Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ιστορικό του Κομβολογίου "Τα δάκρυα της Παναγίας".

Ιστορικό του Κομβολογίου "Τα δάκρυα της Παναγίας".


Κατά την παράδοση ο Όσιος Γερόντιος ο Κτήτωρ της Σκήτης της Αγίας Αννης (τιμάται 26 Ιουλίου), ήταν στενοχωρημένος διότι δεν μπορούσε να μάθει να πλέκει κομποσχοίνι. Τότε παρουσιάστηκε η Παναγία και τον ρώτησε:


- Γιατί είσαι περίλυπος;

και της απάντησε:

- Δεν μπορω να μάθω κομποσχοίνι, για να εργοχειρο κι εγώ.

Έκλαψε η Παναγία και πέφτοντας τα δάκρυά Της στη γη φύτρωσαν αυτοί οι σπόροι κι έγιναν φυτά και γέμισε η πλαγιά της Σκήτης, και πήγαιναν οι Πατέρες τα μάζευαν κι έκαναν αυτά τα κομπολόγια, αντί για κομποσχοίνι, λέγοντας την μονολόγιστο ευχή: "Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν".


Κατά μία άλλη παράδοση το φυτό αυτό φύτρωσε κάτω από τον Σταυρό του Χριστού από τα δάκρυα της Παναγίας, που έπεφταν στη γη.

Κάποτε ένας Μοναχός καθόταν περίλυπος επειδή δεν μπορούσε να μάθει να πλέκει κομποσχοίνι. Τότε του παρουσιάστηκε η Παναγία και τον ρώτησε:

- Γιατί είσαι περίλυπος;

Της απεκρίθη:

- Δεν μπορω να μάθω να πλέκω κομποσχοίνι.

Τότε η Παναγία του έδωσε αυτούς τους σπόρους και του είπε:

- Πάρε τα δάκρυά μου, καλλιέργησέ τα και κάνε κομπολόγια προσευχής και λέγε: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με. Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.


Συνήθως το κομποσκοίνι καταλήγει σε μία φούντα που ο σκοπός της είναι το σκούπισμα των δακρύων (τοῖς δάκρυσιν ἔβρεξέ μου τοὺς πόδας καὶ ταῖς θριξὶ τῆς κεφαλῆς αὐτῆς ἐξέμαξε. Λουκ. 7,44).

Στην προσευχη με κομποσκοίνι, που βοηθα πολύ στη συγκέντρωση του νου, ακολουθείται συγκεκριμένη τεχνική μέθοδος. Σε κάθε κόμπο που περνά ανάμεσα στα δάχτυλά του ο προσευχόμενος, λέει αλληλοδιαδόχως τις ευχές: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν, Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς, Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ υμών. Είναι δυνατόν να λέγεται και μόνη η ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν. Το κομποσκοίνι έχει σχεδιαστεί για προσευχή, και όχι για να παίζει ρόλο βραχιολιού στον καρπό του χεριού.


Αυτό είναι το φυτό που βγαίνει το "δάκρυ" της Παναγιάς. Φύτρωσε θαυματουργικός κάτω από το Σταυρό Του Χριστού, κατά την φρικτή εκείνη και μεγαλειώδη σύγχρονος Αγιασμένη ώρα της Σταυρικής θυσίας Του, εκ των εγχεόμενων δακρύων της Παναγίας τα οποία εκπήγασαν από τον ακατάβλητο Θείο πόνο και αγάπη της Μητέρας του θυσιασθέντος για την Σωτηρία του ανθρώπου, Υιού του Θεού.

Είναι δηλαδή στην ουσία μια θαυμαστή υποστατική μεταφορά της θλίψεως και του πόνου των δακρύων της Παναγίας μας, Μητρός του κυρίου μας στους καρπούς αυτού του ευλογημένου μοναδικού φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου