Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Άγιος Βοδφανός (Bodfan) της Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Βοδφανός (Bodfan) της Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.


Ήταν γιος του θρυλικού πρίγκιπα της Βόρειας Ουαλίας Helig ap Glanawg και ζούσαν μαζί με τα υπόλοιπα εφτά αδέλφια του (Άγιοι και αυτοί) στην περιοχή Llys πριν τη γη της οικογενείας του την καταπιεί η θάλασσα. Μετά την τεράστια αυτή καταστροφή η οικογένεια στράφηκε στο Θεό και κάποιοι από τους γιούς του Helig ap Glanawg έγιναν ιερείς και άλλοι ακολούθησαν τον μοναχισμό. Ο Άγιος Βοδφανός έγινε τότε μοναχός στο νησί Bardsey και αργότερα ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο Llanaber. Τα αδέλφια του, Άγιοι και αυτοί της Εκκλησίας ίδρυσαν πολλές εκκλησίες.

Ο Στύλος του Αγίου Βοδφανού

Ο Άγιος Celynin (τιμάται 20 Νοεμβρίου), ναός του οποίου υπάρχει αφιερωμένος στο Llangelynin που βρίσκεται στην κοιλάδα του Conwy, και ένας δεύτερος στο Llwyngwril, λίγα μίλια νότια του Llanaber.

Η Εκκησία του Αγίου Celynin

Ο Άγιος Rhychwyn (τιμάται 12 Ιουνίου), ο οποίος σχετίζεται με την ίδρυση εκκλησίας στο Llanrhychwyn.

Η Εκκλησία του Αγίου Rhychwyn

Ο Άγιος Brothen (τιμάται 15 Νοεμβρίου ή 14 κατά άλλους συναξαριστές), ο οποίος ίδρυσε την εκκλησία στο Llanfrothen.

Η Εκκλησία του Αγίου Brothen

Ο Άγιος Peris (τιμάται 11 Δεκεμβρίου), που ίδρυσε τις εκκλησίες στο Llanberis και στο Nant Peris. Στις 11 Δεκεμβρίου μαζί με τη μνημη του Αγίου Peri γιορτάζεται και η μνήμη του Αγίου Cian. Ο Άγιος Cian ήταν στρατιώτης ο οποίος αποφάσισε να γίνει ερημίτης και ακολούθησε τον Άγιο Peri και έγινε υποτακτικός του. Κοιμήθηκε οσιακά στο Caernarfonshire της Ουαλίας. Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Cian υπάρχει στο Llangian, Gwynedd.

Άγιος Peri

Η Εκκλησία του Αγίου Cian

Οι Άγιοι Boda και Gwynin (τιμάται 31 Δεκεμβρίου), που ίδρυσαν την εκκλησία του Dwygyfylchi, κοντά στο Penmaenmawr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου