Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Αγία Samthann (Σάμθαν). Ημέρα Μνήμης: 18 Δεκεμβρίου.

Αγία Samthann (Σάμθαν). Ημέρα Μνήμης: 18 Δεκεμβρίου.

Μερικοί την εορτάζουν στις 18 Δεκεμβρίου. Η τιμή στην Αγία Samthann, την Ιρλανδή μοναχή η οποία ίδρυσε το μοναστήρι Clonbroney (Cluain-Bronach) δίπλα στο Granard στην κομητεία Longford, προτάθηκε και διαδόθηκε από τον Άγιο Virgilius (Βιργίλιο) του Salzburg (τιμάται 27 Νοεμβρίου). Το όνομα της συμπεριλαμβάνεται στην λιτανεία και στους κανόνες των λειτουργικών κειμένων του Stowe καθώς και σε αρχαίες λιτανείες στο Salzburg στην Αυστρία.

Μια βιογραφία που γράφτηκε μετέπειτα μας λέει πως η Αγία Samthann ανατράφηκε από τον Cridan, βασιλιά του Cairbre Cabhra. Εκείνος κανόνισε να την παντρέψει όμως ένα θαύμα το απέτρεψε. Έπειτα έγινε μοναχή υπό τον Άγιο Cognat στο Ernaide (σημερινό Donegal), από όπου μετακινήθηκε στο Clonbroney.

Άγιος Φίνμπαρ (Μπάϊρυ) Επίσκοπος του Κορκ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Φίνμπαρ (Μπάϊρυ) Επίσκοπος του Κορκ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Φίνμπαρ (Finbarr ή Finnbarr), στα Ιρλανδικά Fionnbharra, συχνά σε συντομία Μπάϊρυ (Barra), ήταν επίσκοπος του Κορκ (Cork) και ηγούμενος ενός μοναστηριού στην σημερινή πόλη του Κορκ στην Ιρλανδία. Είναι πολιούχος Άγιος αυτής της πόλης και της επισκοπής του Κορκ.

Γεννήθηκε το 550 στο Τέμπλμάρτιμ (Templemartin), κοντά στο Μπάντον (Bandon), και το αρχικό του όνομα ήταν Λόχαν (Lóchán). Ήταν ο γιος του Amergin της περιοχής Maigh Seóla. Σπούδασε στο Ossory, το οποίο βρισκόταν στην σημερινή κομητεία Κιλκένι (Kilkenny).

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αγία Μάρτυς Σουσάννικ, βασίλισσα της Γεωργίας. Ημέρα Μνήμης: 28 Αυγούστου.

Αγία Μάρτυς Σουσάννικ, βασίλισσα της Γεωργίας. Ημέρα Μνήμης: 28 Αυγούστου.


Η αγία και ένδοξος μάρτυς του Χριστού Σουσάννικ (Σιουσιάνικ) ήταν θυγατέρα του αρχιστράτηγου του αρμενικού στρατού Βαρδάν (τιμάται 7 Αυγούστου) που κατήγαγε ένδοξη νίκη κατά του Πέρση βασιλιά Γιασδεγέρδου Β’ (451). Είχε ζήσει με ευσέβεια και φόβο Θεού παιδιόθεν και είχε νυμφευθεί τον Γεωργιανό ηγεμόνα Βάρσκεν που ασκούσε την εξουσία του στην περιοχή Κάρτλι.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Άγιος Νικόλαος Γκουριάνοφ. Ημέρα Μνήμης: 24 Αυγούστου.

Άγιος Νικόλαος Γκουριάνοφ. Ημέρα Μνήμης: 24 Αυγούστου.


Ο Άγιος Νικόλαος Γκουριάνοφ (Nicolay Guryanov) γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1909 από μια οικογένεια εμπόρων στην Αγία Πετρούπολη Gubernia. Σε μια περιοχή του Samolva στο χωριό Chydskiye Zahody.

Από την παιδική του ηλικία βοηθούσε στην εκκλησία. Το 1926 τέλειωσε την παιδαγωγική ακαδημία Gatchina. Το 1929 έλαβε μια παιδαγωγική εκπαίδευση στο Leningrad Institute. Όμως δεν μπόρεσε να την τελειώσει γιατί αποκλείστηκε από την παιδαγωγική σχολή επειδή αγωνίστηκε να μην κλείσει μια εκκλησία κοντά στο ξενοδοχείο.

Ὁσιομάρτυρας Κούξα, τῆς Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, Φωτιστής τῶν Βιάτιτσων, Ἅγιος Ποιμήν ὁ Νηστευτής ὁ πνευματικός του πατέρας καί Ἅγιος Νίκων ὁ μαθητής του. Ήμέρα Μνήμης: 27 Άυγούστου καί 28 Σεπτεμβρίου.

Ὁσιομάρτυρας Κούξα, τῆς Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, Φωτιστής τῶν Βιάτιτσων, Ἅγιος Ποιμήν ὁ Νηστευτής ὁ πνευματικός του πατέρας καί Ἅγιος Νίκων ὁ μαθητής του. Ήμέρα Μνήμης: 27 Άυγούστου καί 28 Σεπτεμβρίου.

Ἦταν ἀδελφός τῆς περιώνυμης Λαύρας τῶν Σπηλαίων τοῦ Κιέβου, Ἱερομόναχος στόν βαθμό καί ἔφερε τό ὄνομα Ἰωάννης. Φλεγόμενος ἀπό τόν πόθο τῆς ἱεραποστολῆς, κήρυξε τό Εὐαγγέλιο σέ περιοχές τῆς βόρειοανατολικῆς Ρωσίας, ὅπου ὑπῆρχαν φυλές παγανιστῶν, καί κυρίως στή φυλή τῶν Βιάτιτσων πού κατοικοῦσαν στήν περιοχή τοῦ ποταμοῦ Ὀκά, παραποτάμου τοῦ Βόλγα. Κούξα ὀνομάσθηκε ἀπό ἐκχριστιανισθέντες Βιατίτσιους, διότι στήν γλῶσσα τους «κούξα» σημαίνει «ἀπόστολος, φωτιστής».

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Οσία Μαρία Ιβάνοβνα του Ντιβέεβο, η Δια Χριστόν Σαλή. Ημέρα Μνήμης: 26 Αυγούστου.

Οσία Μαρία Ιβάνοβνα του Ντιβέεβο, η Δια Χριστόν Σαλή. Ημέρα Μνήμης: 26 Αυγούστου.

Η Οσία Μαρία γεννήθηκε στο χωριό Γκολέτκοβα της επαρχίας Ταμπόφ της Ρωσίας. Σε ηλικία 13 χρόνων έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς της Ζαχαρία και Πελαγία και πήγε να μείνει με την οικογένεια του μεγαλύτερου της αδελφού. Εκεί δεν την ήθελαν, λόγω κυρίως του γεγονότος ότι παραμελούσε τον εαυτό της και ένοιωθαν προσβεβλημένοι από το όλο παρουσιαστικό της. Ποτέ δεν χτενιζόταν και τα ρούχα της αποτελούνταν κυρίως από κουρέλια. Είχε επίσης από πολύ μικρή μια τάση να συμπεριφέρεται παράξενα.

Όσιος Ιωάσαφ και Άγιος Αβενίρ ο πατέρας του, βασιλεύς της Ινδίας. Ημέρα Μνήμης: 26 Αυγούστου.

Όσιος Ιωάσαφ και Άγιος Αβενίρ ο πατέρας του, βασιλεύς της Ινδίας. Ημέρα Μνήμης: 26 Αυγούστου.


Ζήλῳ τὰ βασίλεια Παμβασιλέως,
ᾬκησεν υἱὸς γηΐνου βασιλέως.

Για τη ζωή του οσίου Ιωάσαφ βρίσκουμε σε κάποιο διήγημα, που επιγράφεται «Βαρλαάμ», και αποδίδεται στον Ιωάννη το Δαμασκηνό. Το περιεχόμενο συνοπτικά έχει ως έξης: Επί μεγάλου Κωνσταντίνου υπήρχε στις Ινδίες κάποιος βασιλιάς, που τον έλεγαν Αβενίρ (τιμάται και 19 Νοεμβρίου). Σ' αυτόν λοιπόν, είπαν κάποιοι αστρολόγοι ότι ο νεογέννητος γιος του Ιωάσαφ, κάποτε θα ασπασθεί τη χριστιανική θρησκεία. Για να ματαιώσει αυτή την «προφητεία» ο Αβενίρ, έκλεισε το βασιλοπαίδι σ' ένα απομακρυσμένο παλάτι μαζί με υπηρέτες και δασκάλους, και τους συνέστησε να μη πουν τίποτα στο παιδί για την πίστη των χριστιανών.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Αγία Οσάνα της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιουνίου.

Αγία Οσάνα της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιουνίου.


Η Αγία Οσάνα ήταν κόρη του βασιλέα Άλντφριθ της Νορθουμβρίας και της Αγίας Καθμπούργκε (τιμάται 31 Αυγούστου) και αδελφή του Όσρεντ της Νορθουμβρίας.

Η αγιότητά της εκδηλώθηκε για πρώτη φορά, σε μια σημαντική στιγμή μετά το θάνατό της, όταν οδήγησε μία γυναίκα σε μετάνοια μετά από τιμωρία εξαιτίας της ασέβειάς της. Ο ιστορικός Γεράλδος της Ουαλίας περιγράφει ένα περιστατικό όπου η Αγία τιμώρησε την παλλακίδα του τοπικού ιερέα για την ασέβειά της και αυτό αποτέλεσε και αφορμή για να ανοίξει το θέμα της αγαμίας του κλήρου όπου την εποχή της Αγίας δεν ίσχυε η αγαμία στους κληρικούς ανεξαρτήτου τάξεως.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Αγίες Καθμπούργκε και Κουενμπούργκε της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 31 Αυγούστου.

Αγίες Καθμπούργκε και Κουενμπούργκε της Βρεττανίας. Ημέρα Μνήμης: 31 Αυγούστου.


Ήταν η πρώτη ηγουμένη στο αββαείο του Γουίμπορν, ήταν κόρη του Κένρεντ του Ουέσσεξ αδελφή του Ίνε του Ουέσσεξ (τιμάται 8 Σεπτεμβρίου) και η σύζυγος του Άλντφριθ της Νορθουμβρίας. Ο Όσρεντ της Νορθουμβρίας ήταν γιος τους, ο Όσρικ της Νορθουμβρίας και ο Όφα οι οποίοι δολοφονήθηκαν στην διάρκεια της βασιλείας του Έαντμπερτ της Νορθουμβρίας μάλλον ήταν επίσης γιοι της αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Εκτός από τον Ίνε του Ουέσσεξ, είχε και έναν αδελφό ονόματι Ίνγκιλντ ο οποίος ήταν πρόγονος του Αλφρέδου του Μεγάλου (τιμάται 26 Οκτωβρίου). Πιστεύεται επίσης ότι ήταν οι γονείς μιας κόρης ονόματι Οσάνα η οποία είναι και αυτή Αγία και η μνήμη της τιμάται στις 18 Ιουνίου.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Άγιος Ιερομάρτυς Ποθεινός, Επίσκοπος Λουγδούνου. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου και 23 Αυγούστου.

Άγιος Ιερομάρτυς Ποθεινός, Επίσκοπος Λουγδούνου. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου και 23 Αυγούστου.


Ο Άγιος Ποθεινός (ή Φωτεινός) υπήρξε επίσκοπος Λουγδούνου (σημερινής Λυών της Γαλλίας) πριν τον Άγιο Ειρηναίο (τιμάται 23 Αυγούστου). Έζησε μάλλον στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε για τον Χριστό κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Όσιος Καλλίνικος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Όσιος Καλλίνικος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.


Καλλίνικος μένουσαν ἡδονὴν μένων,
Πρὸς τὴν τελευτὴν οὐκ ἀηδῶς ἦν ἔχων.

Πρόκειται για τον Πατριάρχη Καλλίνικο τον Α', που διαδέχτηκε τον Παύλο τον Γ'. Ήταν προηγουμένως πρεσβύτερος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, και σκευοφύλακας του ναού των Βλαχερνών. Ο Καλλίνικος ο Α', είχε μεγάλα πλεονεκτήματα λόγου και ήθους, και γι αυτόν ο Εφραίμιος λέει ότι ήταν «ανήρ λόγω βίω τε και καλώς εμπρέπων».

Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης, ο εν Ευβοία. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης, ο εν Ευβοία. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Ο Όσιος Νικόλαος γεννήθηκε στη Σικελία, από την οποία πήρε και το όνομά του. Αγαπούσε τη μοναχική ζωή και οδηγήθηκε από την Πρόνοια του Θεού στο όρος Νεότακος (σήμερα λέγεται Σκοτεινή) της Εύβοιας. Επειδή το μέρος που του υπεδείχθη δεν είχε νερό, ο Άγιος χτύπησε μία πέτρα και ανέβλυσε νερό.

Άγιος Ιερομάρτυς Ειρηναίος, Επίσκοπος Σιρμίου. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Άγιος Ιερομάρτυς Ειρηναίος, Επίσκοπος Σιρμίου. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.


Τμηθεὶς μετέσχε νεκρικῶν ὁ Σιρμίου,
Λουτρῶν σχεδίων αἱμάτων ποταμίων.

Ο Άγιος Ειρηναίος ήταν επίσκοπος Σιρμίου, πρωτεύουσας της Παννονίας. Σαν ποιμενάρχης ήταν αγνός, δραστήριος, γεμάτος ειλικρινή αγάπη για το ποίμνιο του, το όποιο τόσο πολύ αγαπούσε, ώστε ήταν αποφασισμένος να δώσει και τη ζωή του γι' αυτό, σαν γνήσιος μιμητής του αρχιποιμένα Χριστού, που είπε: «ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων» (Ιωάννου, ι΄11). Δηλαδή, ο καλός ποιμένας παραδίδει τη ζωή του για να απομακρύνει κάθε κίνδυνο από τα πρόβατα του και για να υπερασπισθεί τη ζωή τους. Αργότερα, ο Ειρηναίος καταγγέλθηκε στον ηγεμόνα της πόλης ότι παρέσυρε στη θρησκεία του Ιησού ειδωλολάτρες. Τότε συνελήφθη και, όταν ο ηγεμόνας Πρόβος τον ρώτησε αν αληθεύει αυτό για το όποιο τον κατηγορούν, αυτός αντί άλλης απαντήσεως προσευχήθηκε μπροστά του. Ο ηγεμόνας αμέσως τον φυλάκισε και έπειτα, αφού τον μαστίγωσε, τον αποκεφάλισε και έριξε το κεφάλι του στον ποταμό Σαύο (288 μ.Χ.).

Όσιος Χαράλαμπος ο εν τη Καλυβιανή. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Όσιος Χαράλαμπος ο εν τη Καλυβιανή. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια εργασιών στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Καλυβιανής, δίπλα στον παλιό ναό, βρέθηκε  ένας τάφος με διάφορα λείψανα. Όταν τον άνοιξαν, μια ευωδία ξεχύθηκε σε όλη την περιοχή. Ο Όσιος αποκαλύφθηκε σε πολλούς πιστούς, αναφέροντας ότι κατάγονταν από το χωριό Δαφνές και ότι είχε αφιερωθεί στην Παναγία της Καλυβιανής.

Άγιος Ειρηναίος Επίσκοπος Λουγδούνου (Λυόν). Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Άγιος Ειρηναίος Επίσκοπος Λουγδούνου (Λυόν). Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.


Σπεύδει λιπεῖν γῆν ἐκ ξίφους Εἰρηναῖος.
Ἐρωτιᾷ γὰρ τῶ πρὸς οὐρανοὺς πόθῳ.

Ο άγιος και θεοφόρος πατήρ ημών Ειρηναίος, που έλαβε από θεία Πρόνοια το όνομα της ειρήνης για να γίνει αγγελιαφόρος του αγίου Πνεύ­ματος, γεννήθηκε στην Μικρά Ασία περί το 140. Από την πρώτη κιόλας νεότητά του στη Σμύρνη ετράφη με την διδασκαλία του γέροντα επι­σκόπου αγίου Πολυκάρπου (τιμάται 23 Φεβρουαρίου), ο οποίος του μετέδιδε την παράδοση που είχε παραλάβει από τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Με τον τρόπο αυτό έμαθε να παραμένει πιστός στην αποστολική παράδοση της Εκκλησίας. «Στην Εκκλησία», δίδασκε, «ο Θεός τοποθέτησε τους Αποστόλους, τους προφήτες και τους διδασκάλους και όλη την υπόλοιπη ενέρ­γεια του αγίου Πνεύματος.

Από το Πνεύμα αυτό, λοιπόν, αποκλείονται όλοι εκείνοι που αρνούμενοι να προστρέξουν στην Εκκλησία, στερούν τον εαυτό τους από την ζωή, με τα σφαλερά δόγματά τους και τις ανήθι­κες πράξεις τους. Διότι εκεί που είναι η Εκκλησία, εκεί είναι και το Πνεύμα του Θεού· και εκεί που είναι το Πνεύμα του Θεού, εκεί είναι η Εκκλησία και παν χάρισμα. Και το Πνεύμα είναι η Αλήθεια».

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Αγία Παρθενομάρτυς Tydfil της Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Αγία Παρθενομάρτυς Tydfil της Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.


Η Αγία Παρθενομάρτυς Tydfil έδωσε το όνομα της στο Merthyr Tydfil (Merthyr σημαίνει μάρτυρας στα Ουαλικά). Το μαρτύριο της συνέβη κατά την περίοδο μίας διαμάχης ανάμεσα στην οικογένεια της και σε μια συμμορία Πίκτων (Σκωτσέζικη φυλή) εισβολέων κατά τον 5ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι όσα γνωρίζουμε προέρχονται από μοναχούς που έζησαν και έγραψαν αρκετά χρόνια μετά τα χρονικά που συνέβησαν τα γεγονότα, στοιχεία αποδεικνύουν πως έζησε και πως είχε ένα βίαιο τέλος.

Η Αγία Tydfil ήταν κόρη του Αγίου βασιλιά Brychan (τιμάται 6 Απριλίου), ο οποίος ήταν μισός Ιρλανδός και μισός Ουαλός, διοικούσε την περιοχή Garth Madry (σημερινό Brecon). Ο Άγιος Brychan είχε τέσσερις γυναίκες και πολλές παλλακίδες και λέγεται πως είχε 11 γιους και 25 κόρες. Η Αγία Tydfil ήταν η εικοστή τρίτη κόρη του από την τέταρτη γυναίκα του. Τα περισσότερα από τα παιδιά του Αγίου Brychan ήταν πολύ μορφωμένα,  και τα αγόρια και τα κορίτσια φοίτησαν σε ένα σχολείο του Gwenddwr στο Wye και έζησαν βαθιά πνευματική ζωή. Ίδρυσαν εκκλησίες σε όλη την Ουαλία, στην Κορνουάλη και τη Βρετανία  και ήταν γνωστοί με την ονομασία "Οι περιπλανώμενοι Άγιοι".

Η αφανής τυφλή Αγία Ασπασία.

Η αφανής τυφλή Αγία Ασπασία.

Σε μια κωμόπολι της βορείου Ελλάδος ζούσε μια κοπέλα τυφλή, ονόματι Ασπασία. Ήταν ορφανή, πολύ φτωχή και εγκαταλελειμμένη απ’ όλους γι’ αυτό και μεγάλωσε χωρίς να μπορέση να μάθη γράμματα.

Ήταν περίπου 18-20 ετών , όταν πέρασε κάποιος ιεροκήρυκας της μητροπολιτικής περιφερείας και την είδε, την πήρε μαζί του και την έβαλε στη Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη κι έτσι έμαθε ανάγνωσι δια της αφής κατά το σύστημα των τυφλών. Εν συνεχεία, αφού έμαθε καλώς να διαβάζη, της χάρισε και μια Καινή Διαθήκη, γραμμένη στην ίδια γλώσσα, στη γλώσσα των τυφλών.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος. Ημέρα Μνήμης: 13 Απριλίου.

Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος. Ημέρα Μνήμης: 13 Απριλίου.


Ὁ ἅγιος Ἀρσένιος γεννήθηκε στὸ χωριὸ Καλογριανὰ Καρδίτσης τὸ 1550. Ἦταν γόνος οἰκογένειας ποὺ ἀνέδειξε πολλοὺς κληρικούς. Πατέρας του ἦταν ὁ ἱερεὺς Θεόδωρος, μητέρα του ἡ Χρυσάφη, ἡ ὁποία, μετὰ τὸν θάνατο τοῦ συζύγου της, ἔγινε μοναχή. Ἀδελφοί του ἦταν ὁ Ἰωάσαφ, ἐπίσκοπος Σταγῶν, ὁ Μάρκος, ἐπίσκοπος Δημητριάδος καὶ οἱ ἱερομόναχοι, Ἀθανάσιος καὶ Παχώμιος.

Τὰ πρῶτα γράμματα ἔμαθε ἀπὸ τὸν ἀδελφό του Ἰωάσαφ στὴν Ἐπισκοπὴ Σταγῶν. Στὴ συνέχεια ἐμαθήτευσε σὲ σχολεῖο ἐγκυκλίου παιδεύσεως στὰ Τρίκαλα, ὅπου ἐδίδασκαν διδάσκαλοι ὀνομαστοὶ καὶ ἐνάρετοι. Παρακολούθησε μαθήματα «γραμματικά, ποιητικὰ καὶ ρητορικά, προστάξει καὶ προθυμίᾳ τοῦ πανιερωτάτου μητροπολίτου Λαρίσης Ἱερεμίου».

Αγία Τόρτγκιθ/Θεοριγκίθα του Μπάρκινκ. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιανουαρίου.

Αγία Τόρτγκιθ/Θεοριγκίθα του Μπάρκινκ. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιανουαρίου.


Η Αγία Τόρτγκιθ (Tortgith/Theorigitha), ήταν μοναχή στη γυναικεία μονή του Μπάρκινκ και ήταν αδελφική φίλη της Ηγουμένης Αγίας Εθελβούργας (τιμάται 11 Οκτωβρίου). Περιγράφεται ως υπόδειγμα υπομονής, ταπεινώσεως με πολύ ζήλο και φροντίδα για τους νέους.

Άγιος Ερκονγουάλδος (Ερκονβάλτ), Επίσκοπος Λονδίνου. Ημέρα Μνήμης: 30 Απριλίου.

Άγιος Ερκονγουάλδος (Ερκονβάλτ), Επίσκοπος Λονδίνου. Ημέρα Μνήμης: 30 Απριλίου.

O Άγιος Ερκονγουάλδος (Erconwald) ήταν Επίσκοπος Λονδίνου της Αγγλοσαξονικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μεταξύ των ετών 675 και 693.

Ο Άγιος Ερκονγουάλδος γεννήθηκε στο Λίντσεϊ (Lindsey) της Αγγλίας και είχε βασιλική καταγωγή. Έδωσε το μερίδιό του από τα χρήματα της οικογένειάς του προκειμένου να βοηθήσει να ιδρυθούν δύο μονές, η ανδρώα Μονή του Τσέρτσεϋ (Chertsey) στο Σάρρεϋ (Surrey) το 661 και η γυναικεία Μονή του Μπάρκινκ (Barking). Η αδελφή του, Αγία Εθελβούργα (τιμάται 11 Οκτωβρίου), ήταν Ηγουμένη στο Μπάρκινκ, όταν αυτός υπηρετούσε ως Ηγούμενος στο Τσέρτσεϋ.

Αγία Εθελβούργα, Ηγουμένη του Αββαείου του Μπάρκινκ Αγγλίας. Ημέρα Μνήμης: 11 Οκτωβρίου.

Αγία Εθελβούργα, Ηγουμένη του Αββαείου του Μπάρκινκ Αγγλίας. Ημέρα Μνήμης: 11 Οκτωβρίου.

Η Αγία Εθελβούργα (Ethelburga) ήταν η πρώτη Ηγουμένη του Μπάρκινκ (Barking). Από την οικογένεια του Όφα (Offa), βασιλέα του Έσσεξ (Essex), ήταν αδερφή του Αγίου Ερκονγουάλδου/Έρκονβαλτ (Erconwald) (τιμάται 30 Απριλίου), Επισκόπου του Λονδίνου. Πριν γίνει επίσκοπος, ο Άγιος Ερκονγουάλδος ίδρυσε δύο γνωστά μοναστήρια: μία ανδρώα μονή στο Τσέρτσεϋ (Chertsey) στο Σάρρεϋ (Surrey) και το άλλο στο Μπάρκινκ στο Έσσεξ για την αδερφή του. Κάλεσε την Αγία Χιλντελίθα (Hildelith), από το Τσελ (Chelles) της Γαλλίας (τιμάται 24 Μαρτίου) για να διδάξει στην Αγία Εθελβούργα την μοναστική ζωή. Η Αγία Εθελβούργα απέδειξε πως ήταν μία αδερφή αντάξια του αδερφού της, και το Μπάρκινκ έγινε γνωστό όχι μόνο για την ένθερμη πίστη των μοναζουσών αλλά και για τον ζήλο που έδειχναν για την μελέτη της Αγίας Γραφής.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Άγιος Θεοδώρητος ο Φωτιστής των Λαπώνων. Ημέρα Μνήμης: 17 Αυγούστου.

Άγιος Θεοδώρητος ο Φωτιστής των Λαπώνων. Ημέρα Μνήμης: 17 Αυγούστου.


Ο όσιος Θεοδώρητος, μία από τις σημαντικότερες μορφές των αγίων ιεραποστόλων της Ρωσίας, γεννήθηκε περί το 1490 στο Ροστώφ. Σε ηλικία δεκατριών ετών εισήλθε στην Μονή Σολοφκί και ετέθη υπό την καθοδήγηση ενός μαθητή του αγίου Ζωσιμά (τιμάται 17 Απριλίου), που ονομαζόταν επίσης Ζωσιμάς.

Μετά από διακονία δεκαπέντε ετών χειροτονήθηκε διάκονος και, αφού πέρασε ακόμη ένα έτος κοντά στον πνευματικό πατέρα του, ξεκίνησε για προσκύνημα σε διάφορα μοναστήρια. Αφού πέρασε κάποιο διάστημα κοντά στον άγιο Αλέξανδρο του Σβιρ (τιμάται 30 Αυγούστου) και δύο χρόνια στην Μονή του Αγίου Κυρίλλου της Λευκής Λίμνης, αποσύρθηκε για να ζήσει ως ερημίτης κοντά στο μοναστήρι που ίδρυσε ο Πορφύριος, ηγούμενος της Αγίας Τριάδος του Αγίου Σεργίου (1521-1525).

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Άγιος Νέος Οσιομάρτυς Χρήστος, ο εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσας. Ημέρα Μνήμης: 15 Αυγούστου.

Άγιος Νέος Οσιομάρτυς Χρήστος, ο εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσας. Ημέρα Μνήμης: 15 Αυγούστου.

Οι πληροφορίες για το μαρτύριο του Αγίου Νεομάρτυρος Χρήστου προέρχονται από το βιβλίο του Fr. Pouqueville (1770 - 1838) Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως ήτοι η Αναγέννησις της Ελλάδος, εν Αθήναις 1890.

Ο Fr. Pouqueville ήταν Γάλλος, γιατρός, ιστορικός και φιλόλογος, γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Αυλή του Αλή Πασά.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο Άγιος ήταν ιερομόναχος. Συνελήφθη διότι γύριζε στα χωριά της Ηπείρου, παρηγορούσε τους Χριστιανούς και τους ενίσχυε να μην αλλαξοπιστήσουν, μιλώντας τους για την αιώνια βασιλεία του Θεού που περιμένει όσους υπομένουν εις τέλος.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Άγιος παιδομάρτυς Ταρσίζιος της Ρώμης. Ο πρώτος Μάρτυρας της Θείας Ευχαριστίας. Ημέρα Μνήμης: 15 Αυγούστου.

Άγιος παιδομάρτυς Ταρσίζιος της Ρώμης. Ο πρώτος Μάρτυρας της Θείας Ευχαριστίας. Ημέρα Μνήμης: 15 Αυγούστου.


Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.). Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης, που η Εκκλησία μας τίμα την μνήμη του στις 3 Αυγούστου.

Από μικρή ηλικία ο Άγιος Ταρσίζιος, βοηθούσε τους Ιερείς στις λειτουργικές συνάξεις και γι΄ αυτό το λόγο, τα μαρτυρολόγια τον αναφέρουν ως «Ακόλουθο», που σημαίνει ακόλουθος - βοηθός των Ιερέων στο έργο τους. Το χαρακτηριστικό γεγονός με τον Άγιο Ταρσίζιο έχει ως εξής: όταν είχε ξεσπάσει διωγμός κατά της Εκκλησίας εκείνα τα χρόνια, κάποια μέρα, εμπιστεύθηκαν στον Άγιο Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να τα μεταφέρει στους συλληφθέντες μελλοθάνατους χριστιανούς, που βρίσκονταν στις φυλακές.

Άγιοι 800 Μάρτυρες της Ότραντο (Υδρούς). Ημέρα Μνήμης: 14 Αυγούστου.

Άγιοι 800 Μάρτυρες της Ότραντο (Υδρούς). Ημέρα Μνήμης: 14 Αυγούστου.

Το 1453, η Άλωση της Πόλης, 14 Αυγούστου 1480, η Άλωση της θυγατρός της, Ότραντο (ο Υδρούντας).

Η πόλη βρίσκεται στο πιο ανατολικό μέρος της Ιταλίας, στο πιό κοντινό σημείο με την Ήπειρο και την Ελλάδα (μόνο 70 χλμ), στην χερσόνησο Σαλέντο, στην σημερινή επαρχία του Λέτσε.

Στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, ήταν ελληνική αποικία. Συνέχισε να αποτελεί η καρδία του Ελληνισμού, της Ρωμηοσύνης και της Ορθοδοξίας σε όλη την Ν. Ιταλία στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πέρα, δηλαδή στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της Ισπανοκρατίας (μετά το σχίσμα του 1054). Εδώ υπήρχε το μεγαλύτερο ορθόδοξο μοναστήρι της περιοχής, η Μονή του Αγίου Νικολάου των Κασούλων με ενάρετους μοναχούς, αγίους ηγουμένους, με την περίφημη βιβλιοθήκη και σχολή. Στο μοναστήρι μέχρι το τέλος (1480), οι Πατέρες κράτησαν την Ορθόδοξη Πίστη. Η πόλη ήταν ένα μικρό και πιστό αντίγραφο της μητέρας της, της Κωνσταντινούπολης, την οποία μιμήθηκε μέχρι το τέλος... 30 χρόνια μετά.

Αγία Ειρήνη η θυγατέρα του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ημέρα Μνήμης: 12 Αυγούστου.

Αγία Ειρήνη η θυγατέρα του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ημέρα Μνήμης: 12 Αυγούστου.


Τρις-ευλογημένο συναξάρι. Ένα βιβλίο που ενώ έχει αρχή δεν έχει τέλος, καθημερινά ιστορίες και βιώματα από κάθε άκρη της γης το συμπληρώνουν... και αυτό με την σειρά του μας συμπληρώνει.

Το συναξάρι αποτελεί το 5ο ευαγγέλιο κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Μέσα από αυτό μπορούμε να αντιληφτούμε ότι κάθε τι είναι εφικτό μιας και κάποιοι άλλοι πριν από εμάς μόχθησαν και νίκησαν και έγιναν φώς δίπλα στο Φως και αποτελούν προστάτες στην ζωή μας μα και μεσίτες στα αιτήματα μας.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Ιωάννης Τοτονίδης εκ συμμοριτών σφαγιασθείς. Ημέρα Μνήμης: 2 Απριλίου.

Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Ιωάννης Τοτονίδης εκ συμμοριτών σφαγιασθείς. Ημέρα Μνήμης: 2 Απριλίου.

Ο π. Ιωάννης Τοτονίδης είχε γεννηθή στη Σινώπη της Μ. Ασίας. Εκεί έμαθε τα πρώτα γράμματα και διδάχθηκε να ψάλλει στην εκκλησία. Από παιδί ήταν φρόνιμος κι ευσεβής. Ή Μικρασιατική καταστροφή τον πήρε κι αυτόν στη δίνη της. Τον έβγαλε στα μέρη της Καστοριάς. Το 1928 έκαμε το γάμο του και τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε ιερεύς. Τοποθετήθηκε εφημέριος στην ενορία Διποταμιας.

Όσιος Γρηγόριος ο ζωγράφος από την Λαύρα Πετσέρσκαγια. Ημέρα Μνήμης: 8 Αυγούστου.

Όσιος Γρηγόριος ο ζωγράφος από την Λαύρα Πετσέρσκαγια. Ημέρα Μνήμης: 8 Αυγούστου.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο ζωγράφος ο εν τω Σπηλαίω έζησε τον 13ο αιώνα μαζί με τον Άγιο Αλύπιο τον ζωγράφο (17 Αυγούστου). Για την ταπεινοφροσύνη του και την καθαρότητά του ο Θεός τον αξίωσε να αγιογραφήσει πολλές θαυματουργές εικόνες οι οποίες έφτασαν σε όλη τη ρωσική γη. Η μνήμη του τιμάται στις 8 Αυγούστου.

Πηγή: Προσκυνητής

Άγιος Νεομάρτυς Νικόδημος, Αρχιεπίσκοπος Κοστρομά. Ημέρα Μνήμης: 8 Αυγούστου.

Άγιος Νεομάρτυς Νικόδημος, Αρχιεπίσκοπος Κοστρομά. Ημέρα Μνήμης: 8 Αυγούστου.

Ο άγιος νεομάρτυς Νικόδημος Κρότκοβ γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1868 στην Ουκρανία. Αποφοίτησε από την Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου και στις 13 Αυγούστου 1899 εκάρη μοναχός.

Το 1918 ήταν βοηθός επίσκοπος του νεομάρτυρα μητροπολίοτυ Κιέβου Βλαδιμήρου. Το 1922 ο μαρτυρικός πατριάρχης Μόσχας Άγιος Τύχων τον προήγαγε στον βαθμό του αρχιεπισκόπου.

Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης. Ημέρα Μνήμης: 5 Αυγούστου.

Άγιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης. Ημέρα Μνήμης: 5 Αυγούστου.


Ο όσιος Ιωάννης, που στο άγιο Βάπτισμα είχε λάβει το όνομα Ηλίας, έμεινε ορφανός και τον μεγάλωσε η γιαγιά του, που για να τον μορφώσει εγκατέλειψε την πρόθεσή της να γίνει μοναχή. Όταν αυτή εκοιμήθη, ανέλαβε τον Ηλία ο θείος του που είχε πολυμελή οικογένεια, μέσα στην οποία δοκίμασε την μιζέρια και την κακομεταχείριση.

Ανήμερα του Πάσχα, κάποτε που οι χωριανοί πήγαν σύμφωνα με το έθιμο στο κοιμητήριο για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, εκεί που ο Ηλίας έκλαιγε δίπλα στο φρέσκο ακόμη μνήμα της γιαγιάς του, άκουσε αίφνης μια φωνή ανάμεσα στους ήχους της καμπάνας να του λέει: «Μην κλαις, είμαι μαζί σου. Χριστός ανέστη!»

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Αγία Άφρα του Άουγκσμπουργκ. Ημέρα Μνήμης: 7 Αυγούστου.

Αγία Άφρα του Άουγκσμπουργκ. Ημέρα Μνήμης: 7 Αυγούστου.

Η Αγία Άφρα/Afra ήταν από τη Κύπρο, κόρη κάποιου Κύπριου βασιλέα τους χρόνους που η Κύπρος ήταν υποτελής στους Ρωμαίους.

Όταν ο πατέρας της δολοφονήθηκε, η Αγία Άφρα μαζί με την μητέρα της, Ιλαρία, εγκατέλειψαν την Κύπρο και μέσω Ρώμης έφθασαν στο Άουγκσμπουργκ (Augsburg) της νότιας κεντρικής Γερμανίας. Η μητέρα της, ήθελε να την προωθήσει ως υπηρέτρια της θεάς Αφροδίτης, δηλαδή ως ιερόδουλη στο ναό αυτής.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Άγιος Νεομάρτυς Αββακούμ. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.

Άγιος Νεομάρτυς Αββακούμ. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.
Το όνομα του νεομάρτυρος Αββακούμ δεν αναγράφεται στο Συναξαριστή Νεομαρτύρων ούτε στους γνωστούς έντυπους συναξαριστές, αφού δεν διασώθηκε κάποιο υπόμνημα του μαρτυρίου του. Καθίσταται γνωστό μόνο από μία ενθύμηση του κώδικα Μ. Λαύρας Ω 89, φ. 155 του 17ου αιώνος μ.Χ., σύμφωνα με την οποία ο Αββακούμ μαρτύρησε στις 6 Αυγούστου του έτους 1628 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη: «Κατὰ τὸ ζρλς' ἐν μηνὶ Αὐγούστῳ εἰς τὰς ς' ἐμαρτύρησεν ὁ ὅσιος καὶ νέος μάρτυς ᾿Αββακοὺμ ἐν τῇ μεγαλουπόλει Θεσσαλονίκῃ, εἰς δόξαν καὶ καύχημα τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν».

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Άγιοι Παιδομάρτυρες Ιούστος και Πάστωρ οι αυτάδελφοι εκ Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.

Άγιοι Παιδομάρτυρες Ιούστος και Πάστωρ οι αυτάδελφοι εκ Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.



Όταν ο Δάκος ήταν κυβερνήτης της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, ξέσπασε διωγμός εναντίον των χριστιανών, ο οποίος έφτασε και στο Κομπλούτουμ (Complutum), την σημερινή πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες (Alcala de Henares), όπου εκεί διαβάστηκε στην αγορά το αυτοκρατορικό διάταγμα.

Εκείνη τη στιγμή ο Ιούστος, ο οποίος ήταν δεκατριών ετών, και ο Πάστωρ, ο οποίος ήταν επτά ετών, επιστρέφοντας από το σχολείο, άκουσαν για τα βασανιστήρια που υπέστησαν άδικα οι Χριστιανοί. Φλεγόμενοι από θείο ζήλο, θέλησαν και αυτοί να μοιραστούν το μαρτύριο με τους υπόλοιπους μάρτυρες. Πετώντας κάτω τα βιβλία τους, έτρεξαν στο σημείο που βρισκόταν ο κυβερνήτης και ανέκρινε τους μάρτυρες.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Αγία Νεομάρτυς Λυδία και οι στρατιώτες Κύριλλος και Αλέξιος. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουλίου.

Αγία Νεομάρτυς Λυδία και οι στρατιώτες Κύριλλος και Αλέξιος. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουλίου.


Η Λυδία, κόρη ενός ιερέως της πόλεως Ούφα(1), γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1901. Από παιδί ήταν ευαίσθητη, στοργική και αγαπητή από όλους. Φοβόταν την αμαρτία και κάθε τι που δεν το επέτρεπε ο νόμος του Θεού. Μόλις τελείωσε το παρθεναγωγείο στα δεκαεννιά της χρόνια, παντρεύτηκε και αμέσως έχασε τον άνδρα της στον εμφύλιο πόλεμο με την αναχώρησι του Λευκού (τσαρικού) Στρατού.

Ο πατέρας της, από τις πρώτες αρχές του σχίσματος των «Ανακαινιστών» (2) που οργανώθηκε από τους Μπολσεβίκους το 1922, προσχώρησε σ' αυτό. Η θυγατέρα του τότε γονάτισε μπροστά στα πόδια του πατέρα της και είπε: «Δώσε μου την ευχή σου, πατέρα, να σ' αφήσω, για να μη σε δεσμεύω στη σωτηρία της ψυχής σου». Ο γέρων ιερέας ήξερε καλά την κόρη του, όπως ήξερε καλά και το εσφαλμένο της κινήσεώς του. Δάκρυσε και, δίδοντας την ευλογία του στη Λυδία να ζήση μόνη της, της είπε προφητικά: «Κοίταξε, κόρη μου, όταν κερδίσης το στεφάνι σου, να πης στον Κύριο ότι παρόλο που φάνηκα πολύ αδύνατος για αγώνα, ωστόσο δεν σε εμπόδισα, αλλά σου έδωσα την ευχή μου». «Θα το πω, πατέρα», του είπε εκείνη φιλώντας του το χέρι και προβλέποντας έτσι κι αυτή προφητικά το μέλλον.

Ανάμνησης του εν Κερκύρα γεγονότος θαύματος παρά του εν αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος του Θαυματουργού, ότε τον εξ Εώας τυφλόν ονόματι Θεόδωρον παραδόξως ωμμάτωσεν. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιουλίου.

Ανάμνησης του εν Κερκύρα γεγονότος θαύματος παρά του εν αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος του Θαυματουργού, ότε τον εξ Εώας τυφλόν ονόματι Θεόδωρον παραδόξως ωμμάτωσεν. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιουλίου.


Κάθε χρόνο στις 13 Ιουλίου γιορτάζεται στην Κέρκυρα η ανάμνηση του θαύματος της ιάσεως του τυφλού Θεοδώρου, εμπόρου από την Ανατολή, που, όπως αναφέρεται στο συναξάρι, ήλθε να προσκυνήσει. Η πίστη του φαίνεται ότι ήταν τόσο αληθινή στον Θεό και στους Αγίους Του, που ο Θεός διά του Αγίου μας, του χάρισε την όρασή του. Στις μέρες μας η πίστη είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Μόνο με την πίστη θα κρατηθούμε κοντά στον Θεό, τους Αγίους Του, την Εκκλησία Του. Το θαύμα της ομμάτωσης του τυφλού Θεοδώρου λέγεται ότι είναι το πρώτο που τέλεσε ο Άγιος Σπυρίδων από τότε που το ιερό σκήνωμά του βρίσκεται στην Κερκυρα.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Όσιος Μπόγολεπ του Τσέρνυ-Γιαρ, ο παις μοναχός. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου.

Όσιος Μπόγολεπ του Τσέρνυ-Γιαρ, ο παις μοναχός. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου.


Ο μακάριος αυτός ήταν γιος ευγενούς και θεοσεβούς ζεύγους, που ζούσε στο Τσέρνυ-Γιαρ («Μαύρο Φαράγγι») στην περιοχή του Αστραχάν, επί βασιλείας Αλεξίου Μιχαήλοβιτς (1645-1676). Έλαβε στο άγιο Βάπτισμα το όνομα Μπόρις και σε ηλικία επτά ετών προσβλήθηκε από λέπρα.

Ενώ όλο το σπίτι ήταν ανάστατο, παρουσιάσθηκε ένας μοναχός ζητώντας φιλοξενία. Μόλις τον είδε, το μικρό παιδί φλογίσθηκε από θείο έρωτα και ζήτησε από τους γονείς του να ενδυθεί δίχως χρονοτριβή το άγιο αγγελικό Σχήμα. Αυτοί υπάκουσαν και το παιδί εκάρη, λαμβάνοντας μάλιστα το Μεγάλο Σχήμα με το όνομα Μπόγολεπ.