Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Άγιος Ιερομάρτυς Ροδερίκος της Κορδούης (Κόρδοβας). Ημέρα Μνήμης: 13 Μαρτίου.

Άγιος Ιερομάρτυς Ροδερίκος της Κορδούης (Κόρδοβας). Ημέρα Μνήμης: 13 Μαρτίου.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ροδερίκος γεννήθηκε στην πόλη Κάμπρα της Ισπανίας και ήταν ιερέας. Έζησε την εποχή του η Ισπανία βρισκόταν κάτω από τον ζυγό των Μαυριτανών. Ο Άγιος Ροδερίκος είχε δύο αδέλφια, έναν αδελφό που ασπάσθηκε τον μουσουλμάνισμό και έναν άλλο ο οποίος ήταν άθρησκος. Μια μέρα διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στα δύο αδέλφια και ο Άγιος Ροδερίκος προσπάθησε να θέσει ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ των αδελφών του. Όμως τα δύο αδέλφια όχι μόνο δεν σταμάτησαν τον καβγά αλλά έστρεψαν το θυμό τους στον Άγιο Ροδερίκο όπου τον χτύπησαν δυνατά και τον άφησαν αναίσθητο.

Ο μουσουλμάνος αδελφός του, επιδιώκοντας περαιτέρω εκδίκηση, ανακοίνωσε στις αρχές ότι ο Άγιος Ρόδερικος είχε ασπασθεί το Ισλάμ. Όταν ο Άγιος Ροδερίκος συνήλθε, ερωτήθηκε για την μεταστροφή του στον μουσουλμανισμό και αρνήθηκε τον ισχυρισμό, ισχυριζόμενος ότι πίστευε στον Χριστό και ότι ποτέ δεν πρόδωσε την αληθινή πίστη. Οι μουσουλμανικές αρχές θεώρησαν την ομολογία του αυτή ως αποστασία, αποφασίζοντας ότι ο Άγιος Ροδερίκος αρνείται τη νέα του μουσουλμανική πίστη.

Ο δικαστής έδωσε αμέσως διαταγή να συλλάβουν τον Άγιο και να τον κλείσουν φυλακή. Ο Άγιος Ροδερίκος μεινε φυλακισμένος για αρκετούς μήνες, δεχόμενος πολλά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί τον Χριστό. Μέσα στη φυλακή γνώρισε έναν άνδρα ο οποίος βρισκόταν εκεί με την ίδια κατηγορία, τον Άγιο Σολομώντα της Κορδούης (τιμάται 13 Μαρτίου). Οι αρχές βλέποντας ότι ήταν αδύνατον να κάμψουν το φρόνημα του Αγίου, μετά από πολλούς μήνες φυλάκισης και βασανιστηρίων τον αποκεφάλισαν μαζί με τον Άγιο Μάρτυρα Σολομώντα στις 13 Μαρτίου του 857 μ.Χ στην Κόρδοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου