Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Άγιος Γκούντραμ (Guntram) Βασιλεύς των Φράγκων. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαρτίου.

Άγιος Γκούντραμ (Guntram) Βασιλεύς των Φράγκων. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαρτίου.


Ο Άγιος Γκούντραμ από τον Οίκο των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Ορλεάνης-Βουργουνδίας (561-592).

Ήταν ο δεύτερος (επιζών) γιος του Χλωτάριου Α΄ βασιλιά του Σουασόν & μετά όλης της Φραγκίας και της Ίνγκουντ, κόρης του Μπαντέρικ ηγεμόνα των Θουριγγίων.

Ο Άγιος Γκούντραμ πέρασε μία περίοδο που ήταν ακρατής. Όταν τελικά το ξεπέρασε, είχε τύψεις για την προηγούμενη ζωή του και πέρασε τα υπόλοιπα έτη μετανοώντας για τον εαυτό του και για το λαό του. Νήστευε, προσευχόταν και πρόσφερε τον εαυτό του στον Θεό. Προσπάθησε να κυβερνήσει με χριστιανικές αρχές. Ο Άγιος Γρηγόριος της Τουρ/Τουρώνης (τιμάται 17 Νοεμβρίου) αναφέρει, ότι προστάτευε τους καταπιεσμένους, φρόντιζε τους αρρώστους και ήταν τρυφερός γονιός για τους υπηκόους του. Ήταν γενναιόδωρος με τα χρήματά του, ειδικά σε περιόδους λοιμού (πανώλης) ή λιμού (πείνας). Εφάρμοζε δίκαια και αυστηρά τον νόμο, χωρίς προσωποληψία. Συγχωρούσε όσους τον πρόσβαλαν, όπως δύο φορές αυτούς που προσπάθησαν να τον φονεύσουν. Απλόχερα έκτισε και προίκισε ναούς και μονές. Ο Άγιος Γρηγόριος της Τουρώνης αναφέρει, ότι ο Άγιος Γκούντραμ έκανε θαύματα πριν αποβιώσει, αλλά και μετά, σε μερικά από τα οποία ήταν και ο ίδιος ο ιστορικός ως μάρτυρας.

Απεβίωσε το 592 στο Σαλόν επί τού Σαόν και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Χιλδεβέρτος Β΄. Τάφηκε στο ναό τού Αγίου Μαρκέλλου, πού είχε ιδρύσει στο Σαλόν. Σχεδόν αμέσως τον ανακήρυξαν Άγιο και η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 28 Μαρτίου. Τον 16ο αιώνα οι Ουγενότοι σκόρπισαν την τέφρα του, αλλά στη βιασύνη τους άφησαν την κάρα του. Τώρα φυλάσσεται εκεί σε αργυρή θήκη.

Ο Άγιος Γκούντραμ νυμφεύτηκε τη Βενεράνντα, μετά τη Μαρκατρούντε και έπειτα την Αούστερχιλντ. Είχε τέκνα: τον Γκούντομπαντ, τον Χλωτάριο και τον Χλωδόμηρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου