Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Άγιος Πάρις ο Αθηναίος, Απόστολος και πρώτος Επίσκοπος της πόλης Τεάνο της Καμπανίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Αυγούστου.

Άγιος Πάρις ο Αθηναίος, Απόστολος και πρώτος Επίσκοπος της πόλης Τεάνο της Καμπανίας. Ημέρα Μνήμης: 5 Αυγούστου.


Ο Άγιος Πάρις ήταν ιερέας ελληνικής καταγωγής (Αθηναίος) και ταξίδεψε με μία ομάδα εμπόρων στη Νάπολη και έφτασε μέχρι την Καμπανία. Προχώρησε στα ενδότερα της πόλης και ο δρόμος του τον έβγαλε στην πόλη Τεάνο. Στην Τεάνο μαγεμένος από το μεγαλείο των κτηρίων, καθώς παρατηρούσε την ομορφιά της πόλης είδε να λαμβάνει χώρα μία λιτανεία. Καθώς προχώρησε περισσότερο για να παρατηρήσει την πομπή είδε ότι οι κάτοικοι λιτάνευαν και λάτρευαν για θεό τους ένα δράκο. Ρώτησε τους κατοίκους της πόλης για ποιο λόγο λάτρευαν και προσέφεραν θυσίες σε έναν δράκο και του απάντησαν πως στην πόλη έμενε ένας φοβερός δράκος και κάθε μέρα παρθένες που άνηκαν στις επιφανέστερες οικογένεις της πόλης του έφερναν δώρα και φαγητά.

Ο Άγιος Πάρις οργισμένος από όλη αυτή την κατάσταση αποφάσισε να βάλει ένα τέλος προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι ανόητες παγανιστικές τελετές και να φονεύσει τον δράκο. Ο Άγιος πήγε στο σημείο όπου ζούσε ο δράκος και μόλις αυτό εμφανίστηκε στην είσοδο της φωλιάς του, ο Άγιος του δίνει ένα χτύπημα με το ραβδί του και του συνθλίβει το κεφάλι, το δένει με ένα σχοινί και το σέρνει μέχρι τον ποταμό Σαβόνα όπου ο δράκος πεθαίνει.

Οι πολίτες της Τεάνο εξοργισμένοι από την επίθεση του Αγίου στον δράκο την οποία εξέλαβαν ως επίθεση στα ήθη τους και τα πιστεύω τους συλλαμβάνουν τον Άγιο και τον ρίχνουν σε ένα λάκκο με λιοντάρια. Τα λιοντάρια στη θέα του Αγίου έφραξαν τα στόματά τους και δεν έβλαψαν τον Άγιο. Οι κάτοικοι της πόλης βλέποντας το θαύμα αμέσως στράφηκαν προς τον Αληθινό Θεό, βαπτίστηκαν χριστιανοί και με αίτημά τους ο Άγιος Συλβέστρος Επίσκοπος Ρώμης (τιμάται 2 Ιανουαρίου) χειροτονεί τον Άγιο Πάρι πρώτο επίσκοπο της πόλης Τεάνο.

Ο Άγιος Πάρις αφού κήρυξε το λόγο του Ευαγγελίου και μετά από πολλούς αγώνες κοιμήθηκε οσιακά το 364 μ.Χ. Το Ιερό του Λείψανο σώζεται στον Καθεδρικό Ναό της Τεάνο ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε στο σημείο όπου ο Άγιος πάλεψε με το φίδι. Μετά την κοίμησή του τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο ο ελληνικής καταγωγής Άγιος Αμάσιος (τιμάται 23 Ιανουαρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου