Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Όσιος Στέφανος του Ροσσάνο, μαθητής του Οσίου Νείλου του Νέου, του Καλαβρού. Ημέρα Μνήμης: 26 Σεπτεμβρίου.

Όσιος Στέφανος του Ροσσάνο, μαθητής του Οσίου Νείλου του Νέου, του Καλαβρού. Ημέρα Μνήμης: 26 Σεπτεμβρίου.


Ο ευλογημένος Στέφανος γεννήθηκε στο Ροσσάνο της Καλαβρίας από μία οικογένεια αγροτών περί το 925 μ.Χ. Όσα ξέρουμε για τη νεανική του ηλικία είναι πολύ λίγα και αποσπασματικά, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι από μικρός είχε εκφράσει την επιθυμία να ακολουθήσει μοναχικό βίο.

Ο Άγιος Στέφανος προσέγγισε τον Άγιο Νείλο (τιμάται 26 Σεπτεμβρίου) και του εξέφρασε την επιθυμία να γίνει μοναχός, ο Άγιος Νείλος τον δέχτηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία και έτσι ο Άγιος Στέφανος έγινε ο πιο πιστός μαθητής του.

Ο Άγιος Στέφανος από μικρός είχε ράθυμη φύση. Ο Άγιος Στέφανος όμως μέσα από την φροντίδα του για τους μαθητές του και τις προσευχές του κατάφερε να αντιστρέψει τη φύση αυτή του αγαπημένου του μαθητή Στεφάνου σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μακάριος Στέφανος να γίνει παράδειγμα ταπεινότητας και υπακοής για τους υπόλοιπους μοναχούς.

Ο Άγιος Στέφανος ακολούθησε τον Άγιο Νείλο στην Κάπουα, στο Βαλλελούτσιο και στο Σέρπερι κοντά στην Γκαέτα, όπου κοιμήθηκε οσιακά το έτος 1001. Ο Άγιος Νείλος παρήγγειλε να χτιστεί διπλός τάφος ώστε να θαφτεί δίπλα στον μαθητή του, πλέον δεν υπάρχει κάποιο ίχνος του τάφου.

Η μνήμη του Αγίου Στεφάνου τιμάται στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με αυτήν του αγαπημένου του δασκάλου Αγίου Νείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου