Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Άγιος Σιγισμόνδος βασιλεύς της Βουργουνδίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.

Άγιος Σιγισμόνδος βασιλεύς της Βουργουνδίας. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.


Ο Άγιος Σιγισμόνδος, Βασιλιάς των Βουργουνδών (516 - 524) ήταν μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά Γκουντομπάντ. Ο Σιγισμόνδος και ο μικρότερος αδελφός του Γκοντομάρ B' ηττήθηκαν σε μάχη από τους γιους του Κλόβις Α' σε εκστρατεία των Φράγκων στο Βασίλειο των Βουργουνδών. Οι Βουργουνδοί ηττήθηκαν και ο Βασιλιάς της Ορλεάνης Χλωδόμηρος αιχμαλώτισε τον Σιγισμούνδο, ο Γκοντομάρ Β' μπόρεσε να δραπετεύσει. Ο Γκοντομάρ Β' συγκρότησε τον στρατό του και ανακατέλαβε την Βουργουνδία αλλά ο Άγιος Σιγισμόνδος, η γυναίκα του και τα παιδιά του (τιμώνται 1η Μαΐου) εκτελέστηκαν από τον Χλωδόμηρο.

Ο Άγιος Σιγισμόνδος ήταν μαθητής του επισκόπου της Βιέν Αγίου Σέξτου Άλκιμου Έκδικου Άβιτου (τιμάται 5 Φεβρουαρίου) που τον προσηλύτισε από τον Αρειανισμό. Ο Άγιος Σιγισμόνδος ίδρυσε ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Μαυρίκιο στην Βαλαί (515). Την επόμενη χρονιά διαδέχθηκε τον πατέρα του σαν βασιλιάς των Βουργουνδών.

Ο Άγιος Σιγισμόνδος ήρθε σε σύγκρουση με τον επίσκοπο Άγιο Απολλινάριο του Βαλένς (τιμάται 5 Οκτωβρίου) (453 - 520) σχετικά με τους κανόνες που αφορούσαν τους γάμους. Ο βασιλικός θησαυροφύλακας Στέφανος ζούσε με αιμομιξία και ο βασιλιάς ήθελε να προστατεύσει τον ανώτατο υπάλληλο του, τέσσερις επίσκοποι μεταξύ τους και ο Απολλινάριος του ζήτησαν να τον καθαιρέσει αλλά ο Άγιος Σιγισμόνδος τους έστειλε εξορία στην Σαρδηνία. Οι τέσσερις επίσκοποι αρνήθηκαν να υποκύψουν, ο Άγιος Σιγισμόνδος επανέφερε στις έδρες τους τρεις εκτός από τον Άγιο Απολλινάριο που ήταν πολύ ενοχλημένος μαζί του, τον φυλάκισε έναν χρόνο. Η σοβαρή ασθένεια που χτύπησε τον βασιλιά μετά θεωρήθηκε "θεία τιμωρία", ο Άγιος Σιγισμόνδος έστειλε την βασίλισσα στον Άγιο Απολλινάριο με αίτημα να επιστρέψει στην αυλή να τον θεραπεύσει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η βασίλισσα τότε ζήτησε από τον Άγιο Απολλινάριο τον μανδύα του να τον τοποθετήσει στους ώμους του βασιλιά, το αίτημα έγινε δεκτό, ο Άγιος Σιγισμόνδος θεραπεύτηκε και ο Άγιος Απολλινάριος επέστρεψε στην έδρα του.


Ο Άγιος Γρηγόριος Τουρώνης (τιμάται 17 Νοεμβρίου) γράφει ότι ο Άγιος Σιγισμόνδος παντρεύτηκε την κόρη του Θεοδώριχου του Μεγάλου, Οστρογότθα με την οποία είχε αποκτήσει έναν γιο τον Σίγκερικ. Ο χήρος Σιγισμόδος προχώρησε σε δεύτερο γάμο αλλά η δεύτερη σύζυγος του "κακομεταχειριζόταν και δυσφημούσε συνέχεια τον θετό της γιο". Σε μία γιορτή (517) ο Σίγκερικ απαγόρευσε στην θετή του μητέρα να φορέσει τα τελετουργικά ρούχα της φυσικής του μητέρας, της δήλωσε ότι είναι ανάξια να το κάνει. Σύμφωνα με τα έθιμα των Βουργουνδών τα ρούχα της μητέρας του είχε δικαίωμα να τα φορέσει μόνο η αδελφή του Σουαβεγκόθα. Η βασίλισσα προπαγάνδισε ψευδώς στον Άγιο Σιγισμόνδο ότι ο Σίγκερικ έκανε σχέδια να τον δολοφονήσει για να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο, τον κατηγόρησε επίσης ότι είχε σχέδια να σφετεριστεί και το βασίλειο του παππού του στην Ιταλία. Ο Άγιος Σιγισμόνδος πείστηκε και διέταξε να θανατωθεί ο Σίγκερικ με πνιγμό. Λίγο αργότερα γεμάτος τύψεις για τον άδικο θάνατο του γιου του αποσύρθηκε σε μοναστήρι που είχε ιδρύσει ο ίδιος.

Ο θείος του Χιλπέριχος Β' της Βουργουνδίας είχε δολοφονηθεί από τον πατέρα του Αγίου Σιγισμόνδου Γκουντομπάντ (493), η κόρη του Αγία Κλοτίλδη (τιμάται 3 Ιουνίου) έπεισε τους γιους τους να προχωρήσουν σε εκστρατεία στην Βουργουνδία για να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα της (523). Οι τέσσερις αδελφοί Φράγκοι βασιλείς Θευδέριχος Α', Χλωδόμηρος, Χιλδεβέρτος Α' και Χλωτάριος Α' προχώρησαν στην "Α' Βουργουνδική εκστρατεία" που είχε σαν αποτέλεσμα την αιχμαλωσία του Αγίου Σιγισμόνδου και την θανάτωση του την επόμενη χρονιά (524). Ο μικρότερος αδελφός του Γκοντομάρ Β' δραπέτευσε, ανακατέλαβε αμέσως μετά το βασίλειο και το διατήρησε για μια ακόμα δεκαετία με την βοήθεια του Θεοδώριχου του Μεγάλου, συμμάχου και πρώην πεθερού του Αγίου Σιγισμόνδου. Ο ίδιος ο Άγιος Σιγισμόνδος φυλακίστηκε στο κελί ενός αββαείου στην συνέχεια ο μεγαλύτερος γιος της Αγίας Κλοτίλδης Χλωδόμηρος βασιλιάς στην Ορλεάνη διέταξε να θανατωθεί.

Ο Άγιος Σιγισμόνδος αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του ρίχτηκε μέσα σε ένα πηγάδι, πράξη συμβολική επειδή με τον ίδιο τρόπο είχε θανατωθεί ο πατέρας της Αγίας Κλοτίλδης από τον δικό του πατέρα. Η σύζυγος και τα παιδιά του Αγίου Σιγισμόνδου εκτελέστηκαν επίσης από τον Χλωδόμηρο. Ο μικρότερος αδελφός του Γκοντομάρ Β' μπόρεσε ωστόσο με την βοήθεια των Οστρογότθων να ανακαταλάβει το βασίλειο και να σφάξει την φρουρά των Φράγκων. Οι Φράγκοι βασιλείς προχώρησαν αμέσως μετά σε νέα εκστρατεία στην Βουργουνδία με στόχο να ανατρέψουν τον Γκοντομάρ Β', γνώρισαν την συντριβή από τους Βουργουνδούς στην "μάχη του Βεζερόνς" (25 Ιουνίου 524) που σκοτώθηκε ο Χλωδόμηρος.

Τα οστά του Αγίου Σιγισμόνδου ανασύρθηκαν από το πηγάδι και τάφηκαν στον ναό του Αγίου Μαυρικίου στην Βαλαί (535). Η αλληλογραφία ανάμεσα στον Άγιο Σιγισμόνδο και τον επίσκοπο της Βιέν Άγιο Σέξτο Άλκιμο Έκδιτο Άβιτο αποτελεί ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα. Ο Κάρολος Δ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετέφερε τα οστά του στην Πράγα, καθιερώθηκε προστάτης Άγιος στο Βασίλειο της Βοημίας, σημερινή Τσεχία. Ο αυτοκράτορας έδωσε το όνομα του Αγίου Σιγισμόνδου για να τον τιμήσει σε έναν γιο του τον Σιγισμόνδο, ο Σιγισμόνδος έγινε εκτός από βασιλιάς της Βοημίας Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Σιγισμόνδος της Ουγγαρίας οικοδόμησε μία εκκλησία προς τιμή του Αγίου Σιγισμόνδου στην Βουδαπέστη (1424). Την ίδια χρονιά ο βασιλιάς Σιγισμόνδος μετέφερε τα οστά του Αγίου σε άλλη πόλη για να τα προστατεύσει από τους Χουσίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου