Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Άγιος Απόστολος Γάιος εκ των Εβδομήκοντα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουνίου και 5 Νοεμβρίου.

Άγιος Απόστολος Γάιος εκ των Εβδομήκοντα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουνίου και 5 Νοεμβρίου.


Ἑρμᾶς, Πατρόβας καὶ Γάϊος τρεῖς ἅμα,
Ἀπόστολοι θνῄσκουσιν, οἷς τριὰς φίλη.

Ο Άγιος Γάιος ήταν ένας από τους δυο πιστούς που βάπτισε ο Άγιος Απόστολος Παύλος στην Κόρινθο.

Ο Άγιος Γάιος αναφέρεται αφενός στην προς Ρωμαίους επιστολή του Αγίου Αποστόλου Παύλου ως ο άνθρωπος που τον φιλοξένησε στην Κόρινθο «ἀσπάζεται ὑμᾶς Γάϊος ὁ ξένος μου καὶ τῆς ἐκκλησίας ὅλης» (Ρωμ. 16, 23) και αφετέρου, στην Α' προς Κορινθίους όπου ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι βάπτισε στην Κόρινθο τον Κρίσπο και τον Γάιο «εὐχαριστῶ τῷ Θεῷ ὅτι οὐδένα ὑμῶν ἐβάπτισα εἰ μὴ Κρίσπον καὶ Γάϊον» (Α' Κορ. 1, 14).

Η παράδοση των Παξών αναφέρει ότι ο Κορίνθιος μαθητής του Αγίου Αποστόλου Παύλου, Άγιος Γάιος (άλλοι αναφέρουν και τον Άγιο Κρίσπο) κήρυξαν το χριστιανισμό στο νησί και ότι ο Άγιος Γάιος (ή και ο Άγιος Κρίσπος) πέθαναν εκεί. Αναφέρεται δε ότι ο Άγιος Γάιος, είναι θαμμένος κάτω από το Άγιο Βήμα του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων του Γαΐου Παξών.

Επίσης ο Άγιος Γάιος ποίμανε στην Έφεσο μετά τον Άγιο Τιμόθεο.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου), στον Γάιο των Παξών. Ανατολική πλευρά στην οποία φαίνεται η επιγραφή: ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΑΙΟΥ ΜΑΘΗΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.

Στο σημαντικό έργο του Λουδοβίκου - Σαλβατόρ Αρχιδούκα της Αυστρίας «Παξός και Αντίπαξος» του 1887 αναφέρεται, ότι στο ναό των Αγίων Αποστόλων αριστερά είναι «οι ξύλινοι μετά του αετώματος βωμοί των Αγίων Πέτρου και Παύλου και αριστερά των Αγίων Γαΐου και Κρίσπου, οίτινες κατά την παράδοσιν εκεί ετάφησαν». Στην εικόνα των Αγίων Αποστόλων Γαΐου και Κρίσπου που βρίσκεται στο ναό, αφιερωμένη το 1858, αναφέρεται ότι ο «Απόστολος Γάιος εορτάζει τας 5 Νοεμβρίου» ενώ για τον Κρίσπο: «Ο Απόστολος Κρίσπος εορτάζει 30 Ιουλίου».

Ο Δ. Κόνταρης αναφέρει, ότι η μνήμη του Αγίου Γαΐου καθιερώθηκε από το 1985 να εορτάζεται μαζί με τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στις 29 Ιουνίου και να γίνεται λιτανεία της εικόνας του.


Ο Άγιος Γάιος συνεορτάζει μαζί με τους Αγίους Αποστόλους Ερμά, Πατρόβα, Λίνο, και Φιλόλογο στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Γάιος τιμάται ιδιαίτερα στους Παξούς και από τον Άγιο Γάιο, έλαβε το όνομά της και η πρωτεύουσα του νησιού Γάιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου