπέγκα κοιμήθηκε οσιακά στις 17 Δεκεμβρίου 693.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου