Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αγία Αμαλία του Τέμσε. Ημέρα Μνήμης: 10 Ιουλίου και 27 Οκτωβρίου.

Αγία Αμαλία του Τέμσε. Ημέρα Μνήμης: 10 Ιουλίου και 27 Οκτωβρίου.


Η Αγία Αμαλία του Τέμσε (στη φλαμανδική γλώσσα Αμαλβέργη - Amalberga of Temse) γεννήθηκε το 741 ήταν από την Λοθαριγγία, από τον Φράγκικο Βασιλικό Οίκο των Πεπινίδων. Τιμάται ιδιαίτερα στο Τέμσε (Temse), στη Γάνδη (Ghent), στο Μούστερμπλίτσεν (Munsterbilzen) και σε άλλα μέρη της Φλάνδρας (Flanders). Έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον Άγιο Βίλλιμπρορντ ή Οὐϊλλιβρόρδο (Willibrord) ᾿Επίσκοπος Ουτρέχτης, Ολλανδίας καο Απόστολος Φρισίας, Ολλανδίας, Φλαμανδίας και Βραβάντης (τιμάται 7 Νοεμβρίου).

Πολλά θαύματα, όπως η διέλευση του ποταμού Σκάλδη (Scheldt) πάνω σε ένα γιγαντιαίο ψάρι αποδίδονται σε αυτήν. Στην εραλδική (ή ασπιλογία) και την τέχνη το ψάρι αυτό είναι ο οξύρρυγχος. Τα ιερά λείψανά της φυλάσσονται στην εκκλησία του Τέμσε.

Σύμφωνα με τον βίο της η Αγία Αμαλία συνδεόταν με τον Καρλομάγνο (ή Κάρολος ο Μέγας) ο οποίος ήθελε να την παντρευτεί, αν και άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω Κάρολος ήταν ο Κάρολος Μαρτέλος.

Όταν αρνήθηκε για να συνεχίσει το μοναχικό της βίο, προσπάθησε να την αρπάξει με τη βία. Της έσπασε το χέρι, αλλά δεν κατάφερε να την μετακινήσει. Αρρώστησε βαριά λόγω των πράξεων του, αλλά τον συγχώρεσε και προσευχήθηκε στον Θεό να τον θεραπεύσει.

Η Αγία Αμαλία κοιμήθηκε οσιακά στις 10 Ιουλίου 772.

Η Αγία Αμαλία του Τέμσε δεν πρέπει να συγχέεται με την Αγία Αμαλία του Μομπέζ που η μνήμη της τιμάται την ίδια μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου