Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Άγιος Γρηγόριος ο εκ Κασσάνου της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 4 Νοεμβρίου.

Άγιος Γρηγόριος ο εκ Κασσάνου της Καλαβρίας.  Ημέρα Μνήμης: 4 Νοεμβρίου.


Γεννήθηκε στο Cassano Jonio της Καλαβρίας περί το 920 από τον Λικάστρο και την Ιωάννα. Το 951 χειροτονείται πρεσβύτερος και εισέρχεται στη μονή του Αγίου Ανδρέα της Cerchiara, της οποίας και αναλαμβάνει την ηγουμενία μετά την κοίμηση του οσίου Παχωμίου, το 960. Διακρίθηκε για τα πολλά θαύματά του και ιδιαίτερα για το χάρισμα της εκδίωξης των δαιμόνων.

Γύρω στα 986, οι Άραβες κατέλαβαν τη μονή του Αγίου Ανδρέα και βασάνισαν τον Όσιο για να τους παραδώσει τους θησαυρούς του μοναστηριού. Όταν κατάλαβαν πως δεν είχε να τους δώσει τίποτα, τον άφησαν ελεύθερο. Έπειτα, για να αποφύγει τις τιμές προς το πρόσωπό του – η φήμη του είχε φτάσει μέχρι τη Βασιλεύουσα – έφυγε στη Ρώμη, όπου συνάντησε την αυτοκράτειρα Θεοφανώ, σύζυγο του Γερμανού αυτοκράτορα Όθωνα ΙΙ, η οποία ήταν ελληνίδα. Ο Όσιος ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στη Γερμανία και ίδρυσε στο Burtscheid (κοντά στο Άαχεν) την ελληνική μονή των αγίων Απολλιναρίου και Νικολάου, η οποία εξελίχθηκε σε κέντρο διαδόσεως του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή εκείνη.

Εκοιμήθη στις 4 Νοεμβρίου του 999, αλλά το έργο του συνεχίστηκε από τους μαθητές του που τον ακολούθησαν από την Κάτω Ιταλία. Το μοναστήρι των Αγίων Απολλιναρίου και Νικολάου συνέχισε να είναι «ελληνόρυθμο» έως το 1220 που το πήραν οι Καρθουσιανοί μοναχοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου