Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Άγιος Ιωάννης του Μπέβερλι (Beverley). Ημέρα Μνήμης: 7 Μαΐου.

Άγιος Ιωάννης του Μπέβερλι (Beverley). Ημέρα Μνήμης: 7 Μαΐου.


Ο Άγιος Ιωάννης ήταν Άγγλος επίσκοπος που έδρασε στο βασίλειο της Νορθουμβρίας. Ο Άγιος Ιωάννης λέγεται ότι γεννήθηκε από ευγενείς γονείς στο Χάρφαμ (Harpham). Έλαβε την εκπαίδευσή του στην Καντερβουρία (Canterbury) υπό την καθοδήγηση του Ανδριανού (Adrian), και όχι στην Οξφόρδη σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

Ήταν μοναχός του Γουίτμπι (Whitby) υπό την ηγουμενία της Άγίας Χίλντα (Hilda) (τιμάται 17 Νοεμβρίου). Το 687 διετέλεσε Επίσκοπος του Έξαμ (Hexham) και έπειτα το 705 επίσκοπος Υόρκης (York). Θεμελίωσε την πόλη του Μπέβερλι χτίζοντας εκεί την πρώτη κατασκευή, ένα μοναστήρι.


Χειροτόνησε τον Άγιο Βέδα τον Σεβάσμιο (Bede) διάκονο και έπειτα ιερέα (τιμάται 26 Μαΐου). Ήταν υπεύθυνος για την ίδρυση του μοναστηριού στο Γουίτμπι όπου τελικά αποσύρθηκε εκεί το 717 μετά την παραίτησή του, και κοιμήθηκε εκεί 7 Μαΐου το 721. Η αγιοκατάταξη του έγινε το 1037. 

Πολλά θαύματα αποδίδονται σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και μετά την κοίμησή του. Τα ιερά λείψανά του βρίσκονται κάτω από το ιερό του κυρίως ναού. Υπάρχει ένα δικό του πηγάδι με αγιασμένο νερό στο Χάρφαμ όπου γεννήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου