Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Άγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο Αλικαρνασσεύς. Ημέρα Μνήμης: 4 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο Αλικαρνασσεύς. Ημέρα Μνήμης: 4 Σεπτεμβρίου.


Ο Άγιος Θεόδωρος μαρτύρησε για το Χριστό στην Αλικαρνασσό, το «Πετρούμι» της Μικράς Ασίας γύρω στα 1800 μ.Χ. και σε ηλικία 30 ετών περίπου.

Ο Άγιος συνελήφθη από ασεβείς Οθωμανούς και φυλακίστηκε στο «Μπουντρούμι» της Αλικαρνασσού. Κατά το διάστημα αυτό της παραμονής του στη φυλακή τον ενίσχυε ο Ιεροδιάκονος Ιωακείμ Ασκάνδαλος (+1839) αδελφός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου, άνδρας ευλαβής και λόγιος.

Μαρτύρησε με φρικτό τρόπο όπως φαίνεται και από τα κτυπήματα στην Τιμία Κάρα και τα υπόλοιπα Ιερά Λείψανά του.

Τα Ιερά Λείψανα του Νεομάρτυρος της Πίστης μας μετέφερε στην Ιερά Μονή της Πάτμου μετά την ανακομιδή τους ο Πάτμιος πλοίαρχος Νικόλαος Πασβάντης. Ο πλοίαρχος αυτός περνούσε συχνά με το πλοίο του κοντά από τις ακτές της Αλικαρνασσού και έβλεπε σε ένα συγκεκριμένο σημείο έντονο φως, ήταν το σημείο που είχε ταφεί ο Άγιος Θεόδωρος. Με τη βοήθεια του Πάτμιου Μητροπολίτου Λαοδικείας Γρηγορίου Ξένου (+1812), όπως αναφέρει ο ιστορικός Γεράσιμος Σμυρνάκης σε ανέκδοτο έργο του, ο Νικόλαος Πασβάντης μετέφερε τα Ιερά Λείψανα στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Ευαγγελιστού της Πάτμου όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Μετά από δύο αιώνες η χάρις του Κυρίου επέτρεψε να γίνει γνωστός ο Νεομάρτυρας στην Ενορία μας και την Πόλη της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς και το γεγονός ότι φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανά του στην προαναφερόμενη ιστορική Ιερά Μονή.

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και μετά από προσπάθειες των Εφημέριων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας, μεταφέρθηκε τον Ιούλιου του έτους 2008 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσσού και νυν Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και τον προϊστάμενο της Ενορίας μας Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Πετρόγιαννη, ως ευλογία,  ικανό απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως, επισήμως από την Πάτμο, παραχωρηθέν από τον τότε Καθηγούμενο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα και την Αδελφότητα της Πατριαρχικής και  Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για να παραμένουν, να παρέχουν τον αγιασμό στους πιστούς και να αφυπνίζουν την πλούσια ορθόδοξη παράδοση της Αλικαρνασσού και ολόκληρης της Κρήτης μας.

Ευχαριστούμε την αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου για την ανταπόκριση και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Προ της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου στη Νέα Αλικαρνασσό, είχε ήδη συνταχθεί, μετά από αίτημα της Ενορίας μας, η ασματική Ακολουθία προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, αγαθή φιλοτιμία του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, η οποία εξεδόθη αργότερα στο
«Πατμιακόν Λειμωνάριον» το έτος 2007.

Κατά το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε το δεξιό κλίτος του παρεκκλησίου της Ενορίας μας στον Άγιο Ελευθέριο, προς τιμήν του Αγίου Μάρτυρα Θεοδώρου, όπου καθιερώθηκε από την Ενορία μας ο εορτασμός και η βραδυνή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την παραμονή 3ης προς 4ης μηνός Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου.

Το απόγευμα της 3ης Σεπτεμβρίου, τελείται στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Ακολουθία της Εννάτης Ώρας και στη συνέχεια λιτανεύεται το Ιερό Λείψανο και η Εικόνα του Αγίου μέχρι το παρεκκλήσιο Του, όπου τελείται ο πανηγυρικός Εσπερινός, ο Όρθρος και η βραδυνή Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας διανέμεται κατά την Μικρασιατική παράδοση, φαγητό στους πιστούς, το λεγόμενο «Κουρμπάνι» (κρέας με σιτάρι), προς τιμή και μνήμη του Αγίου. Η διανομή του κρέατος μαζί με άρτο, προσδίδει στο Κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος αναλόγου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Με τη συμπλήρωση 10 ετών μνήμης και εορτής του τοπικού μας Νεομάρτυρα Αγίου στη Νέα Αλικαρνασσό, η Ενορία μας σε συνεργασία με ομάδα ευλαβών Χριστιανών Αλικαρνασσέων, αλλά κυρίως με τη θέληση και τη συμμετοχή του Λαού μας, καθιέρωσε πλέον παράλληλα με τον εοετασμό του Αγίου, την Ετήσια Σύναξη των Ιερών Εικόνων - Οικογενειακών Κειμηλίων των απανταχού Αλικαρνασσέων, με σκοπό τη διάπλαση κοινής συνειδήσης όλων μας και τη θέσπιση της εορτής αυτής, ως ημέρα μνήμης, πνευματικής αφύπνισης και συνέχισης της ζωντανής παράδοσης όλων των Αλικαρνασσέων.

Ευχαριστούμε τον Τριαδικό μας Θεό για τις ευεργεσίες Του, τον Πάτρωνα και Πολιούχο μας Άγιο Νικόλαο για τις ποικίλες δωρεές του και τον Συμπροστάτη μας Άγιο Θεόδωρο για τις προς Κύριον πρεσβείες του.

Νέα Αλικαρνασσός Αύγουστος 2018.

Με τις πρεσβείες του Αγίου μας της Ενορίας Αγίου Νικολάου, Ο Προϊστάμενος, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πετρογιάννης.

Πηγή: http://www.iak.gr/gr/logoi-arthra/meletes_kai_arthra/1554538825.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου