Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Αγία Φλώρα (Flora) του Κιλντάρε (Kildare) της Ιρλανδίας η μαγείρισσα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιανουαρίου.

Αγία Φλώρα (Flora) του Κιλντάρε (Kildare) της Ιρλανδίας η μαγείρισσα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιανουαρίου.


Ανάμεσα στο πλήθος των πολλών πνευματικών θυγατέρων της Αγίας Μπριγκίτας (Brigid) του Κιλντάρε της Ιρλανδίας (τιμάται 1η Φεβρουαρίου) ξεχωριστή θέση κατέχει η Αγία Φλώρα.

Η Αγία Φλώρα, που ονομάζεται επίσης και Μπλαθ (Blath), ήταν μαγείρισσα στο μοναστήρι της Αγίας Μπριγκίτας, στο Κιλντάρε της Ιρλανδίας. Ήταν φημισμένη για την αγιότητα της, για την ακλόνητη πίστη της στο Χριστό και την αφοσίωσή της στην πνευματική της μητέρα Αγια Μπριγκίτα τόσο σε καλές όσο και σε άσχημες στιγμές στιγμές.

Η Αγία Φλώρα έιναι γνωστή και ως Αγία Μπλαθ (Blath). Το Blath είναι η ιρλανδική λέξη για το "λουλούδι".

Ο Θεός για την πίστη της και την αγάπη της στο Χριστό, την αφοσίωσή της στην Αγία Μπριγκίτα και για την αγιότητα της ζωής της την προίκισε με πολλά θαυματουργικά χαρίσματα. Λέγεται ότι πολλές φορές κυνηγετικά σκυλιά έφταναν στην είσοδο της μονής με χοιρινό κρέας στο στόμα τους και το άφηναν στην πύλη της μονής, οι αγελάδες της μονής παρήγαγαν υπερφυσικές ποσότητες γάλακτος και τεράστιες ποσότητες βουτύρου και ψωμιού με παραδεισένια γεύση εμφανίζονταν την επόμενη μέρα στη μονή. Σχεδόν όλα αυτά τα τρόφιμα οι μοναχές τα έδιναν στους φτωχούς και τους αστέγους αφού οι ίδιες είχαν πάρει όρκο εγκράτειας και ακτημοσύνης και κρατούσαν μόνο τα ελαχίστως απαραίτητα για τις ανάγκες τους.


Κάτω από τις φροντίδες και τις προσευχές της Αγίας Φλώρας η τράπεζα της μονής ήταν πιο πλούσια και τα φαγητά τα πιο νόστιμα από το πιο πλούσιο συμπόσιο.

Η Αγία Φλώρα κοιμήθηκε οσιακά το 523 μ.Χ.

Η ζωή και το παράδειγμα της Αγίας Φλώρας μας διδάσκει ότι ακόμα και τα πιο απλά και συνηθισμένα καθήκοντα της καθημερινής μας ζωής όπως η προετοιμασία ενός γεύματος, μπορούν να γίνουν ξαιρετικά Άγια και Ιερά όταν αυτά γίνονται στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και με αγάπη και προσφορά στον συνάνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου