Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Όσιος Ιλαρίων ο Αρχιμανδρίτης εκ Κανάλε της Καλαβρίας και οι συν αυτώ. Ημέρα Μνήμης: 12 Ιανουαρίου.

Όσιος Ιλαρίων ο Αρχιμανδρίτης εκ Κανάλε της Καλαβρίας και οι συν αυτώ. Ημέρα Μνήμης: 12 Ιανουαρίου.


Ο Όσιος Ιλαρίων ήταν ηγούμενος τις ελληνικής μονής του Αγίου Μαρτίνου του Κανάλε κοντά στην Κοσέντζα και λόγω των αραβικών επιδρομών αναγκάσθηκε να καταφύγει στο Αμπρούτσο μαζί με 28 μοναχούς, όπου και ίδρυσε μονή. 

Το 977, υπό την καθοδήγηση του Αγίου Ιλαρίωνα, μια ομάδα 28 μοναχών από τα μοναστήρια του Αγίου Μαρτίνου αναζήτησαν καταφύγιο στην περιοχή Σάννιο.

Πολλοί από τους μοναχούς προτίμησαν να αποσυρθούν ως αναχωρητές στα βουνά του Μολίζε. Ο Άγιος Ιλαρίων και επτά από τους μαθητές του, εγκαταστάθηκαν στο Αμπρούτσο.  Εκεί αγόρασαν το κάστρο της Πράτα, στο Κάσολι, όπου βρισκόταν το παλαιό αββαείο του Μόντεκασινο.

Εκοιμήθη στις 12 Ιανουαρίου περί του έτους 1000. Στην ηγουμενία τις μονής τον διαδέχτηκε ο Όσιος Νικόλαος ο Γραικός (τιμάται 13 Ιανουαρίου), ο οποίος διακρίθηκε για την αυστηρή άσκησή του.

Αρκετοί άλλοι μαθητές του Οσίου Ιλαρίωνος τιμώνται στο Αμπρούτσο σε διάφορες περιοχές, όπου έζησαν ασκητικά, σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνορθόδοξου μοναχισμού.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Άγιος Μπογκολέπ του Αστραχάν, ο "Μεγαλόσχημος Παῖς". Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου/11 Αυγούστου.

Άγιος Μπογκολέπ του Αστραχάν, ο "Μεγαλόσχημος Παῖς". Ημέρα Μνήμης: 29 Ιουλίου/11 Αυγούστου.


Ο Άγιος Μπογκολέπ, ο θαυματουργός από το Τσέρνι Γιάρ, εορτάζεται στην Ρωσία στις 29 Ιουλίου. Η ζωή του Αγίου Μπογκολέπ γράφτηκε μεταξύ των ετών 1731-1732 από τον Σάββα Ταταρίνωβ, έναν έμπορο από το Τσίρνογιαρσκ. Για πολλά χρόνια τα ρωσικά συναξάρια ανέφεραν μόνο το έτος της κοιμήσεως και τον τόπο της ταφής του. Οι εκδόσεις ''Ρώσος Προσκυνητής'' βρήκαν ένα παλαιό χειρόγραφο που περιλαμβάνει την ζωή αυτου γεμάτου σοφία Θεού παιδιού.

Ο Άγιος Μπογκολέπ λοιπόν, γεννήθηκε το 1647 σε μία οικογένεια θεοσεβούμενων χριστιανών. Στην βάπτισή του έλαβε το όνομα Μπόρις, προς τιμήν του Αγίου Πρίγκηπα Μπόρις. Μετά από λίγο καιρό, ο πατέρας του, Ιάκωβος Λούκιτς Ουσακώβ, ονομάστηκε κυβερνήτης της περιοχής Τσέρνι Γιάρ, και μετακινήθηκε στην περιοχή μαζί με την οικογένειά του.

Όσιος Ρινάλδος ο Καλαβρός εν Φαλλασκόσο του Αμπρούτσο. Ημέρα Μνήμης: 28 Αυγούστου.

Όσιος Ρινάλδος ο Καλαβρός εν Φαλλασκόσο του Αμπρούτσο. Ημέρα Μνήμης: 28 Αυγούστου.


Ο Άγιος Ρινάλδος έζησε τον 10ο αιώνα και άνηκε στην κοινότητα των Ελληνο-ιταλών μοναχών που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Καλαβρία προκειμένου να αποφύγουν τις συχνές επιθέσεις των Σαρακηνών.

Τα Ιερά Λείψανα του Οσίου

Βρήκε καταφύγιο βόρεια στην κοιλάδα του Anentinoche και ίδρυσε την Ιερά Μονή της Πράτα μαζί με τους συνασκητές του Άγιο Ιλαρίωνα τον Αρχιμανδρίτη, τον Άγιο Φάλκο τον Καλαβρό τον εν Παλένα (τιμάται 9 Αυγούστου), τον Άγιο Φράνκο της Φρανκαβίλλα (τιμάται 18 Αυγούστου) και τον Άγιο Νικόλαο τον Γραικό (τιμάται 13 Ιανουαρίου).

Το σπήλαιο όπου έζησε ο Όσιος

Έζησε με το υπόλοιπο της ζωής του στο ερημητήριό του στο Φαλλασκόσο του Αμπρούτσο με αυστηρή νηστεία και προσευχή. Το σπήλαιο όπου έζησε ο Άγιος σώζεται μέχρι σήμερα στην άκρη ενός γκρεμού και αποτελεί προσκυνηματικό τόπο για πολλούς προσκυνητές.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Ροδερίκος της Κορδούης (Κόρδοβας). Ημέρα Μνήμης: 13 Μαρτίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Ροδερίκος της Κορδούης (Κόρδοβας). Ημέρα Μνήμης: 13 Μαρτίου.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ροδερίκος γεννήθηκε στην πόλη Κάμπρα της Ισπανίας και ήταν ιερέας. Έζησε την εποχή του η Ισπανία βρισκόταν κάτω από τον ζυγό των Μαυριτανών. Ο Άγιος Ροδερίκος είχε δύο αδέλφια, έναν αδελφό που ασπάσθηκε τον μουσουλμάνισμό και έναν άλλο ο οποίος ήταν άθρησκος. Μια μέρα διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στα δύο αδέλφια και ο Άγιος Ροδερίκος προσπάθησε να θέσει ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών του. Όμως τα δύο αδέλφια όχι μόνο δεν σταμάτησαν τον καβγά αλλά έστρεψαν το θυμό τους στον Άγιο Ροδερίκο όπου τον χτύπησαν δυνατά και τον άφησαν αναίσθητο.

Ἅγιος Πρόσπερος ἐξ Ἀκουϊτανίας τῆς Γαλλίας. Ήμέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.

Ἅγιος Πρόσπερος ἐξ Ἀκουϊτανίας τῆς Γαλλίας. Ήμέρα Μνήμης: 25 Ιουνίου.


Ὁ Ἅγιος Πρόσπερος ἐγεννήθηκε στὴ Γαλλία, τὸ 390 μ.Χ. Ἐγκαταστάθηκε στὴ Μασσαλία καὶ ἀφιέρωσε τὸ βίο του στὴ θεία μελέτη καὶ τὴ θεολογικὴ συγγραφὴ ἀναδειχθὴς σφοδρὸς πολέμιος τοῦ Πελαγιανισμοῦ. 

Εἶχε συνδεθεῖ μετὰ τοῦ Ἁγίου Αὐγουστίνου καί, κατὰ μία παράδοση, λέγεται ὅτι διετέλεσε γραμματεὺς τοῦ Ἐπισκόπου Ρώμης Λέοντος τοῦ Α’ (440 – 461 μ.Χ.). Ἐκοιμήθηκε μὲ εἰρήνη στὴ Ρώμη, τὸ 463 μ.Χ.

Άγιος Μάρτυς Φιλόσοφος από την Αλεξάνδρεια. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.

Άγιος Μάρτυς Φιλόσοφος από την Αλεξάνδρεια. Ημέρα Μνήμης: 1η Μαΐου.


Φιλόσοφος κλήσει τε και έργω μάκαρ,
Ώφθης αληθώς ω σοφίας συ φίλε.

Ο Άγιος Μάρτυς Φιλόσοφος έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Τα σχετικά με τον βίο του αφηγήθηκε ο Μέγας Αντώνιος.

Ο Άγιος ήταν κήρυκας της αληθείας του Χριστού, την οποία διέδιδε με πολλή ευγλωττία και θερμότητα, υποστηρίζοντας και αναπτύσσοντας αυτήν πειστικά και ακαταμάχητα ενώπιον ειδωλολατρών και Ιουδαίων. Και ακολουθώντας τα διδάγματα του Ευαγγελίου, ζούσε με τρόπο σεμνό και άμεμπτο, εντελώς ξένο προς τα πάθη, με νεκρή τη σάρκα του.

Οι εχθροί του Σταυρού, επειδή δεν μπορούσαν να τον νικήσουν διά λόγου, πολλές φορές αποπειράθηκαν να τον παγιδεύσουν με δολερά δίχτυα. Του πρόσφεραν πολλά χρήματα, αλλά αυτός τα περιφρόνησε. Του υποσχέθηκαν αξιώματα, αλλά αυτός επέδειξε το Ευαγγέλιο. Τον κάλεσαν σε πολυτελή συμπόσια, αλλά ο Φιλόσοφος ή δεν προσήλθε ή περιορίστηκε στο μέτρο της εγκράτειας. Τότε ο άρχοντας της Αλεξάνδρειας και οι εχθροί του, θέλοντας να καταισχύνουν και να σπιλώσουν τον σώφρονα βίο του Μάρτυρα, μηχανεύθηκαν το εξής: τον συνέλαβαν και αντί άλλης τιμωρίας τον έδεσαν πάνω σε ένα κρεβάτι. Στη συνέχεια έστειλαν προς αυτόν γυναίκα ελαφρών ηθών, η οποία με κάθε τρόπο τον δελέαζε και τον παρακινούσε προς μείξη ακόλαστη. Ο Μάρτυρας, μη δυνάμενος να κινηθεί, έκλεισε τα μάτια του και αψηφώντας τη δριμύτητα του πόνου δάγκωσε την γλώσσα του μέχρις αίματος και αποκοπής της. Το αίμα που έτρεξε κατέβρεξε τη μορφή και τα ενδύματα της πόρνης, η οποία παρέλυσε και ταράχθηκε από τον φόβο. Οι εχθροί του Μάρτυρα Φιλοσόφου εξεπλάγησαν, αλλά δεν μετανόησαν. Αφού απέτυχαν να τον παρασύρουν στην ακολασία, αποφάσισαν να τον φονεύσουν. Έτσι τον αποκεφάλισαν και ο Μάρτυρας έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Άγιος Μάρτυς Εξπέδιτος. Ημέρα Μνήμης: 19 Απριλίου.

Άγιος Μάρτυς Εξπέδιτος. Ημέρα Μνήμης: 19 Απριλίου.


Ο Άγιος Μάρτυς Εξπέδιτος γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα στην Αρμενία και ήταν Εκατόνταρχος στο ρωμαϊκό στρατό στην Αρμενία. Ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και μαρτύρησε μαζί με τους Αγίους Μάρτυρες Ερμογένη, Αριστόνικο, Ρούφο και Γαλατά κατά την διάρκεια των διωγμών που είχε εξαπολύση ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός το 303 μ.Χ. Σύμφωνα με το Μαρτυρολόγιο του Αγίου Ιερωνύμου ο Άγιος Εξπέδιτος εμφανίζεται ως ένας από τους έξι στρατιώτες που μαρτύρησαν στην Μελιτινή κατά την διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού.

Σύμφωνα με μια παράδοση την ημέρα που ο Άγιος Εξπέδιτος αποφάσισε να βαπτιστεί χριστιανός ο μισόκαλος διάβολος εμφανίστηκε μπροστά του με μορφή κορακιού και με ανθρώπινη μορφή του είπε να αναβάλλει τη βαπτισή του για άλλη μέρα. Ο Άγιος Μάρτυς κατάλαβε την παγίδα του διαβόλου και αμέσως πιάνει το κοράκι το ρίχνει στη γη και αμέσως το συνθλίβει με τα πόδια σκοτώνοντάς το φωνάζοντας "όχι θα γίνω χριστιανός σήμερα".

῞Οσιος Μωϋσῆς ὁ Οὗγγρος. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιουλίου.

῞Οσιος Μωϋσῆς ὁ Οὗγγρος. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιουλίου.


«Αὐτὸς ἀναδείχθηκε ἀνώτερος ἀπὸ τὸν Πάγκαλο ᾿Ιωσὴφ στὴν σωφροσύνη, γι᾿ αὐτὸ μπορεῖ νὰ βοηθήση ἀποτελεσματικὰ ὅσους πολεμοῦνται ἀπὸ τὸ πάθος τῆς πορνείας».

Τό ἀκάθαρτο πνεῦμα, ὁ διάβολος, τυφλώνει τὶς καρδιές, οἱ ὁποῖες εἶναι ὑποδουλωμένες στὸ θεομίσητο πάθος τῆς πορνείας. ῎Ετσι
δὲν μποροῦν ποτὲ νὰ ἀντικρύσουν τὸν Κύριο, ἀφοῦ μόνο οἱ καθαροὶ στὴν καρδιὰ θὰ ἀξιωθοῦν νὰ Τὸν ἰδοῦν, ὅπως ὁ ῎Ιδιος διαβεβαίωσε.

Στὸ πεδίο αὐτὸ τοῦ πνευματικοῦ πολέμου πολεμήθηκε ἄγρια ἀπὸ τὸν ἀκάθαρτο ἐχθρὸ ὁ ῞Οσιος πατέρας μας Μωϋσῆς, ὁ ὁποῖος
τελικὰ τὸν ἐνίκησε θριαμβευτικὰ καὶ μᾶς ἄφησε τὸν ἑαυτό του σὰν ζωντανὸ παράδειγμα θριάμβου τῆς σωφροσύνης καὶ τῆς ἁγνείας.

Ὁ Ὅσιος Μωϋσῆς ἦταν Οὗγγρος στὸ γένος (κατ᾿ ἀκρίβειαν Καρπαθορῶσος) καὶ πολὺ ἀγαπητὸς στὸν Πρίγκιπα τῆς Ρωσίας ῞Αγιο Μάρτυρα Μπόρις, στὴν ὑπηρεσία τοῦ ὁποίου βρισκόταν μαζὶ μὲ τὸν ἀδελφό του Γεώργιο. ῞Οταν ὁ ῞Αγιος Μπόρις δολοφονήθηκε ἀπὸ τὸν ἄνομο Σβιατοπὸλκ στὸν ποταμὸ ῎Αλτα, μαζὶ μὲ ὅλους τοὺς ἀξιωματούχους του (24.7.1015), ὁ μακάριος Μωϋσῆς ἦταν ὁ μόνος ποὺ σώθηκε· κατέφυγε στὴν φιλόθεη Πρεντισλάβα, τὴν ἀδελφὴ τοῦ Γιαροσλάβου, ἡ ὁποία τὸν ἔκρυψε ἀπὸ τὸν Σβιατοπόλκ.

Όσιος Ιωάννης ο Πολύτλας και εγκλείστος του εν Κιέβω σπηλαίου. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιουλίου.

Όσιος Ιωάννης ο Πολύτλας και εγκλείστος του εν Κιέβω σπηλαίου. Ημέρα Μνήμης: 18 Ιουλίου.


Ο Όσιος Ιωάννης ο Πολύαθλος από νέος πολεμουνταν από τον πάθος της πορνείας. Αγωνίστηκε αλλά ούτε η πείνα ούτε η δίψα ούτε ακόμη και οι βαρειές αλυσίδες τον απάλλαξαν από αυτό. Πήγε στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και προσευχήθηκε θερμά στο λείψανο του Οσίου Αντωνίου.

Μια φωνή τον προέτρεψε να μείνει έγκλειστος. Πραγματικα ο Άγιος έμεινε 30 χρόνια έγκλειστος όπου υπέμεινε από τον διάβολο τα πανδεινα. Για πολλές ημέρες έβλεπε ένα πύρινο φίδι. Την νύχτα της Αναστάσεως το φίδι προσπάθησε να καταπιεί τον Άγιο. Τότε κάλεσε σε βοήθεια τον Χριστό και το φίδι εξαφανίστηκε.


- Γιατί ταλαιπωρήθηκα τόσα χρόνια; ρώτησε ο Ιωάννης.

- Εδοκίμασα την πίστη σου και την υπομονή σου, ήταν η απάντηση. Να προσεύχεσαι για το πάθος σου σε αυτόν που είναι θαμμένος εδώ (εννοώντας τον Όσιο Μωυσή τον Ούγγρο,όπου ασκήτεψε στην Λαύρα, τιμάται 26 Ιουλίου).


Ο Όσιος Ιωάννης εκοιμήθη στις 18 Ιουλίου 1160. Το άφθαρτο λείψανό του βρίσκεται στην Λαύρα.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Οσία Πατρικία εκ Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 25 Αυγούστου.

Οσία Πατρικία εκ Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα Μνήμης: 25 Αυγούστου.


Ἡ ἁγία Πατρικία, καταγομένη ἀπό τόν μεγάλο αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνο, γεννήθηκε στήν Κωνσταντινούπολη, ἔλαβε αὐλική παιδεία ἀπό τήν τροφό Ἀγλαΐα καί ἔδωσε ὄρκους ἀγνείας σέ νεαρή ἡλικία. Γιά νά μείνει μάλιστα πιστή ἔφυγε ἀπό τήν πόλη ἐπειδή ὁ αὐτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ (668 – 685 μ.Χ.), συγγενής της, τῆς εἶχε προτείνει γάμο.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Άγιος Αλέξιος Μεντβέντκω​φ ο Πρωτοπρεσβύτερος, ο Ομολογητής. Ημέρα Μνήμης: 22 Αυγούστου.

Άγιος Αλέξιος Μεντβέντκω​φ ο Πρωτοπρεσβύτερος, ο Ομολογητής. Ημέρα Μνήμης: 22 Αυγούστου.


«Καθείλε δυνάστας από θρόνων και ύψωσε ταπεινούς» (Λουκ. 1, 52).

Ο ύμνος αυτός της Θεοτόκου ανταποκρίνεται πλήρως στην πνευματική φυσιογνωμία του π. Αλεξίου Μεντβέντκωφ».

Με αυτά τα λόγια άρχισε τον επικήδειο λόγο του ο π. Παύλος Πουχάλσκυ στις 4 Οκτωβρίου 1957, προ του φέρετρου του π. Αλεξίου.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1867 σ’ ένα χωριό της επαρχίας Βιάζμα, μέλος της οικογενείας ενός νέου ιερέως πού πέθανε μετά τη γέννηση του παιδιού.

Μια ζωή φτώχειας και στερήσεων άρχισε για το μικρό Αλέξιο. Εν τούτοις, φοίτησε, όπως όλα τα παιδιά των κληρικών, σ’ ένα εκκλησιαστικό σχολείο, κατόπιν πήγε στο Σεμινάριο, όπου απεφάσισε να ακολουθήση το παράδειγμα του πατέρα του: Να υπηρέτηση την Εκκλησία. Έπρεπε όμως να φροντίση για τη συντήρησή του και της οικογενείας του. Έτσι, προικισμένος με μια ωραία φωνή και «σωστό αυτί», προσελήφθη ως αναγνώστης και κατόπιν παντρεύτηκε.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης, ο εν Ευβοία. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.

Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης, ο εν Ευβοία. Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου.


Ο Όσιος Νικόλαος γεννήθηκε στη Σικελία, από την οποία πήρε και το όνομά του. Αγαπούσε τη μοναχική ζωή και οδηγήθηκε από την Πρόνοια του Θεού στο όρος Νεότακος (σήμερα λέγεται Σκοτεινή) της Εύβοιας. Επειδή το μέρος που του υπεδείχθη δεν είχε νερό, ο Άγιος χτύπησε μία πέτρα και ανέβλυσε νερό.

Αργότερα, συνελήφθη από Αγαρηνούς πειρατές και όταν αυτοί αποφάσισαν να τον μεταφέρουν με πλοίο μαζί με πολλούς άλλους χριστιανούς κινδύνεψαν απο τρικυμία και δίψα. Ο Όσιος, ύστερα από θερμή προσευχή κατέπαυσε την τρικυμία και μετέβαλε τα αλμυρά νερά σε γλυκά για να πιουν οι επιβαίνοντες του πλοίου. Εξεπλάγησαν οι Αγαρηνοί από τα θαυμαστά γεγονότα και τον επανέφεραν στο μοναστήρι του και απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Άγιος Μάρτυς Αργέντιος ο εν Πανόρμω της Σικελίας υπό των Σαρακηνών μαρτυρικως τελειωθέντος εν έτει 960 μ.Χ. Ημέρα Μνήμης: 20 Αυγούστου.

Άγιος Μάρτυς Αργέντιος ο εν Πανόρμω της Σικελίας υπό των Σαρακηνών μαρτυρικώς τελειωθέντος εν έτει 960 μ.Χ. Ημέρα Μνήμης: 20 Αυγούστου.


Ο Άγιος Μάρτυς Αργέντιος ήταν μοναχός στο Κανιτζάρο της Πανόρμου (Παλέρμο) της Σικελίας και έζησε την εποχή της ισλαμικής κυριαρχίας που επιβλήθηκε για δύο περίπου αιώνες στη Σικελία. Μαρτύρησε για την πίστη του από τους Σαρακηνούς 20 Αυγούστου 906 μ.Χ. ύστερα από επιδρομή που είχε διατάξει ο Κάδης της Αφρικής. Κατά την διάρκεια των επιδρομών πολλές εκκλησίες καταστράφηκαν και μεγάλος αριθμός ιερέων και μοναχών σφαγιάσθηκαν και φυλακίστηκαν.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Όσιος Βαρθολομαίος ο Νέος του Σίμερι (ή της Τρυγόνας), κτίτωρ της Ιεράς Μονής Παναγίας της Οδηγήτριας, της επικαλουμένης «των Πατέρων». Ημέρα Μνήμης: 19 Αυγούστου.

Όσιος Βαρθολομαίος ο Νέος του Σίμερι (ή της Τρυγόνας), κτίτωρ της Ιεράς Μονής Παναγίας της Οδηγήτριας, της επικαλουμένης «των Πατέρων». Ημέρα Μνήμης: 19 Αυγούστου.


Ο Όσιος Βαρθολομαίος ο Νέος του Σίμερι (ή της Τρυγόνας) γεννήθηκε περί το 1050 στο Σίμερι της Κοσέντζας της Κεντρικής 0Καλαβρίας από τον Γεώργιο και την Ελένη και στη βάπτισή του έλαβε το όνομα Βασίλειος. Νεαρός ακόμη έλαβε την μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή του Αγίου Αγγέλου στο Μιλιτέλλο από τον ηγούμενο Κύριλλο και έλαβε το όνομα Βαρθολομαίος.

Επιζητώντας μεγαλύτερη ησυχία αποσύρθηκε στην Τρυγόνα στα όρη της Σίλας στην Κεντρική Καλαβρία όπου για αρκετά χρόνια έζησε σε απόλυτη απομόνωση με σκληρή άσκηση και αδιάλλειπτη προσευχή. Κάποτε, όμως, ανακαλύφθηκε από μερικούς κυνηγούς και έτσι πολλοί άρχισαν να προστρέχουν κοντά του, αναζητώντας πνευματική καθοδήγηση. Μετά από ένα όραμα της Παναγίας, ο Άγιος αποφάσισε να μεταβεί στο Ροσσάνο για να χτίσει μια μονή, στην οποία στεγάστηκε η αδελφότητα που είχε μαζευτεί γύρω του. Η μονή χτίστηκε με την ενίσχυση του κόμητα Ρογήρου Α' και της συζύγου του Αδελαΐδας προς τιμήν της Παναγίας «Οδηγήτριας» και έγινε γνωστή ως «Μονή των Πατέρων».

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

동방 정교회 Orthodox Church - 한국의 Korean Orthodox Web 1

동방 정교회 Orthodox Church - 한국의 Korean Orthodox Web 1



그리스도께서 부활하셨습니다!
참으로 부활하셨습니다!

Christ is Risen! Indeed, He is Risen!

<>

예수 그리스도 나의 구세주 나의 방패

Jesus Christ My Messiah My Shield

출처:




예비신자 Catechumen

<>

하늘에 계신 (주님의 기도)
The Lord’s Prayer

하늘에 계신 우리 아버지

아버지의 이름이 거룩하게 하시면

아버지의 나라가 오게 하시면

아버지의 뜻이 하늘에서와 같이

땅에서도 이루어지게 하소서

오늘 우리에게 필요한 양식을 주시고

우리가 우리에게 잘못한이를 용서하듯이

우리의 잘못을 용서하시고 우리를 유혹에

빠지지 않게하시고 악에서 구하소서

아멘

출처:

http://catechumen.tumblr.com

http://catechumen.tumblr.com/post/31844143999/하늘에-계신-주님의-기도-the-lords-prayer

예비신자 Catechumen

<>

양구 성 안드레아 수도원
Yanggu Orthodox Monastery, South Korea

양구 성 안드레아 수도원

주소: 강원도 양구군 동면 바랑길 189-12
전화: 033 481 5740


<>

정교회 구세주변모수도원
Gapyeong Orthodox Monastery, South Korea

정교회 구세주변모수도원

주소: 경기도 가평군 상면 녹수계곡로 157-227
전화: 031 584 2082
팩스: 031 585 2278

<>

정교회란 What is Orthodox Church?

예수 그리스도께서 세우신 “하나인(One), 거룩하고(Holy), 공번되고(Catholic),사도로부터(Apostolic) 이어오는 교회”를 말합니다.

예수 그리스도께서 세우셨고, 오순절의 성령 강림을 통하여 사도들에 의해서 세상에 널리 전교 되었으며, 위대한 교부들에 의해 조직되어 수많은 순교자들의 희생으로 세워진 그리스도교, 바로 그 하나의 교회를 말하는 것입니다.
“올바른 믿음”, “올바른 가르침” 이라는 의미를 지닌 정교회는 성서와 성전(Sacred Tradition)을 근원으로 사도들로부터 계승되고, 일곱번의 세계 공의회(Ecumenical Holy Synod)를 통해 확립된 교회 규범(Canon)으로 순수한 교회의 정통성을 지키고 보존하면서 그리스도교의 역사를 단절 없이 지금까지 지켜 오고 있습니다.

그리스도교는 성령께서 사도들에게 강림하셨던 예루살렘을 시작으로 안티오키아, 알렉산드리아, 콘스탄티노플, 로마 등 5개 지역을 중심으로 선교 활동을 전개하였고, 이들은 하나의 유기적인 그리스도교 공동체를 형성하면서 세계 공의회를 통해 그리스도교의 기초가 되는 교리와 전례를 공식으로 제정하고 완성하였습니다.
그러나 초기 5대 교구로 형성되어 내려오던 하나의 교회는 1054년에 일어난 동서방 교회의 분열로 인하여 예루살렘, 안티오키아, 알렉산드리아, 콘스탄티노플의 4개 지역을 관할하는 정교회와 로마를 배경으로 한 로마 가톨릭으로 분열되고 말았습니다. (이후, 1517년에 서방 교회에

Αγία Παρθενομάρτυς Ολίβια από την Μπρέσια της Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Μαρτίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Ολίβια από την Μπρέσια της Ιταλίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Μαρτίου.


Λίγα μας είναι γνωστά για το βίο της Αγίας Μάρτυρος Ολίβιας. Έζησε τον 2ο αιώνα και μαρτύρησε για την πίστη της στο Χριστό κατά την διάρκεια των διωγμών που είχε εξαπολύσει ο αυτοκράτορας Ανδριανός το 138 μ.Χ. Τα Ιερά της Λείψανα φυλάσσονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Μάρτυρος Άφρας (τιμάται 5 Αυγούστου) στη Μπρέσια της Ιταλίας.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Όσιος Νικόλαος ο Πολίτης ο Σικελιώτης. Ημέρα Μνήμης: 17 Αυγούστου.

Όσιος Νικόλαος ο Πολίτης ο Σικελιώτης. Ημέρα Μνήμης: 17 Αυγούστου.


Έχουμε λίγα στοιχεία για τη ζωή του από ένα «Βίο», γραμμένο κατά το 16ο αιώνα, από τον οποίο μαθαίνουμε πως γεννήθηκε στο Adrano (κοντά στην Κατάνη) κατά τα χρόνια του νορμανδού βασιλέα Ρογήρου. Έφυγε κρυφά από το σπίτι του και έζησε για τρία χρόνια σε μια σπηλιά στην Αίτνα, ενώ αργότερα ασκήτευσε – άγνωστος σε όλους – για 30 χρόνια στα βουνά της βορειοδυτικής Σικελίας.

Εκοιμήθη τη 17η Αυγούστου του 1167. Το ιερό του σκήνωμα βρέθηκε τυχαία και μεταφέρθηκε στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας του Rogato. Η τιμή του αγίου γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά το 1503, χρονιά κατά την οποία ο άγιος σταμάτησε μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας φέρνοντας την πολυπόθητη βροχή.

Σήμερα, το λείψανό του βρίσκεται στην Alcara Li Fusi στο Nebrodi πλην της κάρας, η οποία βρίσκεται στο Adrano. Σώζεται, επίσης, στην Αίτνα το σπήλαιο που ασκήτευσε ο όσιος, το οποίο ονομάζεται “Grotta di San Nicola”. Το επίθετο Πολίτης δόθηκε στον όσιο, λόγω του γνωστού τροπαρίου με το οποίο τον υμνούσαν: «Της ερήμου πολίτης…».

Απολυτίκιο
Νικόλαε Ἀδερνοῦ πολῖτα· ὅς ἐν Κατάνῃ τῷ Θεῷ εὐηρέστησας καί τήν ὀρεινήν ἐγκατοικήσας ἐν Καλαμνία τῆς ἀσκήσεως σου λαμπαδηφόρως ἐπετέλεσας λίαν θαυματουργήσας καί νῦν ἐν τῇ πόλει τῶν Πολιτῶν τιμώμενος ἐν τῇ Μονῇ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου πρεύσβευε ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Αγία Ειρήνη η θυγατέρα του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ημέρα Μνήμης: 12 Αυγούστου.

Αγία Ειρήνη η θυγατέρα του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ημέρα Μνήμης: 12 Αυγούστου.


Τρις-ευλογημένο συναξάρι. Ένα βιβλίο που ενώ έχει αρχή δεν έχει τέλος, καθημερινά ιστορίες και βιώματα από κάθε άκρη της γης το συμπληρώνουν... και αυτό με την σειρά του μας συμπληρώνει.

Το συναξάρι αποτελεί το 5ο ευαγγέλιο κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Μέσα από αυτό μπορούμε να αντιληφτούμε ότι κάθε τι είναι εφικτό μιας και κάποιοι άλλοι πριν από εμάς μόχθησαν και νίκησαν και έγιναν φώς δίπλα στο Φως και αποτελούν προστάτες στην ζωή μας μα και μεσίτες στα αιτήματα μας.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Άγιοι 800 Μάρτυρες της Ότραντο (Υδρούς). Ημέρα Μνήμης: 14 Αυγούστου.

Άγιοι 800 Μάρτυρες της Ότραντο (Υδρούς). Ημέρα Μνήμης: 14 Αυγούστου.


Στις 28 Ιουλίου 1480 128 τουρκικά πλοία αγκυροβόλησαν ενώπιον των τειχών της πόλης του Οτράντο (Υδρούς). Από τα πλοία αποβιβάστηκαν 18.000 Τούρκοι υπό την ηγεσία του Γκεντίκ Αχμέτ πασά. Αμέσως οι Τούρκοι άρχισαν σφοδρό κανονιοβολισμό. Η μικρή φρουρά (περίπου 140 άνδρες) και οι περίπου 17.000 κάτοικοι δεν ήταν προετοιμασμένοι.

Εμπρός στην τουρκική ορμή εγκατέλειψαν τα τείχη και αποσύρθηκαν στο φρούριο της πόλης. Οι αμυνόμενοι απέρριψαν δύο προτάσεις των Τούρκων για παράδοση της πόλης και μάλιστα πέταξαν, συμβολικά, τα κλειδιά της πόλης στην θάλασσα.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Αγία Νεομάρτυς Παρασκευή ή Βενέρα εν Γάλα της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιουνίου.

Αγία Νεομάρτυς Παρασκευή ή Βενέρα εν Γάλα της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 26 Ιουνίου.

Το σημείο μαρτυρίου της Αγίας Νεομάρτυρος Παρασκευής

Κόρη ενός εξωμότη, η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε από τα αδέλφια της το 920 μ.Χ. επειδή αρνήθηκε να εξισλαμισθεί κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας. Επειδή κατέφυγε για να σωθεί στο σπήλαιο-παρεκκλήσιο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής συχνά οι ιστορικοί της περιοχής την ταύτιζαν με την ομώνυμή της Αγίας που εορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Άγιος Νικόλαος ο εν το Στύλο της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 9 Αυγούστου.

Άγιος Νικόλαος ο εν το Στύλο της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 9 Αυγούστου.


Ο Άγιος Νικόλαος άνηκε στη χορία των Ελληνο-Ιταλών μοναχών και έζησε στο Όρος Κονσολίνο (Consolino) πάνω από το Στύλο (Stilo). Ζούσε με τον Άγιο Αμβρόσιο σε μια σπηλιά, μια ζωή με μετάνοια, προσευχή και νηστεία. Το παράδειγμά τους προκάλεσε μια τόσο ισχυρή έλξη στον νεαρό Ιωάννη, τον μετέπειτα Άγιο Ιωάννη τον Θεριστή (τιμάται 24 Φεβρουαρίου), ώστε τον ώθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της αγίας ζωής τους. Κοιμήθηκε οσιακά στις 9 Αυγούστου 1050.

Άγιος Φάλκος ο Καλαβρός, ο εν Παλένα (Palena). Ημέρα Μνήμης: 9 Αυγούστου.

Άγιος Φάλκος ο Καλαβρός, ο εν Παλένα (Palena). Ημέρα Μνήμης: 9 Αυγούστου.


Ο Άγιος πατήρ ημών Φάλκος, γεννήθηκε στην Ταβέρνα (Taverna) της Καλαβρίας στα μέσα του δέκατου αιώνα, και καταγόταν από την αρχαία και ευγενή οικογένεια του Ποέριο (Poerio), ανήκε στην κοινότητα Ελληνο-Ιταλών Βασιλειανών μοναχών (Βασιλειανοί μοναχοί ονομάζονταν οι μοναχοί που χρησιμοποιούσαν για την λειτουργία των μοναστηριών τους, τον Κανόνα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου) οι οποίοι το 977, για να προστατευθούν από τις εισβολές των Σαρακηνών πειρατών, έφυγαν από την Ταβέρνα και εγκαταστάθηκαν κοντά στο Σάννιο (Sannio) ακολουθώντας τον Αρχιμαντρίτη Άγιο Ιλαρίωνα.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Άγιος Αρμέλ (Armel) της Βρετάνης της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 16 Αυγούστου.

Άγιος Αρμέλ (Armel) της Βρετάνης της Γαλλίας. Ημέρα Μνήμης: 16 Αυγούστου.


Ο Άγιος Αρμέλ (Ουαλικά: Arthfael. Λατινικά: Armagilus) ήταν ένας άγιος άνδρας που έζησε τον 6ο αιώνα στην Βρετάνη.

Λέγεται πως ο Άγιος Αρμέλ ήταν ένας Βρετανός πρίγκιπας τον οποίο γέννησε η γυναίκα του βασιλιά Χοέλ (Hoel) όταν ζούσαν στο Glamorgan της Ουαλίας στα τέλη του 5ου αιώνα. Ίδρυσε το μοναστήρι του Πλουαρζέλ (Plouarzel) στην Βρετάνη και από εκεί τον κάλεσαν να βρεθεί στην βασιλική αυλή του βασιλιά Χιλδεβέρτου Α' στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ίδρυσε εκκλησίες στις περιοχές Ergué-Armel, Plouharnel και στην Saint-Armel οι οποίες φέρουν το όνομα του. Παρέμεινε εφτά χρόνια στην βασιλική αυλή θεραπεύοντας τους ανάπηρους και τους τυφλούς.

Ο βασιλιάς του έδωσε γη στην περιοχή Σαν-Αρμέλ-ντε-Μποχό (Saint-Armel-des-Bochaux) στο νομό Ιλ-Ε-Βιλαίν (Ille-et-Vilaine) όπου ίδρυσε ένα δεύτερο μοναστήρι. Έπειτα πήγε στο δάσος Teil και λέγεται πως νίκησε ένα μεγάλο ερπετό το οποίο τρομοκρατούσε την περιοχή.

Κοιμήθηκε στο μοναστήρι του γύρω στο 570. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν πως ο Άγιος Αρμέλ ίσως να ήταν ο βασιλιάς Αρθούρος.

Saint Maurus (St Maur) from Rome, Abbot of the Monastery of Glanfeuil, France (+584). Commemoration Day: January 15.

Saint Maurus (St Maur) from Rome, Abbot of the Monastery of Glanfeuil, France (+584). Commemoration Day: January 15.


Saint Maurus (or Maur), was the first disciple of Saint Benedict of Nursia (512–584). He is mentioned in Saint Gregory the Great’s biography of the latter as the first oblate; offered to the monastery by his noble Roman parents as a young boy to be brought up in the monastic life.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Άγιος Πάρις ο Αθηναίος, Απόστολος και πρώτος Επίσκοπος της πόλης Τεάνο της Καμπανίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Αυγούστου.

Άγιος Πάρις ο Αθηναίος, Απόστολος και πρώτος Επίσκοπος της πόλης Τεάνο της Καμπανίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Αυγούστου.


Ο Άγιος Πάρις ήταν ιερέας ελληνικής καταγωγής (Αθηναίος) και ταξίδεψε με μία ομάδα εμπόρων στη Νάπολη και έφτασε μέχρι την Καμπανία. Προχώρησε στα ενδότερα της πόλης και ο δρόμος του τον έβγαλε στην πόλη Τεάνο. Στην Τεάνο μαγεμένος από το μεγαλείο των κτηρίων, καθώς παρατηρούσε την ομορφιά της πόλης είδε να λαμβάνει χώρα μία λιτανεία. Καθώς προχώρησε περισσότερο για να παρατηρήσει την πομπή είδε ότι οι κάτοικοι λιτάνευαν και λάτρευαν για θεό τους ένα δράκο. Ρώτησε τους κατοίκους της πόλης για ποιο λόγο λάτρευαν και προσέφεραν θυσίες σε έναν δράκο και του απάντησαν πως στην πόλη έμενε ένας φοβερός δράκος και κάθε μέρα παρθένες που άνηκαν στις επιφανέστερες οικογένεις της πόλης του έφερναν δώρα και φαγητά.

Άγιος Κλήμης ή Κρεμέτης ο εν τη Πλάκα της Σικελίας, κτήτωρ της Ιεράς Μονής του Σωτήρος εν τη Πλάκα της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.

Άγιος Κλήμης ή Κρεμέτης ο εν τη Πλάκα της Σικελίας, κτήτωρ της Ιεράς Μονής του Σωτήρος εν τη Πλάκα της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 6 Αυγούστου.


Ο Όσιος Κλήμης ή Κρεμέτης της Πλάκα της Σικελίας υπήρξε κτήτωρ και ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Σωτήρος στην Πλάκα της Φρανκαβίλλα αλ Μάρε κοντά στο Ταυρομένιο. Έζησε τον 11ο αιώνα και είδε την αλλαγή της εξουσίας από τους Άραβες στους Νορμανδούς (1061 - 1072). Κατά την εποχή της αραβοκρατίας ζούσε στα ερείπια της Μονής του Σωτήρος, ενώ όταν ήρθαν οι Νορμανδοί ζήτησε τη βοήθειά τους να ξαναχτίσει το μοναστήρι (1092). Η μνήμη του τιμάται στις 6 Αυγούστου, ημέρα που εορτάζει και το μοναστήρι του. Σήμερα, σώζεται μόνο μια λειψανοθήκη με την τιμία κάρα του Αγίου, στην οποία κάποιοι ερευνητές, αντί να διαβάσουν Κλήμης διάβασαν Κρήμης και έτσι ο Άγιος έμεινε γνωστός και ως Όσιος Chremes δηλαδή Κρημέτης.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Pyhän Paisios Athosvuorelaisen elämä. Muistopäivä: 12 Heinäkuu. [Finnish]

Pyhän Paisios Athosvuorelaisen elämä. Muistopäivä: 12 Heinäkuu. [Finnish]


Artikkelin on kirjoittanut Athossäätiön toiminnanjohtaja, TT Hannu Pöyhönen

Athosvuoren vanhus Paisios syntyi Vähässä-Aasiassa, Kappadokian Farasan kylässä, vuonna 1924, vain hieman ennen kreikkalais-turkkilaista väestön vaihtoa. Ennen kuin alueen kreikkalaiset lähtivät evakkomatkalle kohti itsenäistynyttä Kreikkaa, Farasassa asunut pappismunkki ja myöhemmin pyhäksi julistettu Arsenios kastoi hänet ja antoi hänelle omaisten vastustelusta huolimatta nimeksi Arsenios. Näin pyhä varmaankin tahtoi jättää pojan omaksi seuraajakseen, mutta samalla todennäköisesti näki edeltäkäsin tämän tulevan kehityksen.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Άγιος Γουϊγβέρτος. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.

Άγιος Γουϊγβέρτος. Ημέρα Μνήμης: 13 Αυγούστου.


Ο Άγιος Γουϊγβέρτος (Wigbert) ήταν ιερέας και σύντροφος του Αγίου Βονιφάτιου Αποστόλου της Γερμανίας (τιμάται 5 Ιουνίου).

Έγινε ηγούμενος στην περιοχή Φρίτσλαρ (Fritzlar) στην Γερμανία.

Ο Άγιος Γουϊγβέρτος γεννήθηκε στο Ουέσσεξ (Wessex) της Αγγλίας γύρω στο 675. Ήταν γνωστός για την αγνότητα του, τον ζήλο του για την σωτηρία των ψυχών, την απεριόριστη αγάπη του, την διεισδυτική γνώση και οικειότητα του με τις Γραφές.

Άγιος Στούρμιος ή Στούρμι, ιδρυτής και πρώτος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φούλντα. Ημέρα Μνήμης: 17 Δεκεμβρίου.

Άγιος Στούρμιος ή Στούρμι, ιδρυτής και πρώτος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φούλντα. Ημέρα Μνήμης: 17 Δεκεμβρίου.


Ο Άγιος Στούρμιος (Sturmius), που ονομάζεται επίσης  Sturm ή Sturmi, ήταν υποτακτικός του Aγίου Βονιφάτιου (τιμάται 5 Ιουνίου) και ιδρυτής και πρώτος ηγούμενος του μοναστηριού της Φούλντα (Fulda) το 742 ή το 744. Ο Άγιος Στούρμιος ήταν ηγούμενος από το 747 έως το 779.

Ο Άγιος Στούρμιος γεννήθηκε το 705 στο Λορχ (Lorch), στην Αυστρία, και είχε συγγένεια με τους δούκες Agilolfing της Βαυαρίας. Συνάντησε τον Άγιο Βινιφάτιο το 735 όταν εκείνος είχε αναλάβει την αναδιοργάνωση των εκκλησιών στην Βαυαρία και την Αυστρία ιδρύοντας τις επισκοπές του Ζάλτσμπουργκ (Salzburg), Ρέγκενσμπουργκ ή και Ρατισβόνη (Regensburg) και Βύρτσμπουργκ (Würzburg). Συντρόφευσε τον Άγιο Βονιφάτιο και εκπαιδεύτηκε στο μοναστήρι της Φρίτσλαρ (Fritzlar) από τον ηγούμενο και Άγιο Γουϊγβέρτο/Wigbert (τιμάται 13 Αυγούστου). Έπειτα έγινε ένας ενεργός ιεραπόστολος στο βορειότερο τμήμα της Έσση (Hesse), όπου το 736 ίδρυσε ένα μοναστικό συγκρότημα στο Έρσφελντ (Haerulfisfeld/Hersfeld). Αφού χειροτονήθηκε το 740 ιερέας στην Φρίτσλαρ, ο Άγιος Στούρμιος έλαβε την οδηγία από τον Άγιο Βονιφάτιο το 744 να ιδρύσει ένα μοναστήρι στην επικράτεια της Eichloha, η οποία είχε δωρηθεί στον Άγιο Βονιφάτιο. Στα ερείπια της βασιλικής Μεροβίγγειας αυλής του 6ου αιώνα, η οποία είχε καταστραφεί πριν από 50 χρόνια από τους Σάξονες, κοντά στο πέρασμα του ποταμού Φούλντα, ο Άγιος Στούρμιος εγκατέστησε το μοναστήρι.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Άγιοι Ονούφριος και Ελένη η αδελφή αυτού οι εν Χάος της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 4 Αυγούστου.


Οι Άγιοι Ονούφριος και Ελένη του Μπελφόρτε (Belforte) ή του Χάος (Chaos) γεννήθηκαν στον Μπελφόρτε κοντά στην πόλη Καταντζάρο (Gatanzaro) και ασκήτεψαν στην περιοχή Χάος κοντά στο Βίμπο Βαλέντσια (Vibo Valentia). Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η αδελφή του Αγία Ελένη μαρτύρησε από τους Σαρακηνούς το 992 μ.Χ. Ο Όσιος Ονούφριος κοιμήθηκε οσιακά το 995 μ.Χ. κοντά στο χωριό Παναγιά (Panaia) στο Βίμπο Βαλέντσια. Αμέσως τιμήθηκαν ως Άγιοι λόγω των πολλών θαυμάτων που επιτελούνταν στους τάφους τους.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Όσιος Πατήρ ημών Ιωάννης ο Μέγας, Ηγούμενος εν τω Μερκουρίω της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 17 Ιουλίου.

Όσιος Πατήρ ημών Ιωάννης ο Μέγας, Ηγούμενος εν τω Μερκουρίω της Καλαβρίας. Ημέρα Μνήμης: 17 Ιουλίου.

Άγιοι Μάρτυρες Σέργιος, Μαύρος και Παντολέων εν Απουλία. Ημέρα Μνήμης: 27 Ιουλίου.

Άγιοι Μάρτυρες Σέργιος, Μαύρος και Παντολέων εν Απουλία. Ημέρα Μνήμης: 27 Ιουλίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Φεβρωνία εν Επακτή της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Ιουλίου.

Αγία Παρθενομάρτυς Φεβρωνία εν Επακτή της Σικελίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Ιουλίου.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Άγιος και Δίκαιος Γαμαλιήλ, ο Σοφός Διδάσκαλος του Αποστόλου Παύλου και Αβελβούς (ή Αβίβος) ο υιός αυτού. Ημέρα Μνήμης: 2 Αυγούστου.

Άγιος και Δίκαιος Γαμαλιήλ, ο Σοφός Διδάσκαλος του Αποστόλου Παύλου και Αβελβούς (ή Αβίβος) ο υιός αυτού. Ημέρα Μνήμης: 2 Αυγούστου.


Ήταν νομοδιδάσκαλος και εγγονός του περίφημου Ιουδαίου διδασκάλου Χιλλέλ. Ήταν μέλος του Μεγάλου Συνεδρίου της Ιερουσαλήμ του 1ου αιώνα μ.Χ. Έδρασε γύρω στο 30 - 40 μ.Χ. Υπήρξε δάσκαλος του Αποστόλου Παύλου. Επρόκειτο για μία από τις εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες.

Οι Ιουδαίοι έτρεφαν μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό του και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μετά τον θάνατό του άρχισε μια εποχή ηθικής παρακμής.

Ο Άγιος Γαμαλιήλ αναφέρετε από τον Απόστολο Λουκά στις Πράξεις των Αποστόλων, όταν αγανακτισμένοι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες έφεραν τους Αποστόλους στο Συνέδριο για να δικαστούν με την κατηγορία ότι κήρυτταν μέσα στον Ναό, επενέβει λέγοντας: «Αν αυτό το σχέδιο ή αυτό το έργο είναι από ανθρώπους, θα ανατραπεί, αλλά αν είναι από τον Θεό, δεν θα μπορέσετε να τους ανατρέψετε, μπορεί να βρεθείτε και θεομάχοι» και συνέστησε την προσεκτική μεταχείριση των Αποστόλων και συντέλεσε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

Άγιος Φαντίνος ο Παλαιός, ο Ιππονομεύς και Θαυματουργός, ο εν Καλαβρία. Ημέρα Μνήμης: 24 Ιουλίου.

Άγιος Φαντίνος ο Παλαιός, ο Ιππονομεύς και Θαυματουργός, ο εν Καλαβρία. Ημέρα Μνήμης: 24 Ιουλίου.


Λίγο βορειότερα από το Ρήγιο στην ακτή του Τυρρηνικού Πελάγους, βρίσκεται η Ταυριανή η οποία ιδρύθηκε από κατοίκους του Ιονίου και υπήρξε ένα από τα πρώτα χριστιανικά κέντρα της Καλαβρίας, όπως δείχνουν αρχαιολογικές ανασκαφές σε κοιμητήρια αναγόμενα στον 4ο – 5ο μ. Χ. αιώνα . Κατά τον 6ο – 7ο μ. Χ. αιώνα η Ταυριανή ήταν έδρα επισκόπου με έντονη μοναχική παρουσία.

Ο Άγιος έζησε μεταξύ του δεύτερου μισού του 3ου αιώνα και το πρώτο μισό του 4ου, εποχή κατά την οποία επικρατούσε η ειδωλολατρία. Ο βίος του καταγράφηκε κατά τον 8ο – 9ο αιώνα από τον επίσκοπο Πέτρο με τη μορφή εγκωμίου και περιέχεται στον κώδικα Messinese 29 και στον Vaticano-Greco 1989, τιτλοφορείται δε ως εξής: “Πέτρου επισκόπου δυτικού (λόγος) εις τον βίον και εις τα θαύματα του αγίου ενδόξου θεράποντος του Χριστού Φαντίνου”. Λίγα ιστορικά στοιχεία από το βίο του είναι γνωστά και ο επίσκοπος Πέτρος καταγράφει ότι διέσωσε η προφορική παράδοση των πατέρων του.

Άγιος Ιερομάρτυς Προκόπιος, Επίσκοπος Ταυρομενίας Σικελίας και οι συν αυτώ. Ημέρα Μνήμης: 1η Αυγούστου.

Άγιος Ιερομάρτυς Προκόπιος, Επίσκοπος Ταυρομενίας Σικελίας και οι συν αυτώ. Ημέρα Μνήμης: 1η Αυγούστου.


Μιμούμενος τον πρώτο Επίσκοπο της πόλεως αυτής, Άγιο Παγκράτιο (τιμάται 9 Ιουλίου), ο Άγιος Προκόπιος είχε μαρτυρικό τέλος. Ήταν ο τελευταίος ορθόδοξος επίσκοπος της ένδοξης και ιστορικής Σικελικής  αυτής πόλεως. Μετά από ηρωική και μακροχρόνια αντίσταση, πόλη έπεσε στα χέρια των Αράβων τον Αύγουστο του 902 και υπέστη σφαγές και λεηλασίες. Ο Άγιος Προκόπιος, αρνούμενος να αρνηθεί την πίστη του, βασανίσθηκε με τον αγριότερο και πιο βαύναυσο τρόπο, τον έγδαραν ζωντανό με διαταγή του αιμοδιψή Ιμπραΐμ, ο οποίος και του ξερίζωσε την καρδιά με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου του 902 μ.Χ. Η πόλη του Ταυρομενίου έκτοτε δεν κατάφερε να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη και στους επόμενους αιώνες κατάντησε μία άσημη πόλη.