Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Άγιοι Παιδομάρτυρες Ιούστος και Πάστωρ οι αυτάδελφοι εκ Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.

Άγιοι Παιδομάρτυρες Ιούστος και Πάστωρ οι αυτάδελφοι εκ Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.



Όταν ο Δάκος ήταν κυβερνήτης της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, ξέσπασε διωγμός εναντίον των χριστιανών, ο οποίος έφτασε και στο Κομπλούτουμ (Complutum), την σημερινή πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες (Alcala de Henares), όπου εκεί διαβάστηκε στην αγορά το αυτοκρατορικό διάταγμα.

Εκείνη τη στιγμή ο Ιούστος, ο οποίος ήταν δεκατριών ετών, και ο Πάστωρ, ο οποίος ήταν επτά ετών, επιστρέφοντας από το σχολείο, άκουσαν για τα βασανιστήρια που υπέστησαν άδικα οι Χριστιανοί. Φλεγόμενοι από θείο ζήλο, θέλησαν και αυτοί να μοιραστούν το μαρτύριο με τους υπόλοιπους μάρτυρες. Πετώντας κάτω τα βιβλία τους, έτρεξαν στο σημείο που βρισκόταν ο κυβερνήτης και ανέκρινε τους μάρτυρες.

Εκεί προτρέπουν τους Χριστιανούς να μείνουν σταθεροί στην πίστη τους και να μη λυγίσουν κάτω από την πίεση των βασανιστηρίων.

Όταν είδε ο κυβερνήτης τα δύο αδέλφια να ενθαρρύνουν τους χριστιανούς, θέλησε να 
«συνετίσει» τους δύο νέους υποβάλλοντάς τους στο μαρτύριο της μαστίγωσης. Τα δύο αδέλφια υπέφεραν αυτό το σκληρό μαρτύριο με μεγάλο θάρρος και ενθάρρυναν ο ένας τον άλλον, γεμίζοντας το πλήθος και τους στρατιωτες με έκπληξη και θαυμασμό. Και για ένα αιώνιο στέμμα, εξέφρασαν την επιθυμία τους να υποστούν περισσότερα βασανιστήρια.


Όταν ο κυβερνήτης ενημερώθηκε για τη σταθερότητά τους, διέταξε να αποκεφαλιστούν. Αυτή η ποινή εκτελέστηκε σε ένα χωράφι κοντά στην πόλη, και τα σώματά τους θάφτηκαν από τους Χριστιανούς σε εκείνο το σημείο που είχε αγιαστεί από το αίμα τους. Στη συνέχεια χτίστηκε ένα παρεκκλήσι πάνω από τον τάφο των Αγίων Παιδομαρτύρων

Το 393 ο Άγιος Παυλίνος επίσκοπος Νόλης (τιμάται 22 Ιουνίου) και η σύζυγός του Θηρασία εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία όπου εκεί χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Βαρκελώνη. Κατά την παραμονή του εκεί ο θάνατος βρήκε τον νεογέννητο γιο του Κέλσο, ο οποίος τάφηκε δίπλα στον τάφο των μαρτύρων.

Τα Ιερά τους Λείψανα ανακαλύφθηκαν τον 8ο αιώνα και μεταφέρθηκαν στην Ουέσκα (Huesca). Το 1568 επιστράφησαν πίσω στην Αλκαλά ντε Ενάρες και τοποθετήθηκαν κάτω από την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου