Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Όσιος Κυριάκος εν Μπουονβιτσίνο της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 19 Σεπτεμβρίου.

Όσιος Κυριάκος εν Μπουονβιτσίνο της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 19 Σεπτεμβρίου.


Γεννήθηκε στο Μπουονβιτσίνο, το οποίο βρίσκεται στην Κοσέντζα και από νωρίς επέλεξε ερημιτικό βίο σε μια σπηλιά κοντά στη γενέτειρά του. Αργότερα, μπήκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας «Των Πατέρων» στο Τριπιντόρο, όπου οι μοναχοί τον επέλεξαν για ηγούμενο της Μονής. Αρκετοί ήταν αυτοί που ζητούσαν να μείνουν κοντά του και να λάβουν από τα χέρια του το Αγγελικό Σχήμα, ενώ ακόμη και η αδελφή του Μαρία ακολούθησε το παράδειγμα του και ίδρυσε μοναστήρι κοντά στη γενέτειρά τους.

Η φήμη της αγιότητάς του είχε φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, απ'όπου ο αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Δ' ο Παφλαγών υον κάλεσε για να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Επέστρεψε στην Καλαβρία κομίζοντας πολλά δώρα και προνόμια για το μοναστήρι του, στο οποίο και παρέδωσε την Αγία ψυχή του στον Κύριο, στις 19 Σεπτεμβρίου 1030. Ετάφη στο καθολικό της Μονής το οποίο πήρε το όνομα του Οσίου έκτοτε.

Τον 17ο αιώνα έγινε ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία βρέθηκαν σε μία θήκη με ελληνικές επιγραφές, οι οποίες είχαν σχεδόν καταστραφεί από την υγρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου