Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Αγία Γάλλα της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 6 Απριλίου.

Αγία Γάλλα της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 6 Απριλίου.


Η Αγία Γάλλα (Galla) ήταν κόρη του Ρωμαίου πατρικίου Κουίντου Αυρήλιου Μέμιου Σύμμαχου του Νεότερου, λόγιος και ιστορικός, ο οποίος διορίστηκε πρόξενος το 485. Είχε δύο αδελφές την Ρουστισιάνα και την Πρόβα. Η Αγία Γάλλα ήταν επίσης γυναικάδελφη (κουνιάδα) του Αγίου Βοήθιου (Ήταν Ρωμαίος συγκλητικός, ύπατος, μάγιστρος των οφφικίων και φιλόσοφος στις αρχές του 6ου αιώνα. Ο πατέρας τού Βοήθιου, ο Μάνλιος Βοήθιος, που είχε διοριστεί ύπατος το 487, απεβίωσε όταν ο Βοήθιος ήταν μικρός. Τότε, ο Κουίντος Αυρήλιος Μέμιος Σύμμαχος, υιοθέτησε τον νεαρό και τον ανέθρεψε, ενσταλάζοντάς του την αγάπη για τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Ο Βοήθιος νυμφεύτηκε τη Ρουστισιάνα, κόρη του θετού πατέρα του και απέκτησε δύο γιους: τον Σύμμαχο και τον Βοήθιο. Το 523 ο Βοήθιος εξέπεσε της θέσης του. Έπειτα από μία περίοδο φυλάκισης στην Παβία για λόγους προδοσίας, εκτελέστηκε το 624. Η μνήμη του τιμάται 23 Οκτωβρίου).

Ο πατέρας της, ο Σύμμαχος, καταδικάστηκε σε θάνατο άδικα, από τον Θεόδωριχο τον Μεγάλο το 525. Η Αγία Γάλλα παντρεύτηκε έναν ευσεβή νέο, αλλά σύντομα χήρεψε, ένα χρόνο μετά το γάμο της.

Όντας πλούσια, αποφάσισε να αποσυρθεί στο Λόφο του Βατικανού όπου ίδρυσε νοσοκομείο και μοναστήρι κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η Αγία Γάλλα λέγεται ότι κάποτε θεράπευσε ένα κωφάλαλο κορίτσι, ευλογώντας λίγο νερό και δίνοντάς στο κορίτσι να το πιει.


Η Αγία Γάλλα παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής της, φροντίζοντας τους άρρωστους και τους φτωχούς, πριν πεθάνει από καρκίνο του μαστού το 550.

Ο βίος της Αγίας Γάλλα αναφέρεται στο έργο του Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου "Διάλογοι" (τιμάται 12 Μαρτίου). Η επιστολή με τίτλο "De statu viduarum" που συνέγραψε ο Άγιος Φουλγέντιος, Επίσκοπος Ρύσπης Βόρειας Αφρικής (τιμάται 1η Ιανουαρίου), είχε αποδέκτη την Αγία Γάλλα.

Στο μοναστήρι που είχε ιδρύσει η Αγία Γάλλα, έζησε και μία αλλη Αγία της εποχής η Αγία Βενεδίκτη. Δεν έχουμε βιογραφικά στοιχεία, ξέρουμε μόνο ότι λίγο πριν κοιμηθεί εμφανίστηκε σε όραμα ο Άγιος Απόστολος Πέτρος ο οποίος την ενημέρωσε για τον θάνατό της. Η μνήμη της τιμάται 6 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου