Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Αγία Ερεντρούδη (Erentrude) Ηγουμένη Ιεράς Μονής Νονμπεργκ (Nonnberg). Ημέρα Μνήμης: 30 Ιουνίου.

Αγία Ερεντρούδη (Erentrude) Ηγουμένη Ιεράς Μονής Νονμπεργκ (Nonnberg). Ημέρα Μνήμης: 30 Ιουνίου.


Η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής της είναι άγνωστα, αλλά εικάζεται ότι γεννήθηκε στη σημερινή Γερμανία ή την Αυστρία, στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα. Ακολούθησε τον θείο της Άγιο Ροβέρτο/Rupert Επίσκοπο Ζαλτσμπουργκ (τιμάται 24 Σεπτεμβρίου και 27 Μαρτίου) από το Βορμς (Worms) στο Ζάλτσμπουργκ (Saltsburg), όπου τποθετήθηκε από αυτόν ως η πρώτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Νονμπεργκ (Nonnberg). Πέθανε στις 30 Ιουνίου 710, την ίδια χρονιά με τον Άγιο Ροβέρτο.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Λουκίλλα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου.

Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Λουκίλλα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Φλώρα

Οι Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Λουκίλλα ήταν αδελφές και μαρτύρησαν το 260 - 265 μ.Χ  επί αυτοκράτορος Γαλληινού. Μαρτύρησαν μαζί με τους Αγίους Μάρτυρες Ευγένιο, Θεόδωρο, Αντώνιο και άλλους δεκαοχτώ μάρτυρες.

Αγία Παρθενομάρτυς Λουκίλλα

Το 851 μ.Χ. ο Επίσκοπος Αρέτσο (Arezzo) Ιωάννης μετέφερε τα Ιερά Λείψανα των 2 Αγίων Παρθενομαρτύρων από την Όστια (Ostia) στο Αρέτσο και τα τοποθέτησε σε ένα μοναστήρι όπου αργότερα χτίστηκε η Βασιλική των Αγίων Φλώρας και Λουκίλλας.

Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία της Κορδούης (Κόρδοβα) της Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 24 Νοεμβρίου.

Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία της Κορδούης (Κόρδοβα) της Ισπανίας. Ημέρα Μνήμης: 24 Νοεμβρίου.


Οι Αγίες Παρθενομάρτυρες Φλώρα και Μαρία ήταν οι πρώτες δύο από τις εννέα μάρτυρες της Κορδούης. Μετά την καταδίκη τους ενώπιον δικαστή επειδή αποκήρυξαν το Ισλάμ, φυλακίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τις απείλησαν ότι θα τις ρίξουν σε οίκο ανοχής ως πόρνες, οι Αγίες έμειναν ακλόνητες στην πίστη τους και τελικά αποκεφαλίστηκαν.

Αγία Φλώρα (Flora) του Κιλντάρε (Kildare) της Ιρλανδίας η μαγείρισσα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιανουαρίου.

Αγία Φλώρα (Flora) του Κιλντάρε (Kildare) της Ιρλανδίας η μαγείρισσα. Ημέρα Μνήμης: 29 Ιανουαρίου.


Ανάμεσα στο πλήθος των πολλών πνευματικών θυγατέρων της Αγίας Μπριγκίτας (Brigid) του Κιλντάρε της Ιρλανδίας (τιμάται 1η Φεβρουαρίου) ξεχωριστή θέση κατέχει η Αγία Φλώρα.

Η Αγία Φλώρα, που ονομάζεται επίσης και Μπλαθ (Blath), ήταν μαγείρισσα στο μοναστήρι της Αγίας Μπριγκίτας, στο Κιλντάρε της Ιρλανδίας. Ήταν φημισμένη για την αγιότητα της, για την ακλόνητη πίστη της στο Χριστό και την αφοσίωσή της στην πνευματική της μητέρα Αγια Μπριγκίτα τόσο σε καλές όσο και σε άσχημες στιγμές στιγμές.

Η Αγία Φλώρα έιναι γνωστή και ως Αγία Μπλαθ (Blath). Το Blath είναι η ιρλανδική λέξη για το "λουλούδι".

Ο Θεός για την πίστη της και την αγάπη της στο Χριστό, την αφοσίωσή της στην Αγία Μπριγκίτα και για την αγιότητα της ζωής της την προίκισε με πολλά θαυματουργικά χαρίσματα. Λέγεται ότι πολλές φορές κυνηγετικά σκυλιά έφταναν στην είσοδο της μονής με χοιρινό κρέας στο στόμα τους και το άφηναν στην πύλη της μονής, οι αγελάδες της μονής παρήγαγαν υπερφυσικές ποσότητες γάλακτος και τεράστιες ποσότητες βουτύρου και ψωμιού με παραδεισένια γεύση εμφανίζονταν την επόμενη μέρα στη μονή. Σχεδόν όλα αυτά τα τρόφιμα οι μοναχές τα έδιναν στους φτωχούς και τους αστέγους αφού οι ίδιες είχαν πάρει όρκο εγκράτειας και ακτημοσύνης και κρατούσαν μόνο τα ελαχίστως απαραίτητα για τις ανάγκες τους.


Κάτω από τις φροντίδες και τις προσευχές της Αγίας Φλώρας η τράπεζα της μονής ήταν πιο πλούσια και τα φαγητά τα πιο νόστιμα από το πιο πλούσιο συμπόσιο.

Η Αγία Φλώρα κοιμήθηκε οσιακά το 523 μ.Χ.

Η ζωή και το παράδειγμα της Αγίας Φλώρας μας διδάσκει ότι ακόμα και τα πιο απλά και συνηθισμένα καθήκοντα της καθημερινής μας ζωής όπως η προετοιμασία ενός γεύματος, μπορούν να γίνουν ξαιρετικά Άγια και Ιερά όταν αυτά γίνονται στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και με αγάπη και προσφορά στον συνάνθρωπο.

Άγιος Γκούντραμ (Guntram) Βασιλεύς των Φράγκων. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαρτίου.

Άγιος Γκούντραμ (Guntram) Βασιλεύς των Φράγκων. Ημέρα Μνήμης: 28 Μαρτίου.


Ο Άγιος Γκούντραμ από τον Οίκο των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Ορλεάνης-Βουργουνδίας (561-592).

Ήταν ο δεύτερος (επιζών) γιος του Χλωτάριου Α΄ βασιλιά του Σουασόν & μετά όλης της Φραγκίας και της Ίνγκουντ, κόρης του Μπαντέρικ ηγεμόνα των Θουριγγίων.

Ο Άγιος Γκούντραμ πέρασε μία περίοδο που ήταν ακρατής. Όταν τελικά το ξεπέρασε, είχε τύψεις για την προηγούμενη ζωή του και πέρασε τα υπόλοιπα έτη μετανοώντας για τον εαυτό του και για το λαό του. Νήστευε, προσευχόταν και πρόσφερε τον εαυτό του στον Θεό. Προσπάθησε να κυβερνήσει με χριστιανικές αρχές. Ο Άγιος Γρηγόριος της Τουρ/Τουρώνης (τιμάται 17 Νοεμβρίου) αναφέρει, ότι προστάτευε τους καταπιεσμένους, φρόντιζε τους αρρώστους και ήταν τρυφερός γονιός για τους υπηκόους του. Ήταν γενναιόδωρος με τα χρήματά του, ειδικά σε περιόδους λοιμού (πανώλης) ή λιμού (πείνας). Εφάρμοζε δίκαια και αυστηρά τον νόμο, χωρίς προσωποληψία. Συγχωρούσε όσους τον πρόσβαλαν, όπως δύο φορές αυτούς που προσπάθησαν να τον φονεύσουν. Απλόχερα έκτισε και προίκισε ναούς και μονές. Ο Άγιος Γρηγόριος της Τουρώνης αναφέρει, ότι ο Άγιος Γκούντραμ έκανε θαύματα πριν αποβιώσει, αλλά και μετά, σε μερικά από τα οποία ήταν και ο ίδιος ο ιστορικός ως μάρτυρας.

Απεβίωσε το 592 στο Σαλόν επί τού Σαόν και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Χιλδεβέρτος Β΄. Τάφηκε στο ναό τού Αγίου Μαρκέλλου, πού είχε ιδρύσει στο Σαλόν. Σχεδόν αμέσως τον ανακήρυξαν Άγιο και η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 28 Μαρτίου. Τον 16ο αιώνα οι Ουγενότοι σκόρπισαν την τέφρα του, αλλά στη βιασύνη τους άφησαν την κάρα του. Τώρα φυλάσσεται εκεί σε αργυρή θήκη.

Ο Άγιος Γκούντραμ νυμφεύτηκε τη Βενεράνντα, μετά τη Μαρκατρούντε και έπειτα την Αούστερχιλντ. Είχε τέκνα: τον Γκούντομπαντ, τον Χλωτάριο και τον Χλωδόμηρο.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Προκόπιος που μαρτύρησε στη Σμύρνη. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.

Άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Προκόπιος που μαρτύρησε στη Σμύρνη. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.


Ο Άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Προκόπιος ήταν Έλληνας από τα μέρη της Βάρνας της Βουλγαρίας. Σε ηλικία είκοσι ετών εγκατέλειψε πατρίδα και συγγενείς και έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος ,στη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Ενώ όμως ήταν απλός και ασκητικός μοναχός και οι συμμοναστές του θαύμαζαν την υπακοή του, νικήθηκε από τον λογισμό, που του υπέβαλε ο φθονερός, να φύγει από το Άγιον Όρος και να βγει στον κόσμο. Έφυγε και κατέληξε στην Σμύρνη. Τότε πολεμήθηκε από τον ολέθριο λογισμό της απελπισίας, ότι αφού έφυγε από το Όρος δεν έχει πλέον σωτηρία.

Συγχυσμένος από τον πόλεμο των λογισμών πήγε κάποια μέρα στο δικαστήριο και σχεδόν μόνος του δήλωσε ότι θέλει να γίνει Τούρκος. Αμέσως, με πολλή χαρά, τον δέχθηκε ο κριτής, έκανε ομολογία πίστεως στο Ισλάμ και κατηχήθηκε στην ψυχώλεθρη πλάνη. Τον ανέλαβε δε στην προστασία του ο γιανιτζάραγας, ο οποίος πρόσεχε μήπως έλθει σε επαφή με Χριστιανούς γι’ αυτό και του επέτρεπε πολύ λίγο χρόνο να βγαίνει έξω μόνος του. Μετά από δεκαπέντε ημέρες δέχθηκε και την περιτομή. Με το που πήρε όμως αυτή τη βδελυρή σφραγίδα άρχισε να τον ελέγχει η συνείδησή του. Ήθελε να μιλήσει με κάποιο χριστιανό αλλά όλοι τον απέφευγαν. Τελικά κατάφερε να συναντηθεί κρυφά με κάποιο γνωστό του πνευματικό στον οποίο διεκτραγώδησε το πάθημά του και απεκάλυψε την επιθυμία του να ξεπλύνει με το αίμα του το δεινό αμάρτημα της άρνησής του.

Άγιος Σολομών Βασιλεύς της Βρετάνης. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιουνίου.

Άγιος Σολομών Βασιλεύς της Βρετάνης. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιουνίου.


Γεννήθηκε το 830 στη Βρετάνη της Γαλλίας. Στέφτηκε βασιλιάς της Βρετάνης το 857, αφού πρώτα δολοφόνησε τον ξάδερφό του Ερισπόη, του οποίου δεν ενέκρινε τις στενές διπλωματικές σχέσεις με την Δυτική Φραγκία. Υπό την βασιλεία του, η Βρετάνη έφτασε στο απόγειο της γεωγραφικής της επέκτασης. Αφού πολέμησε επί περίπου δεκαπέντε χρόνια ενάντια στους Βίκινγκ στη διάρκεια των Νορμανδικών Επιδρομών, κατάφερε να τους εκδιώξει από την Βρετάνη, ενώ βοήθησε, μάλιστα, τον Κάρολο τον Φαλακρό να τους εκδιώξει από την Ανζέ το 873. Στο τέλος της βασιλείας του, αποσύρθηκε σε μοναστήρι ώστε να εξιλεωθεί για τον φόνο του Ερισπόη. Το 874, ο γαμπρός του Πασκουέτεν και ο γαμπρός του Ερισπόη, Γκυρβάν τον παρέδωσαν στους Φράγκους οι οποίοι τον δολοφόνησαν στις 26 Ιουνίου.

Άγιος Ώστολ (Austol) της Κορνουάλλης και Άγιος Mèen της Κορνουάλλης. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιουνίου και 21 Ιουνίου.

Άγιος Ώστολ (Austol) της Κορνουάλλης και Άγιος Mèen της Κορνουάλλης. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιουνίου και 21 Ιουνίου.


Ο Άγιος Ώστολ έζησε τον 6ο αιώνα και καταγόταν από την Κορνουάλη, έζησε όμως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βρετάνη. Ήταν φίλος του Αγίου Méen (τιμάται 21 Ιουνίου) ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη Ιερά Μονή Saint-Méen στη Βρετάνη. Ο Άγιος Méen λέγεται ότι ήταν ο νονός του. Η ενορία και η πόλη του Αγίου Ώστολ στην Κορνουάλη πήραν το όνομά τους προς τιμήν του. Η μνήμη του τιμάται στη Βρςτάνη στις 28 Ιουνίου και στην Κορνουάλη την Πέμπτη της Πεντηκοστής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Ώστολ κοιμήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα μετά την κοίμηση του Αγίου Méen. Πριν από την Μεταρρύθμιση, οι ενορίες του Αγίου Ώστελ και του Αγίου Mèen γιόρταζαν μαζί λόγω της φιλίας μεταξύ των δύο Αγίων.

Ο Άγιος Mèen έζησε τον 6ο αιώνα με καταγωγή από την Κορνουάλη ή την Ουαλία και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βρετάνη. Ακολούθησε τον Άγιο Σαμψών της Ντολ (τιμάται 28 Ιουλίου) συνοδευόμενος από τον φίλο του Άγιο Ώστολ (τιμάται 28 Ιουνίου). Μετά την κοίμηση του Αγίου Σαμψών ο Άγιος Mèen ταξίδεψε στη Βρετάνη προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Waroch II περνώντας μέσα από το απέραντο δάσος Paimpont. Εκεί συναντήθηκε με έναν πλούσιο γαιοκτήμονα ονόματι Caduon ο οποίος του πρόσφερε στέγαση και φαγητό για τη νύχτα. Αφού πέρασε το βράδυ συνομιλώντας με τον Άγιο Méen, ο Caduon
βαθιά συγκινημένος από αυτά που είχε ακούσει για την Χριστιανική Πίστη δεν μπορούσε να αφήσει τον Άγιο Méen να φύγει και του πρότεινε να δωρίσει όλα τα υπάρχοντά του για την ανέγερση εκκλησίας και μονής, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο Άγιος Méen θα το χτίσει και θα κατοικήσει. Ο Άγιος τελικά ανέγειρε Ιερά Μονή αρχικά αφιερωμένη στον Άγιος Ιωάννη τον Πρόδρομο, αργότερα όμως η Μονή πήρε το όνομα του Αγίου Mèen. Ο Άγιος κοιμήθηκε οσιακά. Η μνήμη του τιμάται την 21η Ιουνίου.

Οσία Αγία ή Άγια (Agìa/Aia/Austregildis/Aya/Aye) της Αννωνία (Hainault) του Βελγίου. Ημέρα Μνήμης: 18 Απριλίου.

Οσία Αγία ή Άγια (Agia/Aia/Austregildis/Aya/Aye) της Αννωνία (Hainault) του Βελγίου. Ημέρα Μνήμης: 18 Απριλίου.


Η Οσία Αγία ήταν σύζυγος του Αγίου Ιδούλφου της Αννωνίας (τιμάται 23 Ιουνίου). Αποφάσισαν μαζί να ζήσουν χωριστές ζωές και να αφιερωθούν στη  λατρεία του Θεού, έτσι η Οσία Αγία έγινε μοναχή σε ένα μοναστήρι στη Μον (Mons) του Βελγίου και ο Άγιος Ιδούλφος σε ένα μοναστήρι στην πόλη Lobbes του Βελγίου. Η Οσία Αγία κοιμήθηκε ειρηνικά το 711 μ.Χ. Λέγεται ότι η Οσία Αγία προκειμένου να αποτρέψει μία αδικία, ακούστηκε η φωνή της μέσα από τον τάφος της. Η Οσία Αγία δεν πρέπει να συγχέεται με την Οσία Αγία τη μητέρα του Αγίου Λούπου Επισκόπου Σενς Γαλλίας (τιμάται 1η Σεπτεμβρίου) η οποία κοιμήθηκε και αυτή οσιακά τον 6ο αιώνα και η μνήμη τιμάται την 1η Σεπτεμβρίου.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Άγιος Ιδούλφος, Επίσκοπος Τρίερ Γερμανίας. Ημέρα Μνήμης: 11 Ιουλίου.

Άγιος Ιδούλφος, Επίσκοπος Τρίερ Γερμανίας. Ημέρα Μνήμης: 11 Ιουλίου.


Ο Άγιος Ιδούλφος ήταν Επίσκοπις Τρίερ, ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε και έζησε ως ερημίτης. Ίδρυσε την Ιερά Μονή στο Moyenmoutier και υπήρξε πρώτος Ηγούμενος. Πιστεύεται ότι γεννήθηκε στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας.

Άγιος Δεοδάτος Επίσκοπος Νεβέρ (Nevers) Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 19 Ιουνίου.

Άγιος Δεοδάτος Επίσκοπος Νεβέρ (Nevers) Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 19 Ιουνίου.


Ο Άγιος Δεοδάτος ήταν Επίσκοπος Νεβέρ Γαλλίας από το 655 μ.Χ. Ο Άγιος Δεοδάτος έζησε με τον Άγιο Αρβόγαστο ο οποίος ήταν Ιεραπόστολος και αργότερα Επίσκοπος Στρασβούργου (τιμάται 21 Ιουλίου) στο μοναστήρι του Έμπερσχάιμ (Ebersheim), που ιδρύθηκε από τον Χιλδέριχο Β' κοντά στο Σελεστά (Sélestat) στο δάσος Αγκνώ (Haguenau).

Η ίδρυση της Ιεράς Μονής στην σημερινή πόλη Σαιν Ντιέ - ντε Βοζ (Saint Dié des Vosges) ακολούθησε το διορισμό του ως επίσκοπο της πόλης Νεβέρ. Έθεσε την Ιερά Μονή σύμφωνα με το τυπικό του Αγίου Κολουμβανού, που αργότερα άλλαξε σε εκείνο του Αγίου Βενέδικτου.

Βάπτισε  το γιο του Αγίου Ούννα/Una (τιμάται 15 Απριλίου) ο οποίος ονομάστηκε επίσης Δεοδάτος και τιμάται ως Άγιος. Ο γιος του Αγίου Ούννα έγινε αργότερα μοναχός στο μονασρήρι του Έμπερσχάιμ.

Μετά το 664, ο Άγιος Δεοδάτος παραιτήθηκε από τον επισκοπικό θρόνο και αποσύρθηκε στη λεγόμενη κοιλάδα της «Γαλιλαίας» στο Βόζ, όπου έχτισε ένα κελί και έζησε ως ερημίτης.

Η παράδοση αναφέρει ότι πέθανε στα χέρια του Αγίου Ιδούλφου Επισκόπου Τρίερ Γερμανίας (τιμάται 11 Ιουλίου).

Άγιος Αμπέλιος Αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου). Ημέρα Μνήμης: 7 Ιουλίου.

Άγιος Αμπέλιος Αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων (Μιλάνου). Ημέρα Μνήμης: 7 Ιουλίου.


Ο Άγιος Αμπέλιος ήταν Αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων από το 671 έως το 676 μ.Χ.

Σχεδόν τίποτα δεν μας είναι γνωστό για τη ζωή και την επισκοπή του Αγίου Αμπέλιου. Διοίκησε τη Μητρόπολη Μεδιολάνων σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τα προβλήματα που οφείλονταν στους Λομβαρδούς. Ο Άγιος Αμπέλιος έκανε πάρα πολλά θαύματα όσο βρισκόταν εν ζωή

Ο Goffredo da Bussero τον 15ο αιώνα μας πληροφορεί ότι η ημέρα της μνήμης του ήταν η 8η Φεβρουαρίου, ενδεχομένως η ημερομηνία του θανάτου του. Η μνήμη του γιορτάζεται σήμερα στις 7 Ιουλίου. Τα ιερά του λείψανα βρίσκονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Σιμπλίκιου, Επισκόπου Μεδιολάνων (τιμάται 14 Αυγούστου).

Μνήμη Πάντων των Ερημιτών. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιανουαρίου.

Μνήμη Πάντων των Ερημιτών. Ημέρα Μνήμης: 28 Ιανουαρίου.


Η μνήμη όλων των Ερημιτών εορτάζεται στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο σελ. 32.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Οσία Ούρσουλα η εν τω Πενταδακτύλω της Καλαβριας ασκήσασα. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιουνίου.

Οσία Ούρσουλα η εν τω Πενταδακτύλω της Καλαβριας ασκήσασα. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιουνίου.


Η Αγία Ούρσουλα έζησε τον 12ο ή 13ο αιώνα στον Πενταδάκτυλο της Καλαβρίας. Ασκήτεψε σε ένα σπήλαιο το οποίο βρισκόταν κοντά σε έναν απότομο γκρεμό, κοντά σε βραχώδη χαράδρες και με τη συνεχή παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων. Όλη της η ζωή ήταν με νηστεία, προσευχή και συνεχή μετάνοια.

Άγιος Ημέριος Επίσκοπος Αμέλιας της Ούμπρια, Ιταλία. Ημέρα Μνήμης: 17 Ιουνίου.

Άγιος Ημέριος Επίσκοπος Αμέλιας της Ούμπρια, Ιταλία. Ημέρα Μνήμης: 17 Ιουνίου.


Ο Άγιος Ημέριος γεννήθηκε στην Βρεττία της Καλαβρίας, Κάτω Ιταλίας και ήταν μοχανός στην Αμέλια της Ούμπρια και αργότερα χειροτονήθηκε επίσκοπος της πόλης. Περιγράφεται ως ένας εξαιρετικά λιτός, αυστηρός και ασκητικός άνθρωπος τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους.

Άγιος Αρχιλέων ο Ερημίτης, ο Σικελιώτης. Ημέρα Μνήμης: 12 Ιουνίου.

Άγιος Αρχιλέων ο Ερημίτης, ο Σικελιώτης. Ημέρα Μνήμης: 12 Ιουνίου.


Ο Άγιος Αρχιλέων ήταν μοναχός ελληνικής καταγωγής, και έφθασε στη Σικελία μαζί με τους τότε μοναχούς Άγιο Φίλιππο τον Αργύριο, τον Πνευματοδιώχτη (τιμάται 12 Μαΐου), τον Άγιο Καλόγηρο τον Σικελιώτη (τιμάται 18 Ιουνίου) και τον Άγιο Ονούφριο τον Αναχωριτή (τιμάται 12 Ιουνίου) για να ευαγγελίσουν το νησί και να το απαλλάξουν από τους δαίμονες .

Μαζί με τον Άγιο Ονούφριο στάλθηκε στη Σουτέρα (Sutera) και στη συνέχεια συνέχισε μόνος του στο Πατέρνο (Paternò), όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής με νηστεία, προσευχή και σε πλήρη απομόνωση σε μια σπηλιά.

Είναι προστάτης της Σουτέρα, μαζί με τον Άγιο Παυλίνο της Νόλα (τιμάται 23 Ιανουαρίνου και 22 Ιουνίου) και τον Άγιο Ονούφριο τον Αναχωριτή και η μνήμη του τιμάται στις 12 Ιουνίου. Από το 1498 τα ιερά λείψανά του βρίσκονται σε περίτεχνη λειψανοθήκη στον Ιερό Ναό του Αγίου Παυλίνου της Νόλα στη Σουτέρα. Στη Σουτέρα και συγκεκριμένα στην πόλη της Καλτανισσέτας η μνήμη του Αγίου τιμάται την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Η Βασιλική μας άφησε για τον ουρανό ... αλλά με χαροποιόν πένθος.

Η Βασιλική μας άφησε για τον ουρανό ... αλλά με χαροποιόν πένθος.

Θες να δεις έναν φωτεινό άνθρωπο;Βάλε ένα ποτήρι δροσερό νερό δίπλα σου.
Πάρε ένα πακέτο χαρτομάντιλα...Και κάτσε να δεις...Άφησε για σήμερα τα σήριαλ που βλέπεις στην τηλεόραση. Κι αν είναι κάτι για να δεις απόψε,
δες τη Βάσω.....


Στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία νοσηλευόταν η Βάσω. Εκεί την γνώρισα σχεδόν τυχαία και την άλλη μέρα της πήρα συνέντευξη. Λίγες μέρες μετά μας άφησε.

Στο τέλος του βίντεο στην κηδεία της είναι εντυπωσιακό το πως διατήρησε την ευκαμψία της, πέρα από όλα τα άλλα, αυτό το θαυμαστό γεγονός είναι και σαν μια σφραγίδα πιστοποίησης για την αλήθεια και την βαρύτητα των πραγμάτων που μας λέει.

Τριποδάκης Παύλος

Πηγή: http://sfa-cryptochristian.blogspot.com/2019/06/blog-post_24.html?m=1

Άγιος Αλέξιος του Γκολοσέεβ. Ημέρα Μνήμης: 11 Μαρτίου.

Άγιος Αλέξιος του Γκολοσέεβ. Ημέρα Μνήμης: 11 Μαρτίου.


Στις 14 Απριλίου 1840, σε μια οικογένεια στο Κίεβο γεννιόνταν το ένατο παιδί. Οι γονείς του έδωσαν το όνομα Βλαδίμηρος, ο μετέπειτα Όσιος Αλέξιος του Γκολοσέεβ. Το παιδί δεν μιλούσε μέχρι τα δώδεκά του χρόνια, όταν στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ο τότε μητρόπολίτης και μετέπειτα Άγιος Φιλάρετος Μητροπολίτης Κιέβου (τιμάται 19 Νοεμβρίου) του είπε: «Βλαδίμηρε, Χριστός Ανέστη». Την τρίτη φορά του απάντησε: «Αληθώς Ανέστη».

Τα χρόνια πέρασαν και ο νεαρός Βλαδίμηρος καταλαμβανόμενος από θείο πόθο, κατεύθυνε τα βήματά του στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Στην κουρά του ο ηγούμενος ήθελε να του δώσει το όνομα Νικόλαος, αλλά τη στιγμή εκείνη ξέχασε το όνομα. Μια εσωτερική φωνή του είπε ''Αλέξιος''. Αυτό ήταν το όνομα που του δόθηκε.

Ο Όσιος Αλέξιος ήταν ένας άνθρωπος που είχε την Θεία Χάρη και ένας μεγάλος πνευματικός. Εξομολογούσε και καθοδηγούσε πνευματικά χιλιάδες μοναχούς και λαϊκούς τόσο στην λαύρα των Σπηλαίων όσο και στην Μονή Γκολοσέεβ, χτισμένη από τον Άγιο Ιεράρχη Πέτρο Μοβίλα, τον 17ο αιώνα.

Ο Όσιος Αλέξιος εκοιμήθη το 1917. Μετά την κοίμησή του έγιναν αναρίθμητα θαύματα στον τάφο του.

Το 1993, όταν ξανάνοιξε η Μονή Γκολοσέεβ, βρέθηκαν τα άγια λείψανά του, ενώ στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου έτους έγινε η αγιοκατάταξη του. Η μνήμη του τιμάται στις 11 Μαρτίου.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Ανδρόνικος Νικόλσκυ, Επίσκοπος Κιότο (Kyoto) Ιαπωνίας και Περμ (Perm) Ρωσίας, Ισαπόστολος Ιαπωνίας. Ημέρα Μνήμης: 7 Ιουνίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Ανδρόνικος Νικόλσκυ, Επίσκοπος Κιότο (Kyoto) Ιαπωνίας και Περμ (Perm) Ρωσίας, Ισαπόστολος Ιαπωνίας. Ημέρα Μνήμης: 7 Ιουνίου.


Ο Άγιος ιερομάρτυς Ανδρόνικος γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1870 στο χωριό Ποβόντνεβο της επαρχίας Γιαροσλάβ, στην κεντρική Ρωσία. Στο Άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα Βλαδίμηρος.

Στην ηλικία δέκα χρονών γράφτηκε σε Εκκλησιαστικό Σχολείο και μετά την αποφοίτηση του, το 1885 στο Εκκλησιαστικό Σεμινάριο του Γιαροσλάβ.

Το 1891, ως αριστούχος απόφοιτος του Σεμιναρίου, έγινε δεκτός στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Τα χρόνια εκείνα ο νεαρός φοιτητής συναντήθηκε με τον Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης και ζήτησε τις φωτισμένες συμβουλές του.

Την 1η Αυγούστου του 1893 στον ναό της Ακαδημίας τελέστηκε ή μοναχική του κουρά. Στις 6 Αυγούστου του 1893 ο μοναχός Ανδρόνικος χειροτονήθηκε διάκονος, και στις 22 Ιουλίου του 1895 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1897 διορίζεται από την Ιερά Σύνοδο στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ιαπωνίας.

Τον Μάρτιο του 1899 έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1906 ο π. Ανδρόνικος διορίστηκε βοηθός του επισκόπου Νικολάου στην Ιαπωνία. Λόγω της εύθραστης υγείας του αρρώστησε βαριά και στις 7 Ιουλίου του 1907 η Σύνοδος αποφάσισε την ανάκληση του από την Ιαπωνία.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1907 η Ίερά Σύνοδος ανέθεσε στον επίσκοπο Ανδρόνικο την προσωρινή διαποίμανση της επαρχίας Χόλμ, και στις 15 Μαρτίου του 1908 διορίστηκε βοηθός του αρχιεπισκόπου Νόβγκοροντ.

Στις 8 Μαρτίου του 1913 ανέλαβε την διαποίμανση των επαρχιών Ομσκ και Παβλοντάρσκ της Δυτικής Σιβηρίας.

Τον Αύγουστο του 1914. η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να τον μεταθέσει για άλλη φορά στην εκκλησιαστική επαρχία Πέρμ στη Βόρεια Ρωσία.


Στις 6 Ιουνίου του 1918 όργανα του αθεϊστικού καθεστώτος, αφού τον σκέπαζαν ζωντανό με χώμα στον τάφο, πυροβόλησαν μερικές φορές τον γενναίο αθλητή της πίστεως αρχιεπίσκοπο Ανδρόνικο και σε λίγο το μαρτυρικό του λείψανο ήταν θαμένο στη γη.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ

Στις 3 Ιουνίου του 1918 ο ιεράρχης πληροφορήθηκε τα σχέδια της συλλήψεώς του από έναν τυχαίο ακροατή τους. Αποφάσισε, ωστόσο, να μην εγκαταλείπει την επαρχία, αλλά να παραμείνει στη θέση του, ανάμεσα στο ποίμνιό του, και, αν ήταν θέλημα του Κυρίου, να μαρτυρήσει γι' Αυτόν.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Άγιοι Μάρτυρες Νοβάτος και Τιμόθεος οι Ρωμαίοι. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουνίου.

Άγιοι Μάρτυρες Νοβάτος και Τιμόθεος οι Ρωμαίοι. Ημέρα Μνήμης: 20 Ιουνίου.


Οι Άγιοι Μάρτυρες Νοβάτος και Τιμόθεος έζησαν στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ήταν παιδιά του Αγίου Αποστόλου Πουδέντου ή Πούδη εκ των Εβδομήκοντα (τιμάται 14 Απριλίου) και της Κλαυδίας Ρουφίνας (αναφέρονται εκ του Αποστόλου Παύλου στην Β' προς Τιμόθεον επιστολή 4,21: Ασπασαι Πρίσκαν καὶ ᾿Ακύλαν καὶ τὸν ᾿Ονησιφόρου οἶκον. ῎Εραστος ἔμεινεν ἐν Κορίνθῳ, Τρόφιμον δὲ ἀπέλιπον ἐν Μιλήτῳ ἀσθενοῦντα. σπούδασον πρὸ χειμῶνος ἐλθεῖν. ᾿Ασπάζεταί σε Εὔβουλος καὶ Πούδης καὶ Λίνος καὶ Κλαυδία καὶ οἱ ἀδελφοὶ πάντες. ῾Ο Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς μετὰ τοῦ πνεύματός σου. ῾Η χάρις μεθ' ὑμῶν· ἀμήν.) και εγγονοί του Κουίντου Κορνήλιου Πουδέντου, ενός ρωμαίου γερουσιαστή ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Πρισκίλλα ήταν από τους πρώτους κάτοικους της Ρώμης οι οποίοι βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο και προσέφεραν φιλοξενία στον Άγιο Πέτρο καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη. Οι Άγιοι είχαν και άλλες 2 αδελφές, την Αγία Μάρτυρα Πραξέδη (τιμάται 21 Ιουλίου) και την Αγία Μάρτυρα Πουδεντιανή (τιμάται 19 Μαΐου) και συνδέονταν με τον Άγιο Πίο Α', Πάπα Ρώμης (τιμάται 11 Φεβρουαρίου). Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση οι Άγιοι βαπτίστηκαν και αυτοί χριστιανοί από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Νοβάτος και Τιμόθεος από νεαρή ηλικία αφιερώθηκαν μαζί με τις 2 αδελφές τους στο έργο της ανακούφισης των φτωχών και με τη βοήθεια του Αγίου Ιερομάρτυρος Πίου έχτισαν κρυφά βαπτιστήριο μέσα στην ιδιωτική εκκλησία που είχε ιδρύσει κρυφά ο Άγιος Πούδης στο σπίτι του και εκεί κατηχούσαν και βάπτιζαν τους ειδωλολάτρες. Ο ναός αυτός στην αρχή ονομαζόταν του Ποιμένος και αργότερα αφιερώθηκε στην Αγία Πουδεντιανή και είναι από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Ρώμης. Διαμοίρασαν όλο τους τον πλούτο στους φτωχούς και μαζί με τις Αγίες Πραξέδη και Πουδεντιανή έθαβαν τα σώματα των χριστιανών κατά την διάρκεια των διωγμών.

Μαρτύρησαν το 151 μ.Χ. όταν
συνελήφθησαν για την δράση τους και παρέδωσαν τον πνεύμα τους στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό μετά από πολλά βασανιστήρια.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Αγία Παρθενομάρτυς Πουδεντιανή η Ρωμαία. Ημέρα Μνήμης: 19 Μαΐου.

Αγία Παρθενομάρτυς Πουδεντιανή η Ρωμαία. Ημέρα Μνήμης: 19 Μαΐου.

Η Υπεραγία Θεοτόκος με τις Αγίες Πουδεντιανή και Πραξέδη

Η Αγία Παρθενομάρτυς Πουδεντιανή έζησε στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ήταν κόρη του Αγίου Αποστόλου Πουδέντου ή Πούδη εκ των Εβδομήκοντα (τιμάται 14 Απριλίου) και της Κλαυδίας Ρουφίνας (αναφέρονται εκ του Αποστόλου Παύλου στην Β' προς Τιμόθεον επιστολή 4,21: Ασπασαι Πρίσκαν καὶ ᾿Ακύλαν καὶ τὸν ᾿Ονησιφόρου οἶκον. ῎Εραστος ἔμεινεν ἐν Κορίνθῳ, Τρόφιμον δὲ ἀπέλιπον ἐν Μιλήτῳ ἀσθενοῦντα. σπούδασον πρὸ χειμῶνος ἐλθεῖν. ᾿Ασπάζεταί σε Εὔβουλος καὶ Πούδης καὶ Λίνος καὶ Κλαυδία καὶ οἱ ἀδελφοὶ πάντες. ῾Ο Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς μετὰ τοῦ πνεύματός σου. ῾Η χάρις μεθ' ὑμῶν· ἀμήν.) και εγγονή του Κουίντου Κορνήλιου Πουδέντου, ενός ρωμαίου γερουσιαστή ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Πρισκίλλα ήταν από τους πρώτους κάτοικους της Ρώμης οι οποίοι βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο και προσέφεραν φιλοξενία στον Άγιο Πέτρο καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη. Η Αγία είχε και άλλα 3 αδέλφια, την Αγία Μάρτυρα Πραξέδη (τιμάται 21 Ιουλίου) και τους Αγίους Μάρτυρες Νοβάτο και Τιμόθεο (τιμώνται 20 Ιουνίου) που συνδέονται με τον Άγιο Πίο Α', Πάπα Ρώμης (τιμάται 11 Φεβρουαρίου).

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Αγία Παρθενομάρτυς Πραξέδη η Ρωμαία. Ημέρα Μνήμης: 21 Ιουλίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Πραξέδη η Ρωμαία. Ημέρα Μνήμης: 21 Ιουλίου.


Η Αγία Παρθενομάρτυς Πραξέδη έζησε στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ήταν κόρη του Αγίου Αποστόλου Πουδέντου ή Πούδη εκ των Εβδομήκοντα (τιμάται 14 Απριλίου) και της Κλαυδίας Ρουφίνας (αναφέρονται εκ του Αποστόλου Παύλου στην Β' προς Τιμόθεον επιστολή 4,21: Ασπασαι Πρίσκαν καὶ ᾿Ακύλαν καὶ τὸν ᾿Ονησιφόρου οἶκον. ῎Εραστος ἔμεινεν ἐν Κορίνθῳ, Τρόφιμον δὲ ἀπέλιπον ἐν Μιλήτῳ ἀσθενοῦντα. σπούδασον πρὸ χειμῶνος ἐλθεῖν. ᾿Ασπάζεταί σε Εὔβουλος καὶ Πούδης καὶ Λίνος καὶ Κλαυδία καὶ οἱ ἀδελφοὶ πάντες. ῾Ο Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς μετὰ τοῦ πνεύματός σου. ῾Η χάρις μεθ' ὑμῶν· ἀμήν.) και εγγονή του Κουίντου Κορνήλιου Πουδέντου, ενός ρωμαίου γερουσιαστή ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Πρισκίλλα ήταν από τους πρώτους κάτοικους της Ρώμης οι οποίοι βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο και προσέφεραν φιλοξενία στον Άγιο Πέτρο καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη. Η Αγία είχε και άλλα 3 αδέλφια, την Αγία Μάρτυρα Πουδεντιάνα (τιμάται 19 Μαΐου) και τους Αγίους Μάρτυρες Νοβάτο και Τιμόθεο (τιμώνται 20 Ιουνίου) που συνδέονται με τον Άγιο Πίο Α', Πάπα Ρώμης (τιμάται 11 Φεβρουαρίου).

Η Αγία Πραξέδη μαζί με την αδελφή της και με τη βοήθεια του Αγίου Ιερομάρτυρος Πίου έχτισαν κρυφά βαπτιστήριο μέσα στην ιδιωτική εκκλησία που είχε ιδρύσει κρυφά ο Άγιος Πούδης στο σπίτι του και εκεί κατηχούσαν και βάπτιζαν τους ειδωλολάτρες. Ο ναός αυτός στην αρχή ονομαζόταν του Ποιμένος και αργότερα αφιερώθηκε στην Αγία Πουδεντιανή και είναι από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Ρώμης. Διαμοίρασε όλο της τον πλούτο στους φτωχούς και μαζί με τα Άγια αδέλφια της έθαβαν τα σώματα των χριστιανών κατά την διάρκεια των διωγμών.

Μαρτύρησε το 164 μ.Χ. όταν συνελήφθη για την δράση της. Η Αγία Πραξέδη θάφτηκε μαζί με την αδελφή της δίπλα στον πατέρα τους Άγιο Πούδη στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Αργότερα, τον 4ο αιώνα, ένας ναός χτίστηκε προς τιμήν της όπου ο Άγιος Πασχάλης Α' Πάπας Ρώμης (τιμάται 11 Φεβρουαρίου) ανακαίνισε το 817 μ.Χ. και μετέφερε εκεί τα ιερά λείψανά της μαζί με αυτά της αδερφής της. Στην αγιογραφία η Αγία απεικονίζεται μόνη της ή μαζί με την αδελφή της Αγία Πουδεντιάνα να σπογγίζουν το αίμα των Μαρτύρων.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Νικομήδης της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 1η Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Νικομήδης της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 1η Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Νικομήδης ήταν ιερέας στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Προστάτευε και ενίσχυε τους χριστιανούς κατά την δίωξη που είχε εξαπολύσει εναντίον τους ο αυτοκράτορας Δομιτιανός. Ο Άγιος Νικομήδης έθαβε και τα σώματα των μαρτύρων και αυτός ανέσυρε από έναν υπόνομο και έθαψε το σώμα της Αγίας Παρθενομάρτυρος Φελίκουλας (τιμάται 13 Ιουνίου). Αναφορά στον Άγιο Νικομήδη γίνεται και στο βίο των Αγίων Μαρτύρων Νηρέα και Αχιλλέα (τιμώνται 12 Μαΐου). Για την δράση του ο Άγιος Νικομήδης συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Έτσι μαρτυρικά τελείωσε ο Άγιος τη ζωή του και παρέδωσε το πνεύμα του στον στεφανοδότη Χριστό. Το σώμα του παρέλαβαν χριστιανοί και το έθαψαν στις κατακόμβες της Via Nomentana.

Αγία Παρθενομάρτυς Φελίκουλα της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιουνίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Φελίκουλα της Ρώμης. Ημέρα Μνήμης: 13 Ιουνίου.


Η Αγία Παρθενομάρτυς Φελίκουλα ήταν θετή αδελφή της Αγίας Παρθενομάρτυρος Πετρονίλας (τιμάται 31 Μαΐου). Μαρτύρησε στη Ρώμη το 90 μ.Χ. Όταν η Αγία Πετρονίλα αρνήθηκε να νυμφευθεί έναν ευγενή, ονομαζόμενο Φλάσσο, επειδή ήθελε να αφιερωθεί στο Νυμφίο της Χριστό, συνελήφθη και μαζί της συνελήφθη και η Αγία Φελίκουλα. Μετά το μαρτυρικό θάνατο της Αγίας Πετρονίλας, η Αγία Φελίκουλα παρέμεινε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό και νερό. Τελικά την έριξαν μέσα σε έναν υπόνομο όπου και παρέδωσε την ψυχή της στο Νυμφίο Χριστό. Το τίμιο λείψανό της ανέσυρε ο Άγιος Μάρτυς Νικομήδης (τιμάται 1η Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου) και το έθαψε με τιμές.

The 9 Saints nonuplet sisters Virgin-Martyrs of Portugal: Saints Wilgefortis (Liberata) the crusified, Marina, Quiteria, Genibera, Eufemia, Marciana, Germana, Basilia & Victoria the Virgin-Martyrs in Mediterranean (+139) & Saint Ovidius 3rd Bishop of Braga, Portugal (+135)

The 9 Saints nonuplet sisters Virgin-Martyrs of Portugal: Saints Wilgefortis (Liberata) the crusified, Marina, Quiteria, Genibera, Eufemia, Marciana, Germana, Basilia & Victoria the Virgin-Martyrs in Mediterranean (+139) & Saint Ovidius 3rd Bishop of Braga, Portugal (+135)


Saint Virgin-Martyr Wilgefortis or Liberata the crusified in some icons show her with a beard in a memory of Virgin Mary’s miracle to avoid to marry the pagan king.

The names of the 9 Virgin-Martyrs from Portugal:

Saint Wilgefortis or Liberata or Eutropia the crucified, Virgin-Martyr in Aguas Santas, Spain (July 20, +139)

Saint Marina or Margarida, Virgin-Martyr in Aguas Santas, Spain  (January 18, +139)

Saint Quiteria, Virgin-Martyr in Aire-sur-l’Adour, France (May 22, +139)

Saint Eufemia or Eumelia, Virgin-Martyr in Braga, Portugal (September 16, +139)

Saint Marciana or Marica, Virgin-Martyr in Toledo, Spain (January 9, +139)

Saint Germana Virgin-Martyr and the Saints Paul, Gerontius, January, Saturninus, Suxessus, Julius, Katus and Pia, Martyrs in Numidia, North Africa (January 19, +139)

Saint Victoria / Vitoria / Rita, Virgin-Martyr from Braga, Portugal (November 17, +139)

Saint Genibera / Genebra / Gemma, Virgin-Martyr from Braga, Portugal (+139)

Saint Basilia or Basilissa, Virgin-Martyr from Braga, Portugal (July 12, +139)

Feast days: Jan 9, 18 & 19, May 22, June 3, July 12 & 20, Sep 16

The Saints 9 Virgin-Martyrs of Portugal were born in the year 119 A.D. in Braga, Portugal. They were the daughters of pagan Castelius Lucius Severus and Calsia.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ιερομόναχος Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης, ο παπάς της Σπιναλόγκας, ο άγνωστος Ιεραπετρίτης Ιερέας.

Ιερομόναχος Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης, ο παπάς της Σπιναλόγκας, ο άγνωστος Ιεραπετρίτης Ιερέας.


Ο πατήρ Χρύσανθος, κατά κόσμον Ματθαίος Κατσουλογιαννάκης, γεννήθηκε στα Έξω Μουλιανά της Επαρχίας Σητείας στις 15 Ιουλίου 1893. Παρακολούθησε μαθήματα της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου χωρίς να πάρει απολυτήριο. Ο επίσκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος τον έκρινε μοναχό το 1911 και τον τοποθέτησε στη Μονή Τοπλού. Στις 20 Ιανουαρίου τον χειροτόνησε ιεροδιάκονο και στις 26 Σεπτεμβρίου 1920 ιερομόναχο. Το 1941, έπειτα από αίτησή του, ο επίσκοπός του Φιλόθεος Μαζοκοπάκης τον μετέθεσε στην Μονή Φανερωμένης Ιεράπετρας. Εξεδήμησε εις Κύριον στις 3 Απριλίου 1972 και ενταφιάσθηκε στη Μονή Τοπλού.

Άγιος Πάρδος Επίσκοπος Λαρίνο Κάτω Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 26 Μαΐου.

Άγιος Πάρδος Επίσκοπος Λαρίνο Κάτω Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 26 Μαΐου.


Οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τη ζωή του Αγίου Πάρδου είναι συγκεχυμένες. Συχνά περιγράφεται ως ο πρώτος επίσκοπος του Λάρινο, αλλά και ως επίσκοπος κάπου στην Πελοπόννησο και άλλες φορές ως επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο οποίος, αφού απομακρύνθηκε από την θέση του, κατέφυγε στη Ρώμη όπου βρήκε καταφύγιο. Υπάρχει επίσης κάποια αβεβαιότητα οσον αφορά το χρονολόγιο του Αγίου Πάρδου, συνδέεται συνήθως με τον 7ο αιώνα και το έτος θανάτου του το 650 μ.Χ. αλλά υπάρχει μια ισχυρή παράδοση που τον συνδέει με τον Άγιο Πάπα Γρηγόριο Β' ο οποίος ήταν Πάπας από τις 19 Μαΐου του 715 έως τον θάνατό του 11 Φεβρουαρίου 731 (τιμάται 11 Φεβρουαρίου).

Ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης, ο παπάς της Σπιναλόγκας που κοινωνούσε τους λεπρούς και το θαύμα με την Θεία Κοινωνία.

Ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης, ο παπάς της Σπιναλόγκας που κοινωνούσε τους λεπρούς και το θαύμα με την Θεία Κοινωνία.


Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Άγιος Πάρδος ο Ερημίτης, ο εν Παλαιστίνη. Ημέρα Μνήμης: 15 Δεκεμβρίου.

Άγιος Πάρδος ο Ερημίτης, ο εν Παλαιστίνη. Ημέρα Μνήμης: 15 Δεκεμβρίου.


Ο Άγιος Πάρδος ο Ερημίτης, ήταν Ρωμαίος καρραγωγεύς και στα νιάτα του συμμετείχε με το κάρρο του σε μία ομάδα ζευγολατών. Κάποτε, όταν ταξίδεψε προς την Ιεριχώ, ένα αγόρι έπεσε τυχαία κάτω από τα πόδια των καμήλων του. Οι καμήλες ποδοπάτησαν το αγόρι μέχρι θανάτου. Ο Άγιος Πάρδος σοκαρισμένος από αυτό το περιστατικό, ο έγινε μοναχός και αποσύρθηκε στο όρος Άριον.

Θεωρώντας τον εαυτό του ως δολοφόνο και ότι του αξίζει να πεθάνει, ο Άγιος Πάρδος αποφάσισε να μπει σε μια σπηλιά όπου ζούσε ένα λιοντάρι προκειμένου να τον κατασπαράξει. Ο Άγιος κρατώντας ένα δόρυ άρχισε να προκαλεί το λιοντάρι όμως το λιοντάρι δεν αντέδρασε και δεν πείραξε τον Άγιο. Ο Άγιος Πάρδος έβγαλε τότε τα ρούχα του και κατέβηκε στο μονοπάτι που ακολουθούσε το λιοντάρι όταν πήγαινε να πιεί νερό. Αλλά ακόμα και εδώ, το λιοντάρι απλά περνούσε πάνω από τον Άγιο χωρίς να τον πειράξει. Ο Άγιος Ερημίτης κατάλαβε τότε ότι είχε συγχωρεθεί από τον Κύριο. Επιστρέφοντας στο Όρος Άριον, ο Άγιος Πάρδος περνούσε την ζωή του με νηστεία και προσευχή χύνοντας ποταμούς δακρύων για τις αμαρτίες του μέχρι το τέλος των ημερών του. Πέθανε τον 6ο αιώνα.

Saint John of Damascus, Syria (+780). Commemoration Day: December 4.

Saint John of Damascus, Syria (+780). Commemoration Day: December 4.


Saint John of Damascus was born about the year 680 at Damascus, Syria into a Christian family. His father, Sergius Mansur, was a treasurer at the court of the Caliph. John had also a foster brother, the orphaned child Cosmas (October 14), whom Sergius had taken into his own home. When the children were growing up, Sergius saw that they received a good education. At the Damascus slave market he ransomed the learned monk Cosmas of Calabria from captivity and entrusted to him the teaching of his children. The boys displayed uncommon ability and readily mastered their courses of the secular and spiritual sciences. After the death of his father, John occupied ministerial posts at court and became the city prefect.

Heilige Ia von Irland & Cornwall (+450). Gedenktag: 3 Februar [German].

Heilige Ia von Irland & Cornwall (+450). Gedenktag: 3 Februar [German].


Heilige Ia ist eine kornische Heilige, deren Tradition mindestens bis in das 5. Jahrhundert zurückgeht und nach der die Hafenstadt St Ives benannt wurde. Sie ist auch unter den Namen Ives und Hya bekannt. Ihr Gedenktag ist der 3. Februar.

Ia eine irische Jungfrau nobler Herkunft, die zu spät die irische Küste erreichte, um Gwinear und seine Begleiter auf ihrer Reise nach Cornwall zu begleiten. In ihrer Verzweiflung ließ sie sich auf dem Strand zu einem Gebet nieder, wonach sie ein kleines auf dem Wasser schwimmendes Blatt entdeckte. Als Ia das Blatt mit ihrem Stab berührte, vergrößerte es sich auf wundersame Weise zu der Größe eines Bootes, das Ia aufnehmen und nach Cornwall bringen konnte, wo sie noch vor Gwinear ankam.

In der damaligen Gemeindekirche befand sich auch ihr Grab. Venton Ia, eine Quelle in der Nähe des Porthmeor Beach, eines der beiden zu St Ives gehörenden Strände, ist ihr ebenfalls geweiht. Ferner wurde Ia eine Kapelle in Troon bei Camborne zugeeignet. Auch die bretonische Gemeinde Plouyé, deren Name „Gemeinde der Ia“ bedeutet, könnte mit derselben Heiligen in Verbindung stehen.

Quelle:

http://edelweissofmyheart.wordpress.com

EDELWEISS OF MY HEART

Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Βασίλειος Επίσκοπος Τσερνιγκώβ. Ημέρα Μνήμης: 14 Αυγούστου.

Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Βασίλειος Επίσκοπος Τσερνιγκώβ. Ημέρα Μνήμης: 14 Αυγούστου.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βασίλειος (Μπογκογιαβλένσϊυ) γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1867 στο Ταμπώφ. Ήταν γόνος ιερατικής οικογένειας και ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Το 1888 τελείωσε τη σχολή του Ταμπώφ και σε νεαρή ηλικία, το ίδιο έτος, χειροτονήθηκε διάκονος. Δύο έτη αργότερα, στις 11 Μαρτίου 1890, χειροτονήθηκε ιερέας, για να καλύψει τίς λειτουργικές ανάγκες του χωριού Οβσυάνκι της επαρχίας Ταμπώφ.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Άγιος Αδάλγιος (Adalgis) της Thiérache. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Αδάλγιος (Adalgis) της Thiérache. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.


Ο Άγιος Αδάλγιος της Thiérache ήταν μοναχός ιρλανδικής καταγωγής, μαθητής του Αγίου Φουρσά/Fursy (τιμάται 16 Ιανουαρίου). Ήταν ιεραπόστολος στην Thiérache και ιδρυτής πολλών εκκλησιών και ενοριών στη Μητρόπολη της Laon στην Πικαρδία.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Άγιος Βοδφανός (Bodfan) της Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Βοδφανός (Bodfan) της Ουαλίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.


Ήταν γιος του θρυλικού πρίγκιπα της Βόρειας Ουαλίας Helig ap Glanawg και ζούσαν μαζί με τα υπόλοιπα εφτά αδέλφια του (Άγιοι και αυτοί) στην περιοχή Llys πριν τη γη της οικογενείας του την καταπιεί η θάλασσα. Μετά την τεράστια αυτή καταστροφή η οικογένεια στράφηκε στο Θεό και κάποιοι από τους γιούς του Helig ap Glanawg έγιναν ιερείς και άλλοι ακολούθησαν τον μοναχισμό. Ο Άγιος Βοδφανός έγινε τότε μοναχός στο νησί Bardsey και αργότερα ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο Llanaber. Τα αδέλφια του, Άγιοι και αυτοί της Εκκλησίας ίδρυσαν πολλές εκκλησίες.

Ο Στύλος του Αγίου Βοδφανού

Ο Άγιος Celynin (τιμάται 20 Νοεμβρίου), ναός του οποίου υπάρχει αφιερωμένος στο Llangelynin που βρίσκεται στην κοιλάδα του Conwy, και ένας δεύτερος στο Llwyngwril, λίγα μίλια νότια του Llanaber.

Η Εκκησία του Αγίου Celynin

Ο Άγιος Rhychwyn (τιμάται 12 Ιουνίου), ο οποίος σχετίζεται με την ίδρυση εκκλησίας στο Llanrhychwyn.

Η Εκκλησία του Αγίου Rhychwyn

Ο Άγιος Brothen (τιμάται 15 Νοεμβρίου ή 14 κατά άλλους συναξαριστές), ο οποίος ίδρυσε την εκκλησία στο Llanfrothen.

Η Εκκλησία του Αγίου Brothen

Ο Άγιος Peris (τιμάται 11 Δεκεμβρίου), που ίδρυσε τις εκκλησίες στο Llanberis και στο Nant Peris. Στις 11 Δεκεμβρίου μαζί με τη μνημη του Αγίου Peri γιορτάζεται και η μνήμη του Αγίου Cian. Ο Άγιος Cian ήταν στρατιώτης ο οποίος αποφάσισε να γίνει ερημίτης και ακολούθησε τον Άγιο Peri και έγινε υποτακτικός του. Κοιμήθηκε οσιακά στο Caernarfonshire της Ουαλίας. Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Cian υπάρχει στο Llangian, Gwynedd.

Άγιος Peri

Η Εκκλησία του Αγίου Cian

Οι Άγιοι Boda και Gwynin (τιμάται 31 Δεκεμβρίου), που ίδρυσαν την εκκλησία του Dwygyfylchi, κοντά στο Penmaenmawr.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Άγιος Μάρτυς Κομίσιος ο βοσκός, ο εν Κατάνη της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.

Άγιος Μάρτυς Κομίσιος ο βοσκός, ο εν Κατάνη της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Ιουνίου.


O Άγιος Κομίσιος ήταν βοσκός και μαρτύρησε δι'αποκεφαλισμού μετά από φρικτά μαρτύρια το 269 μ.Χ.

Σύμφωνα με το "passione sancti comiti", τη μόνη γνωστή πηγή που αντλούμε πληροφορίες για τη ζωή του Αγίου Μάρτυρος Κομισίου,  ο Άγιος γεννήθηκε στην Κατάνια και ήταν αγρότης.

Όσιος Πατήρ ημών Πέτρος ο Σπανός, ο εν Καλαβρία. Ημέρα Μνήμης: 5 Ιουνίου.

Όσιος Πατήρ ημών Πέτρος ο Σπανός, ο εν Καλαβρία. Ημέρα Μνήμης: 5 Ιουνίου.

Άγιος Νεομάρτυς και Παιδομάρτυς Ιωάννης Μεδιολάνων (Μιλάνου) ο αποκαλούμενος «το παιδίον». Ημέρα Μνήμης: 28 Δεκεμβρίου.

Άγιος Νεομάρτυς και Παιδομάρτυς Ιωάννης Μεδιολάνων (Μιλάνου) ο αποκαλούμενος «το παιδίον». Ημέρα Μνήμης: 28 Δεκεμβρίου.


Ο Άγιος Ιωάννης «το παιδίον», απεικονίζεται σε τοιχογραφία της Μονής Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος. Σε αυτό το μοναστήρι, διασώθηκε η μνήμη του σε μια συλλογή Νεομαρτύρων, την οποία συνέταξε ο διάσημος μοναχός και χρονογράφος Καισάριος Δαπόντες. Ο δεκαεπτάχρονος αυτός νεομάρτυρας καταγόταν από τα Μεδιόλανα, το σημερινό Μιλάνο και ήταν συγκρατούμενος στην φυλακή της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον Καισάριο Δαπόντε, ο οποίος αφού τον ενθάρρυνε και τον ενίσχυσε ηθικά έγραψε το έμμετρο μαρτύριο του. Είχε προηγουμένως απαρνηθεί τον Χριστό δύο φορές, αλλά μεταμεληθείς ομολόγησε και πάλι την χριστιανική του πίστη με θάρρος και αποκεφαλίστηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1748.

"Ἐν ἔτει χιλιοστῷ ἑπτακοσιοστῷ τεσσαρακοστῷ ὀγδόῳ. Μηνὶ Δεκεμβρίῳ κη', Μαρτύριον τοῦ Ἰωάννου παιδίου ἀπὸ τὰ Μεδιόλανα. Ἀπὸ τὰ Μεδιόλανα ἕνα παιδὶ φραγγάκι, Ἰωάννης τὸ ὄνομα καὶ ὄμορφο παιδάκι, Δεκὰξ ἢ καὶ δεκαεφτὰ χρονῶν εἰς ἡλικίαν, πολύγλωσσον, πολύξευρον καὶ μὲ φιλοσοφίαν"!

Άγιος Βρετάννιος Επίσκοπος Τομισού Ρουμανίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιανουαρίου.

Άγιος Βρετάννιος Επίσκοπος Τομισού Ρουμανίας. Ημέρα Μνήμης: 25 Ιανουαρίου.


Ο Άγιος Βρετάννιος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Τομισού, της σημερινής πόλεως Κωστάντζας της Ρουμανίας. Υπήρξε ομολογητής της Ορθοδόξου πίστεως και υπέφερε πολλά από τον αιρετικό αυτοκράτορα και οπαδό των Αρειανών, Ουάλη (364-378 μ.Χ.).

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Όσιος Γλουνσχαλλάιχος ο εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Ιουνίου.

Όσιος Γλουνσχαλλάιχος ο εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Ιουνίου.


Όταν ο Άγιος Κέβιν (τιμάται 3 Ιουνίου) κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Ιρλανδία, μίλησε στις καρδιές πολλών ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν στον αληθινο Θεό και έσπευσαν να βαπτιστού. Ένας από αυτούς ήταν και ο Άγιος Γλουνσχαλλάιχος ο οποίος έζησε την υπόλοιπη ζωή του με μετάνοια και προσευχή. Θάφτηκε στην ίδια σπηλιά που έθαψαν και τον Άγιο Κέβιν.

Όσιος Κρονανός ο εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Ιουνίου.

Όσιος Κρονανός ο εξ Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 3 Ιουνίου.


Ο Όσιος Κρονανός έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. και ανήκε στη συνοδεία του Αγίου Κέβιν (τιμάται 3 Ιουνίου). Κοιμήθηκε με ειρήνη, το 617 μ.Χ.

Άγιοι Λιφάρδος και Ουρβίκιος οι εν Ορλεάνη. Ημέρα Μνήμης: 3 Ιουνίου.

Άγιοι Λιφάρδος και Ουρβίκιος οι εν Ορλεάνη. Ημέρα Μνήμης: 3 Ιουνίου.


Ο Όσιος Λιφάρδος έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Ορλεάνη. Σπούδασε τη νομική επιστήμη και ο ζήλος του για τα πνευματικά τον οδήγησε στη μελέτη του Θείου λόγου και τη συμμετοχή του στα μυστήρια της Εκκλησίας. Σε ηλικία σαράντα ετών ακολούθησε το μοναχικό βίο και χειροτονήθηκε διάκονος. Μαζί με τον Όσιο Ουρβίκιο έζησαν μια ζωή ασκητική πολύ αυστηρή και σκληρή.

Λόγῳ της μεγάλης του αρετής χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έγινε γούμενος της μονής του Μένουνγκ που είχαν ιδρύσει μαζί με το συμμοναστή του.

Ο Όσιος Λιφάρδος, αφού έζησε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη, το 550 μ.Χ.

Ο Όσιος Ουρβίκιος έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και ασκήτεψε μαζί με τον Όσιο Λιφάρδο, τον οποίο διαδέχθηκε στην ηγουμενία της μονής του Μένουνγκ.

Ο Όσιος Ουρβίκιος, αφού ασκήτεψε θεοφιλώς, κοιμήθηκε με ειρήνη.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Άγιος Νείλος του Ροσσάνο. Ημέρα Μνήμης: 26 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Νείλος του Ροσσάνο. Ημέρα Μνήμης: 26 Σεπτεμβρίου.


Είναι από τους πλέον γνωστούς Καλαβρούς αγίους, όχι μόνο λόγω της ιδιότητός του ως κτίτορος της διάσημης μονής της Κρυπτοφέρρης , αλλά και γιατί ο βίος του είναι ένα από τα αριστουργήματα της νότιο-ιταλικής αγιολογίας.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Παναγία η Ασπροφορούσα (Το Αββαείο του Μπέλλαπαϊς).

Παναγία η Ασπροφορούσα (Το Αββαείο του Μπέλλαπαϊς).


Το Αββαείο του Μπέλλαπαϊς αποτελεί μοναδικό δείγμα μοναστηριού γοτθικού ρυθμού στην ανατολή. Βρίσκεται κτισμένο στο τουρκοκρατούμενο σήμερα χωριό Μπέλλαπαϊς, στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου, κοντά στην πόλη της Κερύνειας. Ιδρύθηκε γύρω στο 1200  από τον Αμάρλριχο και από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου που ήρθαν από την Παλαιστίνη μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ, το 1187  και εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι με το όνομα «Αββαείο της ειρήνης». Ο Ούγος Γ’ το εξωράισε και παραχώρησε πολλά προνόμια στους Αυγουστινιανούς μοναχούς. Πολλά διαμερίσματα του κτίστηκαν την εποχή του Ούγου Δ’ (1324-59) και είναι πιθανόν να τέλειωσαν την εποχή της βασιλείας του Πέτρου Α’. Το μοναστήρι άκμασε την περίοδο των Λουζινιανών.