Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Όσιος Νικόλαος ο Πολίτης ο Σικελιώτης. Ημέρα Μνήμης: 17 Αυγούστου.

Όσιος Νικόλαος ο Πολίτης ο Σικελιώτης. Ημέρα Μνήμης: 17 Αυγούστου.


Έχουμε λίγα στοιχεία για τη ζωή του από ένα «Βίο», γραμμένο κατά το 16ο αιώνα, από τον οποίο μαθαίνουμε πως γεννήθηκε στο Adrano (κοντά στην Κατάνη) κατά τα χρόνια του νορμανδού βασιλέα Ρογήρου. Έφυγε κρυφά από το σπίτι του και έζησε για τρία χρόνια σε μια σπηλιά στην Αίτνα, ενώ αργότερα ασκήτευσε – άγνωστος σε όλους – για 30 χρόνια στα βουνά της βορειοδυτικής Σικελίας.

Εκοιμήθη τη 17η Αυγούστου του 1167. Το ιερό του σκήνωμα βρέθηκε τυχαία και μεταφέρθηκε στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας του Rogato. Η τιμή του αγίου γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά το 1503, χρονιά κατά την οποία ο άγιος σταμάτησε μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας φέρνοντας την πολυπόθητη βροχή.

Σήμερα, το λείψανό του βρίσκεται στην Alcara Li Fusi στο Nebrodi πλην της κάρας, η οποία βρίσκεται στο Adrano. Σώζεται, επίσης, στην Αίτνα το σπήλαιο που ασκήτευσε ο όσιος, το οποίο ονομάζεται “Grotta di San Nicola”. Το επίθετο Πολίτης δόθηκε στον όσιο, λόγω του γνωστού τροπαρίου με το οποίο τον υμνούσαν: «Της ερήμου πολίτης…».

Απολυτίκιο
Νικόλαε Ἀδερνοῦ πολῖτα· ὅς ἐν Κατάνῃ τῷ Θεῷ εὐηρέστησας καί τήν ὀρεινήν ἐγκατοικήσας ἐν Καλαμνία τῆς ἀσκήσεως σου λαμπαδηφόρως ἐπετέλεσας λίαν θαυματουργήσας καί νῦν ἐν τῇ πόλει τῶν Πολιτῶν τιμώμενος ἐν τῇ Μονῇ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου πρεύσβευε ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου