Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Όσιος Λουκάς Καζάλι της Λευκωσίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Μαρτίου.

Όσιος Λουκάς Καζάλι της Λευκωσίας. Ημέρα Μνήμης: 2 Μαρτίου.


Ο Βίος του, που συντάχθηκε από κάποιον μοναχό Bonus έχει σήμερα χαθεί. Από τα αντίγραφά του μαθαίνουμε πως ο Όσιος Λουκάς γεννήθηκε στη Nicosia (Λευκωσία) της Σικελίας και 12ετής έγινε μοναχός στην Αgira (Αγύρα). Λόγω των πολλών αρετών του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έγινε για ένα διάστημα ηγούμενος της μονής, παρά τη θέλησή του. Όταν έχασε το φως του, άρχισε να περιοδεύει στις γύρω περιοχές, κηρύττοντας το λόγο του Θεού και στηρίζοντας τους πιστούς.

Μια μέρα, κάποιοι μοναχοί για να γελάσουν μαζί του τον έβαλαν να κηρύξει σε ένα σωρό από πέτρες, κάνοντάς τον να πιστέψει πως βρίσκεται ενώπιον μεγάλου ακρωτηρίου. Ω του θαύματος, όμως μόλις ο Όσιος ολοκλήρωσε την ομιλία του, οι πέτρες απάντησαν «Αμήν», δίνοντας ένα καλό μάθημα στους μοναχούς. Κοιμήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1164 και λόγω της μεγάλης του αγιότητος, έβαλαν το σώμα του στην ίδια θήκη με τα λείψανα του Αγίου Φιλίππου του Αργύριου, του Πνευματοδιώκτη.

Το 1575 καθιερώθηκε ως προστάτης της Nicosia, την οποία ελευθέρωσε από επιδημία χολέρας. Το 1596 βρέθηκαν τα λείψανά του μαζί με εκείνα του Αγίου Φιλίππου και του Αγίου Ευσεβίου και μία πλευρά του μεταφέρθηκε στη Nicosia. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι ο άγιος εκοιμήθη περί το 890, πριν την αραβική κατάκτηση, ενώ άλλοι τον ταυτίζουν με τον Όσιο Λεολούκα του Κορλεόνε. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν επαληθεύεται από τις πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου