Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία της Κορδούης (Κόρδοβα) της Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 24 Νοεμβρίου.

Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία της Κορδούης (Κόρδοβα) της Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 24 Νοεμβρίου.


Οι Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία ήταν οι πρώτες δύο από τις εννέα μάρτυρες της Κορδούης. Μετά την καταδίκη τους ενώπιον δικαστή επειδή αποκήρυξαν το Ισλάμ, φυλακίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τις απείλησαν ότι θα τις ρίξουν σε οίκο ανοχής ως πόρνες, οι Αγίες έμειναν ακλόνητες στην πίστη τους και τελικά αποκεφαλίστηκαν.

Αγία Παρθενομάρτυς Φλώρα

Η Αγία Παρθενομάρτυς Φλώρα γεννήθηκε από χριστιανή μητέρα και μουσουλμάνο πατέρα. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν ακόμα πολύ νέα και η Αγία Φλώρα ανατράφηκε χριστιανικά. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, μουσουλμάνος, προσπάθησε μάταια να μεταπείσει την Αγία Φλώρα να ασπαστεί το Ισλάμ, και τελικά την κατέδωσε στις αρχές. Η Αγία Φλώρα φυλακίστηκε και ένας μουσουλμάνος λόγιος διορίστηκε για να της διδάξει για το Ισλάμ, αλλά η Αγία κατάφερε να δραπετεύσει και να εγκαταλείψει τους χριστιανικούς οικισμούς.

Αγία Παρθενομάρτυς Μαρία

Η Αγία Παρθενομάρτυς Μαρία γεννήθηκε από χριστιανικό πατέρα και μουσουλμάνα μητέρα. Η μητέρα της βαφτίστηκε κάποια στιγμή μετά τον γάμο της. Ο φόβος όμως για την αποστασίας από την μουσουλμανική πίστη ανάγκασε το ζευγάρι και τα δύο παιδιά τους εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην πόλη του Έλτσε (Elche) και μετακόμισαν στο χωριό του Φρονιανού. Η Μαρία έχασε τη μητέρα της σε νεαρή ηλικία και ο πατέρας της την έστειλε σε ενα μοναστήρι στην Κουτεκλάρα (Cuteclara). Η Ηγουμένη της μονής, Αρτεμία, διηγήθηκε στην Αγία Μαρία πώς ήταν μάρτυρας στην εκτέλεση των δύο γιων της από τους μουσουλμάνους ηγέτες τριάντα χρόνια πριν. Η περιγραφή αυτή είχε μεγάλη επίδραση στην Αγία.

Ο μεγαλύτερος αδελφός της Αγίας Μάριας, ο  Άγιος Βαλαβόνσος (Walabonsus), έλαβε επίσης χριστιανική αγωγή στην Ιερά Μονή του Αγίου Φήλικος. Τα αδέλφια, που χωρίστηκαν όταν η Αγία Μαρία στάλθηκε στο μοναστήρι και ο Άγιος Βαλαβόνσος στο μοναστήρι του Αγίου Φήλικος, συναντήθηκαν ξανά όταν ο Άγιος διορίστηκε ως ένας από τους προϊσταμένους του μοναστηριού που ζούσε η Αγία. Ο Άγιος Βαλαβόνσος συνελήφθη και εκτελέστηκε από μουσουλμανικές αρχές στις 16 Ιουλίου 851 μ.Χ. και το μαρτύριο του μαζί με την ιστορία της Αρτέμιας οδήγησαν την Αγία Μαρία να ακολουθήσει τα βήματα του αδελφού της.

Οι Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία γνωρίστηκαν όταν συναντήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Μάρτυρος Ακίσκολου της Κορδούης (τιμάται 17 Νοεμβρίου) και αποφάσισαν να αποκηρύξουν το Ισλάμ μαζί. Παρουσιάστηκαν μπροστά στον Καδή πριν και στη συνέχεια ρίχρηκαν στη φυλακή.

Στη φυλακή, η Αγία Φλώρα πληροφορήθηκε ότι θα λάμβανε πλήρη χάρη και πολλά δώρα και τιμές αν επέστρεφε στο Ισλάμ, αλλά εξήγησε ότι οι μοναδικές πεποιθήσεις που είχε ποτέ ήταν χριστιανικές. Αυτή η εξήγηση δεν έγινε δεκτή επειδή σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ένα παιδί που γεννήθηκε ακόμη και από έναν μουσουλμάνο γονέα θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει το Ισλάμ ως θρησκεία του. Η Αγία Ναταλία, η σύζυγος του Αγίου Αυρηλίου (μαρτύρησε στις 27 Ιουλίου 852 μ.Χ.) επισκεπτόταν τις Αγίες Φλώρα και Μαρία στη φυλακή και μια φορά πέρασε μια νύχτα στο κελί τους  όχι μόνο για να παρηγορήσει τους δύο στρατιώτες του Χριστού αλλά για να τους εμπιστευτεί και την πρόθεσή της να μαρτυρήσει και αυτή για την αγάπη του Χριστού.

Σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, οι Αγίες Φλώρα και Μαρία κρίθηκαν ένοχες για δύο διαφορετικά εγκλήματα: η Αγία Φλώρα εκτελέστηκε για αποστασία και η Αγια Μαρία για βλασφημία. Πριν από την εκτέλεσή τους, οι δύο Αγίες απειλούνταν ότι θα ρίχνονταν σε οίκο ανοχής ως πόρνες, που ήταν μια αφόρητη τιμωρία για τις παρθένες. Τελικά αποκεφαλίστηκαν στις 24 Νοεμβρίου 851 μ.Χ.

Οι Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία ήταν οι δύο πρώτες από τις εννέα Μάρτυρες της Κορδούης που περιγράφει ο Άγιος Ευλόγιος Επίσκοπος Κορδούης στο έργο του «Μνήμη των Αγίων». Το παράδειγμα τους ενέπνευσε και άλλους χριστιανούς να μαρτυρήσουν για την χριστιανική πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου