Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Αγία Παρθενομάρτυς Μεσσαλίνα του Φολίνιο εν Ούμπρια της Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιανουαρίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Μεσσαλίνα του Φολίνιο εν Ούμπρια της Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 23 Ιανουαρίου.


Πληροφορίες για το βίο και την ύπαρξη της Αγίας αντλούμε από το βίο του Αγίου Φελισιανού Επισκόπου Φολίνιο (τιμάται 24 Ιανουαρίου), που γράφτηκε τον 7ο αιώνα.

Σύμφωνα με το χειρόγραφο η Αγία Μεσσαλίνα γεννήθηκε περίπου το 235 στο Φολίνιο της Ούμπρια και είχε ευγενική καταγωγή.

Η Αγία εκπαιδεύτηκε και μεγάλωσε στη χριστιανική πίστη χάρη στον Άγιο Φελισιανό, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως επίσκοπος στο Φολίνιο. Ως νεαρή γυναίκα, αποφάσισε να πάρει όρκο παρθενίας, αφιερώνοντας έτσι τον εαυτό της στον Χριστό και εκάρη το Αγγελικό Σχήμα. 

Εκείνη την εποχή υπήρχε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μια στάση απόρριψης και περιθωριοποίησης απέναντι σε εκείνους που υποστήριζαν τον Χριστιανισμό. Ο αυτοκράτορας Δέκιος αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική παρέλαση - μετά από στρατιωτική νίκη - στην πόλη του Φολίνιο. Ο Φελισιανός ήταν γνωστός στην πόλη. Κατάφερε να μεταστρέψει πολλούς ανθρώπους στη χριστιανική πίστη, και η φήμη του ως ευγενικού και φιλάνθρωπου ήταν γνωστή σε όλους τους κατοίκους του τόπου.

Ο Δέκιος κάπως ενοχλημένος από τη στάση του Αγίου, τον διέταξε τη φυλάκισή του. Ωστόσο, η Αγία Μεσσαλίνα δεν φοβήθηκε από την κατάσταση και δεν δίσταζε να τον επισκέπτεται καθημερινά. Του έφερνε ένα καλάθι με φαγητό και νερό.

Αυτό προκάλεσε φθόνο μεταξύ των φυλάκων, οι οποίοι γρήγορα ερωτεύτηκαν τη νεαρή γυναίκα. Για να δοκιμάσουν την Αγία, την κάλεσαν - με κολακείες και υποσχέσεις - να κάνει θυσίες στους θεούς. Η Αγία Μεσσαλίνα αρνήθηκε και προς απογοήτευση των φρουρών, δήλωσε ότι είναι "νύμφη του Ιησού Χριστού".

Οι φρουροί γεμάτοι οργή και οπλισμένοι με μαστίγια, επιτέθηκαν στην Αγία και την χτύπησαν μέχρι θανάτου. Το σώμα της ρίχτηκε έξω από τη φυλακή και αργότερα συλλέχθηκε από άλλους Χριστιανούς, που το έκρυψαν σε μία εκκλησία, εκεί που τώρα βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φελισιανού. Ήταν 23 Ιανουαρίου του 251.

Προς το τέλος του 16ου αιώνα, ο Επίσκοπος του Φολίνιο, Αντώνιο Μπιζόνι, ανέθεσε σε έναν ιερέα να ψάξει για τα χαμένα ιερά λείψανα της Αγίας. Τέλος, στις 13 Δεκεμβρίου 1599, βρέθηκε σαρκοφάγος με την ακόλουθη επιγραφή: HIC SVBTVS IACET CORPVS SANCTAE MESSALINAE, δηλαδή: ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΣΣΑΛΙΝΑΣ. 

Λέγεται ότι όταν άνοιξε η σαρκοφάγος ένα γλυκό άρωμα πλημμύρισε την ατμόσφαιρα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αμέτρητα θαύματα έγιναν παρουσία των ιερών λειψάνων της Αγίας Παρθενομάρτυρος.

Το 1613, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη λιτανεία προς τιμήν της Αγίας και τα  ιερά λείψανά τηςκατατέθηκαν στο Παρεκκλήσι της Παναγίας του Λορέτο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Φελισιανού στο Φολίνιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου