Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Αγία Αττράκτα (Athracht και Attracta) του Drum της Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 11 Αυγούστου.

Αγία Αττράκτα (Athracht και Attracta) του Drum της Ιρλανδίας. Ημέρα Μνήμης: 11 Αυγούστου.


Η Αγία Αττράκτα (στα ιρλανδικά Naomh Adhracht, στις λατινικές πηγές Attracta) έζησε τον 6ο αιώνα και είναι η προστάτιδα του Locha Techet (Lough Gara) και Tourlestran της Κομητείας Sligo της Ιρλανδία. Ήταν αδελφή του Επισκόπου Conal του Drumconnell (τιμάται 18 Μαρτίου). Η μνήμη της τιμάται στις 11Αυγούστου.


Η Αγία Αττράκτα ζούσε στην Κομητεία County Sligo της Ιρλανδίας. Φλεγόμενη από αγάπη για τον Χριστό αποφάσισε να αφιερώσει τον εαυτό της στο Θεό, αλλά οι γονείς της ηταν αντίθετη με την απόφασή της. Κατέφυγε νότια της Ιρλανδίας στο Connacht όπου και ίδρυσε το πρώτο ίδρυμα στο Drum, County Roscommon, όπου ο αδελφός της Άγιος Conal είχε ιδρύσει μία εκκλησία. Ο τόπος εκεί ονομάστηκε Drumconnell. Από εκεί μετακινήθηκε στο Greagraighe ή στο Coolavin, County Sligo.

Η παράδοση αναφέρει ότι πήρε τους όρκους της μοναχικής της κουράς από τον Άγιο Πατρίκιο στο Coolavin. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Lough Gara, όπου ίδρυσε έναν ξενώνα για ταξιδιώτες σε ένα μέρος που ονομάζεται Killaraght προς τιμήν της. Ο ξενώνας επιβίωσε μέχρι το 1539.  Ήταν γνωστή για την φιλανθρωπία της και τη φιλοξενία της στους ταξιδιώτες και τους άστεγους.


Η χριστιανική παράδοση αναφέρει επίσης οτι η Αγία Αττράκτα συνδεόταν με την Αγία Conainne γνωστή και ως Dachonna η οποία ηταν Ιεραπόστολος και είχε ευαγγελίσει το Soghain περιοχή του County Galway και είχε ιδρύσει και εκκλησίες (τιμάται 8 Μαρτίου). Η Αγία Conainne είχε προσεγγίσει  τον αδελφό της Αγίας Αττράκτας και του ζήτησε άδεια να χτίσει μία γυναικεία μονή κοντά στο ίδρυμα που είχε χτίσει ο ιδιος.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή της ήταν τόσο πολύ μεγάλη, ώστε ο Θεός την προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας και ειδικά με αυτό της θεραπείας για να βοηθάει τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια.

Τα μοναστήρια της ήταν γνωστά για την φιλοξενία και τη φιλανθρωπία τους για τους φτωχούς. Σήμερα σώζεται ακόμα ένα πηγάδι που φέρει το ονομά της.

Η Αγία Αττράκτα μετά από πολλούς αγώνες και προσφοράς στον συνάνθρωπο κοιμήθηκε οσιακά παραδίδοντας το πνεύμα της στον Κύριο.

Υπάρχουν πολλές καταγραφές με περιπτώσεις ιάσεων παραλυτικών και σε μία περίπτωση η Αγία ηγουμένη ανάστησε έναν πνιγμένο άνδρα με τις θερμές προσευχές της. Σύμφωνα με μία άλλη γνωστή ιστορία, η Αγία Αττράκτα με το σημείο του Σταυρού και με το άγγιγμα του ραβδιού της κατέστρεψε ένα φοβερό θηρίο που έτρωγε τις τροφές των κατοίκων στην περιοχή Lugna  και τρόμαζε τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου