Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Αγία Παρθενομάρτυς Σοφία εκ Σορτίνο Συρακουσών της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 10 Σεπτεμβρίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Σοφία εκ Σορτίνο Συρακουσών της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 10 Σεπτεμβρίου.


Η Αγία Παρθενομάρτυς Σοφία γεννήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., και ήταν κόρη του παγανιστή Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η μητέρα της πέθανε όταν ήταν πολύ μικρή και μεγάλωσε από την χριστιανή παραμάνα της και βαφτίστηκε χριστιανή. 

Μετά το θάνατο της μητέρας της, η Αγία Σοφία διώκεται από τον πατέρα της για την πίστη της στο Χριστό και φυλακίζεται σε έναν πύργο, όπου καθημερινά δεχόταν απειλές και κακομεταχείριση.

Η Αγία Σοφία κατάφερς να δραπετεύσει από τη φυλακή με τη βοήθεια ενός Αγγέλου και έφυγε με πλοίο στη νοτιοανατολική Σικελία, που ήταν τότε ρωμαϊκή αποικία. Εκεί έζησε σε ένα σπήλαιο ζωή ερημιτική, εξάπλωσε τον χριστιανισμό στους παγανιστές χωρικούς και έκανε πληθώρα θαυμάτων.

Ο μισόκαλος όμως διάβολος δεν έμεινε άπραγος, ο πατέρας της Αγίας Σοφίας ανακάλυψε που ζούσε η κόρη του και έστειλε στρατιώτες για να την συλλάβουν και να την φέρουν πίσω σε αυτόν. Όταν την βρήκαν, οι στρατιώτες την συνέλλαβαν και έκοψαν την πλεξούδα από τα μαλλιά της και την έριξαν στο έδαφος. Αμέσως στο σημείο που έπεσε η πλεξούδα ανέβλυσε μια πηγή και το νερό άρχισε να ρέει με τη μορφή πλεξούδας. Η πηγή σώζεται ακόμα στις μέρες μας και ο καθένας μπορεί ακόμα να απολαύσει από αυτό το θαυματουργό και κρυστάλλινο νερό.

Οι στρατιώτες οδήγησαν την Αγία Σοφία πίσω στην Κωνσταντινούπολη και, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστης, ο πατέρας της διέταξε τον θάνατό της δι'αποκεφαλισμό. Αντί αίματος. γάλα και μέλι άρχισε να ρέει από το λαιμό της. Τρία χρόνια αργότερα ο πατέρας της μετανόησε για το σφάλμα του, βαπτίστηκε χριστιανός και έχτισε μια εκκλησία προς τιμήν της κόρης του.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Σικελία, λέγεται ότι ένας πιλότος είδε σε όραμα την Αγία Σοφία και η πόλη Σορτίντο σώθηκε από τους βομβαρδισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου