Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Αγία Παρθενομάρτυς Σουζάνα ή Σουσάνα και των συν αυτή Γαΐου ἱερομάρτυρος Πάπα Ρώμης, Γαβίνου πρεσβυτέρου, Μαξίμου, Κλαυδίου, Πρεπεντίγκνης καὶ των υιών αυτής Αλεξάνδρου και Κουφία. Ημέρα Μνήμης: 11 Αυγούστου.

Αγία Παρθενομάρτυς Σουζάνα ή Σουσάνα και των συν αυτή Γαΐου ἱερομάρτυρος Πάπα Ρώμης, Γαβίνου πρεσβυτέρου, Μαξίμου, Κλαυδίου, Πρεπεντίγκνης καὶ των υιών αυτής Αλεξάνδρου και Κουφία. Ημέρα Μνήμης: 11 Αυγούστου.


Η Αγία Παρθενομάρτυς Σουζάνα ήταν κόρη του Πρεσβυτέρου Γαβίνου και ανηψιά του Επισκόπου της  Ρώμης Γάιου. Μεγάλωσε με χριστιανική ευσέβεια και στα νιάτα της αφιερώθηκε στον Θεό. Η οικογένειά της είχε σχέση με τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος άκουσε τις φήμες για τις αρετές και την ομορφιά της.

Έχοντας αποφασίσει να δώσει την Αγία Σουζάνα σε γάμο με τον συν-αυτοκράτορά του Μαξιμιανό, ο Διοκλητιανός έστειλε τον συγγενή του, τον προεστό Κλαύδιο, στον πατέρα της Σουζάνας, Γαβίνιο, και στη συνέχεια τον αδερφό του Μάξιμο. Και οι δύο, μαζί με τη σύζυγο του Κλαυδίου Πρεπεντίγκνης και τους γιους της, τον Αλέξανδρο και τον Κουφία, δέχτηκαν το βάπτισμα αφού μίλησαν με την ευσεβή οικογένεια. Έχοντας μάθει ότι ολόκληρη η οικογένεια είχε μεταστραφεί στο Χριστιανισμό, ο Διοκλητιανός τους έστειλε στην εξορία.


Άγιος Ιερομάρτυς Γάιος Πάπας Ρώμης

Σύντομα, εκείνοι που είχαν αποδεχτεί το βάπτισμα μεταφέρθηκαν και κάηκαν στην Όστθα, όχι μακριά από τη Ρώμη, και οι στάχτες τους ρίχτηκαν στη θάλασσα. Πήραν την Αγία στο παλάτι και η αυτοκράτειρα προσπάθησε δημόσια να την πείσει να παραδοθεί στον Μαξιμιανό. Αλλά η αυτοκράτειρα, η οποία ήταν κρυφά Χριστιανή, υποστήριξε την Αγία Σουζάνα στην πρόθεσή της να διατηρήσει την παρθενία της για χάρη του Κυρίου. Εξήγησε στον αυτοκράτορα για την απροθυμία της Αγίας να κάνει γάμο με ειδωλολάτρη. Ο Διοκλητιανός έδωσε άδεια στον Μαξιμιανό να μολύνει την Αγία Παρθενομάρτυρα αλλά ένας Άγγελος Κυρίου την προστάτεψε.

Ο Μακεδόνιος άρχισε να παροτρύνει την Αγία Σουζάνα να προσφέρει θυσία στα είδωλα. «Προσφέρω τον εαυτό μου θυσία στον Κύριό μου», απάντησε. Στη συνέχεια, ο Μακεδοόνιος έκοψε το κεφάλι της μάρτυρος.

Η αυτοκράτειρα έθαψε κρυφά το σώμα της Αγίας. Το δωμάτιο όπου συνέβη η εκτέλεση μετατράπηκε σε εκκλησία από τον Επίσκοπο Γάιο. Το 296, ο πατέρας της Αγίας Σουσάνας, ο Πρεσβύτερος Γαβίνος δέχτηκε το βάπτισμα του μαρτυρίου όπως και ο Άγιος Γάιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου