Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Αγία Παρθενομάρτυς Πουδεντιανή η Ρωμαία. Ημέρα Μνήμης: 19 Μαΐου.

Αγία Παρθενομάρτυς Πουδεντιανή η Ρωμαία. Ημέρα Μνήμης: 19 Μαΐου.

Η Υπεραγία Θεοτόκος με τις Αγίες Πουδεντιανή και Πραξέδη

Η Αγία Παρθενομάρτυς Πουδεντιανή έζησε στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ήταν κόρη του Αγίου Αποστόλου Πουδέντου ή Πούδη εκ των Εβδομήκοντα (τιμάται 14 Απριλίου) και της Κλαυδίας Ρουφίνας (αναφέρονται εκ του Αποστόλου Παύλου στην Β' προς Τιμόθεον επιστολή 4,21: Ασπασαι Πρίσκαν καὶ ᾿Ακύλαν καὶ τὸν ᾿Ονησιφόρου οἶκον. ῎Εραστος ἔμεινεν ἐν Κορίνθῳ, Τρόφιμον δὲ ἀπέλιπον ἐν Μιλήτῳ ἀσθενοῦντα. σπούδασον πρὸ χειμῶνος ἐλθεῖν. ᾿Ασπάζεταί σε Εὔβουλος καὶ Πούδης καὶ Λίνος καὶ Κλαυδία καὶ οἱ ἀδελφοὶ πάντες. ῾Ο Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς μετὰ τοῦ πνεύματός σου. ῾Η χάρις μεθ' ὑμῶν· ἀμήν.) και εγγονή του Κουίντου Κορνήλιου Πουδέντου, ενός ρωμαίου γερουσιαστή ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Πρισκίλλα ήταν από τους πρώτους κάτοικους της Ρώμης οι οποίοι βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο και προσέφεραν φιλοξενία στον Άγιο Πέτρο καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη. Η Αγία είχε και άλλα 3 αδέλφια, την Αγία Μάρτυρα Πραξέδη (τιμάται 21 Ιουλίου) και τους Αγίους Μάρτυρες Νοβάτο και Τιμόθεο (τιμώνται 20 Ιουνίου) που συνδέονται με τον Άγιο Πίο Α', Πάπα Ρώμης (τιμάται 11 Φεβρουαρίου).

Η Αγία Πουδεντιανή από μικρή αφιερώθηκε στο έργο της ανακούφισης των φτωχών και μαζί με την αδελφή της και με τη βοήθεια του Αγίου Ιερομάρτυρος Πίου έχτισαν κρυφά βαπτιστήριο μέσα στην ιδιωτική εκκλησία που είχε ιδρύσει κρυφά ο Άγιος Πούδης στο σπίτι του και εκεί κατηχούσαν και βάπτιζαν τους ειδωλολάτρες. Ο ναός αυτός στην αρχή ονομαζόταν του Ποιμένος και αργότερα αφιερώθηκε στην Αγία Πουδεντιανή και είναι από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Ρώμης. Διαμοίρασε όλο της τον πλούτο στους φτωχούς και μαζί με τα Άγια αδέλφια της έθαβαν τα σώματα των χριστιανών κατά την διάρκεια των διωγμών.

Μαρτύρησε το 160 μ.Χ. σε ηλικία 16 ετών όταν συνελήφθη για την δράση της. Η Αγία Πουδεντιανή θάφτηκε μαζί με την αδελφή της δίπλα στον πατέρα τους Άγιο Πούδη στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Αργότερα, τον 4ο αιώνα, ένας ναός χτίστηκε προς τιμήν της όπου ο Άγιος Πάπας Πασχάλης Α' (τιμάται 11 Φεβρουαρίου) ανακαίνισε το 817 μ.Χ. και μετέφερε εκεί τα ιερά λείψανά της μαζί με αυτά της αδερφής της. Στην αγιογραφία η Αγία απεικονίζεται μόνη της ή μαζί με την αδελφή της Αγία Πραξέδη να σπογγίζουν το αίμα των Μαρτύρων.

Μέσα στον αρχαιότατο ναό της Αγίας Πουδεντιανής σώζεται τμήμα της τραπέζης επί της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Πέτρος τελούσε τη Θεία Ευχαριστία, ενώ το υπόλοιπο της τραπέζης φυλάσσεται στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Λατερανού. Σε παρεκκλήσι του ναού φυλάσσονται, επίσης, Ιερά Λείψανα 3.000 Μαρτύρων της Αρχαίας Εκκλησίας τα οποία μετέφεραν κρυφά από τις κατακόμβες και διεφύλαξαν εκεί οι Αγίες Πουδεντιανή και Πραξέδη.

Ο ναός της Αγίας λειτουργούσε ως ευκτήριος οίκος από την εποχή του Αγίου Αποστόλου Πέτρου και κατά την εποχή του Αγίου Πίου που τον ανέδειξε, αφού κατά την περίοδο εκεινή πρέπει μάλλον να θεωρήσουμε ορισμένους ιδιωτικούς οίκους, κατάλληλα διαμορφωμένους, ως τόπο συνάξεως των πιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου