Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Αγία Άφρα του Άουγκσμπουργκ. Ημέρα Μνήμης: 7 Αυγούστου.

Αγία Άφρα του Άουγκσμπουργκ. Ημέρα Μνήμης: 7 Αυγούστου.

Η Αγία Άφρα/Afra ήταν από τη Κύπρο, κόρη κάποιου Κύπριου βασιλέα τους χρόνους που η Κύπρος ήταν υποτελής στους Ρωμαίους.

Όταν ο πατέρας της δολοφονήθηκε, η Αγία Άφρα μαζί με την μητέρα της, Ιλαρία, εγκατέλειψαν την Κύπρο και μέσω Ρώμης έφθασαν στο Άουγκσμπουργκ (Augsburg) της νότιας κεντρικής Γερμανίας. Η μητέρα της, ήθελε να την προωθήσει ως υπηρέτρια της θεάς Αφροδίτης, δηλαδή ως ιερόδουλη στο ναό αυτής.

Κατά τους διωγμούς εκείνων των χρόνων εναντίον των Χριστιανών κατέφυγε στο σπίτι της ο επίσκοπος Νάρκισσος από την Ισπανία (τιμάται 29 Οκτωβρίου), όπου η Άφρα και η μητέρα της προσηλυτίστηκαν στον Χριστιανισμό. Όταν μαθεύτηκε πως ήταν χριστιανή, οδηγήθηκε ενώπιον του Διοκλητιανού, ο οποίος την προέτρεψε να θυσιάσει στους θεούς, αλλά η Αγία Άφρα αρνήθηκε. Έτσι, καταδικάστηκε σε θάνατο και κάηκε ζωντανή σε ένα μικρό νησί στον ποταμό Λεχ (Lech).

Όταν αργότερα η μητέρα της μαζί με τις τρεις υπηρέτριές της Λίνα, Ευνόνια και Ευτροπία (τιμώνται 12 Αυγούστου), έθαψαν τα λείψανά της, συνελήφθησαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Η Αγία Άφρα, είναι μία από τους τρεις πολιούχους της πόλης του Άουγκσμπουργκ, και η παλαιότερη και μάλλον σημαντικότερη μεταξύ αυτών. Οι άλλοι δύο είναι οι Άγιοι είναι ο Ούλριχ (τιμάται 7 Ιουλίου) και Ζίμπερτ (τιμάται 13 Οκτωβρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου