Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Αγία Παρθενομάρτυς Ιουστίνη της Παδούης. Ημέρα Μνήμης: 7 Οκτωβρίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Ιουστίνη της Παδούης. Ημέρα Μνήμης: 7 Οκτωβρίου.

Η Αγία Μάρτυς Ιουστίνη ανάμεσα στους Αγίους Μάρτυρες Σέργιο και Βάκχο

Η Αγία Παρθενομάρτυς Ιουστίνη έζησε και μαρτύρησε στα τέλη του 3ου, αρχές 4ου αιώνα. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Πάδοβας.

Αρνήθηκε να πάρει μέρος σε μία ειδωλολατρική γιορτή κατά την διάρκεια των διωγμών που είχε εξαπολύση ο Διοκλητιανός. Αυτό υπήρξε η αφορμή η Αγία να συλληφθεί και και μετά από πολλά βασανιστήρια να θανατωθεί δια ξίφους.

Η εκτέλεση της Αγίας έλαβε χώρα στους πρόποδες του Όρους Ποντεκόρβο και θάφτηκε κοντά στο Ρωμαϊκό θέατρο. Αργότερα πάνω από τον τάφο της χτίστηκε ιερός ναός αφιερωμένος σε αυτήν.

Σύμφωνα όμως με μία άλλη παράδοαη η Αγία Ιουστίνη της Πάδοβας ήταν ευγενικής καταγωγής και γεννήθηκε στην πόλη που διεκδικεί την προστασία της. Γεννημένη στην Πάδοβα περίπου στα μέσα του πρώτου αιώνα, ο πατέρας της Βιταλιανός ήταν πλούσιος ευγενής και νομάρχης της Πάδοβας. Οι γονείς της μεταστράφηκαν στο χριστιανισμό με το κήρυγμα του Αγίου Προσδόκιμου, πρώτου Επισκόπου Παδούης (τιμάται 7 Νοεμβρίου). Οι γονείς της δεν είχαν παιδιά μέχρι εκείνη τη στιγμή, και ο Θεός τους έδωσε την Ιουστίνη ως απάντηση στις προσευχές τους.

Αφιερώθηκε στο Θεό από τα πρώτα της χρόνια και πήρε όρκο παρθενίας. Εκείνη την εποχή προέκυψαν οι διώξεις των Χριστιανών από τον Νέρων, και τον Μαξιμιάνο το νομάρχης που διαδέχθηκε τον Βιταλιανό, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα βάναυσος.

Καθώς η Ιουστίνη επισκέπτονταν τις φυλακές για να παρηγορήσει και να ενθαρρύνει τους Χριστιανούς, ο Μαξιμιανός ανακάλυψε τη δράση της και διέταξε τη σύλληψή της. Ενώ περνούσε κοντά στην Πάδοβα, συννελήφθη από τους στρατιώτες. Όταν ήρθε ενώπιον του Μαξιμιανού, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και προσπάθησε με κάθε μέσο να κλονίσει τη σταθερότητα της στην πίστη της. Ωστόσο, παρέμεινε σταθερή απέναντι σε όλες τις επιθέσεις και ο νομάρχης διέταξε τον αποκεφαλισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου