Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αγίες Παρθενομάρτυρες Ιούστα και Ρουφίνα. Ημέρα Μνήμης: 19 Ιουλίου.

Αγίες Παρθενομάρτυρες Ιούστα και Ρουφίνα. Ημέρα Μνήμης: 19 Ιουλίου.


Οι Αγίες Παρθενομάρτυρες Ιούστα και Ρουφίνα ήταν αδελφές και κατάγονταν από τη Σεβίλλη, όπου ασκούσαν το επάγγελμα του αγγειοπλάστη φτιάχνοντας πήλινα αγγεία, με τα οποία συντηρούσαν τον εαυτό τους και πολλούς από τους φτωχούς της πόλης. Παραδοσιακά, λέγεται ότι ζούσαν στη γειτονιά της Τριάνα.

Η Αγία Ιούστα γεννήθηκε το 268 μ.Χ., και η Αγία Ρουφίνα το 270 μ.Χ., σε μια φτωχή αλλά θεοσεβούμενη χριστιανική οικογένεια. Κατά τη διάρκεια μιας ειδωλολατρικής εορτής, αρνήθηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους για χρήση σε αυτούς τους εορτασμούς. Οι ντόπιοι εξοργισμένοι έσπασαν όλα τα πιάτα και τα αγγεία τους. Η Αγία Ιουστα και η Αγία Ρουφίνα αντέδρασαν σπάζοντας ένα είδωλο της Αφροδίτης.

Ο νομάεχης της πόλης, Διογενιανός, διέταξε να φυλακιστούν. Απέτυχε να τις πείσει να αποκηρύξουν την πίστη τους, και έδωσε εντολή να τις βασανίσουν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα και να γδέρνουν τα σώματά τους με σιδερένια νύχια. Όμως ο Διογενιανός απέτυχε να κάμψει τις δύο Αγίες και τις έριξε στη φυλακή χωρίς φαγητό και νερό.


Μετά από μερικές μέρες ο Διογενιανός διέταξε να παρουσιαστούν μπροστά του οι δύο Μάρτυρες. Στην αρχή με κολακείες και μετά με απειλές προσπάθησε πάλι να αλλάξει γνώμη στις Αγίες και να αρνηθούν το Χριστό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τότε τους ζητήθηκε να περπατήσουν ξυπόλητες στα βραχώδη εδάφη της Σιέρρα Μορένα. Όταν αυτό δεν έσπασε την αποφασιστικότητά τους, φυλακίστηκαν ξανά χωρίς νερό και φαγητό. Η Αγία Ιούστα πέθανε πρώτη και το σώμα ρίχτηκε σε ένα πηγάδι. Το ανέσυρε αργότερα ο επίσκοπος Σαβίνος.

Ο Διογενιανός πίστεψε ότι ο θάνατος της Αγίας Ιούστας θα έσπαζε την αποφασιστικότητα της Αγίας Ρουφίνας. Ωστόσο, η Αγία Ρουφίνα αρνήθηκε να αρνηθεί την πίστη της και έτσι την έριξε στα λιοντάρια. Τα λιοντάρι στο αμφιθέατρο ωστόσο, αρνήθηκαν να επιτεθούν στη Αγία Ρουφίνα, και αντ'αυτού παρέμειναν ήρεμα και έγλειφαν τα χέρια και τα πόδια της. Εξοργισμένος, η Διογενιανός στραγγαλλίζει (κατ'άλλους αποκεφαλίζει) την Αγία Ρουφίνα και ρίχνει το σώμα της στη φωτιά. Το σώμα της το παρέλαβε αργότερα ο επίσκοπος Σαβίνος και το έθαψε δίπλα στην αδελφή της το 287 μ.Χ.

Ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού στη Σαραγόσα έχει ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στις Αγίες. Στο Αγόστ στην Επαρχία της Βαλένθια υπάρχει ερημητήριο αφιερωμένο σε αυτές και τέλος στο Τολέδο υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στις δύο Αγίες.

Είναι πολιούχες της Σεβίλλης και προστάτιδες της Χιράλδας και του Καθεδρικου Ναού της Σεβίλλης και λέγεται ότι προστάτεψαν την πόλη όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της Λισαβόνας το 1755.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου