Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Αγίες Καθμπούργκε και Κουενμπούργκε της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 31 Αυγούστου.

Αγίες Καθμπούργκε και Κουενμπούργκε της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 31 Αυγούστου.


Ήταν η πρώτη ηγουμένη στο αββαείο του Γουίμπορν, ήταν κόρη του Κένρεντ του Ουέσσεξ αδελφή του Ίνε του Ουέσσεξ (τιμάται 8 Σεπτεμβρίου) και η σύζυγος του Άλντφριθ της Νορθουμβρίας. Ο Όσρεντ της Νορθουμβρίας ήταν γιος τους, ο Όσρικ της Νορθουμβρίας και ο Όφα οι οποίοι δολοφονήθηκαν στην διάρκεια της βασιλείας του Έαντμπερτ της Νορθουμβρίας μάλλον ήταν επίσης γιοι της αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Εκτός από τον Ίνε του Ουέσσεξ, είχε και έναν αδελφό ονόματι Ίνγκιλντ ο οποίος ήταν πρόγονος του Αλφρέδου του Μεγάλου (τιμάται 26 Οκτωβρίου). Πιστεύεται επίσης ότι ήταν οι γονείς μιας κόρης ονόματι Οσάνα η οποία είναι και αυτή Αγία και η μνήμη της τιμάται στις 18 Ιουνίου.

Αγία Οσάνα

Σύμφωνα με μια αναφορά του Φλωρεντίου του Γούστερ (Ουόρτσεστερ) η ίδια και ο σύζυγος της λίγο πριν τον θάνατο του Άλντφριθ (705) "αποκήρυξαν τα δικαιώματα τους στον θρόνο για την χάρη του Θεού", η Αγία Καθμπούργκε εισήλθε στο αββαείο του Μπάρκινγκ. Οι αφιερώσεις του Αγίου Άντχελμ (τιμάται 25 Μαΐου) απέναντι στην Αγία Καθμπούργκε αποκαλύπτουν ότι βρισκόταν και ο ίδιος την ίδια εποχή στο αββαείο του Μπάρκινγκ ή σε οποιαδήποτε περίπτωση είχε στενές σχέσεις μαζί της. Μετά τον θάνατο του Άλντφριθ η Καθμπούργκε και η αδελφή της Κουενμπούργκε (τιμάται 31 Αυγούστου) αποχώρησαν από το Μπάρκινγκ και δημιούργησαν ένα νέο διπλό μοναστήρι στο βασίλειο του αδελφού τους Ίνε στο Γουίμπορν του Ντόρσετ.

Ήταν ταπεινή ενώπιον Θεού και ανθρώπων, επιεικής προς τους άλλους και αυστηρή προς τον εαυτό της. Επικοινωνούσε με τους υπόλοιπους μοναχούς στο αββαείο του Γουίμπορν με μια μυστική κρύπτη.

Ο Άγιος Βονιφάτιος (τιμάται 5 Ιουνίου) έχει διασώσει ένα γράμμα που παρουσιάζει ένα όραμα της Αγίας Καθμπούργκε για την κόλαση.

Κοιμήθηκε στις 31 Αυγούστου τις αρχές του 8ου αιώνα, αφού υπέμεινε καρτερικά μακρόχρονη και επώδυνη νόσο.

Αγία Κουενμπούργκε.

Η Αγία Κουενμπούργκε ήταν κόρη του Κένρεντ του Ουέσσεξ, αδελφή του Ίνε του Ουέσσεξ και της Καθμπούργκε συζύγου του Άλντφριθ της Νορθουμβρίας η οποία ήταν η πρώτη ηγουμένη στο Γουίμπορν Μίνστερ. Είναι πολύ πιθανό η Αγία Κουενμπούργκε να διαδέχθηκε την αδελφή της στην ηγεσία του αββαείου μετά τον θάνατό της.

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την Αγία Κουενμπούργκε, η βασική πηγή είναι μια αναφορά στο Αγγλοσαξωνικό χρονικό για το έτος 718 σύμφωνα με την οποία: "... ο Έοππα ήταν γιος του Ίνγκιλντ, ο Ίνγκιλντ του Κέντερ, η Καθμπούργκε του Κέντερ και η Κουενμπούργκε του Κέντερ και ο Κέντερ του Κέολβαλντ ..." Το όνομα της Αγίας Καθμπούργκε αναφέρεται αργότερα σε δυο έγγραφα του 11ου αιώνα στο αββαείο του Ρέστινγκ τα οποία την αναφέρουν ως Αγία " ... η Αγία Καθμπούργκε στο Γουίμπορν Μίνστερ η οποία το ίδρυσε και καθιέρωσε τα έθιμα τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα." Σε έναν στίχο στην συνέχεια εμφανίζεται η προσθήκη "και Κουενμπούργκε" μετά το όνομα της Καθμπούργκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου