Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Άγιος Ιερομάρτυς Καλλιπόδιος. Ημέρα Μνήμης: 10 Μαΐου.

Άγιος Ιερομάρτυς Καλλιπόδιος. Ημέρα Μνήμης: 10 Μαΐου.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Καλλιπόδιος (πέθανε το 232 μ.Χ.) ήταν ιερέας που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διωγμών των χριστιανών από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αλέξανδρο Σεβήρο. Μία από τις κατακόμβες της Ρώμης, το Κοιμητήριο του Καλλιπόδιου στην Αυρηλία Οδό, πήρε το όνομά του.

Σύμφωνα με το βίο του ο Άγιος βασανίστηκε, θανατώθηκε με ξίφος και στη συνέχεια ρίχτηκε στον ποταμό Τίβερη με μια μυλόπετρα δεμένη γύρω από το λαιμό του.

Το σώμα του ανέσυρε από τον Τίβερη και το έθαψε με τιμές ο Άγιος Κάλλιστος Α' Πάπας Ρώμης (τιμάται 14 Οκτωβρίου).

Τα ιερά λείψανα του Αγίου μαζί με αυτά των Αγίων Καλλίστου Ά Πάπα Ρώμης (227) και Κορνηλίου Πάπα Ρώμης (253 - τιμάται 16 Σεπτεμβρίου) βρίσκονται στον ναό Υπεραγίας Θεοτόκου στο Τραστέβερε, τα οποία μετέφερε εκεί ο Πάπας Γρηγόριος Δ' (795, +25 Ιανουαρίου 844). Μέρος των λειψάνων του Αγίου Καλλίστου βρίσκονται στην Παναγία της πόλης των Ρημών (Ρενς) στη Γαλλία και τμήματα των ιερών λειψάνων και των τριών Αγίων βρίσκονται στη Φούλντα, στην Έσση της Γερμανίας και στην Κισουάν της Γαλλίας. 


Ο Άγιος Κάλλιστος τιμάται σύμφωνα με μερικές πηγές και στις 10 Μαΐου μαζί με τη μνήμη του Αγίου Καλλιπόδιου και με τη μνήμη των Αγίων Παλμάτιου, Σιμπλίκιου, Φήλικα, Μπλάντας και των συντρόφων τους.

Ο Άγιος Παλμάτιος ήταν διπλωματικός πρόξενος και μαρτύρησε με τη γυναίκα, τα παιδιά και τους υπηρέτες του. Ο Άγιος Σιμπλίκιος ήταν γερουσιαστής και υπέστη θάνατο με εξήντα πέντε μέλη της οικογένειας και τους υπηρέτες του. Ο Άγιος Φήλικας και η Μπλάντα ήταν σύζυγοι.

Με διαταγή του αυτοκράτορα τα κεφάλια τους κρεμάστηκαν στις διάφορες πύλες της Ρώμης προς προειδοποίηση των χριστιανών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου