Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ένας άγνωστος Ορθόδοξος Αφρικανός Παιδομάρτυρας στην Ουγκάντα (+20ος αιώνας).

Ένας άγνωστος Ορθόδοξος Αφρικανός Παιδομάρτυρας στην Ουγκάντα (+20ος αιώνας).


Το Μαρτυρολόγιο αυτό μας το διηγήθηκε το 1985 ο Αφρικανός Νικόλαος, Διάκονος τότε της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουγκάντα.

Στην Ουγκάντα, πρώτη φορά εκήρυξε το Ευαγγέλιο ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σαρίκας. Μεταξύ εκείνων που άκουσαν το κήρυγμα ήταν και ένα νεαρό Αφρικανόπουλο. Το βράδυ, όταν κάθισε να φάει με την οικογένειά του, ο μικρός έκανε τον σταυρό του.

- Τί, άλλαξες την πίστη σου; τον ρωτά ο πατέρας του, φανατικός μουσουλμάνος. Εμπρός, σήκω!

Βγαίνει έξω από την καλύβα, φτιάχνει ένα μεγάλο σωρό από ξύλα, τον ανάβει και λέει στο παιδί του:

- Λέγε, γυρίζεις στην πίστη μας;

- Όχι είμαι Χριστιανός! απαντάει ο μικρός.

- Άλλη μια φορά. Γυρίζεις στην πίστη μας; λέει ο πατέρας.

- Όχι απαντάει ο πιστός στρατιώτης του Χριστού.

- Τελευταία φορά σου λέω. Επανέρχεσαι στην πίστη των πατέρων σου;

 -Δεν φοβάμαι. Είμαι Χριστιανός!

Τότε ο πατέρας αρπάζει το παιδί του και το ρίχνει στη φωτιά. Και ο μικρός μάρτυς του Χριστού έγινε παρανάλωμα του πυρός…

Ω άγνωστε νεαρέ Μάρτυς του Κυρίου, εσύ που στέκεσαι εμπρός εις τον πύρινο θρόνο του Θεού, πρέσβευε υπέρ ημών.

Από το περιοδικό: Εξωτερική Ιεραποστολή, τεύχος 207

Πηγές: https://africaofmyheart.wordpress.com

http://hristospanagia3.blogspot.com/2018/05/blog-post_91.html

Όσιος Βενιαμίν ο Ησυχαστής, ερημίτης στη Νιτρία της Αιγύπτου (+4ος-5ος αιώνας). Ημέρα Μνήμης: 29 Δεκεμβρίου.

Όσιος ο Ησυχαστής, ερημίτης στη Νιτρία της Αιγύπτου (+4ος-5ος αιώνας). Ημέρα Μνήμης: 29 Δεκεμβρίου.


Tοις εν καλώ λιπούσι γήρα τον βίον,
Kαι Bενιαμίν τον καλόν συναπτέον.

Στή Νιτρία τῆς Αἰγύπτου, ὅπου ἔζησαν οἱ πιό ἅγιοι μοναχοί, ἀσκήτευε καί ὁ μακάριος Βενιαμίν. Γιά τήν ἐνάρετη ζωή του εἶχε λάβει ἀπ᾽ τό Θεό πλούσιο τό ἰαματικό χάρισμα. Καί μολονότι ἀξιώθηκε τέτοιο χάρισμα, ὁ ἴδιος ἔπαθε ὑδρωπικία, μία βαριά καί χρόνια ἀσθένεια. Πρήσθηκε τόσο πολύ, πού ἀναγκάσθηκαν νά τόν μεταφέρουν ἀπ᾽ τό κελλί του σέ ἄλλο, πιό εὐρύχωρο. Καί γιά νά τόν βγάλουν, ξήλωσαν τήν πόρτα μαζί μέ τό κάσωμα. Στό νέο κελλί τοῦ ἔβαλαν ἕνα εἰδικό κάθισμα, πολύ πλατύ, στό ὁποῖο καθόταν συνεχῶς, ἐπειδή δέν μποροῦσε νά πλαγιάση σέ κρεββάτι. Σ᾽ αὐτή τήν κατάστασι ὁ ὅσιος ἐξακολουθοῦσε νά θεραπεύη τούς ἄλλους! Ἐκεῖνους πού τόν συμπονοῦσαν, βλέποντας τήν ταλαιπωρία του, τούς παρακαλοῦσε νά προσεύχονται γιά τήν ψυχή του καί νά μήν νοιάζονται γιά τό σῶμα του. “Ὅταν τό σῶμα μου ἦταν γερό”, ἔλεγε, “σέ τίποτε δέν μέ ὠφελοῦσε. Καί τώρα πού εἶναι ἄρρωστο, σέ τίποτε δέν μέ βλάπτει” .

- Γεροντικό της Ερήμου

Πηγή:

http://agiologia.wordpress.com

ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ

Αγίες Κυρία (Δέσποινα) και Δούλη. Ημέρα Μνήμης: 5 Απριλίου.

Αγίες Κυρία (Δέσποινα) και Δούλη. Ημέρα Μνήμης: 5 Απριλίου.


Ἐχρῆν ἕπεσθαι κυρίᾳ τὴν δουλίδα,
Ἐκ γῆς ἰούσῃ πρὸς Θεὸν διὰ ξίφους.

Οι Αγίες Κυρία (Δέσποινα) και Δούλη μαρτύρησαν διά ξίφους.

Όσιος Σάββας του Σβενίγκοροντ Ρωσίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Δεκεμβρίου.

Όσιος Σάββας του Σβενίγκοροντ Ρωσίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Δεκεμβρίου.


Ὑπῆρξε μαθητής τοῦ ὁσ. Σεργίου τοῦ Ραντονέζ, λάτρης τῆς ἡσυχίας καί μεγάλος ἀγωνιστής τῆς ἀσκήσεως. Ἀπό τόν Γέροντά του ὅσ. Σέργιο ὁρίσθηκε Ἡγούμενος τῆς Μονῆς Κοιμ. Θεοτόκου, τήν ὁποία ἵδρυσε ὁ Μεγ. Ἡγεμόνας ἅγ. Δημήτριος Ντόνσκοϊ, σέ ἀνάμνηση τῆς νίκης τῶν Ρώσων κατά τῶν Τατάρων τοῦ Χάν Μαμάη. Τό 1392, μετά τήν ἀναχώρηση τοῦ ὁσ. Σεργίου στή ἔρημο, ὁ ὅσ. Σάββας ἀνέλαβε τήν ἡγουμενία τῆς Λαύρας τῆς Ἁγίας Τριάδος. Τό 1399 ἵδρυσε τήν Μονή τοῦ Σβενίγκοροντ, μέ τήν βοήθεια τοῦ πνευματικοῦ του τέκνου Μεγ. Ἡγεμόνα Γεωργίου Δημήτριεβιτς. Στό Συναξάριό του (τοῦ 16ου αἰ.), σημειώνεται ἐμφάνισή του στόν Ἡγούμενο τῆς Μονῆς Σαβίνσκ Διονύσιο καί τοῦ ζήτησε νά ἁγιογραφήση τήν μορφή του.

Κοιμήθηκε εἰρηνικά τό 1406. Τό Λείψανό του ἀνακομίσθηκε ἀδιάφθορο τό 1652. Μετά τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1917, δέν ὑπάρχουν πληροφορίες γιά τήν τύχη του.

Ἡ μνήμη του τιμᾶται τήν 3η Δεκεμβρίου καί ἡ Ἀνακομιδή του τήν 19η Ἰανουαρίου.

Όσιος Σεβαστιανός του Ποσεσόνε. Ημέρα Μνήμης: 18 Δεκεμβρίου.

Όσιος Σεβαστιανός του Ποσεσόνε. Ημέρα Μνήμης: 18 Δεκεμβρίου.


Ο Όσιος Σεβαστιανός του Ποσεσόνε γεννήθηκε και έζησε στη Ρωσία κατά τα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Εκάρη μοναχός σε ένα μοναστήρι στην περιοχή του Σοχότ, κοντά στην πόλη Ρομάνοβο και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Η μνήμη του τιμάται και στις 26 Φεβρουαρίου.

Όσιος Κωνσταντίνος «ὁ ἐξ Ἰουδαίων». Ημέρα Μνήμης: 26 Δεκεμβρίου.

Όσιος Κωνσταντίνος «ὁ ἐξ Ἰουδαίων». Ημέρα Μνήμης: 26 Δεκεμβρίου.


Ὡς ἐξ ἀκανθῶν τῶν Ἰουδαίων ῥόδον,
Ὁ θεῖος ἀνθεῖ καὶ θανών, Κωνσταντῖνος.

Ο Όσιος Κωνσταντίνος ήταν από τα Σύναδα της Φρυγίας. σε νεαρή ηλικία προσπάθησε να ακολουθήσει τη ζωή των ενάρετων χριστιανών. Ο νεαρός Ιουδαίος, ο οποίος έφερε την χριστιανική πίστη ήδη στη ψυχή του, αποφάσισε να φύγει από το θόρυβο του κόσμου, και μετέβη στο μοναστήρι Φουβούτιον, του οποίου οι μοναχοί φημίζονταν για την θεάρεστη ζωή τους. Αφού δοκιμάσθηκε αρκετά και πείστηκαν για την ειλικρινή και φωτεινή πίστη του, του έδωσαν το άγιο βάπτισμα και τον ονόμασαν Κωνσταντίνο. Έγινε έτσι αδελφός της Μόνης και επιδόθηκε στη μελέτη των πνευματικών πραγμάτων. Όμως αυτό δεν του ήταν αρκετό, ήθελε να διδάξει και στους άλλους ανθρώπους την αγάπη του Χριστού. Γι' αυτό άρχισε να μεταβαίνει από την μία πόλη στην άλλη και να κηρύσσει το λόγο του Θεού. Μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε τον Όλυμπο στα Μύρα της Λυκίας, την Κύπρο, την Αττάλεια, την Ατρώα, όπου και απεβίωσε ειρηνικά.

Όσιος Αχιλλάς ο Ερημίτης. Ημέρα Μνήμης: 17 Ιανουαρίου.

Όσιος Αχιλλάς ο Ερημίτης. Ημέρα Μνήμης: 17 Ιανουαρίου.


Ὅπλοις Ἀχιλλεὺς τὰς κάτω πορθεῖ πόλεις,
Πόνοις Ἀχιλλᾶς τὴν ἄνω πλουτεῖ πόλιν.

Ο Όσιος Αχιλλάς ήταν αναχωρητής της ερήμου τον 5ο αιώνα μ.Χ. Έζησε οσίως στην Αίγυπτο και κοιμήθηκε με ειρήνη.

Γράφει γι' αυτόν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Περί του Οσίου τούτου Aχιλλά γράφει ο Ευεργετινός (σελ. 393), ότι επήγε μίαν φοράν εις τον Aββάν Ησαΐαν, και ευρήκεν αυτόν οπού έτρωγεν, έχων εις το τζανάκιον άλας μόνον και νερόν. O δε Hσαΐας ιδών τον Aχιλλάν, έκρυψε το τζανάκι οπίσω από το ζιμπίλι οπού έπλεκε, διά να μη σκανδαλίση αυτόν. O δε Aχιλλάς βλέπων αυτόν τρώγοντα, και μη έχοντα έμπροσθέν του κανένα φαγητόν, ερώτησεν αυτόν τι έτρωγεν. O δε Hσαΐας απεκρίθη. Συγχώρησόν μοι Aββά, ότι έκοπτον θαλλία φοινίκων εις το καύμα. Όθεν έβαλον εις το στόμα μου ψωμί ξηρόν, και δεν εκατέβαινε. Με το να εξηράνθη από το καύμα ο φάρυγγάς μου, διά τούτο αναγκάσθην να βάλω νερόν και άλας, ίνα βρέξω εις αυτά το ψωμί μου, και δυνηθώ να το φάγω. Τότε λέγει ο Aββάς Αχιλλάς. Eλάτε να ιδήτε ω Πατέρες της Σκήτεως, τον Hσαΐαν, οπού τρώγει ψωμί, ευρισκόμενος εις Σκήτιν. Eίτα λέγει προς αυτόν. Eάν θέλης να τρώγης ψωμί, πήγαινε εις την Aίγυπτον. Ιδού ποίαν εγκράτειαν είχον τότε εις τας Σκήτας.

Όσιος Φιλογόνιος. Ημέρα Μνήμης: 20 Δεκεμβρίου.

Όσιος Φιλογόνιος. Ημέρα Μνήμης: 20 Δεκεμβρίου.


Φιλογόνιος ἐντολεὺς λείπει βίον,
Δραμὼν ἀρίστην ἐντολῶν Θεοῦ τρίβον.

Ο Όσιος Φιλογόνιος έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Επιδόθηκε από την παιδική του ηλικία, στην εκμάθηση των ιερών γραμμάτων και έτσι αφιέρωσε τον εαυτό του στο Θεό. Τόσο η ευγλωττία του όσο και η αναμφισβήτητη ευσέβεια και χρηστότης του, έκαναν τους χριστιανούς της Αντιόχειας να τον αναδείξουν σε επίσκοπο της μεγάλης και περίλαμπρης πόλης τους.

Ο Φιλογόνιος ήταν δικηγόρος, ασκούσε το επάγγελμά του με γνώμονα τα φιλανθρωπικά του αισθήματα. Οπότε μπορούσε, υπεράσπιζε τους συνανθρώπους του που είχαν αδικηθεί και ήταν αδύναμοι απέναντι στους καταπιεστές ειδωλολάτρες.

Ο Χρυσόστομος μας πληροφορεί ότι ο επίσκοπος Αντιόχειας, ο Φιλογόνιος, ήταν έγγαμος και είχε μία θυγατέρα όταν χειροτονήθηκε. Η οικογένειά του όμως δεν τον εμπόδισε να διατελέσει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και να αφιερωθεί στο ποίμνιό του.

Ο Όσιος Φιλογόνιος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο εν ειρήνη το 324 μ.Χ. (ή 323 μ.Χ.)

Όσιος Θωμάς ο Δεφουρκινός. Ημέρα Μνήμης: 10 Δεκεμβρίου.

Όσιος Θωμάς ο Δεφουρκινός. Ημέρα Μνήμης: 10 Δεκεμβρίου.



Θωμάς Θεόν θεις αρραγεστάτην βάσιν,
Kρείττων πέφηνε μηχανής των δαιμόνων.

Ο Όσιος Θωμάς έζησε τον 9ο μ. Χ. αιώνα, και η πατρίδα του βρισκόταν στους πρόποδες του όρους Κυμιναίου. Ανατράφηκε χριστιανικά από την παιδική του ηλικία, διατηρώντας την πίστη και την αγνότητά του από τη νεανική του ανάπτυξη.

Κινούμενος από Ιερό πόθο ο Θωμάς, επισκέφθηκε πολλά μοναστήρια και αποκόμισε πολλές αιρετές από τα εκεί μεγάλα υποδείγματα της ευσέβειας. Αργότερα έγινε και ίδιος μοναχός και δίδασκε με ζήλο το Ευαγγέλιο μαζί με άλλους μοναχούς σε πόλεις και χωριά, κατά τις τεσσαρακοστές. Ο εκεί επίσκοπος, εκτιμούσε τόσο πολύ τις μεγάλες αρετές του Θωμά, ώστε όταν κάποιος μεγιστάνας της Κωνσταντινούπολης έκτισε Μονή κοντά στο Σαγκάριο ποταμό, τον διόρισε ηγούμενό της. Η προτίμηση αυτή δικαιώθηκε περίτρανα, διότι ο Θωμάς κυβέρνησε το μοναστήρι με πολλή τάξη και υπήρξε πρότυπο μοναχικής ζωής στους συμμοναστές του. Ιδιαίτερα πολλαπλασίασε τους οικονομικούς πόρους της Μονής, για να βοηθάει αυτούς πού προσέφευγαν σ' αυτή.

Όσιος Ιάκωβος Επίσκοπος Νισίβεως. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιανουαρίου.

Όσιος Ιάκωβος Επίσκοπος Νισίβεως. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιανουαρίου.


Τὸν Ἰάκωβον θνητὸν ὄντα τῇ φύσει,
Θνητοῖς ὁμοίως μὴ θανεῖν οὐκ ἦν πρέπον.

Ο Όσιος Ιάκωβος (4ος αιώνας μ.Χ.) υπήρξε γέννημα και θρέμμα της πόλεως Νισίβεως της Μεσοποταμίας. Αγάπησε όμως την ζωή της ερημίας και της ησυχίας. Για τον λόγο αυτό έφυγε από την πόλη και πήγε στις υψηλότατες κορυφές των όρεων της περιοχής, όπου και διέμενε. Εκεί αντιμετώπιζε με γενναιότητα και καρτερία τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τον καταταλαιπωρούσαν, τον υπερβολικό δηλαδή καύσωνα του καλοκαιριού και τον παγετό του χειμώνα.

Όπως αναφέρεται στο Συναξάρι του, ο Όσιος για τροφή του χρησιμοποιούσε αγριόχορτα και λίγο νερό. Για ενδυμασία του είχε ένα απλό και μοναδικό χιτώνα. Και με αυτή, λοιπόν, την λιτή ασκητική ζωή εξασθένιζε βέβαια το σώμα του, προσέφερε όμως συνεχώς πνευματική τροφή στην ψυχή του.

Τα αποτελέσματα της ασκητικής του ζωής υπήρξαν πλούσια. Πρώτα ο Όσιος απέκτησε την παρρησία προς τον Θεό. Έπειτα, με την δύναμη και την χάρη του Αγίου Πνεύματος, έλαβε την ικανότητα να προβλέπει τα μέλλοντα και να επιτελεί θαύματα, όπως το ακόλουθο: Κάποτε, ενώ διερχόταν από έναν τόπο, είδε σε κάποια πηγή μερικές νέες γυναίκες να κάνουν την εργασία τους με αναιδή και άσεμνη εμφάνιση. Ο Όσιος δεν ανέχθηκε αυτήν την κατάσταση. Έτσι, με τρόπο θαυματουργικό, από την μια μεριά αποξήρανε την πηγή, ενώ από την άλλη έκαμε να γίνουν ολόλευκα από μαύρα τα μαλλιά των αναίσχυντων γυναικών. Και βέβαια, ύστερα από παράκληση των Χριστιανών, προσευχήθηκε και η πηγή έβγαλε πάλι νερό. Τις γυναίκες όμως, τις άφησε να μείνουν με λευκά τα μαλλιά για σωφρονισμό και διόρθωση πνευματική.

Όσιος Μαϋσιμάς ο Σύρος. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιανουαρίου.

Όσιος Μαϋσιμάς ο Σύρος. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιανουαρίου.



Γλώσσαις λαλῶν πρὶν Μαϋσιμᾶς τῶν Σύρων,
Γλώσσαις, λαλεῖ νῦν, Ἀγγέλων πρὸς Ἀγγέλους.

Οι γραμματικές γνώσεις του Οσίου ήταν μέτριες. Διακρίθηκε όμως, για την πολύ ενάρετη ζωή του. Η εξωτερική του εμφάνιση ήταν μάλλον άσχημη. Και όμως, ενώ ο ίδιος ντυνόταν με παλιά φορέματα, τα φιλάνθρωπο έργα του ήταν πλούσια και αμέτρητα. Το κελί του έμενε πάντοτε ανοικτό για τους φτωχούς και τους ξένους, εφοδιαζόμενος δε με σιτάρι και λάδι, μοίραζε σ' όσους απ' αυτούς είχαν ανάγκη. Όταν κάποτε πληροφορήθηκε ότι ο άρχοντας της κωμοπόλεώς τους καταπίεζε τους γεωργούς, δεν δίστασε να παρουσιασθεί μπροστά στον υπερήφανο και λαμπροφορεμένο εκείνο εγωιστή με τα φτωχικά του ρούχα, και να του δώσει μαθήματα δικαιοσύνης και ευγενείας. Έτσι με τέτοιες άγιες ασχολίες τελείωσε τη θεοφιλή ζωή του. Η μνήμη του επαναλαμβάνεται και στις 13 Φεβρουαρίου σαν Όσιος Μαϋουμάς ή Μαϊουμάς.

Όσιος Γεώργιος της Τσέρνικα. Ημέρα Μνήμης: 3 Δεκεμβρίου.

Όσιος Γεώργιος της Τσέρνικα. Ημέρα Μνήμης: 3 Δεκεμβρίου.


Ο Όσιος Γεώργιος της Τσερνίκα γεννήθηκε το 1730 μ.Χ. στην Σάλιστα του Σιμπιού στην Τρανσυλβανία. Οι διωγμοί ενάντια στους ορθοδόξους και τα καρπάθια μοναστήρια από τους ουνίτες τον ανάγκασαν να περάσει τα Καρπάθια Όρη και να έρθει στη Μουντένια.

Η μεγάλη του επιθυμία ήταν να πάει στο Άγιον Όρος. Ήταν όμως φτωχός και δεν είχε τον τρόπο. Η Παναγία όμως βλέποντας το ζήλο του τον βοήθησε. Έτσι φτάνοντας στο Βουκουρέστι συναντήθηκε μ’ έναν μητροπολίτη ο οποίος τον πήρε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έμεινε τρία χρόνια. Όταν ο μητροπολίτης αποτραβήχτηκε από τα καθήκοντά του πήρε μαζί του τον Γεώργιο στη Μονή Βατοπεδίου. Εκεί έβαλε το ράσο και χειροτονήθηκε διάκονος.

Όταν εκοιμήθη ο μητροπολίτης ο Όσιος έγινε υποτακτικός του ηγούμενου Παισίου, του γνωστού Οσίου Παισίου Βελιτσκόφσκυ (τιμάται 15 Νοεμβρίου). Εκείνο τον καιρό o όσιος Παίσιος ασκήτευε στη σκήτη του Προφήτη Ηλία κοντά στη μονή Παντοκράτορος. Από εκεί μετακινήθηκε με όλη την αδελφότητα στις Ρουμανικές χώρες. Αρχικά έμειναν στη Μονή Νταγκομίρνα μετά στη Μονή Σέκου και έπειτα στη Μονή Νέαμτς. Ο όσιος Γεώργιος τον ακολούθησε παντού. Μετά από κάποιο διάστημα επιθυμούσε να γυρίσει στο Άγιον Όρος. Στο δρόμο για το Όρος σταμάτησε στο Βουκουρέστι σ’ έναν παλιό φίλο, τον ιερομόναχο Μακάριο, μαθητής κι αυτός του Οσίου Παισίου. Αυτός παρουσίασε στον Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Γρηγόριο Β΄ ο οποίος βλέποντας έναν τόσο πνευματικό άνθρωπο θεώρησε ότι είναι ¨σταλμένος από το Θεό και τον παρακάλεσε να μείνει σ’ όποιο μοναστήρι θέλει και να φτιάξει μία αδελφότητα.

Εορταζόμενοι Άγιοι 1ης Μαρτίου.


Τῇ Α' (1η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Εὐδοκία ἡ Σαμαρείτισσα, πρώην πόρνη, ὅσιομάρτυς στήν Ἡλιούπολι (σημ. Ζάχλε/Zahlah) Λιβάνου, (1/3, +117)

Ἀγάπιος ὅσιος στή Σκήτη Κολιτσοῦ τῆς Μονῆς Βατοπαιδίου Ἁγ. Ὅρους (1/3 καί 15/3, +? αἰ.)

Ἀναστασία Ἀντρέγιεβνα, διά Χριστόν σαλή στή Ρωσία (1/3, +? αἰ.)

Φώτιος ὁ Λαυριώτης, Πρεσβύτερος, διά Χριστόν σαλός, στήν Τρίγωνα Λέσβου (καί στήν Σινά, Ἁγ. Τόπους, Κιλκίς καί Ἀθήνα ὅπου ἔζησε τά τελευταῖα 3 χρόνια του), ἀπό Μονῆς Μεγ. Λαύρας Ἁγ. Ὄρους (?/3, +2010) [Δέν ἔχει γίνει ἀκόμη ἡ ἐπίσημη ἀνακήρυξι τῆς ἁγιότητός του]

Λουπέρκουλος (St Luperculus) μάρτυς στήν Tarbes Γαλλίας, ἀπό Ἱσπανία (1/3, +300)

Μόναν (St Monan) ὁσιομάρτυς ἱεραπόστολος στή Firth of Forth Σκωτίας (1/3, +874)

Rudesind ὅσιος ἡγούμενος στήν Celanova Ἱσπανίας (1/3, +977)

Siviard ὅσιος στή Μονή τοῦ St. Calais Γαλλίας (1/3, +729)

Δαυΐδ Ἐπίσκοπος Menevia (σημ. St. Davids) Οὐαλλίας (1/3, +600) [προστάτης Οὐαλλίας καί Βρετάνης Γαλλίας]

Ἀντωνίνα μάρτυς στή Νίκαια τῆς Βιθυνίας Μ. Ἀσίας (1/3 καί 12/6, +295)

Ἀλβίνος (St Albinus) Ἐπίσκοπος Angers Γαλλίας (1/3, +554)

Αγία Οσιομάρτυς Ευδοκία η από Σαμαρειτών. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαρτίου.

Αγία Οσιομάρτυς Ευδοκία η από Σαμαρειτών. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαρτίου.



Ἡ Σαμαρεῖτις οὐχ ὕδωρ Εὐδοκία,
Ἀλλ' αἷμα, Σῶτερ, ἐκ τραχήλου σοι φέρει.
Μαρτίου ἀμφὶ πρώτῃ ἡ Εὐδοκία ξίφος ἔτλη.

Η Αγία Ευδοκία γεννήθηκε στη Ηλιούπολη της επαρχίας Λιβανησίας, της Φοινίκης, την εποχή του Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.). Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην αμαρτία και την ακολασία, παρασύροντας με την εκτυφλωτική της ομορφιά πολλούς άνδρες στη αμαρτωλή ζωή, ενώ συγχρόνως συγκέντρωσε πολλά χρήματα.

Η χάρη όμως του Θεού ευδόκησε, ώστε να συμβεί η θαυμαστή αλλοίωση και στην ψυχή της Ευδοκίας. Μετά από μία σοβαρή ασθένεια, εγκατέλειψε την πόλη και την αμαρτία της, για να επιστρέψει εκεί ένα χρόνο αργότερα. Επιθυμώντας όμως να παραμείνει άγνωστη, εγκαταστάθηκε στην άκρη της πόλης. Εκεί γνωρίζει κάποιον μοναχό ονόματι Γερμανό και με τις νουθεσίες του μετανοεί.

Στην συνέχεια, αφού είδε οπτασία, προσήλθε στον Επίσκοπο Θεόδοτο και βαπτίσθηκε. Η οπτασία ήταν η εξής: Παρατηρούσε Άγγελο Θεού να οδηγεί αυτήν προς τον ουρανό και άλλους Αγγέλους να τη συγχαίρουν, ενώ την ίδια στιγμή κάποιος μαύρος ούρλιαζε και έλεγε ότι αδικείται πάρα πολύ, επειδή η Ευδοκία έγινε Χριστιανή.

Εορταζόμενοι Άγιοι 29ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΘ' (29η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ἰωάννης/Κασσιανός ὁ Ρωμαῖος, ὅσιος καί ὁμολογητής, ἡγούμενος Μονῆς στή Marseilles (=Μασσαλία) Γαλλίας, Κέλτης ἀπό Κωνσταντινούπολι (29/2 ἀνακομιδή λειψάνων καί 23/7 κοίμησι, +435) [προστάτης μοναχῶν καί μοναζουσῶν]

Γερμανός ὅσιος στή Μονή Ντομπροτσιάνου Ρουμανίας (29/2, +410)

Γεώργιος Ἐπίσκοπος Δεφέλτου, ὁμολογητής (29/2, +7ος αἰ.) ἴδιος μέ 22/1 ??

Μελέτιος Ἐπίσκοπος Χαρκώφ Οὐκρανίας, ὅσιος (12/2 καί 29/2, +1840)

Ἀρσένιος Ματσέιβιτς Ἐπίσκοπος Rostov Ρωσίας, ὅσιος (28/2 καί 29/2, +1772)

Ἰωάννης/Βαρσανούφιος ὅσιος στήν Νιτρία Αἰγύπτου (29/2, +5ος αἰ.)

Κασσιανός ὅσιος τῆς Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου Οὐκρανίας (29/2, +12ος αἰ.)

Θεοστήρικτος ὅσιος ἡγούμενος Μονῆς Πελεκητῆς στήν Προύση Μ. Ἀσίας (29/2 καί 17/3, +826)

Ταῖς τῆς ἀχράντου σου Μητρὸς πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ πάντων τῶν ἀπ’αἰῶνος  Ἁγίων σου, ἐλέησον καὶ σῶσον ἡμᾶς, ὡς μόνος ἀγαθὸς, φιλάνθρωπος καί ἐλεήμων Θεός. Ἀμήν.

* 'Οταν το έτος δεν είναι δίσεκτο η μνήμη των Αγίων μεταφέρεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Εορταζόμενοι Άγιοι 28ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΗ' (28η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Νυμφᾶς ὁ Ἀπόστολος, ἀπ’ τούς 70΄ Ἀποστόλους, μαθητής Ἀπ. Παύλου, Ἀπόστολος Γαλλίας, Ἱσπανίας, Ἰταλίας κλπ. (28/2, +1ος αἰ.) [σύναξι 4/1]

Εὔβουλος ὁ Ἀπόστολος, ἀπ’ τούς 70΄ Ἀποστόλους, μαθητής Ἀπ. Παύλου [Β΄ Τίμ 4, 21] στή Ρώμη, Ἀπόστολος Γαλλίας, Ἱσπανίας, Ἰταλίας κλπ., ἀπό Οὐαλλία (28/2, +1ος αἰ.) [σύναξι 4/1]

Κυράννα ἡ “σωφρονεστάτη”, παρθενομάρτυς-νεομάρτυς στή Θεσσαλονίκη, ἀπό Ὄσσα Θεσσαλονίκης (8/1 ἑορτή καί 28/2 Μαρτύριο, +1751)

Βασίλειος ὅσιος ὀμολογητής, συνασκητής Ἁγ. Προκοπίου Δεκαπολίτου (28/2, +750)

Νέστωρ μάρτυς στή Μαγγιδό τῆς Παμφυλίας (28/2, +251)

Νέστωρ ἱερομάρτυς στήν Πέργη Παμφυλίας (28/2, +250)

6 μάρτυρες ἀπό Αἴγυπτο (28/2, +? αἰ.)

Ἀβίρκιος (ἤ Ἀβρίκιος) μάρτυς (28/2, +? αἰ.)

Προτέριος Ἐπίσκοπος Ἀλεξανδρείας, ἱερομάρτυς (28/2, +457)

Βησσαρίων Σαράι, Πρεσβύτερος, Ἰσαπόστολος Σερβίας, Μαυροβουνίου, Οὐγγαρίας, Ρουμανίας καί ἱερομάρτυς στό Kufstein Αὐστρίας, πρώην μοναχός τῆς Μονῆς τοῦ Ἁγ. Σάββα Παλαιστίνης, καταγόμενος ἀπό Μαντιάν Βοσνίας-Ἐζεργοβίνης [μαρτύρησε ἀπό Οὐνίτες-Ρωμαιοκαθολικούς] (21/10, +1744) [28/2, ἀνακήρυξι ἁγιότητος 1950]

Εορταζόμενοι Άγιοι 27ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΖ' (27η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ραφαήλ Ἐπίσκοπος Brooklyn Ν. Ὑόρκης ΗΠΑ, ἀπό Συρία (27/2, +1915) [14/2, ἀνακομιδή λειψάνων]

Ἐφραίμ ὁ Κατουνακιώτης, ἡγούμενος Σκήτης στά Κατουνάκια Ἁγ. Ὄρους [κοίμησι] (27/2, +1998)

Νήσιος μάρτυς (27/2, +? αἰ.)

Herefrith Ἐπίσκοπος Lindsey Ἀγγλίας (27/2, +869)

Στέφανος, ὅσιος ἱδρυτής Γηροκομείου στό Ἀρμάτιο Κωνσταντινουπόλεως (27/2, +? αἰ.)

Προκόπιος ὁ Δεκαπολίτης, ὅσιος ὁμολογητής στήν Κωνσταντινούπολι (27/2, +750) [κατά Εἰκονομάχων]

Γελάσιος ὁ κωμωδός ἠθοποιός-μίμος, μάρτυς στήν Ἡλιούπολι (σημ. Ζάχλε/Zahlah) Λιβάνου (27/2, +297)

Ἀσκληπιός καί Ἰάκωβος, ὅσιοι μοναχοί στή Συρία (27/2, +5ος αἰ.)

Θαλλελαῖος ὅσιος μοναχός ἀπό Συρία (27/2, +460)

Τιμόθεος ὅσιος μοναχός στήν Καισάρεια (27/2, +? αἰ.)

Ἠλίας ὁ Τραπεζούντιος, νεομάρτυς (27/2, +1749)

Φώτιος ὅσιος Πρεσβύτερος στή Μονῆ Γιούριεβ τοῦ Novgorod Ρωσίας (27/2, +1838)

Baldomerus ὅσιος στή Lyons Γαλλίας (27/2, +650)

Εορταζόμενοι Άγιοι 26ης Φεβρουαρίου.


Τῇ Κς' (26η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ἐθενία (St Eithne / Ethenia) ὁσία ἱδρύτρια καί ἡγουμένη Μονῆς στήν Νῆσο Jura τῶν Ἑβρίδων Νήσων Σκωτίας, μητέρα τοῦ Ἁγ. Κολούμπα Ἰσαποστόλου Σκωτίας, ἀπό Ἰρλανδία (26/2 καί 26/5, +6ος αἰ)

Φωτεινή ἡ Σαμαρείτισσα, Ἰσαπόστολος Μαρόκου, Β. Ἀφρικῆς καί Ρώμης, μεγαλομάρτυς στή Ρώμη (26/2 μνήμη καί 20/3 +68) [κατά σαρκικῶν]

Φώτιδα, Φωτώ, Ἀνατολή, Κυριακή καί Παρασκευή, ἀδελφές Ἁγ. Φωτεινῆς Σαμαρείτισσας, μάρτυρες στή Ρώμη (26/2, +68)

Φωτεινός καί Ἰωσής, υἱοί Ἁγ. Φωτεινῆς Σαμαρείτισσας καί Σεβαστιανός ὁ δούκας, μάρτυρες στή Ρώμη (26/2, +68)

Βίκτωρ ὁ στρατηλάτης καί Χριστόδουλος, συμμάρτυρες Ἁγ. Φωτεινῆς Σαμαρείτισσας στή Ρώμη (26/2, +68)

Θεόκλητος ὁ πρώην μάγος καί δήμιος τῆς Ἁγ. Φωτεινὴς τῆς Σαμαρείτισσας, συμμάρτυρες Ἁγ. Φωτεινῆς Σαμαρείτισσας στή Ρώμη (26/2, +68)

Εορταζόμενοι Άγιοι 25ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΕ' (25η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ρηγίνος Ἐπίσκοπος Σκοπέλου, ἱερομάρτυς, ἀπό Λειβαδειά (25/2, +335)

Ἀλδετρούδις (St Aldetrudis) ὁσία ἡγουμένη Μονῆς στή Maubeuge Γαλλίας (25/2, +696)

Walburgh (Walburga) ὁσία ἡγουμένη Μονῆς στήν Heidenheim Γερμανίας, ἀπό Ἀγγλία (25/2, καί 5/6 +779) [1/5 ἀνακομιδή λειψάνων]

Ἀλέξανδρος μάρτυς στήν Ἀριζίπαρο Ἀνατ. Θράκης, ἀπό Καρχηδόνα (25/2, +305)

Ταράσιος Ἐπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ἀπ’ τούς Πατέρες τῆς 7ης Οἰκουμενικῆς Συνόδου κατά τῶν Εἰκονομάχων (25/2, +806)

Μάρκελλος Ἐπίσκοπος Ἀπαμείας Συρίας, ἀπό Κύπρο, ἱερομάρτυς (25/2 καί 14/8, +389)

Παφνούτιος ὅσιος μοναχός στήν Κεφαλά (25/2, +4ος αἰ.)

Ἔρασμος ὅσιος μοναχός (25/2, +4ος αἰ.)

Ἀντώνιος μάρτυς (25/2, +? αἰ.)

Εορταζόμενοι Άγιοι 24ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΔ' (24η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

1η καί 2η εὑρεσι τῆς Τιμίας Κεφαλῆς τοῦ Ἁγ. Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου (23/2, +452)

Κάτογκ/Σαδώκ (St Cadoc) ἱερομάρτυς στήν Weedon Ἀγγλίας, ἱδρυτής Μονῆς στή Lllancarfan Οὐαλλίας (24/1, 24/2 καί 25/9 +580)

Μόδεστος Ἐπίσκοπος Trier Γερμανίας (24/2, +489)

Προετεξάτος (St Praetextatus) Ἐπίσκοπος Rouen Γαλλίας, ἱερομάρτ. (24/2, +586)

Ἄγγελος/Ἀγαθάγγελος, νεομάρτυς στή Bitola Σκοπίων, ἀπό Φλώρινα Ἑλλάδος (23/2, 24/2 μαρτύριο καί 8/11 ἐορτή στή Βουλγαρία, +1750) <Πηγή: Ἀρχιμ. Θωμᾶ Ἀνδρέου, Οἱ Νεομάρτυρες τῆς Βουλγαρίας, ἐκδ. Κυριακίδη, Θεσ/νίκη 2012, 113>

Ἔθελμπερτ/Ἄλμπερτ (St Ethelbert/Albert) βασιλιάς τοῦ Kent Ἀγγλίας καί 1ος Χριστιανός βασιλιάς τῆς Ἀγγλίας καί Μπέρθα ἡ βασίλισσα, Ἰσαπόστολοι Ἀγγλίας (24/2 καί 25/2, +616)

Εορταζόμενοι Άγιοι 23ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΓ' (23η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ἀνδρόνικος ὁ Ἀπόστολος, ἀπ’ τούς 70΄ Ἀποστόλους, Ἐπίσκοπος Παννονίας (σημ. Δυτ. Οὐγγαρία, Ἀνατ. Αὐστρία, Σλοβενία καί Β. Γιουγκοσλαβία) καί ἡ Ἰσαπόστολος σύζυγός του Ἰουνία, Ἀπόστολοι Γαλλίας, Ἱσπανίας, Ἰταλίας, Εὐρώπης κλπ. (17/5 καί 30/7 +1ος αἰ.) [23/2 εὑρ. λειψ. καί σύναξι 4/1] {Ὀ Ἀπ. Ἀνδρόνικος διέτρεξε ὡς ὑπόπτερος ἀετός ὅλη τήν οἰκομένη ἀκολουθούμενος πιστά ἀπ’ τήν ὑπερθαύμαστη Ἰουνία, κυρύσσοντας παντοῦ τό Ὄνομα τοῦ Χριστοῦ καί ἐπιστρέφοντας πολλούς σέ θεογνωσία κοιμήθηκαν μέ εἰρήνη}

Μάρθα παρθενομάρτυς στήν Astorga Ἱσπανίας (23/2, +251)

[ΚΟΙΜΗΣΙ] Δαμασκηνός Κατρακούλης ὁ “Παππούς”, ἱδρυτής Μονῆς Ἁγ. Ἰωάννου Προδρόμου στό Μακρυνό Μεγάρων Ἀττικῆς [κοίμησι] (23/2, +2001)

Πολύκαρπος Ἐπίσκοπος Σμύρνης Μ. Ἀσίας, ἱερομάρτυς στό ὄρος Πάγος τῆς Σμύρνης Μ. Ἀσίας, μαθ. Ἀπ. Ἰωάννη τοῦ Θεολόγου καί 12 συμμάρτυρές του (23/2, +155) [26/1 ἀνακομιδή λειψάνων]

Γοργονία, ὁσία, ἀδελφή Ἁγ. Γρηγορίου Θεολόγου (23/2, +370)

Milburgh ὁσία ἱδρύτρια Μονῆς Wenlock Ἀγγλίας (23/2, +715)

Μενμπρέτα ὁσία ἐρημίτρια στήν Κορνουάλλη Ἀγγλίας, θυγατέρα Ἁγ. Μπρέναχ (23/2 καί 24/11, +6ος αἰ.)

Ἄγγελος/Ἀγαθάγγελος, νεομάρτυς στή Bitola Σκοπίων, ἀπό Φλώρινα Ἑλλάδος (23/2, 24/2 μαρτύριο καί 8/11 ἐορτή στή Βουλγαρία, +1750) [μαρτύρησε 18 ἐτῶν ἀπό μουσουλμάνους] <Πηγή: Ἀρχιμ. Θωμᾶ Ἀνδρέου, Οἱ Νεομάρτυρες τῆς Βουλγαρίας, ἐκδ. Κυριακίδη, Θεσ/νίκη 2012, 113>

Εορταζόμενοι Άγιοι 22ας Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΒ' (22α) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Μαξιμιανός Ἐπίσκοπος Ravenna Ἰταλίας (22/2, +556)

Elwin στήν Κορνουάλλη Ἀγγλίας, ἀπό Ἰρλανδία (22/2, +6ος αἰ.)

Τελεσφόρος Ἐπίσκοπος Ρώμης (5/1 & 22/2 ἑορτή, +136)

Ἀριστίων/Ἀρίστων/Ἄριστος Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης Κύπρου, ἱερομαρτυς (22/2, +284-305)

Ἀνθούσα ἡ 14χρονη παρθενομάρτυς θυγατέρα τοῦ Νέρωνα, Στεφανίς ἡ ἀρχιθεραπαινίδα της καί ἄλλες θεραπαινίδες της, μάρτυρες στή Ρώμη (22/2, +68)

Συνετός μάρτυς (22/2, +? αἰ.)

Ραϊνέριος (St Raynerius) ὅσιος στήν Beaulieu Γαλλίας (22/2, +967)

Γρηγόριος ὁ Δίκαιος (22/2, +1855)

Ἀβραμία ὁσία μοναχή στό Κίεβο Οὐκρανίας (22/2, +1855)

Βλαεσίλλα ὁσία στή Ρώμη (22/2, +383)

Βαραδάτος ὅσιος στή Συρία (22/2, +5ος αἰ.)

Θαλάσσιος καί Λιμναῖος, ὅσιοι ἐρημίτες στήν Κύπρο (22/2, +5ος αἰ.)

Ἀθανάσιος ὁμολογητής στό Παυλοπέτριο Κωνσταντινουπόλεως (22/2, +821)

Ἰωάννης ὁσιομάρτυς ἡγούμενος Μονῆς στό Athelney Ἀγγλίας, ἀπό Γερμανία (22/2, +895)

Πασχάσιος Ἐπίσκοπος Vienne Γαλλίας (22/2, +312)

Θεοκτίστη Μιχαήλοβνα ἡ διά Χριστόν σαλή, ὁσιομάρτυς μοναχή στή Μονή τοῦ Voronezh Ρωσίας (22/2, +1931) [16/9 ἀνακομιδή λειψάνων]

Εορταζόμενοι Άγιοι 21ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΚΑ' (21η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Εἰρήνη, ἀδελφή Ἁγ. Δαμάσου, ἀπό Guimaraes Πορτογαλίας (21/2, +379)

Εὐστάθιος Ἐπίσκοπος Ἀντιοχείας, ἀπό Παμφυλία Μ. Ἀσίας, ἐξορισθῆς στήν Ἀνατ. Θράκη (21/2, +332)

Ἀβίτος Β´ (St Avitus II) Ἐπίσκοπος Clermont Γαλλίας (21/2, +689)

Άγιος Ευθύμιος (St Ekvtime) Takaishviliο, ο άνθρωπος του Θεού και φύλακας των Ορθοδόξων κυμηλείων της Γεωργίας (3/1 εορτή και 21/2 κοίμηση, +1953)

Ἰωάννης Γ΄ Ἐπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ὁ ἀπό Σχολαστικῶν (21/2, +557)

Λατέριος Ἐπίσκοπος Brescia Ἰταλίας (21/2, +606)

Σίμων Ἐπίσκοπος Pskov Ρωσίας (21/2, +1754)

Μακάριος ὅσιος Στάρετς τοῦ Γκλίνσκ Ρωσίας (21/2, +1838)

Πέπιν στή Laden Βελγίου (21/2, +646)

Ζαχαρίας Ἐπίσκοπος Ἰεροσολύμων (21/2, +632)

Γεώργιος Ἐπίσκοπος Ἀμάστριδος Παφλαγονίας Μ. Ἀσίας (21/2, +805)

Gundebert Ἐπίσκοπος Sens Γαλλίας (21/2, +676)

Γερμανός ἡγούμενος καί Ρανδοάλδος μοναχός, ὁσιομάρτυρες Μονῆς στό Granfield Ἑλβετίας (21/2, +677)

Εορταζόμενοι Άγιοι 20ης Φεβρουαρίου.


Τῇ Κ' (20η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Λέοντας Ἐπίσκοπος Κατάνης Σικελίας τῆς Ἰταλίας, ἀπό Ravenna Ἰταλίας (20/2, +785)

Σαδώκ Ἐπίσκοπος Περσίας ἱερομαρτυρας καί οἱ μετ αὐτοῦ 128 μάρτυρες (20/2, +342-344)

Bolcan Ἐπίσκοπος Dercan Ἰρλανδίας (20/2, +480)

Βησσαρίων ὁ ἀναχωρητής ὅσιος ἐρημίτης στήν Αἴγυπτο (20/2, +5ος αἰ.)

Falco Ἐπίσκοπος Maastricht Ὁλλανδίας (20/2, +512)

Ἀνιανός/Ἀνίνας Ἐπίσκοπος Ἀλεξανδρείας Αἰγύπτου (20/2, +? αἰ.)

Πλωτίνος ὅσιος (20/2, +? αἰ.)

Ἐλευθέριος Ἐπίσκοπος Tournai Βελγίου, Ἰσαπόστολος καί ἱερομάρτυς (20/2, +532)

Εὐχέριος (St Eucherius) Ἐπίσκοπος Orleans Γαλλίας, ὅσιος σέ Μονή στό St. Trond Βελγίου (20/2, +743)

Κινδέος Ἐπίσκοπος Πισιδίας Μ. Ἀσίας (20/2, +? αἰ.)

Μακάριος ἡγούμ. Μονῆς Νήσων Valaam Φιλλανδίας-Ρωσίας καί 34 δόκιμοι μοναχοί τῆς Μονῆς, ὁσιομάρτυρες ἀναιρεθέντες από τούς Λατίνους (20/2, +1578)

Εορταζόμενοι Άγιοι 19ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΘ' (19η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ἄρχιππος ὁ Ἀπόστολος, ἀπ’ τούς 70΄ Ἀποστόλους καί συνεργάτης Ἀπ. Παύλου, ἱερομάρτυς (19/2 καί 22/11, +1ος αἰ.) [σύναξι 4/1 καί 6/7]

Φιλήμων ὁ Ἀπόστολος, ἀπ’ τούς 70 Ἀποστόλους, Ἐπίσκοπος Γάζας καί ἱερομάρτυς στούς Κολοσσούς Μ. Ἀσίας καί Ἀπφία ἡ σύζυγός του, συνεργάτες Ἀπ. Παύλου (19/2 καί 22/11, +1ος αἰ.) [σύναξι 4/1 καί 6/7]

Φιλοθέη ἡ Ἀθηναία, ὁσιομάρτυς στήν Ἀθήνα (19/2, +1589)

Ἀσκληπιοδότης, Ἡσύχιος, Θεόδοτος καί Μάξιμος, μάρτυρες στήν Ἀνδριανούπολι Ἀνατ. Θράκης (19/2 καί 17/9, +305-311)

Εὐγένιος Πρεσβύτερος καί Μακάριος Πρεσβύτερος ὁμολογητές στήν Ἀντιοχεία Σύριας καί ἱερομάρτυρες στήν Ἀραβία, ἀπό Ἀλγερία (παλαιά Μαυριτανία) [συμμάρτυρες τοῦ Ἁγ. μεγαλομάρτυρος Ἀρτεμίου στήν Ἀντιοχεία Συρίας ὅπου ὁ Ἅγ. Ἀρτέμιος ἔλεγξε τόν Ἰουλιανό τόν Παραβάτη γιά τά μαρτύρια πού ἔκανε στούς 2 Πρεσβυτέρους Εὐγένιο καί Μακάριο] (19/2 καί 20/12, +363)

Εορταζόμενοι Άγιοι 18ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΗ' (18η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Βαλέριος Gafencu, ὁ “Λεγεωνάριος τοῦ Χριστοῦ”, ὁ ἐπικαλούμενος “ἅγιος τῶν φυλακῶν”, ἱδρυτής τῆς Ὀρθόδοξης Χριστιανικῆς Ἀδελφότητος Νέων “Λεγεωνάριοι τοῦ Χριστοῦ”, νεομάρτυς τῶν φυλακῶν στήν Τίργου Ὄκνα Ρουμανίας, ἀπό Ἰάσιο Ρουμανίας [ὑπό τῶν ἀθέων Κομμουνιστῶν] (18/2, +1952) <Πηγές: Ἰανολίδε Ἰωάννη, Συνταρακτικά Περιστατικά Φυλακισμένων Ρουμάνων Ὁμολογητῶν καί Μαρτύρων τοῦ 20οῦ Αίῶνα, ἐκδ Ὀρθ. Κυψέλη, Θεσσαλονίκη 2010>

Κορνήλιος Νίτσα ὁ Πρωτομάρτυρας τῶν φυλακῶν τῆς Ρουμανίας, νεομάρτυρας στίς φυλακές τοῦ Πιτέτσι Ρουμανίας (τέλη Φεβρουαρίου, +1950)

Angilbert ὅσιος ἡγούμενος Μονῆς στή St Riquier Γαλλίας (18/2, +814)

Λέων Α΄ ὁ Μέγας, Ἐπίσκοπος Ρώμης, ἀπ’ τούς Πατέρες τῆς 4ης Οἰκουμενικῆς Συνόδου (18/2, +461)

Λέων καί Παρηγόριος μάρτυρες στήν Πάταρα Λυκίας Μ. Ἀσίας (18/2, +? αἰ.)

Κόλμαν (St Colman) Ἐπίσκοπος Lindisfarne Ἀγγλίας, ἀπό Ἰρλανδία (18/2, +676)

Ἐλλάδιος Ἐπίσκοπος Toledo Ἰσπανίας (18/2, +632)

Ἀγαπητός Ἐπίσκοπος Συνάδων Φρυγίας Μ. Ἀσίας, ὁμολογητής (18/2, +4ος αἰ.)

Πιούλιος μάρτυς (18/2, +? αἰ.)

Ἀγρίππας, Δωρόθεος, Θεόδουλος καί Βικτωρίνος, μάρτυρες (18/2, +4ος αἰ.)

Μαρκιανός (+457) καί Πουλχερία ἡ παρθένος (+453), σύζυγοι βασιλεῖς Βυζαντίου, οἱ συγκαλέσαντες τήν Δ΄ Οἰκ. Σύνοδο στή Χαλκηδόνα τό 451 μ.Χ. (17/2, 18/2, 7/8 καί 10/9 ἑορτή)

Εορταζόμενοι Άγιο 17ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΖ' (17η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Θεόδωρος ὁ Τήρων (=νεοσύλλεκτος), μεγαλομάρτυς στή Μ. Ἀσία, ἀπό Ἀμασεία Μ. Ἀσίας καί κάτοικος Εὐχαΐτων Γαλατίας Μ. Ἀσίας (17/2, +307)

Μαριάμνη ἡ Ἰσαπόστολος, ἀδελφή τοῦ Ἀποστόλου Φιλίππου (17/2, +1ος αἰ.)

Φίνταν (St Fintan) ὁ ψαλμόστομος, ὅσιος ἐρημίτης στό Clonenagh Ἰρλανδίας (17/2, +603)

Δονάτος, Σεκουνδιανός, Ρωμοῦλος καί οἱ μετ’ αὐτοῦ 86 μάρτυρες στό Porto Gruaro Ἰταλίας (17/2, +304)

Αὐξίβιος Α΄ Ἐπίσκοπος Σόλων Κύπρου (17/2 καί 17/9, +102)

Λόμαν (St Loman) Ἐπίσκοπος Trim Ἰρλανδίας (17/2, +450)

Habet-Deus Ἐπίσκοπος Luna Ἰταλίας (17/2, +500)

Ἀγαπητός Πρεσβύτερος ὅσιος Στάρετς στή Λαύρα τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου Οὐκρανίας (17/2, +1864)

Φόρτχερν (St Fortchern) Ἐπίσκοπος Trim Ἰρλανδίας (17/2, +6ος αἰ.)

Μηνάς ὁ Καλλικέλαδος, μάρτυς στήν Ἀλεξάνδρεια Αἰγύπτου, ἀπό Ἀθήνα (10/12, +313) [17/2 εὑρεσι λειψάνων]

Εορταζόμενοι Άγιοι 16ης Φεβρουαρίου.


Τῇ Ις' (16η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Νικόλαος Κασάτκιν, 1ος Ἐπίσκοπος καί Ἰσαπόστολος Ἰαπωνίας, ἀπό Smolensk Ρωσίας, κοιμήθηκε στό Τόκυο Ἰαπωνίας (3/2 καί 16/2, +1912) [ἀνακομιδή λειψάνων 1/8 καί 26/10]

Μάρτυρες στή Μαρτυρούπολι Περσίας (16/2, +? αἰ.)

Ρωμανός ὁ Ἀθωνίτης, ὁσιομάρτυς στήν Κωνσταντινούπολι, ἀπό Ἀσπρόπυργο Καρπενησίου (5/1 καί 16/2, +1694)

Honestus ἱεραπόστολος στήν Pamplona Ἱσπανίας, ἀπό Nimes Γαλλίας (16/2, +270)

Φαυστίνος Ἐπίσκοπος Brescia Ἰταλίας (16/2, +381)

Μαρουθάς Ἐπίσκοπος Μαρτυρουπόλεως Μεσοποταμίας Ἰράκ-Περσίας, ὅσιος, ὁ ὁποῖος ἀνέγηρε τήν Μαρτυρούπολι τῆς Περσίας πρός τιμήν τῶν ρηθέντων μαρτύρων (16/2, +420)

Φλαβιανός Ἐπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως (16/2, +449)

Φλαβιανός ὅσιος ἐρημίτης (16/2, +? αἰ.)

Μαρία ἁγία στή Βιζύη Ἀνατ. Θράκης (16/2, +? αἰ.)

Παμφίλος ἱερομάρτυς καί οἱ σύν αὐτό Βαλέντιος Διάκονος, Παῦλος, Σέλευκος, Πορφύριος, Ἰουλιανός, Θεόδουλος, Ἠλίας, Ἡσαΐας, Ἱερεμίας, Σαμουήλ καί Δανιήλ, μάρτυρες στήν Καισάρεια Παλαιστίνης (16/2, +307-309)

Μακάριος Μόσχας, Ἰσαπόστολος τῶν Ἀλτάι (16/2, +1926)

Πέτρος Λαγκώφ, ἱερομάρτυς (16/2, +1931)

Ἠλίας Χεβερούκιν, ἱερομάρτυς (16/2, +1934)

Ταῖς τῆς ἀχράντου σου Μητρὸς πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ πάντων τῶν ἀπ’αἰῶνος  Ἁγίων σου, ἐλέησον καὶ σῶσον ἡμᾶς, ὡς μόνος ἀγαθὸς, φιλάνθρωπος καί ἐλεήμων Θεός. Ἀμήν.

Εορταζόμενοι Άγιοι 15ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΕ' (15η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ἰωάννης ὁ Θεολογος, ὁ Ἀπόστολος καί Εὐαγγελιστής, ἀπ’ τούς 12 Ἀποστόλους τοῦ Χριστοῦ, Ἀπόστολος στή Μ. Ἀσία καί στήν Πάτμο ἐξορισθείς συνέγραψε τό Εὐαγγέλιο καί τίς Ἐπιστολές του καί κοιμήθηκε στήν Ἐφέσο Μ. Ἀσίας (8/5 κοίμησι καί 26/9 μετάστασις, +98) [σύναξι 30/6 καί 15/2 σύναξι ἐν τοῖς Διακονίσσοις]

Ὀνήσιμος ὁ Ἀπόστολος, ἀπ’ τούς 70 Ἀποστόλους, μαθητής καί συνεργάτης Ἀπ. Παύλου, Ἀπόστολος Γαλλίας, Ἱσπανίας, Ἰταλίας κλπ., ἱερομάρτυς στούς Ποτιόλους Ἰταλίας (15/2 καί 22/11, +109) [σύναξι 4/1 καί 6/7]

Γεωργία ὁσία ἐρημίτρια στήν Clermont Γαλλίας (15/2, +500) {*ΧΑΙΡΕ No.: 121}

Γουϊναμάν, Οὐναμάν καί Σουναμάν (Saints Winaman, Unaman and Sunaman), ὁσιομάρτυρες στό Vaxjo Σουηδίας ἀπό Ἀγγλία (15/2, +1040)

Κράτων, ἡ σύζηγός του καί ἡ οἰκογένειά του, μάρτυρες στή Ρώμη, μαθητές Ἁγ. Βαλεντίνου Ἐπισκόπου Terni Ἰταλίας (14/2 καί 15/2, +273)

Δομνίνα, Ἀγάπη καί οἱ μετ’ αὐτῶν παρθενομάρτυρες στό Terni Ἰταλίας, μετά τοῦ Ἁγ. Βαλεντίνου Ἐπισκόπου Terni Ἰταλίας (14/1, 14/2, 15/2 καί 14/4, +273)

Εορταζόμενοι Άγιοι 14ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΔ' (14η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Βαλεντίνος ὁ ἀνάργυρος ἰατρός, Πρεσβύτερος ἱερομάρτυς στή Ρώμη (14/2, +269) [προστάτης τῶν παντρεμένων και αὐτῶν που ἐπιθυμοῦν νά παντρευτοῦν]

Κύριλλος ὁ φιλόσοφος, μοναχός Ἰσαπόστολος Τσεχίας, Βουλγαρίας, Οὐκρανίας καί Σλάβων, ἀπό τούς 7 Ἰσαποστόλους τῶν Σλάβων, ἀπό Θεσσαλονίκη (14/2, +869) [11/5 καί σύναξι 27/7]

Αὐξέντιος ὅσιος μοναχός σέ νήσο τῆς Βιθυνίας Μ. Ἀσίας, ἀπό Συρία καί κάτοικος Κωνσταντινουπόλεως (14/2, +470)

Βαλεντίνος Ἐπίσκοπος Terni Ἰταλίας ἱερομάρτυς καί οἱ παιδομάρτυρες Πρόκολος, Ἔφηβος καί Ἀπολλώνιος, μάρτυρες στό Terni Ἰταλίας (14/2 καί 30/7, +273)

Κράτων, ἡ σύζηγός του καί ἡ οἰκογένειά του, μάρτυρες στή Ρώμη, μαθητές Ἁγ. Βαλεντίνου Ἐπισκόπου Terni Ἰταλίας (14/2 καί 15/2, +273)

Δομνίνα, Ἀγάπη καί οἱ μετ’ αὐτῶν παρθενομάρτυρες στό Terni Ἰταλίας, μετά τοῦ Ἁγ. Βαλεντίνου Ἐπισκόπου Terni Ἰταλίας (14/1, 14/2, 15/2 καί 14/4, +273)

Μάρων ὅσιος στή Συρία (14/2, +? αἰ.)

Φιλήμονας Ἐπίσκοπος Γάζας Παλαιστίνης, ἱερομάρτυς (14/2, +? αἰ.)

Νικόλαος νεομάρτυς στήν Κων/πολι, ἀπό Ψάρι Κορίνθου (14/2, +1554)

Ἱλαρίων ὁ Γεωργιανός τῆς Μονῆς Ἁγ. Παντελεήμονος Ἁγ. Ὄρους, Πρεσβύτερος ὅσιος ἐρημίτης σέ πολλά μέρη τοῦ  Ἁγ. Ὄρους καί τέλος στή Ρωσική Μονή τοῦ Ἁγ. Παντελεήμονος, ἀπό Ἰμαρέτη Γεωργίας (14/2 κοίμησι & 21/10, +1864) <Πηγή: Παύλου Μοναχοῦ Λαυριώτου, Λαυριωτικόν Ἁγιολόγιον, ἐκδ. Ἱ. Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ἁγ. Ὅρος 2010>

Εορταζόμενοι Άγιοι 13ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΓ' (13η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ἀκύλας ὁ Ἀπόστολος ἀπ’ τούς 70 Ἀποστόλους, ἱερομάρτυς καί Πρίσκιλλα ἡ σύζυγός του, συνεργάτες Ἀπ. Παύλου [ἀκολούθησε τόν Ἀπ. Παῦλο μαζί μέ τή σύζυγό του Πρίσκιλλα, συγκακοπαθοῦντες καί συγκινδυνεύοντες μαζί του (Πρξ 18, 1), Ἀπόστολοι Γαλλίας, Ἱσπανίας, Ἰταλίας κλπ.] (13/2 καί 14/7 κυρίως, +1ος αἰ.) [σύναξι 4/1]

Εὐγένιος Rodionov ὁ Στρατιώτης, νέος μεγαλομάρτυς στό Bamut Τσετσενίας τῆς Ρωσίας, ἀπό Κουρίλοβο (=κοντά Podolsk, Μόσχα) Ρωσίας (23/5 μαρτύριο, +1996) [20/11 ἀνακομιδή λειψάνων καί 13/2 αἰχμαλωσία] <Πηγή: Χαραλάμπους Ἀνδράλη, Νεομάρτυρες τῆς Ὀρθοδοξίας στόν 20ό καί 21ο Αἰῶνα, ἐκδ. Σταμούλη, Ἀθήνα 2012· π. Στεφάνου Ἀναγνωστοπούλου, Οἱ Ἀναβαθμοί στήν ἐν Χριστῷ Πορεία, Πειραιᾶς 2011>

Σεραφείμα ὁσία ἡγουμένη Μονῆς στό Σεζένοβο Ρωσίας (13/2, +1877)

Ἔρμενχιλντ (St Ermenhild) ὁσία ἡγουμένη Μονῆς στό Ely Ἀγγλίας (13/2, +703)

Gosbert Ἐπίσκοπος Osnabruck Γερμανίας (13/2, +859)

Μαρτινιανός ὅσιος ἐρημίτης στήν Παλαιστίνη καί Ἀθήνα, ἀπό Καισάρεια Παλαιστίνης (13/2, +422) [κατά σαρκικῶν παθῶν]

Ζωή καί Φωτεινή, ὁσίες ἐρημίτριες, ἡ μία μοναχή στήν Βηθλεέμ ἀπό Καισάρεια Παλαιστίνης καί ἡ ἄλλη ἐρημίτρια σέ κάποιο ξερονήσι, μαθήτριες τοῦ Ἁγ. Μαρτινιανοῦ (13/2, +5ος αἰ.) [κατά σαρκικῶν παθῶν]  {Ἡ μία ἀπ’ τίς δύο γυναῖκες προσποιημένη ὅτι χάθηκε χωρίς φαΐ καί σπίτι πῆγε στό κελλί τοῦ Ἁγ. Μαρτινιανοῦ γιά νά τόν ρίξη στή σαρκική ἁμαρτία καί ἔκεῖνος γιά νά ἀντισταθῆ στόν πειρασμό μπῆκε στή φωτιά καί ἔπαθε ἐγκαύματα μέ ἀποτέλεσμα νά μετανοήση ἡ γυναῖκα καί νά πάη γιά μοναχή στή Βηθλεέμ ὅπου καί ἁγίασε καί ἀξιώθηκε νά κάνη καί θαύματα. Ἡ ἄλλη συνταξιδιώτισσα καί ναυαγός μέ τόν Ἁγ. Μαρτινιανό ἀπό καράβι πού βουλιαξε καί τήν ἔσωσε βγάζοντάς την σέ κάποιο ξερονήσι. Ὁ Ἅγ. Μαρτινιανός γιά νά μήν μείνη μαζί της στό ἐρημονήσι καί ἁμαρτήσουν προτίμησε νά φύγη κολυμπῶντας μέ κίνδυνο νά πνιγῆ, ἀλλά ὁ Θεός ἔστειλε δύο δελφίνια καί τόν μετέφεραν ἀσφαλῆ σέ στεριά. Βλέποντάς τά αὐτά ἡ γυναῖκα ναυαγός ἀπόφάσισε νά μείνη στό  ξερονήσι ὡς ἐρημήτρια γιά τή σωτηρία τῆς ψυχῆς της ὅπου καί αὐτή ἁγίασε}

Εορταζόμενοι Άγιοι 12ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΒ' (12η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Χρῆστος ὁ κηπουρός, νεομάρτυς στήν Κωνσταντινούπολι, ἀπό Ἀλβανία (28/11 καί 12/2, +1748)

Μελέτιος Ἐπίσκοπος Ἀντιοχείας Συρίας, ἐξορίσθηκε στήν Ἀρμενία, ἀπό Ἀρμενία καταγόμενος (12/2, +381)

Πρόχορος ἅγιος στή Γεωργία (12/2, +11ος αἰ.)

Μελέτιος τῆς Λάρδου, ὅσιος ἱδρυτής Μονῆς Ὑφενῆς στή Λάρδο Ρόδου (12/2, +? αἰ.) <Πηγή: Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος 2012, ἐκδ. Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος> [ἀνακήρυξι ἁγιότητος 27/12/2013]

Νικόλαος ἅγιος στό Ντβάλι Γεωργίας (12/2, +1311)

Μαρία, ἡ μετονομασθείσα “Μαρίνος”, ὁσία στήν Ἀλεξάνδρεια Αἰγύπτου (12/2, +6ος αἰ.)

Ἀναστασία Λογκάτσεβα ἡ Σπηλαιώτισσα, ὁσία στή Ρωσία (12/2, +1875)

Γαυδέντιος Ἐπίσκοπος Verona Ἰταλίας (12/2, +465)

Ἀντώνιος Β΄ Ἐπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως (12/2, +901)

Εὐγένιος ὅσιος στήν Ἀλεξανδρεία Αἰγύπτου, συγγενής ὁσίας Μαρίας τῆς μετονομασθείσας “Μαρίνος”, (12/2, +6ος αἰ.)

Εορταζόμενοι Άγιοι 11ης Φεβρουαρίου.


Τῇ ΙΑ' (11η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Σίμων Ἐπίσκοπος Πεκίνου καί Σαγκάης Κίνας (11/2, +1933)

Βλάσιος Ἐπίσκοπος Σεβαστείας Ἀρμενίας, ἀνάργυρος ἰατρός, ἱερομαρτυρας, ἀπό Πόντο Μ. Ἀσίας (11/2, +316)

2 παιδιά καί 7 γυναῖκες, μάρτυρες στή Σεβάστεια, συναθλητῶν Ἁγ. Βλασίου (11/2, +316)

Βενέδικτος ὅσιος ἱδρυτής Μονῆς στήν Aniane Γαλλίας (11/2, +821)

Γρηγόριος ὁ Σιναΐτης, μεγάλος νηπτικός Πατήρ, ὅσιος στή Μεγίστη Λαύρα τοῦ Ἁγ. Ὄρους-Ἄθωνα, μεταφραστής καί ἱεραπόστολος τῶν Βαλκανίων (11/2, 6/4, 8/8 μνήμη καί 27/11, +1347)

Γρηγόριος Ἐπίσκοπος Ρώμης (11/2, +731)

Ζαχαρίας, σύζυγος τῆς Ἁγ. Ἐλισάβετ καί πατέρας τοῦ Ἁγ. Ἰωάννη Προδρόμου (5/9 καί 27/9, +1ος αἰ.) [11/2 εὐρ. λειψ., 24/6 σύναξι & γενέθλιο Προδρόμου]

Θεοδώρα βασίλισσα Βυζαντίου, ἡ ὁποία στερέωσε τήν Ὀρθοδοξία (11/2, +867)

Δεσιδέριος Ἐπίσκοπος Vienne Γαλλίας, ἱερομ. (11/2, +608)

Γεώργιος ὁ Σέρβος, νεομάρτυς στή Σόφια Βουλγαρίας, ἀπό Κράτοβο Σερβίας (11/2, +1515) [μαρτύρησε 18 ἐτῶν]

Εορταζόμενοι Άγιοι 10ης Φεβρουαρίου.


Τῇ Ι' (10η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Χαράλαμπος Πρεσβύτερος ἱερομάρτυς στή Μαγνησία Μ. Ἀσίας [μαρτύρησε 113 ἐτῶν] (10/2, +202)

Ἄννα ἡ Σουηδή, ὅσια μοναχή στό Novgorod Ρωσίας, ἀπό Σουηδία, μητέρα Ἁγ. Βλαδιμήτου Γιαροσλάβου πρίγκιπα Novgorod Ρωσίας (10/2 καί 4/10, +1056)

Ἀφθόνιος Ἐπίσκοπος Novgorod Ρωσίας (+1652) [10/2 σύναξι]

Βάπτος καί Πορφύριος, πρώην δήμιοι τοῦ Ἁγ. Χαραλάμπους, μάρτυρες στή Μαγνησία Μ. Ἀσίας (10/2, +202)

3 γυναῖκες, οἱ ὁποῖες πίστεψαν στό Χριστό διά τοῦ Ἁγ. Χαραλάμπους, μάρτυρες στή Μαγνησία Μ. Ἀσίας (10/2, +202)

Μερεγουέννα (St Merewenna) ὁσία ἡγουμένη Μονῆς στή Romsey Ἀγγλίας (10/2, +970)

Παῦλος καί οἱ ἀδελφές του Βαλεντίνη/Ἀλεφτίνη, Ἐνναθά καί Θέα, μάρτυρες στήν Παλαιστίνη (10/2 καί 18/7, +308)

Ἐρλούφ (St Erluph) Ἐπίσκοπος Werden Γερμανίας, ἱερομάρυς, ἀπό Ἰρλανδία (10/2, +830)

Ἀναστάσιος Α΄ Ἐπίσκοπος Ἱεροσολύμων (10/2, +478)

450 Πρεσβύτεροι ἱερομάρτυρες στήν Ἑλλάδα οἱ ὁποῖοι σφάχτηκαν, ἀκρωτηριάσθηκαν καί σταυρώθηκαν ἀπό ἄθεους (10/2, +1948) <Πηγή: Κόκκινος Οὐρανός>

Αθανάσιος Γεράσης, Πρεσβύτερος ἱερομάρτυς στόν Αξάρακο Κόνιτσας (10/2, +1948) [Την 10ην Φεβρουαρίου 1948, μετά από βασανιστήρια κατεκρεουργήθη από τους ἀθέους, διότι διέσωσε 25 παιδιά από το παιδομάζωμα. Στή συνέχεια οἱ κομμουνιστες ἔσφάξαν, ακρωτηρίασαν καί σταύρωσαν 450 ιερείς] <Πηγή: Κόκκινος Οὐρανός>

Εορταζόμενοι Άγιοι 9ης Φεβρουαρίου.


Τῇ Θ' (9η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Δημήτριος Klépin, Γάλλος Πρεσβύτερος ἱερομάρτυς στό Παρίσι Γαλλίας (9/2, +1944) [σύναξι 20/7]

Νεβρίδιος (St Nebridius) Ἐπίσκοπος Egara Ἱσπανίας (9/2, +527)

Τέιλο (St Teilo) ὅσιος ἱδρυτής Μονῆς στό Llandaff Οὐαλλίας (9/2, +580) [προστάτης παραγωγῶν μήλων]

Κρόναν (St Cronan) Ἐπίσκοπος ἀπό Ἰρλανδία, ὅσιος στή Μονή τῆς νήσου Iona Σκωτίας (9/2, +700)

Ἀπολλωνία/Ἀπολλωνιάς ἡ “παρθένος καί πρεσβύτιδα” καί οἱ σύν αὐτῇ μάρτυρες στήν Ἀλεξάνδρεια Αἰγύπτου (9/2 καί 30/10, +250) [προστάτρια ὀδονταλγούντων – κατά πονόδοντου]

Ἀνιανός ὅσιος ἐρημίτης στό Llanengan Ἀγγλίας (9/2 καί 5/8, +6ος αἰ.)

Πρίμος καί Δονάτος Διάκονοι ἱερομάρτυς στή Lavallum Β. Ἀφρικῆς (9/2, +362)

Παγκράτιος Ἐπίσκοπος Taormina (=Ταυρομενίου) Σικελίας Ἰταλίας (9/2, +1ος αἰ.)

Μαρία τοῦ Ὀλονέτς, ὁσία ἀσκήτρια στό Ὀλονέτς Ρωσίας (9/2, +1860)

Μαχέρ Μαφούζ, Πρεσβύτερος ἱερομάρτυς στό Χαλέπι Συρίας (9/2, +2013)

Ἄνχερτ (St Anshert) Ἐπίσκοπος Rouen Γαλλίας (9/2, +700)

Ἄλτο (St Alto) ὅσιος ἱδρυτής Μονῆς στήν Altomunster Γερμανίας, ἀπό Ἰρλανδία (9/2, +760)

Νικηφόρος ὁ ὁποῖος μαρτύρησε ἀντί τοῦ Σαπρικίου ὁ ὁποῖος λυποψύχησε τήν ὥρα τῶν βασάνων, μάρτυς στήν Ἀντιοχεία Συρίας (9/2, +257)

Εορταζόμενοι Άγιοι 8ης Φεβρουαρίου.


Τῇ Η' (8η) τοῦ αὐτοῦ μηνός, μνήμη τῶν Ἁγίων:

Ζαχαρίας ὁ Προφήτης, ἀπ’ τούς 12 μικρούς Προφῆτες τῆς Π. Διαθήκης (8/2, +520 π.Χ.)

Γεώργιος Skobtsov, υἱός Ἁγ. Μαρίας Σκομπτσόβας, νεομάρτυς στό Παρίσι Γαλλίας, ἀπό  Ρίγα Λεττονίας (8/2, +1945) [σύναξι 20/7]

Θεόδωρος ὁ στρατηλάτης, μεγαλομάρτυς, ἀπό Εὐχάιτα Γαλατίας Μ. Ἀσίας καί κάτοικος Ἡρακλείας Εὐξείνου Πόντου Μ. Ἀσίας (8/2, +319) [ἀνακομιδή λειψάνων 8/6]

Μακάριος Ἐπίσκοπος Πάφου Κύπρου (8/2, +1688)

Μέινγκολντ (St Meingold), μάρτυς στή Λιέγη Βελγίου (8/2, +892)

Μάρθα, Μαρία καί ὁ ἀδελφός τους Λυκαρίων, μάρτυρες στήν Αἴγυπτο (6/2 καί 8/2, +? αἰ.)

Μάρθα καί Μαρία, αὐτάδελφες ὁσιομάρτυρες (8/2, +? αἰ.)

Νικηφόρος καί Στέφανος, μάρτυρες (8/2, +? αἰ.)

Κούθμαν (St Cuthman) ὅσιος στή Steying Ἀγγλίας (8/2, +9ος αἰ.)

Νικέτιος Ἐπίσκοπος Besancon Γαλλίας (8/2, +611)

Φιλάδελφος καί Πολύκαρπος, μάρτυρες (8/2, +? αἰ.)

Περγέτος, ὅσιος (8/2, +? αἰ.)

Μαρία ὁσία ἱδρύτρια Μονῆς στήν Πράγα Τσεχίας (8/2, +994)

Ἰωνᾶς Παβλώφ Πρεσβύτερος ἱερομάρτυς στό Berdyansk Οὐκρανίας (8/2, +1940) <Πηγή: π. Νικολάου Ντονιένκο, Στή Δίνη Ἑνός Κόσμου πού Ἄλλαζε, Οἱ Νεομάρτυρες τοῦ Μπερντιάνσκ, ἐκδ. Ἐν Πλῷ, Ἀθήνα 2012>

Όσιος Μαρτύριος του Ζελένσκ. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαρτίου.

Όσιος Μαρτύριος του Ζελένσκ. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαρτίου.



Ο Όσιος Μαρτύριος του Ζελένσκ, κατά κόσμο Μηνάς, γεννήθηκε στην πόλη Βελίκι Λούκι της Ρωσίας κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και φιλόθεους, τον Κοσμά και την Σταφανίδα, οι οποίοι πέθαναν δέκα χρόνια μετά την γέννησή του. Την κατά Θεόν διαπαιδαγώγησή του και φριντίδα του μικρού Μηνά ανέλαβε ένας πνευματικός και αγαθός λευίτης του ναού του Ευαγγελισμού της γενέτειράς του, που λίγο αργότερα έγινε μοναχός στη μονή της Αγίας Τριάδος και ονομάστηκε Βογολέπιος.

Ο Όσιος επισκεπτόταν τακτικά τον γέροντά του και λίγο αργότερα, ικανοποιώντας τον πόθο της ψυχής του, κείρεται μοναχός και λαμβάνει το όνομα Μαρτύριος. Μετά από επτά χρόνια ασκήσεως και προσευχής ο Όσιος, με την ευλογία του πνευματικού του, πήρε μαζί του την εικόνα της Αγίας Τριάδος και της Υπεραγίας Θεοτόκου του Τιχβίν και ήλθε στη νήσο Βέρντε, κοντά στην περιοχή Ζελένσκ, όπου και ασκήτευε. Εκεί έκτισε ένα μικρό ναό προς τιμήν του Κυρίου και της Θεοτόκου.

Άγιος Μωϋσής ο Αιθίοπας. Ημέρα Μνήμης: 28 Αυγούστου.

Άγιος Μωϋσής ο Αιθίοπας. Ημέρα Μνήμης: 28 Αυγούστου.



Φήσεις τὸ ῥητὸν καὶ θανών, Μωσῆ μέλα.
«Ἄνθρωπος ὄψιν, καὶ Θεὸς τὴν καρδίαν».
Θάψαν ἐν εἰκάδι Μωσῆν ὀγδόῃ Αἰθιοπῆα.

Ο όσιος Μωυσής ήταν αγορασμένος δούλος κάποιου πλούσιου κτηματία. Είχε χαρακτήρα σκληρό και δύστροπο και καθημερινά δημιουργούσε πολλά προβλήματα, ώσπου το αφεντικό του αγανάκτησε και τον πέταξε στον δρόμο. Ο Μωυσής βρήκε καταφύγιο σε μια ληστοσυμμορία και με την τεράστια σωματική του δύναμη δεν άργησε να επιβληθεί και να γίνει ο αρχηγός της.

Κάποτε, κυνηγημένος από τα όργανα της εξουσίας, για τα πολλά του εγκλήματα, πήγε να κρυφτεί βαθειά στην έρημο όπου ζούσαν οι πιο ονομαστοί ασκητές. Η συναναστροφή του με τους αγίους τον έκανε σιγά - σιγά να ημερεύσει. Τον επισκίασε η Χάρη του Θεού, γιατί η μετάνοια είναι ώρα Χάριτος, μαλάκωσε η καρδιά του, μετανόησε πραγματικά και ζήτησε την λύτρωση. Η αλλαγή του ήταν ριζική και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στα μέτρα των μεγάλων Πατέρων της ερήμου. Μετά το βάπτισμα αξιώθηκε να λάβει και την Χάρη της Ιεροσύνης.

Άγιος Boyan (Μποϋάν), ο επονομαζόμενος Enravota (Ενραβωτά), ο πρώτος Μάρτυρας, Πρίγκιπας Των Βουλγάρων. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαρτίου.

Άγιος Boyan (Μποϋάν), ο επονομαζόμενος Enravota (Ενραβωτά), ο πρώτος Μάρτυρας, Πρίγκιπας Των Βουλγάρων. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαρτίου.


Ο Άγιος Boyan (Μποϋάν) ο επονομαζόμενος Enravota (Ενραβωτά) ήταν υιός του βασιλέως της Βουλγαρίας Ομουρτάγ (816 - 831 μ.Χ.), την εποχή κατά την οποία οι Βούλγαροι ήταν ακόμη στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας. Ενώ ήταν πρωτότοκος, μετά τον θάνατο του πατέρα του, δεν έγινε βασιλέας, αλλά η εξουσία πέρασε στον μικρότερο αδελφό του Μαλαμίρ.

Άγιος Ιερομάρτυς Αλκίσων, Μητροπολίτης Νικοπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 28 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Αλκίσων, Μητροπολίτης Νικοπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 28 Σεπτεμβρίου.


Στα χρόνια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αναστασίου Ά (491-516) στη μητρόπολη της αποστολικής Εκκλησίας της Νικοπόλεως (Πρέβεζα) αρχιεράτευε ο Αλκίσων, ένας από τούς πλέον διακεκριμένους ιεράρχες της εποχής. Ήταν στολισμένος με τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος και ποίμαινε τούς χριστιανούς του με μοναδικό γνώμονα την εν Χριστώ σωτηρία τους. Στα πλαίσια αυτά μερίμνησε και για την ανέγερση μεγάλης βασιλικής (ναού) πού μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του.

Δυστυχώς όμως επρόκειτο να δοκιμαστεί στη ζωή του. Διότι συνέβη ό αυτοκράτορας Αναστάσιος, παρά τις άλλες ικανότητές του, να παρεκκλίνει από την Ορθόδοξη Πίστη, ακολουθώντας τούς αντιχαλκηδονίους αποσχιστές Σεβήρο και Φιλόξενο. Με το διάταγμά του (γνωστό στην εκκλησιαστική Ιστο­ρία ως «Τύπος του Αναστασίου» δεν δεχόταν την Δ' Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (481) και εξαπέλυε διωγμό εναντίον των ορθοδόξων επισκόπων. Μεταξύ εκείνων πού υποτάχθηκαν στα κελεύσματα του «Τύπου» ήταν και ο Θεσσαλονίκης Δωρόθεος, έξαρχος του Ιλλυρικού και εκκλησιαστικός προϊστάμενος και του Αλκίσωνος. Έτσι ό μητροπολίτης Νικοπόλεως κλή­θηκε εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει τις απειλές του βασιλιά και τις «συστάσεις» τού Θεσσαλονίκης. Αν έλαβε λοιπόν πρωτοβουλίες για την προάσπιση της Ορθοδόξου Πίστεως, με συμμά­χους μερικούς επισκόπους του Ιλλυρικού και τον πάπα Ρώμης Ορμίσδα (πού όμως ήταν υπόδουλος στους Γότθους και λίγα πράγματα μπορούσε να κάνει).

Μνήμη Πάντων των Ερημιτών. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιανουαρίου.

Μνήμη Πάντων των Ερημιτών. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιανουαρίου.


Η μνήμη όλων των Ερημιτών εορτάζεται σήμερα, σύμφωνα με το Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο σελίδα 32.

Οσία Δοσιθέα η έγκλειστος, των Σπηλαίων του Κιέβου. Ημέρα Μνήμης: 28 Σεπτεμβρίου.

Οσία Δοσιθέα η έγκλειστος, των Σπηλαίων του Κιέβου. Ημέρα Μνήμης: 28 Σεπτεμβρίου.



Η οσία Δοσιθέα – κατά κόσμον Δαρεία Τυάπκιν - γεννήθηκε το 1721 σε οικογένεια πλουσίων γαιοκτημόνων του Ριαζάν.

Όταν ήταν δύο ετών, την ανατροφή της ανέλαβε η γιαγιά της μοναχή Πορφυρία της μονής Βοζνεσένσκ της Μόσχας.

Η γερόντισσα Πορφυρία, αυστηρή ασκήτρια η ίδια, εκπαίδευε και την εγγονή της στην άσκηση, στη νηστεία και στην αγάπη προς τον πλησίον.

Ύστερα από επτά χρόνια εκείνη εκάρη μεγαλόσχημη και οι γονείς πήραν τη θυγατέρα τους στο σπίτι.

Βρίσκοντας άχαρη και κουραστική την κοσμική ζωή, η Δαρεία συνέχισε να ζει ως μοναχή με αυστηρή άσκηση. Ανήσυχοι οι γονείς της για τη συμπεριφορά της, εσκέπτοντο να την υπανδρεύσουν το συντομότερο.

Αλλά η Δαρεία, ήδη δοσμένη στο Θεό, σε ηλικία δεκαπέντε ετών εγκατέλειψε κρυφά την οικογένειά της και μεταμφιεσμένη σε άνδρα χωρικό με το όνομα Δοσίθεος μετέβη στη Λαύρα του αγίου Σεργίου.

Κυράς και Μαράννας, των Οσίων και Ευγενών Ασκητριών. Ημέρα Μνήμης: 28 Φεβρουαρίου.

Κυράς και Μαράννας, των Οσίων και Ευγενών Ασκητριών. Ημέρα Μνήμης: 28 Φεβρουαρίου.











Καταξιοῦνται Μαράνα τε καὶ Κύρα,
Σαρκὸς μαρασμῷ, κυριεύειν τοῦ πόλου.

Τον βίο των Οσίων αυτών γυναικών, συνέγραψε ο Θεοδώρητος Κύρου στη Φιλόθεο Ιστορία του.

Οι Οσίες Κύρα και Μαράνα κατάγονταν από τη Βέρροια (τωρινό Χαλέπιο) της Συρίας και έζησαν στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. Η καταγωγή τους ήταν επίσημη και ευγενική, ανάλογη δε και η μόρφωσή τους. Η αφοσίωσή τους ήταν στραμμένη στην πνευματική ζωή και τον ησυχαστικό βίο. Έτσι εγκατέλειψαν τον κόσμο και έκτισαν έξω από την πόλη περιτοίχισμα από πέτρες και επιδόθηκαν εκεί στον πνευματικό αγώνα. Τη θύρα του περιβόλου τους την έκλεισαν με πηλό, για να μην εισέρχεται κανένας σε αυτόν και άφησαν μόνο μια μικρή θυρίδα, για να επικοινωνούν με τους έξω και να λαμβάνουν την τροφή τους. Ασκήθηκαν στη σιωπή και έφεραν στα χέρια, τα πόδια, τον τράχηλο και τη μέση σίδερα, για να νεκρώσουν το σώμα και να νικήσουν τους πειρασμούς.

Ο ευσεβής πόθος τους τις έφερε στους Αγίους Τόπους και στο ναό της Αγίας Θέκλας στην Ισαυρία, απ' όπου επέστρεψαν πνευματικά ενισχυμένες στο ερημητήριό τους και συνέχισαν με ταπεινοφροσύνη και αγαθοεργίες τη ζωή τους.

Έτσι, αφού έζησαν, κοιμήθηκαν με ειρήνη και παρέδωσαν τις ψυχές τους στο Νυμφίο Χριστό.

Όσιοι Σπυρίδων και Νικόδημος οι Προσφοράρηδες, «οι εν τω σπηλαίω». Ημέρα Μνήμης: 28 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου.

Όσιοι Σπυρίδων και Νικόδημος οι Προσφοράρηδες, «οι εν τω σπηλαίω». Ημέρα Μνήμης: 28 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου.


Ό μακάριος Σπυρίδων καταγόταν από φτωχή καί άσημη οικο­γένεια. Ήταν εντελώς αγράμματος καί τραχύς στους τρόπους, άλλ' αυθόρμητος καί ανεπιτήδευτος. Ένας «χωριάτης» για τους αριστο­κράτες, ένας «άγροΐκος» για τους μεγαλωμένους στα σαλόνια, ένας «μωρός» για τους σοφούς του κόσμου τούτου.

Κι όμως ό όσιος ξεπέρασε σε αξία καί τους σοφούς καί τους ίσχυρούς καί τους ευγενείς, με την ανώτερη πνευματική του ζωή, με τα θεάρεστα έργα της αρετής του, με την ασκητική βία, με το φόβο του Θεού, πού είναι ή αρχή καί ή πηγή της πραγματικής σοφίας.

Ό όσιος Σπυρίδων ήρθε στη μονή των Σπηλαίων καί άρχισε την τραχεία ασκητική του ζωή στα 1139. Ήταν ήδη σε ώριμη ηλι­κία, αλλά δεν ήξερε γράμματα, Γι αυτό καί δεν μπορούσε να μελε­τά τα ίερά Βιβλία. Αυτό τον γέμιζε θλίψη. Προσευχήθηκε ολόκαρ­δα στον Κύριο να του δώση φωτισμό καί δύναμη για να μάθη ανά­γνωση. Πράγματι, με σκληρή προσπάθεια, σε πολύ λίγο χρόνο έ­μαθε να διαβάζη. Ήταν απερίγραπτη ή χαρά του πού μπορούσε πια να μελετά τα θεϊα λόγια του Κυρίου καί τα θεόπνευστα έργατων αγίων. Έμαθε άπ' έξω ολόκληρο το Ψαλτήρι καί το έλεγε μ' ευλάβεια καί ψυχική μέθεξη κάθε μέρα, την ώρα πού εργαζόταν με υπομονή καί επιμέλεια στα διακονήματα του μοναστηρίου.

Άγιος Ιωνάς ο Λέριος. Ημέρα Μνήμης: 28 Φεβρουαρίου.

Άγιος Ιωνάς ο Λέριος. Ημέρα Μνήμης: 28 Φεβρουαρίου.



Από το «ΒΡΑΒΕΙΟΝ» της Ιεράς και Βασιλικής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, διαπιστώνουμε ότι πολλοί Λεροί τους πέντε προηγούμενους αιώνες άφησαν τη Λέρο και πήγαν σττη Μονή της Πάτμου , δια να μονάσουν. Ενας από αυτούς ήταν και ο μοναχός Ιωνάς δια τον οποίον στο «ΒΡΑΒΕΙΟ» αναφέρονται:

«αφξα (1561) Φεβρουαρίου κη (28)
εφονεύθη εις την Λειψόν ο δούλος
του Θεού Ιωνάς μοναχός ο Λέριος».

Ατομικά για τον Οσιομάρτυρα αυτόν της Εκκλησίας δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες. Οσα ακολουθούν προέρχονται από το βιβλίο του Αρχιμ. Νικηφόρου Κουμουνδούρου, εφημερίου των Λειψών «Μακαριστοί γέροντες και πέντε οσιομάρτυρες στη νήσο Λειψώ της Δωδεκανήσου». Οι Αγιες αυτές ψυχές ανεκυρήχθησαν οσιομάρτυρες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εορτάζοντες και οι πέντε μαζί την Α’ Κυριακή μετά τη 10η Ιουλίου.

Άγιος Κωνσταντίνος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου.

Άγιος Κωνσταντίνος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου.



Έχεις άληκτον εις Eδέμ προεδρίαν,
Kωνσταντίνε πρόεδρε της Kωνσταντίνου.

Πρόκειται για τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο τον Α', που διαδέχτηκε τον Ιωάννη τον Ε' το έτος 674. Είχε κάνει προηγούμενα διάκονος και σκευοφύλακας. Πατριάρχευσε δύο χρόνια και τρεις μήνες. Δεν έχουμε πολλά βιογραφικά του στοιχεία. Βέβαιο είναι όμως, ότι διακρινόταν για το αυστηρά Ορθόδοξο φρόνημα του, τον ζήλο για την υπεράσπιση της Εκκλησίας κατά των κακοδόξων, των μονοθελητών, επίσης για τον άφιλοχρήματο και φιλόπτωχο χαρακτήρα του.

Όσιος Πιτυρούν. Ημέρα Μνήμης: 29 Νοεμβρίου.

Όσιος Πιτυρούν. Ημέρα Μνήμης: 29 Νοεμβρίου.



Τῇ σῇ θελήσει πρὸς σὲ χωρεῖ Χριστέ μου,
Ὁ σῶν Πιτυροῦν ἐργάτης θελημάτων.

Ο Όσιος Πιτυρούν έκανε μαθητής του Μεγάλου Αντωνίου (τιμάται 17 Ιανουαρίου) και πήρε από τις αρετές και τα χαρίσματα εκείνου, η δε εγκράτεια του εικονίζεται κατά τον αυστηρότατο ασκητισμό. Πολλές φορές έμεινε νηστικός εντελώς, χωρίς καθόλου να ζημιωθεί η υγεία του ή να ελαττωθεί η πνευματική αντοχή του και η προθυμία του. Συχνά έλεγαν οι μοναχοί για οράματα, που εμφανίζονταν σ' αυτούς οι δαίμονες. Εκείνος τότε έλεγε: «εγώ φοβάμαι περισσότερα τα δαιμόνια, πού φωλιάζουν την υπερηφάνεια, τη φιλαργυρία, τη φιληδονία και άλλα παρόμοια πάθη. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα δαιμόνια και πρέπει μεγάλη προσοχή προς αυτά». Ο όσιος Πιτυρούν απεβίωσε ειρηνικά.

Οσία Δόμνα η δια Χριστόν Σαλή του Τόμσκ. Ημέρα Μνήμης: 29 Οκτωβρίου.

Οσία Δόμνα η δια Χριστόν Σαλή του Τόμσκ. Ημέρα Μνήμης: 29 Οκτωβρίου.



Η Δόμνα Κάρποβνα γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από ευγενείς γονείς σε κάποιο χωριό της ρωσικής πόλης Πολτάβα στην ουκρανική επαρχία Περεγιασλάβ.

Εκεί φαίνεται ότι η Δόμνα ορφάνεψε από μικρή και την ανέθρεψαν συγγενικά της πρόσωπα, επίσης πλούσιοι. Την σπούδασαν και σαν έφτασε σε ικανή ηλικία θέλησαν να την παντρέψουν. Εκείνη δεν ήθελε και έτσι το έσκασε και τριγυρνούσε στους δρόμους της Πολτάβας, όπου την συνέλαβαν με την κατηγορία της επαιτείας και την έστειλαν στην Σιβηρία.

Εκεί δεν είχε μόνιμο τόπο διαμονής και άρχισε να προσποιείται την σαλή. Τις περισσότερες νύχτες,είτε ήταν χειμώνας, είτε καλοκαίρι,τις περνούσε στο ύπαιθρο προσευχόμενη. Ντυνόνταν πολύ παράξενα. Αντί για ρούχα είχε περιζώσει το σώμα της με διαφόρων μεγεθών τζόγους,που ήταν δεμένοι μεταξύ τους με σπάγκους. Μέσα οι μπόγοι περιείχαν σχοινιά, παπούτσια, σπασμένα γυαλιά, πέτρες, ενώ από πάνω είχαν σακούλια με ψωμί, τσάι, κεριά, ζάχαρη, λιβάνι, γάλα, μπίρα, λαχανικά ακόμα και τουρσιά. Αυτά όλα ήταν το ντύσιμό της, το οποίο συνεχώς μετακινούσε γύρω από το σώμα της ενώ προσευχόνταν. Ήταν ένα είδος κομποσχοίνι.

Αγία Endelienta. Ημέρα Μνήμης: 29 Απριλίου.

Αγία Endelienta. Ημέρα Μνήμης: 29 Απριλίου.


Η Αγία Endelienta γεννήθηκε το 470 μ.Χ. ήταν μία από τις πολλές κόρες του βασιλιά και Αγίου Brychan Brycheiniog (τιμάται 6 Απριλίου) καί ήταν βαπτιστήρα του Βασιλιά Αρθούρου.Ίσως να είναι η ίδια που αναφέρεται ως Cynheiddon ή Cenheidlon στα Ουαλικά ιστορικά. Έζησε στο Llangynheiddon στην ενορία του Llandyfaelog δίπλα στην περιοχή Cydweli (Kidwelly). Από τη Νότια Ουαλία, η Endelienta διέσχισε το κανάλι Bristol προκειμένου να ενισχύσει τα αδέρφια της στο να ευαγγελίσουν τη Βόρεια Κορνουάλλη. Η Endelienta πιθανώς, αποβιβάστηκε πρώτα στο νησί Lundy, όπου ίδρυσε ένα μικρό εκκλησάκι, πριν να μετακομίσει και να μείνει με τον αδερφό της, Άγιο Nectan (τιμάται 17 Ιουνίου) στο Hartland. Επέλεξε να εγκατασταθεί σε ένα μέρος που ονομάζεται Trenteny, Νοτιοδυτικά της περιοχής Αγία Endellion, όμως εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί την περιοχή Lundy για να καταφεύγει στην προσευχή. Μέχρι και τον 16ο αιώνα, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο σε αυτή διατηρούταν στο Trenteny και βρισκόταν κοντά στο ερημητήριο της στο οποίο έζησε μια πολύ αυστηρή ζωή, με μόνο μια αγελάδα για συντροφιά και το γάλα της και το νερό από δύο πηγάδια για τροφή. Η αδερφή της Αγία Dilic ήρθε να ζήσει κοντά της και οι δύο τους συναντιόντουσαννσυχνά σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι του οποίου το γρασίδι όταν αναπτυσσόταν γινόταν πιοπράσινο από ότι στην γύρω περιοχή.