Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Άγιος Μώγκαλτ/Μαουγάλδιος (St Maughold) του εν ᾿Ιρλανδία, Επίσκοπος της Νήσου Μαν (Man) των Βρεταννικών Νήσων. Ημέρα Μνήμης: 25 Απριλίου.

Άγιος Μώγκαλτ/Μαουγάλδιος (St Maughold)
του εν ᾿Ιρλανδία, Επίσκοπος της Νήσου Μαν (Man) των Βρεταννικών Νήσων. Ημέρα Μνήμης: 25 Απριλίου.


Ο Άγιος Μώγκαλτ (St Maughold) ήταν Ιρλανδός πρίγκιπας και πρίν βαπτιστεί Χριστιανός από τον Άγιο Πατρίκιο (Saint Patrick) τον Φωτιστή της Ιρλανδίας (τιμάται 17 Μαρτίου) ήταν καπετάνιος μιας ομάδας πειρατών.

Ο Μώγκαλτ και οι πειρατές του προσπάθησαν να κάνουν στον Άγιο Πατρίκιο ένα πολύ ανόητο αστείο. Έβαλαν έναν ζωντανό άνθρωπο σε ένα σάβανο προσποιούμενος τον πεθαμένο. Στη συνέχεια κάλεσαν τον Άγιο Πατρίκιο να προσπαθήσει να αναστήσει τον υποτιθέμενο νεκρό. Ο Άγιος Πατρίκιος ήρθε, έβαλε το χέρι του στο σάβανο και έφυγε. Όταν ο Μώγκαλτ και οι φίλοι του άνοιξαν το σάβανο, βρήκαν τον άνθρωπο πεθαμένο.

Ένας πειρατής από τους φίλους του Μώγκαλτ, με το όνομα Κόννορ (Connor), πήγε γρήγορα στον Άγιο Πατρίκιο και του ζήτησε συγγνώμη. Ο Άγιος Πατρίκιος τότε συγκέντρωσε τον Maughold και τους πειρατές του, τους δίδαξε τον Χριστό και τους βάφτισε όλους Χριστιανούς. Στη συνέχεια ευλόγησε τον άνθρωπο που είχε πεθάνει, ο οποίος αμέσως επέστρεψε στη ζωή και βαφτίστηκε επίσης. Ο Άγιος Πατρίκιος επέκρινε τότε τον Μώγκαλτ λέγοντας ότι έπρεπε να βοηθά τους άνδρες του να έχουν καλές ζωές και του είπε ότι πρέπει να αντισταθμίσει τα άσχημα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του με αρετές.

Ο Μώγκαλτ αποσύρθηκε από τον τόπο που έμενε για να αποφύγει τον κοσμικό πειρασμό. Ως κανόνα για τα προηγούμενα εγκλήματά του, ο Άγιος Πατρίκιος του είπε να μπει σε μία ψαρόβαρκα χωρίς κουπιά και να αφήσει το Θεό να οδηγήσει την βάρκα του.

Η βάρκα του παρασύρθηκε από τα κύμματα στη Νήσο Μαν η οποία βρίσκεται στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, όπου εκεί ήταν ήδη εγκατεστημένοι οι ιεραπόστολοι μαθητές του Αγίου Πατρικίου, ο Άγιος Ρωμύλος (Saint Romulus) και ο Άγιος Κόνινδρος (Saint Conindrus) (τιμώνται 28 Δεκεμβρίου).

Ο Άγιος Μώγκαλτ βγήκε στη βορειοανατολική ακτή του νησιού κοντά στο Ράμσεϋ (Ramsey), στο σημερινό Μώγκαλτ Χεντ (Maughold Head), και έμεινε σε μία σπηλιά στην πλευρά του βουνού.

Αργότερα επιλέχτηκε από τους κατοίκους της Νήσου Μαν, για να διαδεχθεί τον Ρωμύλο και τον Κόνινδρο ως Επίσκοπος.

Μνημονεύεται ως σήμερα στη Νήσο του Μαν για την καλοσύνη του και την παιδική απλότητά του προς τους ντόπιους (Manx). Αρκετές τοποθεσίες στο Νησί μετά την κοίμησή του πήραν το όνομά του.

Ο Άγιος Μώγκαλτ κοιμήθηκε το 488 και τιμάται ως πολιούχος της Νήσου Μαν. Η εορτή του είναι στις 25 Απριλίου.

Επιπλέον στοιχεία.

Ο Άγιος Μώγκαλτ (Μαουγάλδιος) καταγόταν από την Ιρλανδία και ήταν στον πρότερό του βίο, ληστής. Στην ορθόδοξη πίστη τον οδήγησε ο Άγιος Πατρίκιος. Διά του βαπτίσματος έγινε νέος άνθρωπος εν Χριστώ και για να αποφύγει τους κινδύνους από τις κακές συναναστροφές και τους πειρασμούς, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και εγκαταστάθηκε στη νήσο του Ανθρώπου. Στο νησί αυτό ο Άγιος Πατρίκιος είχε αποστείλει τον Άγιο Γερμανό, όταν τον χειροτόνησε Επίσκοπο. Ο Άγιος Μώγκαλτ έφθασε στο νησί μετά την κοίμηση του Αγίου Γερμανού. Το έτος 498 μ.Χ. εξελέγη από τους Χριστιανούς, Επίσκοπος της εκεί τοπικής Εκκλησίας και ανάλωσε τον εαυτό του στο ιεραποστολικό έργο της διαδόσεως της πίστεως. Ο Άγιος Μώγκαλτ κοιμήθηκε με ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου