Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Αγία Οσάνα της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιουνίου.

Αγία Οσάνα της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιουνίου.


Η Αγία Οσάνα ήταν κόρη του βασιλέα Άλντφριθ της Νορθουμβρίας και της Αγίας Καθμπούργκε (τιμάται 31 Αυγούστου) και αδελφή του Όσρεντ της Νορθουμβρίας.

Η αγιότητά της εκδηλώθηκε για πρώτη φορά, σε μια σημαντική στιγμή μετά το θάνατό της, όταν οδήγησε μία γυναίκα σε μετάνοια μετά από τιμωρία εξαιτίας της ασέβειάς της. Ο ιστορικός Γεράλδος της Ουαλίας περιγράφει ένα περιστατικό όπου η Αγία τιμώρησε την παλλακίδα του τοπικού ιερέα για την ασέβειά της και αυτό αποτέλεσε και αφορμή για να ανοίξει το θέμα της αγαμίας του κλήρου όπου την εποχή της Αγίας δεν ίσχυε η αγαμία στους κληρικούς ανεξαρτήτου τάξεως.

Η Αγία θάφτηκε στην εκκλησία του Χάουντεν στο Γιορκσάιρ, αλλά δεν της είχε καταβληθεί κάποιος ιδιαίτερος σεβασμός, μέχρι μια μέρα, όπου η παλλακίδα του ιερέα της τοπικής εκκλησίας πήγε στην εκκλησία και κάθισε χωρίς καθυστέρηση στον τάφο της ο οποίος προβαλλόταν ως ξύλινο κάθισμα.

Η γυναίκα διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κάθισμά της. Στάθηκε, έκλαψε, αγωνίστηκε, κάλεσε τους φίλους της να την βοηθήσουν, την τράβηξαν χωρίς όμως αποτέλεσμα παρά κατάφεραν μόνο να την πληγώσουν και να σκιστούν τα ρούχα της και να μείνει το σώμα της γυμνό.

Αντιλήφθηκε ότι είχε πέσει μια τιμωρία πάνω της και έτσι κλήθηκε να μετανοήσει. Αποφάσισε, με πολλά δάκρυα, να αλλάξει τη ζωή της και να χωρίσει από τον ιερέα με τον οποίο ζούσε και διατηρούσε ερωτική σχέση. Μόλις η γυναίκα έδειξε πραγματική μετάνοια, μπόρεσε να σηκωθεί από τον τάφο της Αγίας, αλλά το σώμα της έφερε πολλά σημάδια από μαστίγωμα τα οποία έτρεχαν αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου