Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Άγιοι Μάρτυρες Σωσθένης και Βίκτωρ εκ Χαλκηδόνος της Βιθυνίας. Ημέρα Μνήμης: 10 Σεπτεμβρίου.

Άγιοι Μάρτυρες Σωσθένης και Βίκτωρ εκ Χαλκηδόνος της Βιθυνίας. Ημέρα Μνήμης: 10 Σεπτεμβρίου.


Γεννημένοι στη Χαλκηδόνα της Βιθυνίας, ήταν στρατιώτες στον στρατό του Αυγούστου Μαξιμιανού, υπό την διοίκηση του οποίου έφεραν πολλές νίκες. Πήραν μέρος στη δίωξη των χριστιανών από τους αυτοκράτορες Δέκιο και Διοκλητιανό, αλλά η μεταστροφή τους στο Χριστιανισμό έγινε με θαυματουργικό τρόπο όταν διατάχθηκαν να σκοτώσουν την Αγία Μάρτυρα Ευφημία (τιμάται 11 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου).


Οι Άγιοι Σωσθένης και Βίκτωρ διατάχθηκαν να ρίξουν την Αγία Ευθυμία σε ένα πυρακτωμένο καμίνι, οι Άγιοι όμως αρνήθηκαν να εκτελέσουν την διαταγή βλέποντας δεξιά και αριστερά της Αγίας να παραστέκονται δύο φοβεροί άνδρες οι οποίοι απειλούσαν ότι θα διασκορπίσουν το πυρ. Ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε τη σύλληψή τους. Στην αρχή προσπάθησε να τους πείσει να αρνηθούν το Χριστό δίνοντάς τους υποσχέσεις για δόξα, τιμές και πλούτο χωρίς όμως αποτέλεσμα, έτσι ο ασεβής Πρίσκος κατέφυγε στις απειλές και στα βασανιστήρια.

Ο ανθύπατος Πρίσκος διέταξε να ρίξουν τους δύο Μάρτυρες στα άγρια θηρία να τους κατασπαράξουν, όμως τα θηρία δεν τους άγγιξαν καθόλου. Εξοργισμένος ο Πρίσκος καταδίκασε τους δύο Αγίους σε θάνατο με παλουκισμό.

Μερικά από τα Ιερά Λείψανά τους διατηρούνται, μαζί με τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ευφημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου