Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Άγιος Ερκονγουάλδος (Ερκονβάλτ), Επίσκοπος Λονδίνου. Ημέρα Μνήμης: 30 Απριλίου.

Άγιος Ερκονγουάλδος (Ερκονβάλτ), Επίσκοπος Λονδίνου. Ημέρα Μνήμης: 30 Απριλίου.

O Άγιος Ερκονγουάλδος (Erconwald) ήταν Επίσκοπος Λονδίνου της Αγγλοσαξονικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μεταξύ των ετών 675 και 693.

Ο Άγιος Ερκονγουάλδος γεννήθηκε στο Λίντσεϊ (Lindsey) της Αγγλίας και είχε βασιλική καταγωγή. Έδωσε το μερίδιό του από τα χρήματα της οικογένειάς του προκειμένου να βοηθήσει να ιδρυθούν δύο μονές, η ανδρώα Μονή του Τσέρτσεϋ (Chertsey) στο Σάρρεϋ (Surrey) το 661 και η γυναικεία Μονή του Μπάρκινκ (Barking). Η αδελφή του, Αγία Εθελβούργα (τιμάται 11 Οκτωβρίου), ήταν Ηγουμένη στο Μπάρκινκ, όταν αυτός υπηρετούσε ως Ηγούμενος στο Τσέρτσεϋ.

Το 675, ο Άγιος Ερκονγουάλδος έγινε επίσκοπος Λονδίνου, διαδεχόμενος τον Επίσκοπο Γουάιν (Wine). Ήταν επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αγίου Θεοδώρου Καντερβουρίας (Canterbury) (τιμάται 19 Σεπτεμβρίου). Ενώ ήταν επίσκοπος, συνεισέφερε στον κώδικα νόμων του βασιλιά Ίνε του Ουέσσεξ (Ine of Wessex) (τιμάται 8 Σεπτεμβρίου), και αναφέρεται συγκεκριμένα στον κώδικα ως συνεισφέρων. Είναι επίσης γνωστός για το ότι βάπτισε Χριστιανό τον Σέββι, βασιλιά των Ανατολικών Σαξόνων (τιμάται 29 Αυγούστου) το 677. Ο βασιλιάς Ίνε του Ουέσσεξ προσέλαβε τον Άγιο Ερκονγουάλδο ως νομικό του σύμβουλο.

Ο Άγιος Ερκονγουάλδος κοιμήθηκε εν Κυρίω το 693 και το Ιερό Λείψανό του ετάφη στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Ο τάφος του ήταν δημοφιλής τόπος προσκυνήματος, αλλά καταστράφηκε μαζί με άλλους τάφους στο ναό κατά τη διάρκεια της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.

Η μνήμη του Άγιου Ερκονγουάλδου τιμάται στις 30 Απριλίου.

Είναι πολιούχος Άγιος του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου