Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Άγιος Ώστολ (Austol) της Κορνουάλλης και Άγιος Mèen της Κορνουάλλης. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιουνίου και 21 Ιουνίου.

Άγιος Ώστολ (Austol) της Κορνουάλλης και Άγιος Mèen της Κορνουάλλης. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιουνίου και 21 Ιουνίου.


Ο Άγιος Ώστολ έζησε τον 6ο αιώνα και καταγόταν από την Κορνουάλη, έζησε όμως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βρετάνη. Ήταν φίλος του Αγίου Méen (τιμάται 21 Ιουνίου) ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη Ιερά Μονή Saint-Méen στη Βρετάνη. Ο Άγιος Méen λέγεται ότι ήταν ο νονός του. Η ενορία και η πόλη του Αγίου Ώστολ στην Κορνουάλη πήραν το όνομά τους προς τιμήν του. Η μνήμη του τιμάται στη Βρςτάνη στις 28 Ιουνίου και στην Κορνουάλη την Πέμπτη της Πεντηκοστής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Ώστολ κοιμήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα μετά την κοίμηση του Αγίου Méen. Πριν από την Μεταρρύθμιση, οι ενορίες του Αγίου Ώστελ και του Αγίου Mèen γιόρταζαν μαζί λόγω της φιλίας μεταξύ των δύο Αγίων.

Ο Άγιος Mèen έζησε τον 6ο αιώνα με καταγωγή από την Κορνουάλη ή την Ουαλία και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βρετάνη. Ακολούθησε τον Άγιο Σαμψών της Ντολ (τιμάται 28 Ιουλίου) συνοδευόμενος από τον φίλο του Άγιο Ώστολ (τιμάται 28 Ιουνίου). Μετά την κοίμηση του Αγίου Σαμψών ο Άγιος Mèen ταξίδεψε στη Βρετάνη προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Waroch II περνώντας μέσα από το απέραντο δάσος Paimpont. Εκεί συναντήθηκε με έναν πλούσιο γαιοκτήμονα ονόματι Caduon ο οποίος του πρόσφερε στέγαση και φαγητό για τη νύχτα. Αφού πέρασε το βράδυ συνομιλώντας με τον Άγιο Méen, ο Caduon
βαθιά συγκινημένος από αυτά που είχε ακούσει για την Χριστιανική Πίστη δεν μπορούσε να αφήσει τον Άγιο Méen να φύγει και του πρότεινε να δωρίσει όλα τα υπάρχοντά του για την ανέγερση εκκλησίας και μονής, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο Άγιος Méen θα το χτίσει και θα κατοικήσει. Ο Άγιος τελικά ανέγειρε Ιερά Μονή αρχικά αφιερωμένη στον Άγιος Ιωάννη τον Πρόδρομο, αργότερα όμως η Μονή πήρε το όνομα του Αγίου Mèen. Ο Άγιος κοιμήθηκε οσιακά. Η μνήμη του τιμάται την 21η Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου