Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Άγιος Αιμιλιανός του Βεργκέτζιο εν Ιβηρία. Ημέρα Μνήμης: 12 Νοεμβρίου.

Άγιος Αιμιλιανός του Βεργκέτζιο εν Ιβηρία. Ημέρα Μνήμης: 12 Νοεμβρίου.


Ο Άγιος Αιμιλιανός (12 Νοεμβρίου 472 - 11 Ιουνίου 573) είναι ένας Άγιος της Ιβηρικής Χερσονήσου, και τιμάται ευρέως σε όλη την Ισπανία, ο οποίος έζησε κατά την εποχή της Βισιγοτθικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με το βίο του που γράφτηκε από τον Άγιο Μπραούλιο ή Βρώλιο του εν Σαραγόσα Ιβηρίας, επίσκοπο της Σαραγόσα (τιμάται 26 Μαρτίου), περίπου εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου, Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στη Βεργκάρα, στη Λα Ριόχα, όπου ήταν βοσκός.

Ο Άγιος Αιμιλιανός είχε μια θεϊκή αποκάλυψη, γύρω στα είκοσι, που τον οδήγησε να πάρει την αποφασίσει να αφιερωθεί στην υπηρεσία του Θεού. Αναζήτησε έναν έμπειρο ερημίτη στο Μπιλίμπιο, ονόματι Φήλικα (τιμάται 25 Ιουνίου), όπου ο Άγιος Αιμιλιανός έζησε για αρκετά χρόνια δίπλα του.


Αφού πήρε ευλογία και έφυγε από τον δάσκαλό του, ο Άγιος Αιμιλιανός έζησε ως ερημίτης στα βουνά ή στον ιστορικό ρωμαϊκό δρόμο που έγινε αργότερα γνωστός ως Διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα (Camino de Santiago). Ο Δίδυμος, Επίσκοπος της Ταραζώνα χειροτόνησε τον Άγιο Αιμιλιανό και τον διόρισε ενοριακό ιερέα της Βεργκάρα. Ωστόσο, ο Άγιος Αιμιλιανός προκάλεσε την αντιπάθεια των συναδέλφων του ιερέων και τον κατηγόρησαν για σπατάλη των εκκλησιαστικών αγαθών λόγω της μεγάλης διανομής ελεημοσύνης στους απόρους αλλά και λόγω ζήλιας λόγω της φήμης του για αγιότητα. Ο Άγιος Αιμιλιανός επέστρεψε στην έρημο και μια μικρή κοινότητα μαθητών συγκεντρώθηκε γύρω από το κελί του. Κοιμήθηκε οσιακά σε ηλικία 101 ετών και το σώμα του, αρχικά τοποθετήθηκε στο ερημητήριο του, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι που χτίστηκε στη μνήμη του.

Ο Άγιος Μπραούλιος κατέγραψε επίσης πολλά θαύματα μετά την κοίμηση του Αγίου Αιμιλιανού. Είναι ο προστάτης Άγιος της Λα Ριόχα. Ο Άγιος είναι επίσης γνωστός και ως Άγιος Αιμιλιανός της Κόγκολλα (Aimilian of Cogolla) εξαιτίας του κουκουλιού που φορούσε στο κεφάλι (Cogolla από το λατινικό cuculla που στα ελληνικά σημαίνει κουκούλα).


Στη μάχη του Σιμάνκας, το 939, ο Βασιλιάς Ραμίρο Β' ο Μέγας, ο Κόμης Φερνάνδος Γκονζάλες της Καστίλλης και ο Γκαρθία Σάντσεθ Α' της Παμπλόνα, αντιμετώπισαν τον Χαλίφη της Κόρδοβα Αμπντ αλ - Ραχμάν Γ' αν - Νασίρ. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Απόστολος Ιάκωβος συνοδευόμενος από τον Άγιο Αιμιλιανό εμφανίστηκαν στη μέση της μάχης για την υπεράσπιση των χριστιανών. Γι'αυτό και ο Άγιος πολλές φορές αγιογραφείται να κρατάει ξίφος ή να είναι πάνω σε άλογο και να υπερασπίζεται τους Χριστιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου